Thunderbird 3 - character encoding
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Thunderbird 3 - character encoding

23.01.2010 | 20:01
koristi li tko Thunderbird 3 da mi kaže koju kombinaciju encodinga treba namjestiti da bi mi se na dolaznim mejlovima prikazivali palatali (č, ć, š, ž, đ)?
kod nekih mejlova se prikazuju, a kod nekih ne. (?)
23.01.2010 | 21:58
To ti nema veze s klijentom, nego s time kako ti enkodirani mailovi stižu. Meni u Mail.app uglavnom funkcionira "Automatic". Mislim da većina današnjih mailova s dijakriticima (palatali su samo č, š i ž, a ć, đ i dž nisu) putuje okolo UTF-8, ima nešto ISO-8859-2 (ili ISO Latin 2), a nažalost još uvijek s windowsa dobaulja neki na WIN-1250 (ali već dosta rijetko).
23.01.2010 | 22:19
da, to sam pretpostavio, pošto nijedna kombinacija nije radila u potpunosti. to je onda nedostatak Thunderbirda jer mi se čini da tih problema nisam imao na Mailu - ili se ne sjećam...

p.s.
ne volim se pozivati na titule jer one nisu mjerilo znanja i ne osiguravaju ispravnost tvrdnje, ali u ovom te slučaju kao prof. hjk-a uvjeravam da su palatali: č, ć, š, ž, đ.
negdje si pomiješao informacije...
24.01.2010 | 00:51
Ja koristim Postbox koji je zasnovan na Thunderbirdu i ne sjecam se da sam ikada dobio mail koji nije ispravno prikazivao domace znakove. Sad sam provjerio, encoding mi je podesen na utf-8 a ne na auto sto vjerojatno znaci da se igrom slucaja dopisujem sa ljudima koji koriste taj encoding. Mozda imas nekoga tko ima mail klijent koji ne specificira ispravno encoding jer bi Auto trebao uvijek raditi dobro.
24.01.2010 | 01:13
Da, to je lako moguće. Outlook voli deklarirati UTF-8, a slati nešto drugo. Ponekad. Nisam nikad skužio zašto.
24.01.2010 | 01:22
Finn je napisao:
p.s.
ne volim se pozivati na titule jer one nisu mjerilo znanja i ne osiguravaju ispravnost tvrdnje, ali u ovom te slučaju kao prof. hjk-a uvjeravam da su palatali: č, ć, š, ž, đ.

Hvala ti na upozorenju i što si me natjerao da provjerim nešto što sam mislio da znam. Kako čitam na Hrvatskom jezičnom portalu:

Screen_shot_2010_01_24_at_00.png

čini se da ipak ni ti nisi sasvim u pravu. U najmanju ruku, zato što su palatali glasovi (fonemi), a ne slova (grafemi).

Nisam profesor HJK (inače uvažavam svačiju titulu dok nositelj ne dokaže da nema podlogu za nju), ali, evo, piše...

No, svakako nisam ni ja u pravu, jer riječ "dijakritik" kao takvu nisam pronašao ni u Aniću, ni na HJP. Dijakritički znakovi su "kvačice" iznad slova koje čine razliku između čćšđž i ccszd. Ali "dijakritici" očito nije službeni termin, već kolokvijalni.
24.01.2010 | 02:26
ok, malo ću se poigrat s tim. izgleda da tu nema puno pomoći...
24.01.2010 | 02:53
smayoo je napisao:
Finn je napisao:
p.s.

Hvala ti na upozorenju i što si me natjerao da provjerim nešto što sam mislio da znam. Kako čitam na Hrvatskom jezičnom portalu:

čini se da ipak ni ti nisi sasvim u pravu. U najmanju ruku, zato što su palatali glasovi (fonemi), a ne slova (grafemi).

Nisam profesor HJK (inače uvažavam svačiju titulu dok nositelj ne dokaže da nema podlogu za nju), ali, evo, piše...

No, svakako nisam ni ja u pravu, jer riječ "dijakritik" kao takvu nisam pronašao ni u Aniću, ni na HJP. Dijakritički znakovi su "kvačice" iznad slova koje čine razliku između čćšđž i ccszd. Ali "dijakritici" očito nije službeni termin, već kolokvijalni.

da, riječ je o grafemima. to je bio više moj "lapsus calami".
inače "dijakritik" je pogrešno upotrijebljena riječ jer "palatalni grafemi", da ih tako nazovem, nisu dijakritici. zato ih ni nema u rječniku. postoje dijakritički znakovi, tj. postoji dijakritika, što bi bio skup različitih grafemskih dodataka (kako u slavenskim, tako i u romanskim, germanskim i drugim jezicima).
zato se kolokvijalno "dijakritici" koriste za navedene grafeme - tu si bio u pravu.
24.01.2010 | 02:59
nije problem u ovakvim detaljima, mene smeta totalna nesposobnost u baratanju stranim riječima i prevedenicama, te kraticama. razmišljam da napravim neki tutorial o tome...
24.01.2010 | 11:15
Dapače! Vjerujem da će se uredništvo složiti sa mnom da bismo rado objavili takav članak!
24.01.2010 | 11:25
Finn je napisao:
ok, malo ću se poigrat s tim. izgleda da tu nema puno pomoći...

Finn, sad mi je sinulo...naime da nije problem izazvan istim razlogom zbog kojeg Mozilla browseri ponekad ne prikazuju domace znakove? Negdje je u FAQ-u to, uglavnom ako u International preference paneu imas hrvatski jezik na prvom mjestu mislim da bi i Thunderbird mogao patiti od toga...iako bi ocekivao da su u verziji 3 to vec rijesili. Ja b bacio oko na source mailova s kojima imas problema da pokusamo naci sto ga to okida.
24.01.2010 | 13:38
dakle, ovako - moje postavke su sljedeće:
Screen_shot_2010_01_24_at_12.png

ja tu uopće nemam hrvatski. trebam li ga i kako dodati? (rekao si u FAQ-u: Moras otici u International preference pane i u tabu Language dragati Hrvatski jezik sa prvog mjesta.)
što se sourcea mejlova tiče, morat ćeš mi objasnit gdje se to gleda...
24.01.2010 | 13:44
smayoo je napisao:
Dapače! Vjerujem da će se uredništvo složiti sa mnom da bismo rado objavili takav članak!

onda ću se potrudit nešto sastavit... bilo bi lijepo za promjenu konstruktivno sudjelovat na forumu. ovako samo postavljam pitanja, pa se osjećam ko parazit.
24.01.2010 | 13:56
Finn je napisao:
ja tu uopće nemam hrvatski. trebam li ga i kako dodati? (rekao si u FAQ-u: Moras otici u International preference pane i u tabu Language dragati Hrvatski jezik sa prvog mjesta.)
što se sourcea mejlova tiče, morat ćeš mi objasnit gdje se to gleda...

Ako hrvatski nije na prvom mjestu onda to kod tebe nije problem. Sto se sourca maila tice kod mene je to u View meniju, opcija Message source. S tim ces vidjeti zaglavlje poruke negdje u njemu mora biti odredjen i encoding poruke, npr:

Content-Type: text/plain; charset="us-ascii"

ili:

Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"

Dakle charset odredjuje koji encoding koristi poruka. U osnovi ako ti ne vidis dobro znakove, najvjerojanije je da posiljatelj pise poruku u jednom encodingu a mail klijent mu je podesen da salje u nekom drugom.
24.01.2010 | 15:16
dobro, onda je ipak zaključak da nema pomoći?
evo, provjerio sam - isti mejlovi koji mi u Mailu imaju "palatale" u Thunderbirdu ih nemaju...
24.01.2010 | 16:43
Šteta.

Doduše, možda Ribi još nešto padne na pamet...

Što se članka tiče, javi se meni ili bilo kojem drugom članu uredništva na PM ili mail... Hvala na dobroj volji!
24.01.2010 | 18:21
Finn je napisao:
dobro, onda je ipak zaključak da nema pomoći?
evo, provjerio sam - isti mejlovi koji mi u Mailu imaju "palatale" u Thunderbirdu ih nemaju...

Iskreno, bas bi htio vidjeti koji je problem sa tim mailovima. Ako se ne radi o kakvom privatnom sadrzaju forwardaj mi kojeg na email da vidim u cemu je stvar.
24.01.2010 | 19:22
ma odustajem, sori.
sad mi se tu sve nešto pobrkalo i nemam više živaca na to gubit vrijeme, imam puno pametnijeg i važnijeg posla. zakomplicirala se situacija dodatno.
možda neki drugi puta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, IgorD, m@xym, Riba, ZeljkoB, Anonimci (884)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO