07.04.2012 | 22:55
Ne znam, možda si u pravu ali mislim da to baš nije tako jednostavno.
Mislim da bi pravnici imali tu svašta za reći.
Kao prvo, piše da se arhitekt ne smije reklamirati.
Ja se ne reklamiram kao Đuro arhitekt nego kao firma.
Nigdje ne piše da je to zabranjeno, ni po jednom kodeksu ni zakonu.
U firmi imam i geodete (šta njihova komora kaže, ne znam, nisam čitao), čistačicu, računovođu, pravnicu.
Svi oni žive i dobivaju plaču ako firma posluje.
Neznam da li se i oni ogrešuju o neki kodeks zato što njihova firma pokušava privući klijenta?
Shvačaš šta hoću reći, ne reklamira se arhitekt nego firma koja se sastoji od više ljudi pa i pokojim arhitektom među njima, a niti jedan kodeks niti jedne komore nema nikakvo zakonsko pravo određivati kako će se moja firma kao pravni subjekt reklamirati.
I ne znam zašto smatraš da bi moja firma, ako bi se pojavila u plačenom dijelu google tražilice, bila nelojalna konkurencija bilo kome.
Kao što sam rekao, decidirano tvrdim da to nigdje nije zabranjeno.
Šta bi onda trebalo sa svakim drugim stupom, i reklamom na njemu, na kojem je papir sa podacima firme koja se bavi legalizacijama?
Ajmo sve te firme pozatvarat, mislim stvarno su mi nelojalna konkurencija jer ja nisam zaljepio papir.
Inače, to sigurno znaš, komora arhitekata ili bilo kojih drugih inženjera može dati ili oduzeti žig tj. ovlaštenje pojedincu a ne firmi.
Pošto se preko google-a reklamira firma, nema zakonske osnove za kažnjavanje pojedinca u kolektivu zato što je direktor tog kolektiva odlučio sa svojom firmom napraviti bilo šta, pa tako se i reklamirati na ovaj ili onaj način.
Shvaćam tvoj dobronamjeran savjet, hvala na njemu, i komentar na slučaj tvog prijatelja ali mislim da to baš ne ide tako.
Pitat ću si pravnicu u firmi u utorak baš da vidim što će reći pa ću podjeliti s tobom.