11.08.2009 | 19:28
Ovo me često mnogi switcheri pitaju, a ja im odgovorim tek načelno jer nikada nisam imao vremena pogledati kako to konkretno radi i što je novoga...
E, pa novosti ima i dobre su!
Ja sam od "stare garde" kojoj je ICQ bio prvi IM (tada je valjda bio i jedini) i još uvijek na ICQ listi imam 50-ak ljudi - iako ih je ostalo svega 10 aktivno, a ostali su prešli na nešto modernije. Mnogi su prešli na Google Talk jer lijepo unificirano radi s ostalim Google uslugama, pa im je to vjerojatno praktično.
Ipak, većina mojih kontakata je na iChatu i njime sam zadovoljan, ne želim ga mijenjati i koristiti alternative ako baš ne moram jer volim kako mu radi audio i video veza, pogotovo ona s više sudionika istovremeno. Na iPhoneu koristim AIM koji zadovoljava u emulaciji onoga što je iChat na Macu.
Bitna stvar je da iChat sada lijepo radi i s ICQ i Google Talkom, dovoljno je upisati prave podatke!
Ako imate ICQ prijatelja, samo u AddressBook u polje za IM upišite njegov ICQ broj i odaberite AIM. Vidio sam da se nudi i baš ICQ, ali tako mi nije radilo. Preko AIM-a provjereno radi, a AIM je objedinio pristup s ICQ-om.
Što se tiče Google Talka stvar je slična - samo upišite gmail adresu u IM polje i odaberite Jabber kao protokol. Nakon autorizacije druge strane, stvar radi. Ovdje iChat ima nepraktičan previd - sve na Jabber listi prikazuje u drugom prozoru. Nije velik problem, ali ne vidim razlog za to. Zato postoji mali besplatni utility koji konsolidira user liste.
www.ksuther.com/chax/
E sada kada bih još nekako ugurao i Skype listu u iChat...