02.09.2020 | 00:20
jandorn kaže:
Kada mi klijent pošalje sadržaj od dizajnera on uvijek ima sRGB color profile već stavljen. ali kada trebam kopirati tu boju ta boja uvijek ima drugi kod nego bih trebala imati. Npr. ako je boja (#0000FF ili 0, 0, 255) sav moj softvare mi pokazuje #2046f6 ili 32,70,246. Sumnjam da mi je sav software kriv jer svi isto pokazuju.
Ukoliko ne promjenim Color Profile u Mac Settings svi mi pokazuju #2046f6 ili 32,70,246 umjesto (#0000FF ili 0, 0, 255).
Ne poznajem te programe i ne mogu "ulaziti" u njih, njihov način funkcioniranja.
Razumijevanje funkcioniranja / rada tih programa sa bojama će ti dati odgovor zašto dolazi do tebi problematične promjene.
Tvoje promjene boje nemaju veze sa hardwerskom kalibracijom monitora. Monitor ti može biti i crno/bijeli ali program sa softwerskim pikerom će ti išćitati iste vrijednosti kao i na monitoru u boji.
Promjene koje si opisao mogu imati veze sa rasponom boja (color profilom) u kojem radi program.
To bi značilo sljedeće:
Sve boje su smještene u "potkovi" / "prostoru boja" / "color space" (slici koju si proložio i slika koju ja prilažem u kojoj su dodani ostali profili).
Pojedini sustavi mogu prikazati neke od tih boja. Neki više a neki manje (to je onaj crni trokut u "potkovi")
Ako je neka boja "van" tog trokuta od tog color profila, znači da ju taj kolor profil ne može prikazati, tada, prema zadanim postavakama programa se vrši konverzija te boje u boju koju taj profil može prikazati.
Trenutna hipoteza mi je da je zbog mojeg ekrana što mi se ćini da ne mogu popraviti...
Tvoj ekran nema (ne bi smio imati nikakve) veze sa išćiavanjem boje u pojedinom programu.