MAC OS X i Firewall
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MAC OS X i Firewall

• Sank
  • Moderator
  • 221
07.01.2011 | 15:17
Pretražio sam forum i našao da se na nekim mjestima spominje firewall, ali nedovoljno da bi zadovoljilo nove switchere i znatiželjnike.

Dakle, ja sam ukopčao firewall, a u Advanced dodao sve programe za koje je to bitno uključio "Allow incoming connections". Zanima me ipak od iskusnijih Macovaca da li je preporučljivo koristiti firewall na Macu ili se može slobodno isključiti?

Pored toga, iako sam iTunes stavio na listu odobrenih aplikacija, ipak me svaki put kad ih pokrenem pitaju da li želim dopustiti dolazne konekcije, dok recimo novi MAc App Store nije bio u listi i nije ništa pitao?

iTunesFirewall.jpg
07.01.2011 | 17:33
Eto, sve si sam otkrio, sad možeš sam donijeti i zaključak. Moj je zaključak bio da je taj tzv. "firewall" šupalj ko prosjačke cipele, niškoristi te da samo bez veze zaje... Zato sam ga isključio. Do sad mi se nije dogodilo ništa loše. To vjerojatno najviše ima veze s tim da slijedim neka općenita pravila informatičke i informacijske sigurnosti:

- ne "družim" se s mrežnim izvorima sumnjivih motiva

- ne koristim trivijalne passworde niti, ne daj, Bože, radim bez njih

- UVIJEK čitam alertove i poruke koji mi iskaču s maksimalnom pažnjom i razumijevanjem, pogotovo ako nisu očekivani

- firewall koristim tamo gdje mu je mjesto - na mjestu spoja moje mreže s internetom (dakle u routeru), a ne na samom računalu.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
07.01.2011 | 18:08
Hvala smayoo. Moram se s tobom složiti. sigurnost računala ponajviše ovisi o nama i našim postupcima, a manje o tim raznim, na žalost ponekad precjenjenim sigurnosnim komadima softwera. Pitam čisto jer sam još frižak sa windowsa gdje su me oni uvijek gnjavili ako bih firewall isključio. Srećom MAC OS X ne gnjavi i tako je sada firewall isključen na Macu, ali i dalje uključen na routeru.
08.01.2011 | 16:31
smayoo je napisao:
To vjerojatno najviše ima veze s tim da slijedim neka općenita pravila informatičke i informacijske sigurnosti:

- firewall koristim tamo gdje mu je mjesto - na mjestu spoja moje mreže s internetom (dakle u routeru), a ne na samom računalu.

Firewall se ne postavlja nužno samo na spoju mreže sa Internetom, već tamo gdje postoji potreba za odvajanjem (bilo izvana prema unutra, ali i iznutra prema vani).

Osobno ne volim da neka aplikacija skenira lokalnu mrežu, i pristupa podacima na mreži samo tako (što OS X uredno radi out-of-the-box bez pitanja, za više različitih protokola), tako da paranoični mogu uključiti firewall i lokalno - za slučaj kad se boje kako bi računalo "moglo"[1] biti kompromitirano. Ja sam paranoičan pa taj šupalj firewall trošim

[1] I uz najbolju volju i provjere reputacije softvera, uvijek postoji mogućnost kako neki legalni softver obavlja komunikaciju u lokalnoj mreži na način koji nije "očit".
  • Sank
  • Moderator
  • 221
08.01.2011 | 18:35
stajpZg je napisao:
Osobno ne volim da neka aplikacija skenira lokalnu mrežu, i pristupa podacima na mreži samo tako (što OS X uredno radi out-of-the-box bez pitanja, za više različitih protokola), tako da paranoični mogu uključiti firewall i lokalno - za slučaj kad se boje kako bi računalo "moglo"[1] biti kompromitirano. Ja sam paranoičan pa taj šupalj firewall trošim

A imaš ti onda taj problem sa iTunes da svaki put kod pokretanja pita da li može primati dolazeće konekcije?

Niti jedan drugi program, poput dva servera za streamanje videa, Mac App Storea, Skypea itd. to ne pitaju, pa mi nije jasno zašto su iTunesi u tome posebni?
08.01.2011 | 18:57
stajpZg je napisao:
Osobno ne volim da neka aplikacija skenira lokalnu mrežu, i pristupa podacima na mreži samo tako (što OS X uredno radi out-of-the-box bez pitanja, za više različitih protokola), tako da paranoični mogu uključiti firewall i lokalno

Koliko sam se ja igrao s Mac firewallom (a to je bilo još na 10.5.1), on nije niti pokušavao spriječiti npr. bonjour i tome slično.

Ne znam, u međuvremenu se možda nešto promijenilo, ali ja osobno ne mislim da se moram štititi baš do te mjere.
08.01.2011 | 20:46
Sank je napisao:
stajpZg je napisao:

A imaš ti onda taj problem sa iTunes da svaki put kod pokretanja pita da li može primati dolazeće konekcije?

Niti jedan drugi program, poput dva servera za streamanje videa, Mac App Storea, Skypea itd. to ne pitaju, pa mi nije jasno zašto su iTunesi u tome posebni?

iTunes me ne pitaju, ali zanimljivo, pita me Jubler koji koristim za popravljanje titlova. Koliko program za titlove treba koristiti mrežnu - ne znam, i nisam vidio razliku u funkcionalnosti kad ga pustim i kad ga ne pustim. A Jubler pokrenem barem jedanput tjedno. Zato se hvalim kako sam paranoičan!
09.01.2011 | 00:24
Jubler je Java aplikacija. Mislim da sve Java aplikacije brljaju po internetu s nepoznatom svrhom. Vjerojatno špijunska misija za Sun.

I, da, Jubler je jedna od aplikacija za koje sam i ja to primjetio. Ali to je 3rd party. Nije Apple.
09.01.2011 | 01:18
smayoo je napisao:
Jubler je Java aplikacija. Mislim da sve Java aplikacije brljaju po internetu s nepoznatom svrhom. Vjerojatno špijunska misija za Sun.

I, da, Jubler je jedna od aplikacija za koje sam i ja to primjetio. Ali to je 3rd party. Nije Apple.

Ah, isam toliko paranoičan da će Apple proskenirati moju lokalnu mrežu - kako sam napisao, već znam da je to napravio, paranoičan sam da će 3rd party aplikacija odlučiti proskenirati moju mrežu. Iz dobrog ili lošeg razloga - ne znam.

Kad bi bio jako paranoičan na Apple, razmislio bi o dizanju (nevidljivog, zašto bi korisnici znali, a OS lako sakrije) servisa na iPhoneima, iPadima i macovima, koji bi prepoznavali druge Apple uređaje u lokalnoj mreži i dijelili trenuno stanje uređaja, instalirane aplikacije itd. Čim se jedan od tih uređaja spoji na net, Apple automatski dobije sve podatke, sav ilegalan i legalan softver, jailbreakanost, korisnička imena. Nije problem to prikriti od firewalla prema netu, piggyback podataka na nešto posve nevino i legalno - Appstore ili iTunes store. Oh wait, pa to trenutno Apple i radi, samo za jedan uređaj U budućnosti, nema skrivanja uređaja pred velikim Stevicom, deinstalacija aplikacija, zaključavanje uređaja će raditi kako mu se prohtije. Makar se nitko ne boji njegovog imena:

Paranoid so I am using the firewall, I am. Yes, hmmm.. Want to be on the dark side, do not.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, cariblanco, m@xym, Riba, Anonimci (512)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO