25.11.2012 | 15:54
Brkanje socijalistickog samoupravljanja sa komunizmom je apsolutno bezveze...pa danas dio USA lagano preuzima model "tvornice radnicima" ali naravno upakiran u dionice
Al to je to, zar ne?!
Mozemo mi sad tu razglabat do vjecnosti, ali cinjenica je ja jugoslavija od 50-tih pa nadalje nije vidjela ni k od komunizma kakav je postojao u zemljama istocnog bloka oko nas.
U ekonomsku strukturu bolje da ne idemo, jer se zbediram na naglo
Da, da, bez veze kažeš. Pa ko je imao ključnu ulogu u "socijalističkom upravljanju", moja mama možda. Ma ne valjaj gluposti. Tvornice radnicima nema veze s dioničarstvom. Dali je itko dobio dividendu u periodu od 1945 do 1990. To ti je isto kao i pojam društvenog vlasništva ili kolektivne odgovornosti. Vlasnici kafića su pozivani na razgovore u komitet jer su kupili espresso mašinu za kavu a da ne pričamo o "krupnijim" neprijateljima društva.
Dali mi netko može objasniti što je čovjek koji završi Fakultet industrijske pedagogije - iz tog i sličnih fakulteta su regrutirani kadrovi u upravljačćke strukture poduzeća. Molio bih odgovor koji je konkretan posao industrijskog pedagoga.
Kažeš da Jugoslavija od 50-ih nije vidjela ni k od komunizma. Neznam kad si rođen ali očito je da ili nisi živio u komunizmu ili ti je stari bio šef komiteta. U Istri je 1940. bilo 7 članova partije. Danas je to uz Rijeku najkomunističkiji dio Lijepe naše. Možeš li mi to pojasniti.
Što se ekonomije tiče kako to da smo sve kupovali u Trstu, od deterdženta, kave,odjeće, tehničke robe i sl. Valjda zato jer smo imali u Jugi razvijenu proizvodnju i ekonomiju. Muka mi je....
Ti se zbediraš, kažeš, a mi kao ne, mi smo ravnodušni.