17.11.2012 | 13:26
mileni kaže:
Nije nas Gotovina nigdje zajebao. Haag nije pravna institucija, vec cisto politicka. To mislim cak i nakon ove presude.
Sto se tice dijelova da nije reagirao na zlocine nakon sto su pocinjeni... Krivo, reagirao je. Trazio je da se pod hitno stanje na terenu dovede u red i da se vojnici ne ponasaju kao djeca, vec kao profesionalci. Ima cak i video snimak, vjerojatno si ga vidio. A to sto je zatrazio da se dovede red i je njegova duznost. Dalje je sve na vojnoj policiji. Pa nece on osobno ici uhititi nekoga? Ili povlaciti vojnike sa bojisnice da bi oni uhitili? Zna se cija je to duznost, a sasvim sigurno nije gotovinina. No da nije bilo reakcije sa njegove strane - nije istina.
Ne znam da li je reagirao ili nije - ono što znam da je odmah poslije oslobođenja produžio spašavati Bihać i okolo. Sve je bilo ostalo na Markaču i njegovoj specijalnoj policiji. Rekao sam već, zapovjedna odgovornost mi je glupost - ne može onaj na vrhu biti kriv zbog nekolicine rednecka koji su se iživljavali. Ali može biti kriv jer nije procesuirao barem njihove zapovjednike da ih potakne na reakciju. I za bi trebao onaj tko je bio odgovoran tada, na tom području biti kažnjen - ali to nije kazna zatvora od 18 godina, jer je to suludo.
Dovoljno je bilo ono sto je u ratu dao svojoj drzavi. Jos je trebao i trunuti u zatvoru zbog toga? Zato jer se par politicara odlucilo za to? Pa jesi gledao uopce veceras Carlu Del Ponte, tj. slusao njen razgovor sa hr novinarkom? Po njoj on je i dan danas kriv, kao i hrvatska drzava. U objasnjenju je navela da su pronasli dokaze za to. Na pitanju kako nisu procesuirali JNA kao instituciju, odgovor je bio da ne mogu sve obaviti. Granatiranje vukovara joj je ok, to je bio valjda cisti vojni cilj. 2-3 granate i 1 civilna zrtva u Kninu je masovni pokolj od strane hrvatske kao drzave. Sva je djelovala nekako nesigurno i preplaseno kod odgovora.
Del Ponte je bolesna individua koja je tražila slavu i zbog toga ili iz nekih drugih računica išla na krivicu cijele države i zajedničku odgovornost svih nas. Pokazalo se ipak na kraju da se zajebala, zar ne? Oni su napali nas, mi smo se branili. Oni su granatirali naše gradove konstantno. Njih su UN štitili i dojavljivali im sve što smo mi planirali. Mi smo ti koji su se cijelo vrijeme držali redfa, dogovora i zakona, oni nisu. I unatoč svemu tome, ta baba je i dalje trubila o jednakoj odgovornosti... Ljutilo me to tada, ljuti me i sada, kada se sjetim. No znali smo mi i svi da su optužbe lažne i neutemeljene, a to se dokazuje na sudu. Svi drugi pozvani na sud su otišli i dokazali nevinost, samo on nije i po tomne je kriv. I zato mi smeta što ga se glorificira toliko, nije zaslužio zbog svojih postupaka. Zašto Ademi nije dobio istu podršku? Čermak? Svi ostali prije njih? Samo taj lik, koji je pobjegao, dovukao nam sankcije i produžio izolaciju. Jebemu, bili bismo već u EU, a on bi odavno izašao iz zatvora - nevin, jer bi dokazao da je optužba bila zapravo politički montirani proces.
I ocito je sta je istoj bio cilj. Tko onda ne bi bjezao? Ja osobno da sam bio na njegovu mjestu, i da znam da sam nevin, bjezao bih kao lud. A hrv je bila njegov zatocenik? Nije, nije to nikad bila, niti ce to ikad biti. Mi smo jedino zatocenici nasih politicara. I to nismo nikad prestali biti. A kako stvari stoje, to se nikad nece ni promjenit. Tu je smayoo dobro napisao. Najsmjesnije mi je radovanje Seksa kod presude. A prvi je izjavio locirati, procesuirati, transferirati. Od bivsih i sadasnjih hdz-ovaca pa sve do pokojnog racana i sdp-ovaca. Jedini kojem skidam kapu je Drazen Budisa. U ono vrijeme je izjavio da je to sramota ne samo politicara, vec cijele drzave i jednog naroda. No ljudi brzo zaboravljaju.
Znači ti si od onih koji bi ukrali, zajebali, varali? ne bi poštivao zakon? Mislio bi na svoju guzicu, a ne na dobrobit svih nas? Čekaj malo... Kako su svi ostali mogli se odazvati a on nije? Nije li ti malo čudan taj mentalni sklop, gdje se glorificira bjegunca, a ne one koji su se predali i dokazali nevinost? Političari su krivi za stanje u državi, potpuno se slažem, korumpirani su, ne misle na dobrobit države i nacije već samo na svoje guzice, svi odreda. No, mi smo ih birali i što sad? Kako je Smayo rekao prije izbora, možda bi se nešto promijenilo kad nitko ne izađe na izbore - problem je jedino što koliko znam, po našem zakonu nema osigurača da izbori ne vrijede ako se ne odazove određeni broj ljudi, tako da, ako svi normalni ostanu doma, izabrat će se oni loši, jer njihovi će izaći i zaokružiti, da bi i dalje imali nezaslužene privilegije i beneficije.
Gotovina nikoga nije drzao zatocenim. Ako je to itko radio, to su bili nasi vrli politicari. A evo nas sada u potpunosti slobodnih. Sa visokim vanjskim i unutarnjim dugom, stranim bankama, korumpiranim politicarima, ogromnom nezaposlenoscu, itd.
Zaboravljaš da je Gotovina svojim bijegom zatvorio vrata u EU. Dokazao onima koji su srali protiv nas i optuživali nas za svašta, da su u pravu. Napravio medvjeđu uslugu sebi, a još više svojoj državi... Razmisli, da nije pobjegao, sad bi davno već bio slobodan čovjek, a pravi krivci bi vjerojatno bili osuđeni.
Ne bih se cudio da sada nas tuzitelj ne digne tuzbu protiv gotovine i optuzi ga za takvo stanje u drzavi. Pa ako pobjegne mozemo ga opet proglasiti tamnicarem hr naroda.
Zapravo bi generali trebali tužiti državu da ih obešteti. I da nam svima još malo para izbiju iz džepa...