26.01.2011 | 13:02
Mislim da ti je Blogger najbolji za to što trebaš.
Napraviš blog na
mojezeljenoime.blogspot.com, zatim izaberes neki template ... ako ti se ni jedan ne svidja odaberes neki minmalni koji ces kasnije doraditi sam. Zatim u Design > page elementsima dodaš Gadget "link list" te ukloniš defaultni blogerski menu (onaj koji je sortiran po godinema mjesecima datimima). Možeš i razmjestiti raspored prema želji.
Zatim u tabu settings poisključuješ sve što ne trebaš, kao primjerice, komentare, i sl.
Onda u settings > formating odabereš da pokazuje najviše 1 post na naslovnoj (ovo je bitno jer inače po defaultu izlista skoro sve na homepageu).
Zatim u tabu Posting potrpaš par postova (koji će se kod tebe ponašati kao stranice).
E sad kako si uklonio defaultni blog menu moraš napraviti websajtaste linkove na pojedine postove/stranice.
Odeš u page elementse opet otvoriš gadget "link list" po browsaš postove / stranice i napraviš odgovarajuće linkove.
I sad previewaš stranicu i vidjet ćeš da se ponaša kao web stranica a ne kao blog.
I sad svaki put kad radiš post ... postaš sadržaj - sejvaš - zatim odeš u page elements i dodaš link. I to je to.
Na ovaj način će ti uvijek na home page biti najnovija stranica.
Ukoliko želiš baš imati neku statičnu uvijek istu home page stranicu. Onda napraviš sad na početku tu stranicu te joj onda ispod posta pod Post options upišeš datum 30.12.2087.
I tako će to uvijek biti "najnoviji" post i imat ćeš statični home page.
Dizajn možeš dijelom editirati u Dizajn > Template designer ... to je novo u bloggeru i nije loše. A ako znaš html i css i recimo još i javascript ... to je gdje blogger ima golemu prednost pred svime drugime free što ja znam. U design > HTML imaš pristup editabilnom cijelom templateu. (ne zaboravi backupirati prije nego radiš).
A u Page elementsima možeš i dodavati gadget HTML/JavaScript ako trebaš još više podešavati.
U gadgetima imaš i svakakve slideshow gadgete i điđe miđe ... iako ja nekako mislim da je bolje samo embedeati galerije koje ti nudi sam Flickr ... jednostavne su lijepe i super se uklope u neki drugi sajt pa tako i blogger.
E sad ... malo pogledaj ... poigraj se ... skužit ćeš ... osobito ako imaš vremena
poz