31.05.2009 | 16:18
ecvis17 je napisao:
Ti dakle kazes da se moze slati mail u moje
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
ili
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
bez da se raspolaze sa mojim passwordom? Dakle ne govorim o tome da si u svom mailu podese spameri tako da onima koji primaju mail pise da ga je poslao "Ime Prezime" a onda kad ides pogledati koji je to zapravo mail vidis da je "
", vec kad pogledas koji je zapravo mail on zaista i je "
" ... dali se moze na taj nacin slati bez da se acctually ima moj password???
E-mail adresa pošiljatelja se u tijelu maila ne upisuje više nego jednom. Dakle nema "tu piše da je poslao Pero, ali ako pogledaš tamo, vidjet ćeš da je Đuro". I tu mail adresu pošiljatelja možeš upisati slobodno koju god želiš i ne treba ti nikakav password. Jedino po čemu se može zaključiti da li ti jesi ili možda ipak nisi neki mail zaista poslao su posredne indicije, kao što su IP adresa stroja s kojeg je mail poslan i ruta servera po kojima je putovao (npr. ako je mail otišao sa stroja koji ima IP adresu koja pripada nekom ISP-u iz Turkmenistana, sva je prilika da ga nisi ti poslao, osim ako nisi baš tada bio tamo). Ali i to se da falsificirati i postoje spamerski alati koji to rade, a korisnik samo uključi kvačicu "generate random IP trail".
Isto kao što možeš nekom poslati obično papirnato pismo, a na omotnicu napisati čiju god hoćeš adresu pošiljatelja i nitko to neće provjeravati. Jedino će biti čudno ako na koverti piše da je šalje Marko iz Križevaca, a na marci pečat "43312 Kakinac"
To što Davor kaže da postoje klijenti koji to ne dozvoljavaju, ja, iskreno, nisam vidio nijedan koji to ne dozvoljava (što ne znači da takav ne postoji). Svaki to dozvoljava i nijedan koji ja znam to ne provjerava. Ovo ne treba brkati s SMTP autorizacijom (većima SMTP servera je bez autorizacije, ali neki su sa autorizacijom, kao npr. smtp.carnet.hr) što je sasvim druga stvar. Da se vratim na analogiju s papirnatom poštom - svoje pismo možeš ubaciti u bilo koji žuti sandučić na ulici i pri tom te nitko ne pita tko si, ali ako ga želiš poslati putem unutarnje kurirske službe neke velike firme, vjerojatno ti to neće učiniti ako nisi zaposlenik te firme.
Od toga se ne možeš zaštititi. Svatko od potencijalnih primatelja spama poslanog u tvoje ime mora biti informiran da svatko može poslati E-mail u tvoje ime. Pri tom je mali problem ako se radi o direktnoj prodaji Viagre
. Veći je taj da netko može napisati normalan mail u tvoje ime. Na primjer, tvojoj supruzi, nešto u stilu "Draga, ne znam kako da ti drugačije to kažem, ali više te ne volim. Ostavljam tebe i djecu i idem živjeti sa svojom novom ljubavi. Uvjeren sam da ću s Marcelom pronaći davno izgubljenu sreću. Molim te, ne zamjeri."
Zato se, tamo gdje je to bitno, za autentifikaciju poslanih poruka koristi asimetrična enkripcija (SSH u terminalu obavlja taj posao, npr.). Kreiraš par ključeva: javni i tajni. Tajni čuvaš kod sebe, a javni šalješ svima kojima želiš, ili ga staviš na neki od javnih PGP servera. Kad napišeš mail, potpišeš ga svojim tajnim ključem, a primatelj koji ima tvoj javni ključ na temelju te dvije stvari može znati da li je mail zaista došao od nekog tko je u posjedu tvog tajnog ključa (a to bi trebao biti ti) i da li je u tranzitu pretrpio promjene ili nije.
Tvoj password od maila služi jedino tome da si koliko toliko siguran da ne može baš bilo tko
čitati mailove koje drugi šalju tebi. Iako je zapravo i to privid jer ima na netu za par dolara alata kojima svaka budala može pokupiti sve dolazne mailove bilo kojeg primatelja čiju točnu E-mail adresu zna.
Pa onda opet, ako ti je bitno da sadržaj mailova koje primaš ne čita nitko osim tebe, imaš asimetričnu enkripciju. Onaj koji ti šalje mail, kriptira ga tvojim javnim ključem, tako da više ni on sam ne može dekriptirati jer je za dekripciju potreban tvoj privatni ključ. Ali, da ne raspredam dalje, opet će me optužiti za paranoju...
Što se SMS-a tiče, to je neki servis za prosljeđivanje mailova na SMS. Nije websms od VIPNET-a, nego neki drugi. Vipov formira broj pošiljatelja takav koji počinje na +38591710... i svaki put je drugačiji, tako da SMS odgovor na taj SMS stiže mailom kao mail odgovor pošiljatelju maila. To je, dakle, mogao napraviti bilo tko, na bilo čiji broj. Mislim da nema veze s ovim mail problemom.