"Za Apple smo iza Burkine-Faso"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Za Apple smo iza Burkine-Faso"

05.12.2012 | 18:41
Pozdrav! Ako je već netko objavio ovo - ispričavam se, ali jednostavno mi se članak svidio, i ustvari se sa svime u njemu slažem, pa evo - da podijelim jedno razmišljanje s vama.

Članak je preuzet s BUG-a, autor Dragan Petrić;

"Jučer su 52 dodatne zemlje dobile mogućnost kupovanja glazbenih brojeva lokalnih i inozemnih izvođača putem Appleovog iTunes Storea čime je najveći svjetski sustav distribucije glazbe postao dostupan u sveukupno 119 zemalja u svijetu.

U ovoj izuzetno golemoj brojki, međutim, i dalje nema Hrvatske, ali ima, recimo Burkine-Faso, Gane, Guinee-Bissau, Papua Nove Gvineje, Kenije, Libanona, Nepala, Kirgistana, Kazakhstana, Uzbekistana, Tadžikistina, kao i Turkemenistana.

Znamo koje vam razumno opravdanje za ovakvu Appleovu odluku već sada zvoni u uhu - sva su ova tržišta koja smo nabrojali veća od hrvatskog i logično je da će u otvaranje iTunes Storea Apple prije uložiti kada je riječ o populaciji od čak 30 milijuna raspjevanih Uzbekistanaca, nego kada je u pitanju šačica od četiri i kusur milijuna Hrvata.

Takvo objašnjenje, međutim, brzo pada u vodu, obzirom da popis od 119 zemalja koje imaju iTunes Store broji i mnoge čija je populacija oskudnija čak i od naše. Na listi je, primjerice, (nama prijateljski) Katar sa svega 1,8 milijuna stanovnika, Trinidad i Tobago s njih 1,3 milijuna, pa čak i otočje Fiji kojem još desetljeća nedostaju do prvog populacijskog milijuna.

Logično je zapitati se - u čemu je onda problem s Hrvatskom i zašto smo za Apple manje bitni od tržišno objektivno od nas još gorih rupa, poput Mikronezije, Mauricijusa, Namibije ili Zimbabwea, čiji stanovnici - ako imaju iPod, iPhone ili iPad - također, od jučer, mogu birati među stotinama milijuna glazbenih brojeva koje će, posve legalno, downloadati na svoj uređaj?

Odgovor je naprosto taj da problem nije u Appleu, nego u nama samima, odnosno onima među nama koji bi se trebali pobrinuti za to da i Hrvatska dospije na ovaj popis. Konkretno, upiremo prst u tri krivca.

Prvi je Appleov distributer za Hrvatsku koji, usprkos nezanemarivoj gladi Hrvata za Appleovim proizvodima već duže vrijeme koristi svoje zastupstvo isključivo za ostvarivanje vlastitih interesa, ne mareći previše za interese korisnika ovih uređaja. iPadi, iPodi, MacBookovi i ostali Appleovi proizvodi u nas su skuplji nego u zemljama zapadne Europe (vrlo detaljan tekst o ovome objavili smo nedavno), a istovremeno manje funkcionalni (jer na njima ne radi pristup iTunes Storeu).

Ako bi itko trebao biti prvi koji će se truditi oko toga da jamči jednaku funkcionalnost Appleovih proizvoda u Hrvatskoj kakva je i u ostatku svijeta, onda bi to na prvom mjestu trebao biti distributer te tvrtke u ovoj zemlji, kojem su u čitavom prodajnom lancu od Cupertina do vašeg džepa ponajbolje poznate sve tržišne, pravne i ostale okolnosti vezane uz dovođenje jednog ovakvog servisa na lokalno tržište.

Drugi krivac što nas nema među zemljama koje na najsuvremeniji način distribuiraju glazbu je ZAMP, feudalno-prosjačka organizacija koja a priori uzima novac od svih nas, hraneći posrnulo hrvatsko glazbeno-estradno dno. Iste one koji su izgubili glavninu svojih prihoda upravo stoga što nisu znali i htjeli prihvatiti moderne načine prodaje glazbenih djela, poput iTunesa, koji su posve prirodnom evolucijom nadomjestili CD-ove, kao što su CD-ovi svojevremeno nadomjestili vinile, kazete…

Pohlepnim grebanjem sitniša po našim novčanicima svakom prilikom kada kupujemo USB stick, prazan CD, memorijsku karticu, novi mobitel ili kad odemo kod frizera, u kafić ili restoran, ZAMP puni škrabicu milijunima koje bi bilo logično potrošiti upravo na modernizaciju distribucijskih kanala glazbe u Hrvatskoj, na dobrobit svojeg članstva, kao i konzumenata glazbe u Hrvatskoj.

Ali ne… Svu silu pravnika oni plaćaju kako bi iznašli načine kako još učinkovitije otimati novac stanovništvu protiv njegove volje, umjesto da iste te pravne umove upogone kako bi uskladili dolazak iTunesa s lokalnim propisima vezanima uz autorska prava. Tehnološki, očigledno, posve nepismeni, ne shvaćaju da bi prisutnost iTunesa na našem tržištu itekako oživjela glazbenu scenu u Hrvatskoj te da bi glazbenicima osigurala kudikamo bolja primanja od ovih koja imaju kada im bace koske nakon što se njihova pravna vrhuška zasiti.

Konačno, treći krivac za se ovo su mobilni operateri koji vrlo rado u svojoj ponudi imaju najnovije iPhone, a koje, baš kao i Appleovog distributera, nimalo ne brine što ti iPhonei nisu jednako funkcionalni kao iPhonei u 119 drugih zemalja na svijetu. Netko bi im trebao jasno reći - prodajete poluproizvod! Nudeći iPhone na kojem krucijalna funkcija tog uređaja ne radi, varate svoje pretplatnike.

Uostalom, kada bismo iTunes Store imali dostupan u Hrvatskoj, upravo bi operateri uživali dobar dio zarade koji bi se generirao u toj digitalnoj trgovini, ostvarivanjem itekako velikog prometa putem njihovih mreža kroz download glazbenih, a i video brojeva. Zašto ne ulože sredstva, kontakte, moć i pravnike u jednu takvu investiciju koja bi im se zasigurno brzo isplatila?

Dok se tako Appleov distributer, ZAMP i mobilni operateri ne dogovore da od Applea iskamče makar 120. poziciju na listi zemalja koje imaju pristup iTunes Storeu, vi koji imate neki Appleov gadget pokušajte pronaći načina da se pomirite s tim da je netko tko je isti taj proizvod kupio u Burkini-Faso, Gani ili Turkemnistanu dobio, zapravo, puno više od vas."
05.12.2012 | 19:36
Jučer sam spomenuo u Vikalici™.
Članak je u redu, samo bi ja HDS ZAMP stavio na prvo mjesto problema oko uvođenja iTunes Storea u "Lijepu Našu". Glavno da ja za svaku memorijsku karticu, HDD i DVD na koje snimam moje "autorske" fotografije plaćam harač:angry:
05.12.2012 | 19:43
ZAMP je problem za sebe i puno je veći od samog nedolaska iTunesa. Za mene je tu najveći krivac Apple. Ja imam novac i želim im ga dati. Oni samo trebaju doći i uzeti mi ga.
05.12.2012 | 19:55
Ne ide to samo tako, ZAMP je veći i jači od Applea:silly:
05.12.2012 | 19:59
Misli da se bude nešto promjenilo kad ugmizimo u EU. Onda budemo kupovali u stranom dučanu i strancima bude išao porez i profit, onda Apple ni ne bude zainteresiran za Rh, jer ionako budemo kupovali vani sve.
05.12.2012 | 20:06
Pregovori oko pune funkcionalnosti iTunes store-a u Hrvatskoj su svojedobno i vođeni, ali je, navodno, ZAMP postavio takve uvjete kakvi nisu postavljeni nigdje na svijetu tako da je Apple jednostavno odustao… Nadam se ne i zauvijek...
05.12.2012 | 20:10
ZAMP se kao bori protiv piratstva, a istovremeno ne daje nikakve alternative. Kod nas mogu kupiti cd koji ću ripati u itunes i baciti na policu za cijenu skoro duplo veću od digitalne kopije (koja mi zapravo jedina treba).

2 pitanja:

Može li ZAMP uzimati novce od itunes kupovine pjesama?

Što je sa ibookstoreom? Tu ZAMP ne bi trebao imati utjecaja, ali mi svejedno nemamo pristup jeftinim e-knjigama...
05.12.2012 | 20:20
ZAMP se ne bori protiv piratstva. Bori se za svoju naknadu. I dobro im ide.
05.12.2012 | 20:55
Da, slažem se. ZAMP je u biti kapitalistička "kvazitvorevina" koja samo gleda kako će namaknuti što više love! Nema tu poštenja!

No, zato postoji (polu)legalan bunt građana! Od mene ZAMP neće vidjeti niti kunu. Možda ako promjene politiku, ali sada im iz principa nedam ni lipe!

Lijepo je vidjeti kad neka korisna aplikacija košta 1, 5, ili 15 dolara, pa si sam kažem - super: kupujem jer je korisno. Ali ne pada mi napamet financirati Thompsone, Rozge, Josipoviće, Buliće, Severine, Huljiće... i ine (mogao bih nabrajati do jutra).
05.12.2012 | 21:02
Vjeruj mi, dao si ti njima dosta novca. Svaki prazni CD/DVD, svaka memorijska kartica, svaki Hard Disc, svaki uređaj s bilo kakvom memorijom (mobitel, računalo,...), svaki USB stick,...

Od svega toga dio novca ide ZAMP-u.

Evo točno koliko:
www.poslovni-savjetnik.com/marketing/hds...-za-svaki-cd-dvd-usb
05.12.2012 | 21:20
Strava! Mislim i u Njemačkoj postoji njihov ZAMP (Gema) , pa opet radi iTunes store. Normalni ljudi, a ne ovi naši jadi...
Primjer iz života.
Vodio sam kavanu, dođe inspektor ZAMP-a, čuje koja pjesma svira ( neka strana), sastavi zabilješku u kojem piše u lokalu je svirala strana glazba, i godinu dana novac ide van države, bez obzira šta idučih 364 dana može svirati domaća glazba, novac ide van HR po ovom zapisniku.
A može biti i obratno, domaće-strano.
Uglavnom tako rade njihovi terenci.
Strava!!!!
  • forthdancer
  • Posjetitelj
05.12.2012 | 21:41
Zanimljiva stvar je ta da recimo,

zeli li itko biti DJ mora zamp-u platiti licencu odnosno naknadu za javno izvodenje

glazbe, e a sa druge strane isti taj zamp ne omogucuje kupovine glazbe??? WTF
05.12.2012 | 22:16
Ljudi, ne kužim zašto tu svi prosipate žuč i kukate. Što je u tome konstruktivno?

Meni osobno je svejedno što se na HR itunesu ne može kupovati glazba, jer glazbu koju ja slušam - imam ripanu s vlastitih, davno kupljenih ploča i CD-a te CD-a koje kupujem kad putujem svijetom, po CD-shopovima, po rasprodajnoj cijeni (r.v. 1-2 €). Mojom srećom, imam takav glazbeni ukus da se ovim sasvim dobro pokrivam.

No, ako vama to nije tako i želite moći kupovati glazbu s iTunes, organizirajte se u udrugu, sastavite plan djelovanja i krenite u političko lobiranje i medijski pritisak na Gajskog, ZAMP i koga god želite. Sustavno i ustrajno. Za manje od godinu dana ćete postići što želite. Kladim se.

Ako niste na to spremni, što onda kukate? Sami ste krivi što vam je tako.

zabac kaže:
Misli da se bude nešto promjenilo kad ugmizimo u EU. Onda budemo kupovali u stranom dučanu i strancima bude išao porez i profit, onda Apple ni ne bude zainteresiran za Rh, jer ionako budemo kupovali vani sve.

Ne znam što će se baš jako promijeniti? Isto će ti biti kao i sad. Carina se ne plaća, plaća se PDV. Zapravo će razlika biti u tome što ćeš morati platiti PDV u zemlji gdje kupuješ i neće više biti petljanja s tim. Tako da će razlika biti premala da se isplati, osim ako nisi negdje otputovao nekim drugim razlogom pa onda usput kupiš nešto.
05.12.2012 | 22:17
Mislim da je bila slicna tema prije par godinica...
Nije problem u apple-u, niti u lokalnim distributerima...JEDINI problem je ZAMP...kriminalna organizacija koja nije priznata van hrvatske (iako govore da je) na celu sa nikim drugim nego predsjednikom drzave.
Ali naravno, nitko se ne buni, svi samo potiho kukaju i daju harac zampu.
A predsjednik je najomiljeniji politicar?!
Zalosno, zar ne?
05.12.2012 | 22:32
Ulaskom u EU ćemo postati dio zajedničkog tržišta. Uvoz iz EU više neće biti uvoz i nećemo morati plaćati nikakvu naknadu. Onima koji žive blizu Italije i Austrije će to dobro doći.

Teoretski, moći ćemo otvoriti račun u bilo kojoj banci u bilo kojoj zemlji EU, npr. Njemačkoj, dobiti njihovu karticu i kupovati u Njemačkom iTunes storeu.
05.12.2012 | 22:43
Kakvu to naknadu sad plaćamo, nisam shvatio? Misliš ovu ZAMP naknadu? A što te sprječava da kupiš prazne optičke medije, usb stickove, itd. preko E-baya? Za takvu malu vrijednost ti ne bi naplatili niti carinsku pristojbu, ni pdv.

To s računom u bilo kojoj banci u bilo kojoj zemlji EU - mislim da te malo ponijelo... Možeš ti i sada otvoriti račun u bilo kojoj banci EU. Ne treba ti ni prebivalište (to se zove nerezidentni račun), samo ti treba izvor prihoda u toj zemlji, koji puni taj račun. Ili keš lova koju ćeš položiti na njega. Ali da će ti tek tako netko u Italiji ili Njemačkoj otvoriti tekući račun i dati karticu za peglanje na temelju plaće koju primaš na nekom drugom računu u Hrvatskoj... malo morgen...
05.12.2012 | 23:00
Ne. mislio sam na carinu, pdv i slično prilikom uvoza.

Što se tiče banaka, svi građani EU su isti, bez obzira u kojoj zemlji žive i rade. Kako će to ići u praksi, ne znam.
05.12.2012 | 23:10
Carine nema ni sad, ni na koji proizvod iz EU + toga na mnoge proizvode (npr. informatičku opremu) bez obzira na zemlju podrijetla. A PDV, kako sam napisao, ćeš (ulaskom u Schengen, ne u EU, dakle ne od lipnja 2013, nego od još 2-3 godine kasnije) morati platiti u zemlji kupovine, odnosno više nećeš imati pravo na povrat PDV. Tako da - i nije neka razlika.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
05.12.2012 | 23:26
Zanimljivo je da nitko ovdje nije spomenuo naše izdavačke kuće, kao npr. Croatia records ili VBZ ili Bliz Video? Zar ne mislite da bi prvo naši izdavači trebali prihvatiti nove moderne kanale distribucije? No, meni se čini da su oni pravi dinosauri, a onda i ZAMP kojem je sasvim dobro i ovako kako je sada.
05.12.2012 | 23:32
ZAMP je nekad tvrdio da iTunes nije prisutan u ovoj "Coruptia-Faso(vali smo)" državi, jer smo premalo tržište. Onda su Slovenija, Fiji, Katar dobili iTunes glazbeni store i ZAMP je izgubio jedan argument iz ruku.
Onda su tvrdili da Apple neće, evo neće, ne vole nas (bjelosvjetska urota), a u isto vrijeme taj isti ZAMP s glavnim ZAMPirom koji je postao usput i predsjednik države Coruptia je uveo namete na sve moguće medije koji mogu snimati nekakav oblik podataka i to tako da se namet svakih 6 mjeseci povećava. Plaćaju se naknade ZAMP-u za reproduciranje glazbe u trgovini, kafiću, klubovima, DJ-ima, a lova se dijeli potpuno netransparentno i samo onima koji su članovi te ZAMPirske organizacije ( npr. jedan Štulić nije vidio niti 1€ od Azrinih prodanih albuma ili reproduciranih pjesama u RH ).

Imao sam sreću raditi, a nesreću za doživjeti bič ZAMP-ov radeći na jednom domaćem glazbenom projektu. Trebao je to biti neki mini HR iTunes store. ZAMP je svojim nebulozama prvo branio stavljena strane muzike u katalog, bez obzira što smo imali sve potrebne papire za nekog stranog izvođača, pa je zabranio mogućnost kupovanja glazbe van Hrvatske (gubitak dijaspore koja jako voli domaću glazbu) i na kraju je postavio takve namete da je 1 pjesma u prosjeku koštala oko 7 kuna. Album u mp3 formatu, kodiran na 192 kbp/s koštao je isto kao i original album u trgovini?!?!
Naravno da je projekt nakon par mjeseci propao i postao neodrživ, a makar je na kraju i pohlepni HDS ZAMP omogućio prodaju glazbe s tog servisa van granica sve to nije pomoglo da projket preživi.

Pogledajte cijene pjesama i albuma u Rusiji u iTunes storeu, prilagođene su njihovom tržištu. Kad bi iTunes i došao ovdje 100% sam siguran da bi pjesme koštale više nego u USA i bile bi kao i ostatak artikala u ovoj Coruptia državi više nego u EU.
Isto tako ZAMP i Apple su vodili pregovore prije par godina, ali uvjeti su bili kao da otvaraju store na tržištu USA s 300 milijuna stanovnika i prebogatog glazbom, izvođačima, gdje je kupiti album normalna tjedna aktivnost prosječnog konzumenta glazbe + transparentnost je nepoznanica za ZAMPire, a mislim da ih taj dio i najviše smeta.

Narod koji je spreman izaći na ulice za 2 čovjeka koje smatra svojim legitimnim herojima, a nije spreman na izlazak za svoju guzicu, e taj narod ima sindrom "otac nacije". Nekad Broz, pa Tuđman, pa malo lutamo 10ak godina, jer "nemremo nać tateka", a taman smo se ponadali da je to Sanader, ali mama (Jadranka) nije voljela tateka, itd, itd.
To je ona glavna frustracija u ovoj državi; nema želje, nema volje, nema zajedništva, čekamo nekog novog tatu, makar i iz drugog naroda/organizacije, jer mi ne znamo sami sebe održavati na životu sa ZAMP-om ili bez njega.

@smayoo je u biti pogodio srž problema: "Ako niste na to spremni, što onda kukate? Sami ste krivi što vam je tako."
05.12.2012 | 23:38
ZAMP ce pasti!!
  • campo
  • Posjetitelj
05.12.2012 | 23:50
Smayoo brkaš kruške i jabuke,..nije stvar u carini i PDV u nego u ekonomskoj a ne samo evropskoj uniji pa to i je jedna od benificija što hrvatska postaje dio zajedničkog tržišta a ne samo kao do sada vezana slobodnotrgovinskim ugovorima ,..a to je ogromna razlika ,..
  • campo
  • Posjetitelj
05.12.2012 | 23:52
a Schengen nema veze sa ekonomijom i tržištem nego sa kretanjem osoba i kontrolom iste.
06.12.2012 | 00:15
Campo, slažem se s tobom, ali ja sam govorio o tome kakvog to upliva ima na eventualne promjene u maloprodajnim prekograničnim transakcijama. Jer to je ono što ljudi percipiraju kao relevantno, odnosno ono o čemu su tu maloprije pisali Žabac i iAnte.

Poanta je u tome da ljudi misle da će najednom imati neke bitno povoljnije cijene za maloprodajnu kupnju u zemljama EU, a istina je zapravo ta da sada oni koji idu muljati i švercati utaje PDV pa zato prođu jeftinije, a ulaskom u Schengen to više neće moći, jer (zbog ukidanja kontrole kretanja ljudi na granicama) više neće imati pravo na povrat PDV u zemlji u kojoj kupuju robu pa će kupnja (za utajivače poreza) biti bitno manje povoljna nego sada.
06.12.2012 | 00:29
rMBP u HR 14519 kn, a u Austriji 1750 eura (13300 kn). O tome ti ja govorim. Uključujući PDV u obje države. Ne treba mi povrat poreza i švercanje preko granice. Sve pošteno i ušteda 1220 kn. Nešto ode i na putne troškove, ali svejedno ušteda.
06.12.2012 | 00:36
To stoji, ali tako je i sad. Ne moraš čekati ulazak u EU.
06.12.2012 | 00:55
Ali sad na tu cijenu iz Austrije moram platit PDV u HR. Mogu eventualno tražit povrat poreza u Austriji. U svakom slučaju, na našoj granici moram nešto platiti. Za 7 mjeseci neću morati. Sve će bit dosta jednostavnije. Kupiš i ideš kući. Nema zaustavljanja. Uštedit ću i vrijeme, a to nije zanemarivo.
06.12.2012 | 01:16
"Ljudi, ne kužim zašto tu svi prosipate žuč i kukate. Što je u tome konstruktivno?

Meni osobno je svejedno što se na HR itunesu ne može kupovati glazba, jer glazbu koju ja slušam - imam ripanu s vlastitih, davno kupljenih ploča i CD-a te CD-a koje kupujem kad putujem svijetom, po CD-shopovima, po rasprodajnoj cijeni (r.v. 1-2 €). Mojom srećom, imam takav glazbeni ukus da se ovim sasvim dobro pokrivam.

No, ako vama to nije tako i želite moći kupovati glazbu s iTunes, organizirajte se u udrugu, sastavite plan djelovanja i krenite u političko lobiranje i medijski pritisak na Gajskog, ZAMP i koga god želite. Sustavno i ustrajno. Za manje od godinu dana ćete postići što želite. Kladim se.

Ako niste na to spremni, što onda kukate? Sami ste krivi što vam je tako."

@Smayoo
Iako se slažem s tobom da je u ovoj državi puno previše priče a premalo akcije, ne misliš da je nešto fundamentalno pogrešno u istoj toj državi ako je za svaki, i najmanji pomak, potrebno osnivati udrugu?
Isto tako, iako mi je drago da ti svoje potrebe za glazbom možeš zadovoljiti na putovanjima, mislim da ako svi uvijek, u svemu nađemo nešto za što možemo reći: Meni to ne treba, ja tu potrebu zadovoljavam na ovaj ili onaj način… Nećemo daleko stići (naravno da sa ovim ne mislim samo na iTunes store)…Isti ne treba ni meni, ali bi volio vidjeti da se neke stvari događaju po nekoj logici koja vrijedi svugdje na svijetu (manje, više), a ne po logici raznoraznih apartčika, koji su zagadili ovu državu potpuno krivim načinom razmišljanja i postojanja, a sve to, nažalost, našom krivnjom.
06.12.2012 | 01:16
Zašto "eventualno"? Naravno da tražiš povrat poreza tamo. Imaš pravo na to. Zašto bi platio 2 poreza? Ali morat ćeš sve to isto i za 7 mjeseci. Tek kad uđemo u Schengenski prostor će se to promijeniti.
06.12.2012 | 01:22
Borostef kaže:
@Smayoo
Iako se slažem s tobom da je u ovoj državi puno previše priče a premalo akcije, ne misliš da je nešto fundamentalno pogrešno u istoj toj državi ako je za svaki, i najmanji pomak, potrebno osnivati udrugu?

Apsolutno ne. Naprotiv. Ako osnivanje (i aktivan rad) udruge čini to da zaista dođe do pomaka (a čini, i dolazi, znam na temelju vlastitih iskustava i rada u udrugama u kojima ja vidim smisao i potrebu), onda je u ovoj državi napokon nešto fundamentalno *ISPRAVNO*. Što ti misliš, kako to funkcionira u razvijenim zapadnim zemljama? Nisu nigdje političari i aparatčiki ništa bolji nego ovdje, samo ih javnost drži na kratkom lancu pa ne mogu razmahati svoju samovolju kako im padne na pamet. Upravo su civilne udruge ključni pokretač pozitivnih društvenih promjena u razvijenim civilnim društvima.

Vjeruješ u nešto? Želiš nešto? Smatraš da imaš pravo na nešto? Ima vas puno? Organizirajte se i radite na tome!

Ili nemojte. Možete i čučati u svojim mišjim rupama i kukati kako vam je ZAMP/država/vlada/neznamtko kriv za neznamšto.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 4 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO