30.11.2004 | 02:39
Hvala dragome Bogu da postoji JabuÅ0ç0njak ...
Evala, i ja kazem
Ovako, preporucujem ti sljedecu taktiku s fontovima na OS X:
* Origigi pisma s CDova iskopiras negdje lokalno na disk (ja sam ih iskopirao u mapu Fonts, koju sam otvorio u rootu hard diska).
* Buduci da radis s T1 pismima, pretpostavljam, pazi: kad ih instaliras, OS X im prebaci postscript fajl u System Folder. To ne vidis, ali ces vidjeti onda kada zelis prebaciti koje pismo iz svoje mape na neki drugi disk (umrezeno racunalo), jer pola datoteka ce ti nedostajati, eh... Tu nastaju problemi -- ako netko s nekog starog stroja pozeli iskopirati i System folder, da bi sve iskopirao na novi stroj u jednom mahu, stvorit ces si brdo novih problema, narocito ako kopiras System folder sa G3 ili G4 stroja na G5 stroj. Ajme!
* Kada instaliras Helveticu, Futuru, Palatino i pisma koja vec dolaze sa sistemom, budi na oprezu; ne mozes ih se tek tako lako rijesiti, buduci da ce tvoja Helvetica i ostala pisma najvjerojatnije biti obicni T1, koji su nastali u proslom desetljecu (nisu Unicode). Ako maknes sistemsku Helveticu, nece ti dobro raditi Safari, recimo, koji ce najednom poceti prikazivati hijeroglife mjesto teksta. Dakako, jer trazi sistemsku Helveticu koja je Unicode, a sve sto dobije jest tvoja T1 verzija.
* U zescim slucajevima dogodit ce se da ce ti Mail.app padati ko kruska, aplikacije ce se objesiti na samom startu pa cak ni System Preferences dijalog se nece htjeti ovoriti. Sve je to nastalo zbog zamjene sistmskih pisama novima i brisanja/zbunjivanja sustava oko aplikacijskih pisama.
* Za dobar management instaliraj Suitcase, jer je bolji od Font Booka. Font Book je dobar za kucnu uporabu, ali za graficki studio jedino je rjesenje Suitcase. Bolje rjesava konflikte, ima autoaktivaciju pisama i sl. Pocni s njim od pocetka i pazi sta sve instaliras. Dakle, izbrisi sva pisma s diska, vrati ponovno samo sistemska pisma i pocni sa Suitcaseom.
Pogledaj ovaj link ...
i procitaj PDFove na dnu stranice. Dobro ce ti doci da upoznas Suitcase i probleme koje rjesava.
* Ne preporucam ti da instaliras 20,000 pisama, jer se i OS X umori s njima, iako daleko sporije od starog sistema. Negdje do 200 pisama istodobno u radu je u redu, a nakon toga i OS X postaje trom, a programi se podizu sve sporije i sporije.
* Dakle, zaboravi na jednostavno kopiranje. OS X drzi pisma na nekoliko razlicitih mjesta na disku, a buduci da je to visekorisnicki sustav, sve se komplicira ako na racunalu radi vise pojedinaca koji zele da su njihova pisma dostupna svim korisnicima racunala.
* Ako ti se aplikacije i dalje ne zele pokrenuti, mozda je problem u Disk Permissionima nakon apdejta OS X-a. Otvori Applications > Utilities > Disk Utility i klikni First Aid. Klikni Verify Disk Permissions da bi provjerio jel sve u redu, ili Repair Disk Permissions da bi ih sredio ako sto ne valja.