23.02.2011 | 13:12
Ok, vidim po pitanjima da treba prvo razjasniti neke osnovne termine.
1. Nisi precizirao za što. Za općenito za web tehnologije preporučam
www.w3schools.com ali ima ih gomila. Ovaj je dobar jer ti daje mogućnost odmah isprobati kako nešto radi uživo. Ako je pitanje usmjereno za specifični CMS, onda to pak ovisi o čemu je točno riječ.
2. Ovisi za što. Neki određeni CMS ili općenito HTML?
3. Google search i web. Tiskane knjige nisam nikad koristio i brzo zastare.
4. Ovisi u čemu ga misliš raditi. Međutim pretpostavljam da ipak ne namjeravaš pisati svoj vlastiti CMS on nule? Ako je PHP, recimo Aptana Studio ili Eclipse....ili na kraju krajeva najobičniji tekst editor.
5. Upravo ga dobijaš
6. Ovisno o čemu je riječ. Ako govorimo o CMS-u pipsanom u PHP-u onda samo treba postojati podrška za PHP (u 99% slučajeva po defaultu uključena).
7. Ovo je vjeriojatno trebalo biti prvo pitanje. CMS je u načelu samo skup skripti u nekom od jezika (recimo php, no može biti i perl, ruby, python...).
Ovisi želiš li učiti sve on nule ili uzeti neki od dostupnih CMS sustava pa raditi na njemu. Ja ti osobno ne bih preporučio Joomlu, no sve ovisi o potrebama. Wordpress je vrlo popularan (što znači da ćeš naći hrpu informacija i community podrške), a meni se sviđa i Concrete5 (
www.concrete5.org). Također instaliraj i MAMP da se možeš lokalno zezati s time.
Što se tiče posljednjeg pitanja, imaš header i footer koji su fiksni a između njih imaš php kod koji ovisno o parametrima može pokazivati različit sadržaj.
Dosta za početak, vjerujem da sada imaš novih pitanja pa smao udri. I sam sam prošao put kojim si krenuo.
Selim ovo u Internet forum.