19.05.2010 | 14:30
Ako sam te dobro shvatio (malo si konfuzno to opisao), iPhone ti uopće nije bitan što se tiče podešavanja za VPN. On ti u ovom slučaju samo glumi modem, odnosno GPRS/3G router.
VPN se podešava na računalu s kojeg radiš. Da bi VPN radio, moraš imati aktivnu bilo kakvu vezu na internet. Ako postoji veza s internetom (kako god je ostvario), onda dižeš VPN vezu.
Iz tvog screenshota vidim da ti je VPN profil kreiran (zove ti se "DIRH VPN" ) pa je vjerojatno samo pitanje da li si ga ispravno podesio, a tu ima brdo podešenja pa počnimo od toga. Što ti je sistemaš iz firme dao da podesiš u VPN konekciji? Samo adresu servera, username i password ili još nešto?
(Pretpostavljam da si svjestan da se VPN veza ručno pokreće? Ja imam ukvačican "Show VPN status in menu bar" pa onda klikom na simbol na menu baru biram "Connect" odnosno "Disconnect".)
Ako si, dakle, vezu uspio pokrenuti i spojiti se, i kompjuter ti kaže da je spojen na VPN, ali tebi i dalje ništa ne radi, onda je najverojatniji uzrok taj da ti lokalna mrežna podešenja ispadaju u istom adresnom prostoru kao i VPN mrežna podešenja.
Primjerice, sva računala u mojoj firmi imaju adresu 192.168.1.nešto sa subnet maskom 255.255.255.0. Ja sam doma imao wireless router na defaultnom setupu, pa je dijelio DHCP adrese također 192.168.1.nešto sa subnet maskom 255.255.255.0 i gatewayem 192.168.1.1 (koji se koristi samo kad se pristupa nečem čemu adresa nije u toj istoj grupi).
I onda kad bi se spojio na VPN, sve je bilo uredno spojeno, ali kad sam htio pristupiti na server u firmi (npr. na adresi 192.168.1.113), moj Mac nije išao van na VPN jer mu je to bila adresa u lokalnoj mreži doma, a tamo nije bilo ničeg na toj adresi.
Onda sam promijenio podešenja na routeru tako da dijeli DHCP adrese u prostoru 192.168.2.nešto. Nakon toga je, kad bi digao VPN, Mac adresu 192.168.1.nešto prestao doživljavati kao lokalnu i išao po nju na VPN.
A ako se ne koristiš fizičkim IP adresama nego simboličkim imenima (npr. pristupaš serveru koji se zove "SERVER"), onda mu moraš pristupati s kompletnim domenskim nastavkom (premda si u VPN-u, ali ipak to ne radi isto kao da si lokalno u mreži u firmi).
Dakle, iz firme ti možda i prolazi spajanje sa smb://SERVER (cmd-K iz Findera), ali preko VPN-a ti treba kompletno s domenskim nastavkom koji je definirao vaš admin, dakle:
smb://SERVER.firma.hr (makar si u VPNu, a ne na Internetu)
Zato je meni jednostavnije sve na fizičke IP adrese...