Spajanje dvije mreže
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Spajanje dvije mreže

10.10.2011 | 10:50
Imam dvije WiFi mreže recimo M1-flat i M2-1GB (svaka je na svom ADSL accountu, jedan je Flat, a drugi 1GB ) . Ruteri su svaki na svojem katu i ne mogu se spojiti žicom, ali to nije problem jer imam još par komada WiFi rutera.

Ideja je staviti treći ruter (imam in par komada neiskorištenih), tako da ove dvije mreže budu "umrežene".

Svrha, sheranje printera (WiFi printer), datoteka, i sl. između dvije mreže.

Sadašnje stanje: Printer je spojen na jedan komp preko USB-a (M1) i sheran tako da dok stroj radi na M1 svi mogu printati (osim iPada i iPoda jer na taj način ne radi AirPrint), a na drugu mrežu (M2) se printer spoja WiFi-jem tako da printanje radi neovisno o stroju, tj. printanje radi na obje mreže, ...ali ako želim printati sa iPada ili iPod-a moram se spojiti na tu drugu mrežu da bi printao, a s obzirom da je druga mreža ograničenog prometa nije mi solucija ostavljati iPad ili iPod na toj drugoj mreži (jer kad se klinci prime Yotubea ode 1 GB odma).... a osim toga na ovaj način ne mogu sherati datoteke između strojeva na različitim mrežama osim ako privremeno ne spajam strojeve u "drugu" mrežu, što je tlaka....

Pitanje: kako to napraviti ? .... dakle spojiti oba rutera u zajedničku mrežu, .... eventualno kao gateway na računalima podesiti svakom uređaju svoj ruter tako da se ne desi da slučajno netko nabije promet na internetu na onoj mreži koja je ograničena.
10.10.2011 | 11:08
Čemu ti uopće služi drugi ADSL od 1GB prometa kad imaš onaj flat? Zašto ti nije sve na Flatu?

Ovo što bi htio je prilično komplicirano. Nije neizvedivo, ali je prilično komplicirano. Osobito to što imaš u biti 2 access pointa i želiš njih iskoristiti da mreže (pomoću nečeg trećeg) povežeš zajedno. To se tako ne radi. Ako ti je stvarno nemoguće spojiti te dvije mreže žicom, onda sve te wlan routere što imaš viška plus ova dva što su ti u funkciji trebaš izbaciti iz priče i složiti sve pomoću uređaja koji podržavaju mesh.

Mislim da bi ti lakše i jednostavnije (jeftinije sigurno) bilo da pronađeš na netu neki opensource vpn software i digneš ga na po jednom računalu na svakoj mreži te vezu među njima (za printanje i to) ostvaruješ VPN-om preko interneta.
10.10.2011 | 11:27
Moguće da moj savjet neće biti koristan jer iz nekog razloga imaš dva DSL routera, međutim da ja to radim eliminirao bi ovoga koji nije flat i napravio wireless network bridge na drugu lokaciju. Doduše dalo bi se to riješiti i ovako konfguriranjem različitih gatewaya za pristup "vani" i na lokalnu mrežu, ali prepustit ću to nekome tko ima više iskustva s time.
10.10.2011 | 11:56
smayoo kaže:
Čemu ti uopće služi drugi ADSL od 1GB prometa kad imaš onaj flat? Zašto ti nije sve na Flatu?

Flat je moja mreža, ... a ona od 1 GB je od staraca, .... dvije su mreže jer treba 2 MaxTV-a, nažalost nije se moglo staviti dva MaxTV uređaja jer nije moguće povezati žicom te dvije lokacije (dva različita kata) a i MaxTV ne dozvoljava dva uređaja na jednom ruteru ako je uključem MaxTV HD (a kod mene je).

Starcima ne treba više od 1 GB jer sve što rade na internetu je mail, povremeno čitanje foruma i online bankarstvo, a i samo je jedno računalo... te spika da oni žele svoj internet jer često kod mene nekaj radi pa je pristup internetu spor, a i kad već plaćaju 1 GB onda da ga i troše, a i bolji im je signal jer do mog rutera ima par zidova i deka pa je signal povremeno u q...u

...dok ja imam na mreži 2 laptopa, 1 Mac Mini koji služi ko server za sve i svašta (Apache, FTP, VNC, videostreming (AirPlay), iTunesShare, PrintServer, Scan share itd... ima toga), 3 DS konzole, Wii, iPad, iPod, 2 iPhone-a .... a trebalo bi dodati još i AppleTV kad ga uspijem nabaviti .... te 5 korisnika svega toga koji nemilice troše Flat.

A umrežio bih te dvije mreže zbog AirPrinta i iTunesShare
10.10.2011 | 14:46
Neće to ići tako kako si zamislio. Odnosno, koštalo bi te skuplje nego da povučeš kabel, uključivo s bušenjem deke i štemanjem, ako je zaista nužno.

Baci oko na ovaj post

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/32795-kuc...ntenskog-kabela.html

možda to možeš na takav način riješiti.

Inače, u međuvremenu, ti ethernet-po-koaxu adapteri su postali vrlo jeftini i dostupni su u Chipoteci.
  • campo
  • Posjetitelj
10.10.2011 | 14:58
Pa imaš server ,..on tome i služi,...
10.10.2011 | 16:44
Postoje i adapteri koji omogućavaju umrežavanje preko električnih instalacija.
10.10.2011 | 18:18
I meni se čini neizvedivo za neke malene novce. Imaš dvije interne mreže, dva priključka na internet i želiš uvesti pravila tko i kako može koristiti mrežu.
I to sve bežično. Svakako ti treba router (ne onaj za par-sto kuna) ili server.
10.10.2011 | 22:25
Umrežavanje preko struje - uređaji su teže dobavljivi, skuplji i *opasniji* (jeftina izvedba znači štednju na optocouplerima, a to znači da ti 220 potencijalno može probiti na ethernet, a odande na aluminijsko kućište). Također, ima i problema ako pokušavaš umrežiti dvije točke koje nisu na istom brojilu energije. A na instalacijama gdje je ugrađen MTU (tzv. elektronička ura kopčalica impulsno upravljana preko energetske mreže za preklapanje jeftine i skupe tarife) navodno uopće ne može raditi.
10.10.2011 | 22:38
Kod mene je to rješeno Mikrotik routerboardom s dvije 5ghz kartice. Doduše, nemam 2 ADSL-a, već imam wireless mrežu (udruga) + Max ADSL flat + mreža po kući (razno razni serveri tipa ftp, samba itd itd..) Nešt takvog košta puno, al je kvalitetno, jednom kad se podesi radi ko švicarski sat, troši vrlo malo struje itd.
10.10.2011 | 23:13
Je, da, to je to. Ali čovjek je htio iskoristiti ova dva routera i još par komada što ih ima po furdi.

Ali onda, ako već tako ne može, lakše je riješiti jednim kabelom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 51 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, cariblanco, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (628)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO