"Za Apple smo iza Burkine-Faso"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Za Apple smo iza Burkine-Faso"

06.12.2012 | 01:33
Ja ću se vrlo rado organizirati… Ali, govoreći iz iskustva, budući sam živio određeno vrijeme u UK, mogu reći da, iako su i tamo civilne udruge relativno jake, uvjeti života nisu formirani od njih, nego se formiraju na izborima, a donekle, o gle čuda, se zasnivaju i na zdravom razumu…
Mi smo preuzeli kapitalizam kao neku vrstu društvenog uređenja, ali ti nitko, nikad, ne kaže da u UK, domovini tog kapitalizma nitko tko ostane bez posla neće ostati na cesti, neće morati kopati po kontejnerima, da će ti država platiti dio režija, i još ti dati nešto gotovine tjedno… Nisu ni oni do toga došli lako, ali su došli… Jer su učili na pogreškama, a mi to nikad ne činimo…
A onako osobno, iako volim čitati tvoje komentare o Retina displayima, uvijek me razvesele… Mislim da bi mogao malo smanjiti ove "Božanske" poslanice tipa "Čučite u mišjim rupama… itd." Ako želim da me netko gleda s visoka uvijek se mogu obratiti boljoj polovici, ne treba mi za to jabučnjak...
06.12.2012 | 02:13
Nekad sam mislio da svatko zaslužuje pomoć. Ali ostario sam od tada. Dosta. I život me naučio da ima jako puno ljudi (84%, ugrubo) koji ne zaslužuju ničiju pomoć jer im život prolazi u uvjerenju da su 100% u pravu, da su svi drugi osim njih samih krivi za sve ono čime u svom životu nisu zadovoljni, i da su svi drugi dužni učuniti nešto u vezi toga, samo oni sami nisu.

Onaj tko ne želi da ga gledam svisoka, neka se ne ponaša tako.
06.12.2012 | 05:38
O cemu pricamo mi ovdje?

Sad bi, da je Apple otvorio store, hiljade hrvata pohrlilo da kupe glazbu online. Malo sutra

Nemojmo se zanositi... nemamo mi jos uvijek taj mentalni sklop, i sacica ljudi koji legalno placaju SAV digitalni sadrzaj predstavlja samo kap u moru...

Onaj tko zeli imati sve legano, ima i danas nacine da to kupi. Kako kupujemo applikacije za iPhone sa US Store? Cak id a nemas kreditnu karticu, pun ebay je iTunes cards kojima dopunis svoj acount. I slusaj legalno Thompsona do mile volje

Slazem se da bi taj Store trebali imati (pogotovo zato sto vec imaju puno gori od nas), ali sam isto tako siguran da se nista bitno ne bi promijenilo, kada MP3 kompilaciju bilo kojeg autora (ili vise njih) mozes, recimo, u Splitu na pazaru auta kupiti za 15kn.

Ja sam 100 siguran da je Apple pokusao uci na ovo trziste, vole oni i nase pare, medjutim nasa birokracija je veliki problem svim stranim kompanijama.

Koliko je samo stranih investitora odustalo od ulaganja u HR zbog glupih zakona i nefleksibilnih pravila, pa otisli u Srbiju, Sloveniju, Madjarsku...

ZAMP je prica za sebe i o njima ne vrijedi stvarno trositi rijeci...

Gadi mi se sama spoznaja da student kupi neki medij da snimi svoj diplomski rad, i dio njegovog novca ide Rozgi ili Severini ili Thompsonu
06.12.2012 | 07:06
Slažem se sa svime osim s jednim, Apple nije otišao u Srbiju zar ne?
Podatak koji čak i mene čudi - jer su duplo veće tržište kod nas.
Zato njihovi developeri aplikacije za svoje tržište "Telegraf, NIN, Gregorijanski kalendar" ojavljuju na našem storeu - što mi je malo debilno, mislim ne razumijem zašto (ako je u Srbiji med i mlijeko) Apple ne otvori online store tamo?
Po meni, svi ste u pravu, ZAMP je kočnica kakve nema, ali očito zemlje u okruženju imaju i veće, izuzev Slovenaca i čini mi se Makedonaca (opet što se online trgovine tiče).
Tu bih ubacio i temu oko otvaranja Apple Storea u bivšoj Jugoslaviji, gdje mislim da su u igri Slovenija, Hrvatska i Srbija - a sada su tome cilju najbliži Kranjci.
Već imaju music store, majku im deželnu... :=)
Uglavnom, na ovoj stranici www.ifoapplestore.com/ ćemo prvo vidjeti kada se planira otvoriti koji po redu Apple Store i gdje.
Eto, toliko od mene
06.12.2012 | 09:00
Ja razmišljam kako su maloprodajne cijene u EU manje nego u RH. Kad maknu granicu, više neću morati strahovati da mi "nađu" robu koja podliježe carini, PDV-u, špediciji i kaj-ja-znam kojim nametima. Pa i do sada sam kupovao po vani, ali nije mi bilo svejedno kad sam granicu prelazio.
Konkretno, kupio sam jednog Nikona s objektivom, cijena je bila jednaka kao kod nas, ali samo tijelo bez tog objektiva. Nisam tražio povrat poreza od austrijanaca.
  • campo
  • Posjetitelj
06.12.2012 | 09:44
Smayoo Schengen ponavljam nema veze sa tim ,..Hrvatska odnah u srpnju postaje dio zajedničkog tržišta što znači da ti kupuješ i prodaješ pod jednakim uvjetima i u tome je kvaka zašto će mnogi proizvodi pojeftiniti (logika ti sama kaže da što je veće tržište cijena je manja) to o pdvu i carini je sasvim druga priča. ali još malo pa ćete se uvjeriti i sami,..
06.12.2012 | 09:54
Evo i HDS ZAMP odgovora.

Upit:

"To: ZAMP
Subject: upit, molba.

Pozdrav.
Zanima me kad ću moći kupovati pjesme i gilmove u iTunes storu u Hrvatskoj te koristiti Match uslugu koju apple nudi!
(link na bug vijest i članak)

izašlo je u 50+ ovih zemalja, a nas ni u talonu.
Slovenija ima, Mađa i susjedne EU zemlje, a zašto mi još ne?

Saznala sam iz povjerljivijih izvora da ste Vi uzrok tome.

Možete li mi nešto reći o tom, da li je istina ili ne?"

- - - - -
Odgovor:

"Poštovana,

odgovor na Vaša (a svakako i naša) pitanja o nedolasku iTunesa u našu zemlju možemo dobiti jedino od samih iTunesa. HDS ZAMP razočaran je i ovaj put zbog nedolaska iTunesa koji ponovo nisu došli u Hrvatsku i kojih i dalje nema u zemljama ove regije (izuzev Slovenije i Mađarske koje su u EU). Upravo s ciljem privlačenja njih i ostalih on-line glazbenih servisa već ranije smo organizirali regionalnu suradnju po tom pitanju, a igrom slučaja upravo je jučer u Zagrebu po tom pitanju održan regionalni skup zemalja nekadašnje Jugoslavije. U našim kontaktima s predstavnicima takvih servisa uvijek nam je kao problem isticana činjenica da smo s 4,5 milijuna stanovnika malo tržište koje je uz to vezano i uz izrazito visoku stopu on-line piratstva, pa je naš cilj bio povećati tržište na razinu područja nekadašnje Jugoslavije, čime bi predstavljali tržište od više od 20 milijuna građana. Što se samih iTunesa tiče, nikada nas nitko ispred iTunesa nije kontaktirao ili nam pokazao ikakav interes za dolazak u Hrvatsku. Na naše ranije pozive i upite (u kojima smo istaknuli da i sami uočavamo veliki interes hrvatskih građana za njihov dolazak), nažalost samo su nam kratko odgovorili da zasad Hrvatska nije u planu. Dakle, neistina je da je HDS ZAMP imao ikakav utjecaj na njihovu odluku o (ne)dolasku u našu zemlju. No, zasigurno ćemo u sklopu regionalne suradnje, a sukladno jučerašnjem dogovoru, i njih ponovo pozvati da dođu i u Hrvatsku i u ostale zemlje regije.

Nadam se, a vjerujem kao i vi i kao i većina građana, da će dan dolaska iTunesa u zemlju ipak doći što prije.

Hvala Vam na upitu i želji da sami istražite jesu li tvrdnje koje ste dobili točne.

Lijepi pozdrav,

Marina Ferić Jančić

HDS ZAMP
Hrvatsko društvo skladatelja
Služba zaštite autorskih muzičkih prava
Heinzelova 62a
10 000 Zagreb, Croatia
OIB: 56668956985"

- - - - -

Mogu se samo nasmijat, pljunut i zapjevat....
06.12.2012 | 10:35
@smayoo pomiješao si pojam zajedničkog tržišta i Schengenski prostor. Schengenski prostor je vezan uz kretanje ljudi, a zajedničko tržište, kao što mu ime kaže, uz tržište. Tržište roba, usluga, novca i ljudi.

Jedinstveno tržište:
europa.eu/pol/singl/index_en.htm

Schengen:
ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do...chengen/index_en.htm

Ulaskom u EU postajemo dio zajedničkog tržišta, ali ne i dio Schengenskog prostora. To znači da će i dalje postojati granične kontrole, ali kontrola ljudi, ne robe. Dok ne postanemo dio Schengena morat ćemo pokazivat putovnicu na HR-SLO granici, ali ćemo moći imati auto puno mobitela, računala, ipoda, ipada i bilo čega kupljenog u EU bez ikakvog straha.
06.12.2012 | 11:26
OK, možda griješim, vidjet ćemo. Jednostavno - sjećam se kako je izgledalo u periodu između pristupanja Slovenije u EU i ulaska Slovenije u Schengen.

Ako je ovako kako ti kažeš, onda od lipnja iduće godine na HR-SLO granici više neće biti carinika, nego samo policije. Odnosno, carinici će se baviti samo šleperima koji dovoze nešto odnekud izvan unije. Ili tako nekako, zar ne?

Ja se sjećam da su slovenski carinici stajali na Kozini (a i talijanski!) sve do pomicanja schengenske granice na Pasjak i Rupu. I da su pitali što ima za prijaviti, itd.
06.12.2012 | 12:56
Carina bi trebala ostati, ali bi se njeno djelovanje trebalo promijeniti. Točnije smanjiti.

Tako je u teoriji, a za praksu ćemo vidjeti.
06.12.2012 | 16:49
Gore navedeni odgovor od ZAMP-a je čista PR lakrdija. Pa naravno da sami sebe neće optužiti!

Što se mene tiče, neće mi faliti iTunes store, ali jednostavno nije fer.
Osobno imam drugih, važnijih stvari koje bih htio promjeniti, ali nije svima jednako lako izboriti se za sebe. Većina nas ne posjeduje iste vrline.
Ja još uvjek smatram da se poštenjem postiže sve u životu, i nikakav Sanader, Zagorac, Čehok (i drugi lopovi...) mi neće promjeniti stav. Bar imam svoj mir. A ako me netko zbog toga smatra "nižim" - neka mu!
Nažalost, previše je "visokih" u Hrvatskoj, zato još i nema iTunes store-a (karikiram...)
06.12.2012 | 17:22
Nije nikom lako izboriti se za *sebe*. No, ovdje govorimo o primjeru jedne stvari gdje se bori za zajedničku stvar. Upravo u tome što je previše ljudi danas "za sebe", a premalo "za nas" i leži razlog zašto nam vladaju kriminalci, vucibatine i niškoristi zgubidani. Još jednom da citiram Gipsanog iz srbijanskog filma "Profesionalac": "Nisu oni krivi. Mi smo krivi. Mi smo govna."
  • forthdancer
  • Posjetitelj
07.12.2012 | 19:09
Evo prosljedujem sa Bug portala,

Na naš prekjučerašnji komentar dana u kojem se osvrćemo na nedostupnost iTunes Storea u Hrvatskoj, kojeg možete pročitati ovdje, pristigla nam je reakcija iz Službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (ZAMP) koju prenosimo nepromijenjenu, u cijelosti:

Poštovani,

na Vašem cijenjenom portalu Bug.hr, 5. prosinca objavljen je tekst pod nazivom ˝Za Apple smo iza Burkine Faso˝, u kojem autor Dragan Petrić navodi netočne informacije vezane uz poslovanje i aktivnosti HDS ZAMP-a, čime nam nanosi poslovnu štetu. Također, gosp. Petrić nije nam se niti jednom obratio s namjerom provjere svojih navoda. S obzirom na to, sukladno čl. 40. i 41. Zakona o medijima šaljemo demantij, uz objavu kojeg očekujemo i ispriku radi klevete.

HDS ZAMP ne snosi nikakvu krivnju za činjenice koje se navode u tekstu o nemogućnosti distribucije glazbenih sadržaja na iTunes Store-u u RH, već je naprotiv ozbiljno poduzimao sve što je mogao da se ova usluga osigura korisnicima u našoj zemlji, pa se i samoinicijativno obratio upravo Apple-u s upitom zašto ih u našoj zemlji nema, o čemu smo već ranije javnost informirali. HDS ZAMP ne može, niti želi ulaziti u ocjenu jesu li ostale pravne osobe koje su navedene kao krivci za pod 1. i 3. zaista za bilo što odgovorne, ali je bilo kakva konstrukcija odgovornosti HDS ZAMP-a za nedostatak određene usluge u RH nekorektna i potpuno neistinita.

HDS ZAMP nije, niti može biti smetnja za bilo što, vezano uz ugovaranje određenih usluga na području RH, budući da se u slučaju ulaska iTunes Store-a u Hrvatsku primjenjuju ugovorna pravila koja na jednak način vrijede u svih 119 zemalja svijeta u kojima ta usluga postoji. Uz to, HDS ZAMP je omogućio lakše uvjete licenciranja na način da se odmah na jednom mjestu ugovore licence za cijelu regiju pa je time i proširio tržište na više od 20 milijuna ljudi i tako anulirao mogućnost odustajanja zbog mikro tržišta. I o tome smo ranije informirali javnost.

Nadalje, povezivati pitanje distribucije glazbe putem Appleovog iTune Storea s pitanjem naknada za privatno i drugo vlastito korištenje u smislu čl.82. ZAPSP-a, nekorektno je miješanje krušaka i jabuka jer su to dva različita sadržaja koja nemaju nikakve veze, niti utjecaja jedan jedan na drugog. Inače, kad su se već te dvije teme nepotrebno pomiješale, valja napomenuti da je naknada za privatno i drugo vlastito korištenje kao takva regulirana u većini zemalja Europske unije i neistinit je, netočan i zlonamjeran bilo koji komentar koji služi konstruiranju uvjerenja da su uvjeti i naknade za privatno i drugo vlastito korištenje u RH za bilo koga nepovoljniji od istih takvih naknada koje se naplaćuju u drugim zemljama EU i svijeta.

Insinuira se i da HDS ZAMP proizvoljno odlučuje kome će raspodijeliti novac. To je sasvim netočno jer HDS ZAMP u zemlji ostvaruje osim hrvatskih, i prava inozemnih autora, a raspodjela honorara se vrši prema listama emitiranih djela (koje dostavljaju radio i tv postaje) kao i prema podacima o prodaji nosača zvuka. Insinuira se i da HDS ZAMP autorske naknade pogrešno ne ulaže na modernizaciju distribucijskih kanala glazbe u Hrvatskoj. HDS ZAMP nema ovlasti raspolagati prikupljenim sredstvima, jer ta su sredstva vlasništvo autora. Isto tako, HDS ZAMP se ne bavi ni distribucijom glazbe, pa tako prikupljeni novac (koji nije vlasništvo Društva i Službe) ne može potrošiti na modernizaciju distribucijskih kanala.

Međutim, hrvatski autori itekako su svjesni potrebe i nužnosti modernizacije distribucijskih glazbenih kanala pa i kroz Hrvatsko društvo skladatelja i njegovu službu ZAMP ulažu napore da zajedno s ostalim glazbenim udrugama u zemlji, pokrenu sveobuhvatan glazbeni servis i tako građanima omoguće kvalitetnu legalnu glazbenu ponudu.

Marina Ferić Jančić
Odnosi s javnošću
Hrvatsko društvo skladatelja
Služba zaštite autorskih muzičkih prava
07.12.2012 | 19:49
Gđica Marina uz toliko nepotrebno prosipanih riječi i dalje nigdje ne navodi objašnjenje zašto, kao i nepobivu činjenicu da HR i u 2013. nije niti blizu iTunes Storea. Koliko mi je drago, opet je utoliko i žalosno. ZAMP i dalje ostaje primjer kriminalne udruge i nijedna Marina niti bilo tko drugi ne može to opravdati. Čisti jad i bijeda.
07.12.2012 | 20:00
Zato ja iz revolta kupujem svu muziku izvan RH. Par domačih "muzičara" koji reveju ionako ne slušam. Ja svoj građanski neposluh tako ispoljavam.
07.12.2012 | 20:19
OT.
Prijavljen sam na BUG forum i u odnosu na ovaj ovdje je kao PC naprema MAC, ali stvarno je govno od realizacije. Nije moguće seljački kopirati tekst u odgovor jer to smatra HTML kodom. Nemam rijeći kojima bi opisao gađenje. LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 1 minute
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO