25.11.2012 | 15:17
jzelko kaže:
U vezi himne, postoji više mišljenja. Podaci se uzimaju kako kome i kad odgovara. Bolje bi bilo kad bi se držali samo činjenica.
hercegbosna.org/forum/povijest/runjanin-...jepe-nase-t6519.html
Pa sad kako tko vidi !
Pouzdanog li i nepristranog izvora...
Podatak o Runjaninu kao skladatelju hrvatske himne je služben, općeprihvaćen i u krugovima struke (povjesničara i glazbenika) neosporen. O tome se uči u školi. Ne kažem da je išta od toga nepobitan dokaz, ali isto tako nije niti išta od onog što tvrde lažni alternativci. Runjanin kao skladatelj hrvatske firme je općeprihvaćena povijesna teza utemeljena na legitimnim povijesnim izvorima (zapisima i svjedočanstvima).
Gotovo da nema prihvaćene povijesne teze o kojoj makar netko nema suprotno mišljenje. Kako ono reče Prljavi Harry, "mišljenje je poput šupka - svatko ima svoje".
divic3 kaže:
Da je Tito 6 po redu su podaci američkih istraživanja (ne kažem da su točni ali takve navode).
Baš prikladno uopćen odgovor. "6. po redu" je vrlo konkretna tvrdnja pa iza nje mora stajati vrlo konkretan izvor (a ne "američka istraživanja"). Ako ne znaš konkretan izvor, ne hvataj se takvih izjava samo da bi podebljao svoj stav. To je jeftina eristika.
scarface32 kaže:
Ja bih vas zamolio, da mi neko objasni po cemu je Tito zlocinac? Zbog blajburga? Goli otok? Meni je stric nastradao u blajburgu, i ja to opet ne smatram zlocinom. Kao eto ustase bi bile bolje da su partizane tako uhvatili.
(...]
Goli otok, pa i to morate gledati kako istorijsku cinjenicu. Smatrao je prijetnjom od staljinista i zatvarao ih je.
Jao, jao, jao, jao, jao! Pa ne mogu vjerovati da to ozbiljno misliš!
To što ustaše ne bi bili bolji da su tako partizane uhvatili - nije i nikad ne može biti opravdanje za zločin! Nikad, nikad, nikad! Ako se spustiš na razinu zločinca, postaješ zločinac!
Goli otok i jest povijesna činjenica. Tek je prva stvar razlog zbog kojeg su ljudi tamo zatvarani (i ne samo tamo, nego i u Lepoglavu, i Gradišku, itd.). A onda ide druga stvar kako su ljudi tamo tretirani. To je zločin, i opet zločin. To što su takve zločine radili i drugi, opet, ne može nikog opravdati. Ni-ko-ga! Zločin je zločin.
I dokle god tražiš razloge i izgovore da zločin opravdaš i relativiziraš - nikad neće biti niti mira, niti pomirenja. I to isto vrijedi i za fašističke zločine u Istri i Primorju 1922-1943, i za ustaške u Jasenovcu, Kerestincu i drugdje, i za partizanske u Bleiburgu i drugdje, i za četničke od Vukovara do Dubrovnika 90-ih, i za one koje su počinili pojedini pripadnici HV u tom istom ratu.