09.12.2012 | 21:41
Ja sam par puta već gledao, zbrajao i uspoređivao i svaki put mi je ispalo da se stvar isplati samo ako se nađe više ljudi koji si svaki kupuju nešto, ili ako skupljaš više kupovina pa ti onda to šalju kao jedan paket. A i onda, naravno, samo ako cijela pošiljka vrijednošću ne premaši onaj limit da moraš ovdje angažirati špeditera za uvoz.
Ugl. naknada koju naplaćuju za prepakiravanje je takva da to košta maltene jednako kao da kupiš istu stvar kod drugog prodavača koji hoće slati izvan US, ako kupuješ samo tu jednu stvar. A ako skupljaš od više kupovina, onda moraš paziti da ne preletiš preko tog limita kad moraš angažirati špeditera. Frend koji se time bavi mi je svojevremeno u mailu napisao koji je to limit, ali očito sam taj mail maknuo s laptopa, moram ga isisat s TM backupa.
Tako da, ako mene pitate, ta priča igra za kupovanje neke strože kontrolirane robe kao što su Apple ili Lego proizvodi. Npr. Lego Mindstorm je toliko besmisleno skuplji u Europi u odnosu na USA, da čak i uz sve te dodatne troškove prepakiravanja, i dalje ispadne značajno jeftiniji da ga se preko ovakvih kanala kupi online u USA. Kod Applea nije takva razlika. U principu se za jedan Apple proizvod ne isplati ovaj tramak jer za kupovinu u HR ne računam PDV (jer je računalo sredstvo za rad, koje se u firmi knjiži kao osnovno sredstvo). Naravno, ako bi netko normalno otišao u dućan i kupio Mac maloprodajno, njemu bi ispalo nešto jeftinije da kupuje ovako iz USA, ali nije to neka spektakularna ušteda.