Što kažete na ovo?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Što kažete na ovo?

02.01.2013 | 15:26
"Sud počinitelja može osloboditi kazne ako je bio izazvan nedoličnim ponašanjem oštećenika, ili je ovaj prihvatio ispriku, a nema uvrede ni ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti proizlazi da je omalovažavanje počinjeno radi zaštite drugih opravdanih interesa. Nema kaznenog djela sramoćenja ni ako počinitelj dokaže istinitost činjeničnih tvrdnji."

E sad;
1) Ako ja kažem da je naš ministar financija pohlepni gad, ako kažem da su zaposlenici firmi u državnom vlasništvu (HEP, CO, Hrv. šume.....) privilegirane ljenčine (iako ne baš svi) i paraziti koji žive na račun privatnog sektora koji je uistinu na izdisaju..., da li to znači da sam JA počinio kazneno djelo???
2) Što ako to netko anonimno (što smisao foruma i jest) izjavi - da li se njega može kazneno procesuirati zbog takvih stvari?

EDIT;
Tvrdnje ne moram ni dokazivati - više su nego očite, istinite i opravdane!
02.01.2013 | 15:41
Forum i internet nije anoniman budući sud može od davatelja usluge tražiti podatke o IP adresi i ući u trag svakoj individualnoj osobi koja je nešto slala ili/i objavljivala.
02.01.2013 | 16:09
Kaj je sa spajanjem na javne hotspotove, tuđe mreže, internet kafiće ..... ?
02.01.2013 | 16:15
Znači, izjava tipa: "Ispričavam se što je XY bedak.", odmah me oslobađa krivnje?
Nadam se da nema nikoga ko se zove XY. LOL
02.01.2013 | 16:33
jankoez kaže:
Forum i internet nije anoniman budući sud može od davatelja usluge tražiti podatke o IP adresi i ući u trag svakoj individualnoj osobi koja je nešto slala ili/i objavljivala.

Naravno, ali prije provjere identiteta, potrebno je od strane policije zatražiti - I DOBITI nalog!!! Pa gdje bi sudovi završili da za takve stvari izdaju naloge za otkrivanje identiteta!

Ne vjerujem da će ovaj zakon nešto bitno promjeniti, ali načelno sam protiv osobnih uvreda (ne i funkcijskih)
02.01.2013 | 17:31
Treba prije svega na izvoru proučiti što točno piše u zakonu. Ovako, pola jednog članka, izvučeno iz konteksta, može dati posve krivu sliku o implikacijama.

Ja sam u svakom slučaju za puno više odgovornosti u javnom iznošenju (neargumentiranih, zlonamjernih, nekonstruktivnih i stereotipnih) kritika. Neovisno o tome da li netko jest ili nije anoniman. Reći da su svi zaposlenici firmi u državnom vlasništvu privilegirane ljenčine jest generalizacija. Dakle, samim tim je ne samo zlonamjerna uvreda, nego k tome još i neutemeljena, i stereotipna. Otprilike isto kao reći da su sve žene loši vozači, ili da su svi svećenici pedofili, ili da su svi Dalmatinci lijeni gotovani, ili da su svi Bosanci glupani, ili da su sva djeca iz provincijalnih škola glupasta jer su im davali bolje ocjene za manje znanje, itd. (ne pada mi na pamet više ništa ovaj čas, ali naša je kolektivna "nacionalna" percepcija puna takvih stereotipa, da ne kažem - predrasuda.

Nažalost, teško da će takve izjave ikad itko pokušati kazniti, tim više što ne postoji konkretan oštećenik. Ali, možda je i bolje jer bi se onda oni koji ih izriču još počeli osjećati kao žrtve represivnog sustava, takoreći - mučenici.

Ja sam uvijek prije za edukaciju, nego za represiju. I radio sam takav posao, imam i neposredno iskustvo koje kaže da edukacija uvijek daje puno bolje rezultate od represije. Našoj naciji zaista manjka jedan kvalitetan, sistemski građanski odgoj, od prvog osnovne pa do smrti, koji bi nas naučio odgovornosti. Onoj stvarnoj, suštinskoj, osobnoj odgovornosti. Da budemo svjesni da moramo stati iza svega što kažemo i iza svega što radimo, i da ZATO pazimo što radimo i što kome govorimo, a ne zato što bi nas netko mogao kazniti.

Ili, kako je to rekao Sokrat: tri kriterija. Kad želimo nešto nekome reći, razmislimo da li to zadovoljava tri kriterija. Da li je to nešto dobro (recimo: da može imati pozitivan učinak)? Da li je to istina? I - da li može na ikoji način pomoći onome kome govorimo (recimo: da je konstruktivno)? Ako naša izjava ne može proći ta tri kriterija, najvjerojatnije se radi o običnom prosipanju žuči, što služi jedino ispoljavanju naše vlastite frustracije, a gotovo nikad ne pomogne čak niti nama da se osjećamo bolje. I onda je stvarno pitanje, zašto uopće želimo reći tako nešto, što druge vrijeđa, a ne koristi nikom, pa čak niti nama?
02.01.2013 | 17:52
OT: Bilo bi zgod vidjeti da zaposlenici, državne uprave (svi do jednog koji su na državnim jaslama) i oni u firmama u državnom vlasništvu, na samo tjedan dana NE rade. Svi bi nadrapali, a oni koji misle da u svi "...privilegirane ljenčine..." bi valjda promjenili mišljenje.
Jedino pastiri (čobani) bi bili imuni na takvo stanje.
02.01.2013 | 19:06
I mislio sam da će moj post izazvati određene reakcije. S obzirom da se tema nalazi pod "Razno", dopustio sam si malo slobode, pa izrazio vlastiti revolt. Ako bolje pogledate, moja izjava je pisana u kondicionalu, i jasno sam stavio (u zagradi) da nisu svi ljenčine. Dakle, kondicional i ograđivanje - da li je to kažnjivo?
Ako idemo u extreme, zar bi sve ženske osobe uistinu mogle podići tužbu protiv osobe koja ih je uvrijedila izjavivši da su sve žene loši vozači? Nisam rekao da je osoba XY lijenčina, nego sam namjerno generalizirao.
Uistinu se slažem da generaliziranje nije dobro, pogotovo ne u ovo tmurno i depresivno vrijeme, ali aritmetička sredina je zeznita stvar, i prosjek bi činjenično dokazao nesrazmjer između državnih firmi (ne uprave) i privatnog sektora.
Ali Smayo po ko zna koji puta ima pravo. Ljude treba educirati. Samo se ne slažemo KOJE ljude treba educirati. Ja smatram da se educirati treba sindikaliste koji bez imalo srama zagovaraju faraonska prava gore spomenutih firmi, na uštrb privatnika. Nemojte da moram navoditi primjere jer bi otišlo predaleko!

Dakle, bit mog posta je da će takva izjava teško biti kažnjiva...
...A ovo sa stajanjem na tjedan dana neću komentirati jer ne vidim razlog zašto bi stali. Iako se ne bih začudio da, po kolektivnom ugovoru, i na to imaju pravo

EDIT;
Smayo, zar nije konstruktivno izjaviti da je privilegirana firma (HEP) gdje prosjek plaće iznosi cca 10.800,00 kn, dok je u privatnom sektoru skoro duplo manje (5.487,00 kn za listopad)?
Mislim da je puno bitnija stvar pronaći način kako se boriti protiv takvih nesrazmjera
02.01.2013 | 19:37
Ja sam to na napisao (ono za tjedan dana) u kontekstu tvoga posta "...da su zaposlenici firmi u državnom vlasništvu (HEP, CO, Hrv. šume.....) privilegirane ljenčine (iako ne baš svi) i paraziti koji žive na račun privatnog sektora...", gdje ipak navodiš ono u zagradi iz čega sam zaključio da su oni koji rade u velikoj manjini, gotovo zanemarivi, pa njihov izostanak s posla ne bi trebao ugroziti one "ljenčine".
PS. Misli da si editirao gornji post jer se i uprava sponjila, koliko mi se čini.
02.01.2013 | 22:06
Obzirom da je mentalitet i obrazovanost ljudi u hrvatskoj na najnižim granama u Europi i šire, ja bih recimo započeo sa omjerom represije i edukacije 50:50, možda čak više na stranu represije. Kasnije kad se neke budale stlače jer se neki jednostavno nedaju naučit reda, onda bi prednost dao edukaciji.

Kasnije kad se stvari koliko toliko dovedu u red, nece biti potrebe za uvredama po forumima i sl. jer ce dobrim dijelom svi biti pametni ili manje glupi, odnosno nece biti onih budala zadovoljnih samim sobom i svojim neobičnim razmišljanjima i radnjama u društvu koje to teško prihvaća ili ih ne želi prihvatiti.

Napoleon je rekao....
Budala ima veliku prednost pred pametnim čovjekom: uvijek je zadovoljan samim sobom.
02.01.2013 | 23:01
Zdravac kaže:
i jasno sam stavio (u zagradi) da nisu svi ljenčine.

Zapravo si napisao "nisu baš svi", kako je već to rekao i Žabac. Što se čita "ima ih tu i tamo neki, sve skupa 1-2%". A to nije istina. Odgovorno tvrdim, nakon što sam 8 godina radio u HEP-u. Da ih ima jako puno privilegiranih ljenčina, to je točno. Da su u većini, i to je točno. Ali da su "ne baš svi, ali...", to nije istina. Da je to tako, ništa od svih tih djelatnosti pod državnom kapom odavno više nikako, pa čak ni loše - ne bi radilo.

Ali - najvažnije od svega - takvim generaliziranjem grubo i bezočno vrijeđaš onu manjinu koji nisu takvi. A to su upravo ti koji su "spiritus movens" u tim firmama. Oni radi kojih to sve skupa ipak funkcionira, jer, svemu usprkos, rade. Usprkos lijenim i indolentnim kolegama, korumpiranim šefovima, maloj plaći, nedostatku budžeta i ovakvom arogantnom stereotipnom zlonamjernom nipodaštavanju ljudi koji (rekao bih) pojma nemaju o tome kako je čovjeku koji pokušava svemu usprkos pošteno i savjesno raditi u jednoj državnoj firmi.

A kad vrijeđaš tu manjinu, ubijaš u njima i onu zadnju trunčicu volje da nastave. A time i zadnju tručnicu nade da se tamo ikad nešto počne mijenjati na bolje.

A to je onda na štetu svih nas.

Evo. Ja te samo molim da se sjetiš toga idući put kad poželiš negdje izjaviti da su "ne baš svi, ali, eto, svi zaposenici u državnim firmama" povlaštene lijenčine.

Dakle, kondicional i ograđivanje - da li je to kažnjivo?

Teško je zamisliti pravni okvir u kojem bi to moglo biti kažnjivo. Ali uvredljivo ipak jest. I, kažem, nije smisao u kažnjavanju, nego u u stvaranju osjećaja osobne odgovornosti da stojimo uvijek iza onog što kažemo i radimo.

Uistinu se slažem da generaliziranje nije dobro, pogotovo ne u ovo tmurno i depresivno vrijeme, ali aritmetička sredina je zeznita stvar, i prosjek bi činjenično dokazao nesrazmjer između državnih firmi (ne uprave) i privatnog sektora.

Slažem se, bi. Ali to i dalje ne znači da su oni koji s velikom mukom tu "aritmetičku sredinu" održavaju na kakvoj-takvoj razini - zaslužili tvoje paušalne uvrede.

Ja smatram da se educirati treba sindikaliste koji bez imalo srama zagovaraju faraonska prava gore spomenutih firmi, na uštrb privatnika. Nemojte da moram navoditi primjere jer bi otišlo predaleko!

S ovim se slažem. Ali ja sam siguran da sindikaliste u tom smislu ne treba educirati. Oni jako dobro znaju apsurd svojih zahtijeva i disproporciju prava zaposlenika u javnom i u privatnom sektoru. Ali jednostavno rade ono za što su plaćeni. Njihovo je da traže, državno je da odbije. Njihovo je da prijete (štrajkom, demonstacijama...), a državno je da procijeni koliko je tu blefa, a koliko ozbiljne namjere. Sve je to samo jedna specifična varijanta poslovnog pregovaranja.

EDIT;
Smayo, zar nije konstruktivno izjaviti da je privilegirana firma (HEP) gdje prosjek plaće iznosi cca 10.800,00 kn, dok je u privatnom sektoru skoro duplo manje (5.487,00 kn za listopad)?

Nije konstruktivno. Konstruktivna je ona kritika koja daje prijedlog rješenja problema. Alternativu. Provedivu i šire prihvatljivu (tzv. "win-win" ).

U matematici postoji pojam konvergencije i divergencije. Konvergentno je ono što teži nekoj vrijednosti, nekom "cilju", a divergentno je ono što se "rasipa", što je svakim časom sve dalje od početne točke. U tom smislu, konstruktivna kritika je ona koja konvergira diskusiju, a ne ona koja je divergira. A kritika utemeljena na generaliziranju jest divergentna.

Što se prosjeka plaće tiče, ja bih sad, kao nekonstruktivan odgovor na tvoju tvrdnju o prosjeku plaće u HEP-u mogao reći kako je to netočan podatak i k tome još zlonamjerno i tendenciozno izvađen iz konteksta. I tom indignativnom izjavom eristički ostavtii tebe da se vadiš i dokazuješ suprotno. Pa onda ti na to odgovoriš napadom na istinitost moje tvrdnje, nazoveš me muljatorom, kažeš da relativiziram itd. Onda ja tebe nazovem politikantom... Itd. Shvatio si, zar ne?

S druge strane, mogu biti konstruktivan pa pokušati (na temelju površne i paušalne izjave koju si dao, povezane s onim što ja znam) protumačiti otkud takav raskorak. Na primjer ovako. Vjerojatno nisi svjestan da HEP d.d. više nije megafirmetina s desecima tisuća zaposlenih, nego se radi o firmi s relativno malim brojem zaposlenika koji su ustrojeni kao holding kompanija koja upravlja javnim dobrima (hidro i termoelektranama, akumulacijskim jezerima i branama, dalekovodima, rasklopištima i trafostanicama) i to posredstvom svojih tvrtki kćeri: HEP Proizvodnja d.o.o, HEP OPS d.o.o, HEP ODS d.o.o. itd. U samom HEP d.d, kako rekoh, radi malo ljudi, uglavnom na managerskim ili savjetničkim ugovorima + njihovi tajnici i sl. Dakle, top management. Što objašnjava vrlo visok prosjek plaće. E, sad usporedi prosjek plaće u HEP d.d. s onim u Adris grupi d.d. ili Atlantic grupi d.d. Na primjer.

S druge strane, mogao bi npr. usporediti prosjek plaće u HEP Proizvodnja d.o.o. (ili u HEP Prijenos d.o.o. gdje ima puno manje smjenskog rada) s privatnim sektorom.

Da ne bude zabune - ne branim ja HEP. Ja jako dobro znam što bi sve u toj firmi moglo i trebalo bolje funkcionirati. Ali isto tako znam i to da bi mi svi odavno bili u mraku da tamo nema one tihe i anonimne manjine koja radi za sve druge, svemu usprkos. Pa i takvim predrasudama kao što su tvoje. Oni, ako baš ništa drugo, zaslužuju makar toliko da se netko u njihovo ime suprotstavi takvim paušalnim uvredama.
03.01.2013 | 01:13
Ali - najvažnije od svega - takvim generaliziranjem grubo i bezočno vrijeđaš onu manjinu koji nisu takvi.

Kao što sam rekao u postu prije, namjerno sam napisao grubu izjavu koja je bila kontekstualno usmjerena kometaru novog zakona, a ne istinskom vrijeđanju djelatnika u drž. firmama.

Odgovorno tvrdim, nakon što sam 8 godina radio u HEP-u. Da ih ima jako puno privilegiranih ljenčina, to je točno. Da su u većini, i to je točno. Ali da su "ne baš svi, ali...", to nije istina.

- sapienti sat

Objasni to ljudima koji nisu vidjeli svoju plaću unazad i nekoliko mjeseci, a nisu krivi što njihov katastrofolno loš management ne može monopolistički povećati cijenu "proizvoda" i na taj način pokriti gubitak (uz brdo kredita)!!!!

EDIT;

Nije konstruktivno. Konstruktivna je ona kritika koja daje prijedlog rješenja problema. Alternativu. Provedivu i šire prihvatljivu (tzv. "win-win" ).

Ajde, kad si se već uhvatio (izdvojio) HEP-a kao primjera, zar nije istina da imaju 1800 kn regresa, 1700 kn božićnice, dar za svako rođeno djete, i ostalo - povlastice koje većina radnika u privatnom sektoru može samo sanjati.
I dalje smatram da je moja kritika konstruktivna jer se prijedlog rješenja vidi i iz aviona. Ne moram ovdje pisati kako linearno (%) smanjiti financijske povlastice... Samo treba imati političke hrabrosti i provesti to u djelo.

Ali - najvažnije od svega - takvim generaliziranjem grubo i bezočno vrijeđaš onu manjinu koji nisu takvi. A to su upravo ti koji su "spiritus movens" u tim firmama.

Ne Smayo - njih vrijeđaju njihove "kolege" ljenčine koji ih bezlično iskorištavaju!
03.01.2013 | 01:36
Tvrtku bilo iz javnog i privatnog sektora,u kojoj radiš, nju zastupaš svojim imenom i prezimenom, počevši od najniže do najviše kvalificiranog radnog mjesta. S tom tvrtkom dijeliš njene uspone i padove.

Ma šta god ti tvrdio smayoo i ostali, secirajući dobre i loše iz tvrtki, dijelite istu politiku tvrtke tako što svaki dan dolazite na svoje radno mjesto kakvo god ono bilo i za koje dobivate (ne)zasluženu plaću. Licemjerno je ograđivat se iz tima kada drugi uviđaju i kada sam uviđaš da stvari nisu fer i korektne, a na koncu uživaš u svim dobrima svakog mjeseca kad primaš plaću.

Svaki članovi takvog tima dužni su onu lošu kariku isključiti pod svaku cijenu. Ako to ne učine onda su dužni podnijeti kritiku ma koliko god ona bila teška. Suosjećam se sa svim radišnim ljudima državnih, gradskih poduzeća, ustanova itd. ali ih to ne opravdava od podrške koju daju "onima", činili to samo jednostavnom šutnjom. Primjetit će te da dosta jašim po javnom sektoru, imao sam par ponuda i prilika za rad u državnim tvrtkama. Glatko sam ih odbio jer ne želim sudjelovat u nečemu gdje se ne vrednuje rad za napredak, kao i gdje obitava masa stisnute raje papaka i dupelizaca.
To jednostavno nije u redu i tako stvari nesmiju funkcionirati, a sudbinu na koncu dijeliš s onim skime jesi.

Sramota ove države sa gospodarskog aspekta su inertne vlade, korupcija i pretežak uteg javnog sektora. A na koncu sav taj teret i gorčinu osjećaju oni aktivni iz realnog sektora, umirovljenici, pa pobogu i naša djeca za nekoliko godina.

Krajnje je vrijeme da se neki pogledaju u ogledalo, da vide što je još od njih ostalo, da preispitaju svoju savjest. Bili bi to sitni, ali opet ogromni koraci.
03.01.2013 | 01:58
Rezime bi bio ovakav. Budi pošten, marljiv i sve ostalo što čovjeka čini iskonski ispunjenog, tada će biti manje loših vijesti i loših komentara, a samim time i potrebe za provođenje zakona predmetne teme. Možda se jednog dana budemo smijali ovom zakonu i pitati se čemu takav zakon i mjere kad ga nitko ne krši.
03.01.2013 | 05:10
Ne znam za vas, ali ja bi bio presretan da se zaposlim u drzavoj firmi. Bilo kakvoj, na bilo koje radno mjesto... Tamo nema stresa i sikirancije

Iako sam svim srcem poduzetnik, imam malu vlastitu tvrtku, ali umorio sam se od depresivne poduzetnicke klime na nasim prostorima.

Previse imam poznanika i prijatelja (Dalmacija konkretno, ali sve je to slicno) koji su na drzavnim jaslama, da ne bi znao kako je njima lose tamo

U kojoj privatnoj firmi ti mozes biti 5 i po godina na bolovanju, i u isto vrijeme voditi privatni biznis? Naravno, cijelo vrijeme uredno primati placu iz budgeta
03.01.2013 | 11:21
@JOHN, po tebi bi svi oni radišni i pošteni u javnom sektoru trebali dati otkaz i otići u privatni, a u javnom trebaju ostati oni drugi.
Podržavam @smayoo-u u onome što je napisao. I da, radim u javnom sektoru i vidim što se događa i znam da nas ima dosta koji rintamo i prekovremeno i vikendima zato da bi djeca bija barem malo sigurnija u vrtićima, školama, domovima, da im bude malo ugodnije boraviti u tim istim objektima. Badava pričam jer se ovakvi paušalni zaključci izvode i sve se generalizira.
Samo još jedno, kod mene kada inženjer ode u mirovinu, zaposle novog ne-inženjera. Otišlo ih je troje od dvanaest (sad nas je devet).
03.01.2013 | 11:40
zabac kaže:
@JOHN, po tebi bi svi oni radišni i pošteni u javnom sektoru trebali dati otkaz i otići u privatni, a u javnom trebaju ostati oni drugi.

Baš suprotno. Htio bi da istjerate one neradnike među vama, šefove, voditelje, direktore itd. jer njih sigurno ima manje nego Vas. Oni su trula jabuka koja visi na grani, a vi ste grana na kojoj oni vise.
Al ne.....masa vas bi htjela biti jebena i poštena! E pa tako nejde!
Da mi je samo znati tko treba donjeti odluku o upravljanju takvih poduzeća, javnih uprava itd., pa ne sigurno onaj koji zastupa nerad i nedisciplinu! Sisat se može dosta dugo, ali zanima me šta onda kad neće biti više mlijeka, kad voda dođe do grla. Onda trebamo scenarij Grčke, Španjolske i sl. ???? , pa neka patimo svi skupa. Ne kažem da ste vi jedini problem ove države, ali ste popriličan uteg za mršavi budžet!
Probleme treba riješavati ciljano i oštro!

Meni je žao što ja i masa drugih tako misle, ali to su činjenice i treba ih prihvatiti. Ne kažem da sve treba krenuti od Vas, ali budite dostojni sebe i pometite smeće u vašoj kući, prilagodite se trenutnoj situaciji. Niste Vi Bogom dani. Svi smo. Nejednakost u određenim situacijama među ljudima stvara gorčinu, razočaranje, agresiju pa na koncu i sukobe. Ja regres i ostale blagodati nisam vidio godinama, realista sam i vidim da nije ni vrijeme ni mjesto tražiti to od gazde, bilo mi je teško se od toga odvojiti, al to je za bolje sutra.
Što je javni sektor učinio za bolje sutra? Sindikati koji vas zastupaju prepiru se sa vladom oko jedne kune! Niste fer i ne radite za dobrobit svih nas pa i vaše djece! Poučeni ste onim....dok ima ima, kad nebude e mili moji....što onda?
03.01.2013 | 11:42
@zabac
I smayo se složio da u javnom sektoru (HEP) većina živi na račun poštenog rada manjine. Za mene je većina bar 50,01 %
E, sad si ti pomnoži koliko je to neinertnih fikusa, koji iskorištavaju tvoj pošten i marljiv rad!!!

Vidiš, ja isto radim pošteno, marljivo, prekovremeno, kvalitetno, (i zbog toga si dajem za pravo komentirati), ali za razliku od tebe ja radim u privatnom sektoru, (na meni zanimljivom radnom mjestu), ali u firmi gdje plaće kasne, a nema ni spomena o božićnicama, regresima, i ostalim dodacima...
Usprkos tome, trudim se iz petnih žila da se firma iščupa iz ovih govana, ali poduzetnička klima uistinu JE depresivna i treba biti mađioničar da se izboriš za svaku kunu koju netko želi uložiti...

I zato, dok god manjina bude pokrivala dupe onoj neradničkoj večini, neće nam biti bolje!!!
03.01.2013 | 12:14
Zdravac kaže:
Ajde, kad si se već uhvatio (izdvojio) HEP-a kao primjera, zar nije istina da imaju 1800 kn regresa, 1700 kn božićnice, dar za svako rođeno djete, i ostalo - povlastice koje većina radnika u privatnom sektoru može samo sanjati.

Pa zapravo se nisam ja uhvatio HEP-a, nego ti. A onda si vješto prešutio moje objašnjenje otkud taj tzv. "nesrazmjer" u prosjeku plaće (kojeg si ti potegao). Mogao si barem priznati da si donio ishitreni zaključak.

U 8 godina u HEP-u, ja sam dobio 1 božićnicu, i 1 K15. I to 1997. Jer je 1996. bila iznimno kišna pa je bilo dosta profita u HEP-u. Jesi li siguran da se ta božičnica i K15 isplaćuje baš svake godine? Također, moraš razlučiti što isplaćuje firma, a što sindikat (potpore za rođenje djeteta, smrt u obitelji i sl.). Svatko se ima pravo sindikalno organizirati. To nema veze s državnom firmom.

Prva (inženjerska!) plaća koju sam dobio 1995. iznosila je 1270 Kn (imam listić, tko ne vjeruje). U vrijeme dok su moji kolege radili za cca 1000 DEM. Kad sam 2003. otišao iz HEP-a, otišao sam sa plaće od 5300 na 6 mjeseci probnog rada i plaću od 6000, a nakon toga na 9000 Kn.

Kad sam otišao iz HEP-a, ostavio sam im tisuće prekovremenih sati koje mi nisu nikad platili, niti su mi ikad omogućili da ih iskoristim kao slobodne dane. U 9 godina rada u privatnim firmama, niti jedna, niti druga mi nisu nikad ostali dužni ni jednog jedinog sata.

Tako da ti mogu iz prve ruke reći da zapravo nemaš pojma o čemu pričaš, nego donosiš zlonamjerne zaključke na temelju poluinformacija.
03.01.2013 | 12:21
Zdravac kaže:
@zabac
I smayo se složio da u javnom sektoru (HEP) većina živi na račun poštenog rada manjine. Za mene je većina bar 50,01 %
E, sad si ti pomnoži koliko je to neinertnih fikusa, koji iskorištavaju tvoj pošten i marljiv rad!!!
(...)
I zato, dok god manjina bude pokrivala dupe onoj neradničkoj večini, neće nam biti bolje!!!

S tim se slažem. Samo mi, molim te, objasni (ti ili JOHN) - kako vi to točno mislite da MANJINA može natjerati VEĆINU da se promijeni? Gdje se to i kada u povijesti dogodilo. Daj, ako znaš neku čarobnu metodu, podijeli je s nama.
03.01.2013 | 13:42
smayoo kaže:
Zdravac kaže:
@zabac
(...)

S tim se slažem. Samo mi, molim te, objasni (ti ili JOHN) - kako vi to točno mislite da MANJINA može natjerati VEĆINU da se promijeni? Gdje se to i kada u povijesti dogodilo. Daj, ako znaš neku čarobnu metodu, podijeli je s nama.

A ljudi moji, od nekuda se mora početi. Stvorila se ta iskrivljena istina o tome što je, a što nije pošten rad. Meni vrlo bliski i poznati ljudi su sa mnoštvom nezadovljnih poštenih djelatnika, određenim ljudima u upravi branili ulazak u tvrtku i sl., pa su se tvrtke u konačnici oporavile i isplivale od govana. Postoje ljudi koji su na rukovodečim mjestima, oni imaju mozga pa neka novoj upravi predstave tko radi, a tko ne. Lakše se nešto ostvari grupno nego pojedinačno! Bunite se

Pišite DORH-u i drugim nadležnim institucijama, o korupciji, kupljenim radnim mjestima, fiktivnim radnim mjestima, čudnim bonusima, štetnim ugovorima itd. Pošaljite ako treba i 100X tu prijavu. Ima niz načina, samo treba počet.
Ne dozvolite da Vas kupuju božićnicama, regresima i drugim dodacima. Ne budite kupljen glas!
03.01.2013 | 15:06
APP onoga što @JOHN piše, sjetio sam se pobune onih koji su zakvačeni s upotrebom fiskalnih blagajni. Poštenje obrtnika u uslužnim djelatnostima je bilo na "visokom" nivou. U ovih 17 godina što radim na održavanju objekata susreo sam stvarno puno obrtnika i vlasnika/direktora firmi koji su radili za sustav, svaki od njih je više ili manje varao državu na porezima (nije da ih branim jer je država mačeha, ali toliko o poštenju u privatnom sektoru). Večina njih je bila vrlo korektna i poštena prema djelatnicima, ali su im isto tako plaće plačali dio "na račun", a dio "na ruke". Kupovina svega i svačega "bez poreza" je bila normalna. Druga stvar je bila što je većina probala varati na količinama (Emil zna o čemu prićam).
Što sam trebao, 100x pisati nekomu i nečemu.
Danas je nama puno lakše, javna nabava odradi odabir firmi, projektant isprojektira, a nadzor to nadzire. Ja više ne potpisujem ni lipe i mogu reći kako mi je puno lakše u tom dijelu (nemam fiskalnu odgovornost).
Kad se već sere po javnom sektoru, da malo zagrebemo i u privatni.
03.01.2013 | 15:11

Ja bi rekao da Masoni to mogu
03.01.2013 | 15:35
zabac kaže:
APP onoga što @JOHN piše, sjetio sam se pobune onih koji su zakvačeni s upotrebom fiskalnih blagajni. Poštenje obrtnika u uslužnim djelatnostima je bilo na "visokom" nivou. U ovih 17 godina što radim na održavanju objekata susreo sam stvarno puno obrtnika i vlasnika/direktora firmi koji su radili za sustav, svaki od njih je više ili manje varao državu na porezima (nije da ih branim jer je država mačeha, ali toliko o poštenju u privatnom sektoru). Večina njih je bila vrlo korektna i poštena prema djelatnicima, ali su im isto tako plaće plačali dio "na račun", a dio "na ruke". Kupovina svega i svačega "bez poreza" je bila normalna. Druga stvar je bila što je većina probala varati na količinama (Emil zna o čemu prićam).
Danas je nama puno lakše, javna nabava odradi odabir firmi, projektant isprojektira, a nadzor to nadzire. Ja više ne potpisujem ni lipe i mogu reći kako mi je puno lakše u tom dijelu (nemam fiskalnu odgovornost).

Nema tu ništa sporno što si rekao. I u realnom(privatnom) sektoru stvari nisu bajne i tu ima kukolja. Hvala Bogu i nekim pametnim glavama, sad će se svaki račun moći provjeriti. No, "vjerojatno" do toga nebi ni došlo da privatnik nije opterećen tolikim nametima kako bi se servisirao javni sektor u kojem se beskompromisno krade, uništava itd.

Kradeš samo, ako nisi siguran u budućnost i ako si nesposoban za pošten rad. Ako sustav dobro funkcionira i svi su zadovoljni, čemu krasti????? Onaj tko krade u nekom optimalnom ozračju, vrlo brzo bit će uhvaćen i servisiran. A mnogi se vode i za onime....ako se krade u javnim službama, tvrtkama itd pa onda ću i ja u privatnom.

Kao dijete i sada kao odrastao čovjek sa 32 godine ni na kraj pameti mi nije da nešto ukradem, najozbiljnije.
Tako su me roditelji odgojili!

Stvar je primjera koji se ostavlja drugima, stvar psihologije i dobrog odgoja!

Osobno nemam neki problem da neki uživaju u svom neradu, mene takav pristup životu ne ispunjava ni najmanje, čak me čini nervoznim, ali brate mili skini mi se sa grbače jer mi grbača postaje preteška u zadnje vrijeme.
03.01.2013 | 15:38
drlovric kaže:

Ja bi rekao da Masoni to mogu

Eto....
  • mileni
  • Posjetitelj
03.01.2013 | 16:41
U HEP-u place prosjecne 10 000kn? Imam 28 godina, 3 prijatelja mojih godina koja rade u HEP-u, sva trojica diplomirala na FER-u. Jedan racunarstvo, dvojica energetiku. Ni jedan nema preko 7000kn placu.

Kakva je prava i realna situacija u HEP-u ne bih znao. Nisam nikad radio ni u HEP-u, niti u bilo kojoj drzavnoj firmi. Ali 10 000kn prosjeka mi djeluje poprilicno nategnuto. Bas cu se malo raspitati da vidim kakva je uopce situacija u HEP-u.
03.01.2013 | 16:50
Aha, znači, lopovluk se lopovlukom opravdava. Moraliziraš kad te se ne tiće, a opravdavaš kad te se tiče. Nije riječ o fizičkoj krađi (otimanju, cestovnim razbojnicima), već o varanju države, klijenata, investitora. Sve sam to prošao i još mnogo čega drugoga. Prevarant za prevarantom su se redali (čast iznimkama), svi su govorili da me nije briga jer to nisu moji novci. Kako su dolazili, tako su i odlazili. Sve veliki poduzetnici. Nema za plaće, a s Q7 se k...i, nema za plaće, a H2 kupi. Zašto ja, (po tebi živim na tvojoj grbač), živim skromno i svaku kunu 5x okrenem prije nego ode od mene?

EDIT: Mislim da je sad vrijeme za ustaše i partizane, LOL
03.01.2013 | 17:41
Mislim da ste otišli u krivom smjeru i to onom klasičnom kakav si priželjkuje ova i sve vlasti slične ovoj. Zavadi, pa vladaj. To smo popušili 90tih, pušimo i sada. Sad pokušavaju zavaditi radnike, građane, ljude iz javnog i privatnog sektora, a kompletna odgovornost za današnju situaciju je na njima... vlasti. Ok građanima kao takvima, jer građani su birali vlast, građani trpe vlast, građani su vlast. Ali idemo za početak smanjiti tu skupinu građana na vlast.

Kad smo kod javnog sektora, problem su županije, općine, gradovi. Kao prvo imamo ih previše za jednu državu ovih dimenzija, jednoj Švicarskoj bi bio problem servisirati ovako skupu državu, a di neće hrvatskoj. Kao drugo ta lokalna i državna uprava je totalno neefikasna, a ne može i ne smije si netko tko je neefikasan povisiti plaću, jer nema na to pravo, točka!
Treće HEP, Hrv. šume i slični su državne tvrtke, ali isto tako ostvaruju dobit/gubitke zahvaljujući državi/vlasti/građanima. Ne mogu ja krivit nekoga iz Hrv. šuma ili HEP-a ako je premijer/ministar ili njihov generalni naredio da se kupi novih 25 Audija ili ako je naredio da mu se opere par milijuna kuna. Makar i oni iz privatnog, ali i oni iz državnog sektora se prilično lako upecaju na mamce iz vlasti, pa optužuju jedni druge kao da nema sutra. Tko je od lopina ( pričam o gospodarskom kriminalu i kriminalu koji se dešava oko vlasti ) koje su opljačkale državu vratio opljačkano?

Uvođenje fisklanih kasa ( hahaha ). Naime, kako je moguće i kako da vjerujem vlasti ( državi ) čiji ministar financije ode u Dubai na doček nove godine dok mu THE projekt godine izlazi van, to je kao da ja odem na godišnji, a firma mi pušta krucijalni projekt u rad. Plus što je vrlo nemoralno pozivati građane na stezanje remena i veće plaćanje poreza dok se on ide bahatiti po Dubaiju. Nije problem novac, godišnji, ali baš u ovom trenutku odabrati destinaciju koja je oličenje bogatstva i konzumerizma i nije baš pametna odluka, ali to samo govori kakve odluke možemo očekivati od tog lika.
Na fiskalizaciju se smijem, jer eto moja firma će imati oko 100000 kn troška zbog fiskalizacije, a trenutak je da ne može gore, jer je promet pao na rekordno niske razine u zadnjih 15 godina. 100000 kn nametnutog troška u trenutku kad se totalno odrićemo svega da bi radnici dobili svoje plaće na vrijeme ( a da ne otpuštamo ), 100000 kn makar smo u 15 godina svaku lipu poreza i ostalih davanja platili državi bez dana kašnjenja, makar sve svoje obaveze prema dobavljačima servisiramo na vrijeme, makar povećavamo broj radnika u 15 godina konstantno i nikad nismo pomislili platiti nekog na crno ili ne isplatiti mu plaću ili ga ne prijaviti. Zašto ne naplate dugovanja od dužnika, zatvore dužnike koji su dužni godinama, zašto ne pokažu da im je stalo do onih koji rade pošteno/normalno, a ne da nas sve trpaju u isti koš.
KAKO DA POŠTUJEM TAKVU ZLU MAĆEHU OD VLASTI!??!?

Kako da poštujem nekoga tko ima listu poreznih dužnika i nikome ništa. Zašto da mi koji smo sve radili pošteno, odnosno po meni normalno, moramo danas plaćati te račune, gubitke i ostala sranja dok u isto vrijeme odgovorni i dalje rade u svojim jazbinama iz kojih su sva sranja i nastala?! Dok su mnogi bez ikakve kazne tako (ne)poslovali i bili nam nelojalna konkurencija, sad država/vlast ide uvest neke mehanizme pomoću kojih ćemo ( isforsirani financijski trošak ) najebat opet mi koji smo sve obaveze izvršavali.

A da i dotaknem temu "Kazne za uvrede na internetu: Anonimnost više nije zaštita", sve je to lijepo i treba imati odgovornost za svoje ponašanje, ali u ovom slučaju je sve to, bojim se, u funkciji očuvanja vlasti i njenog cilja kontrole. Kad se analizira kompletna globalna situacija dolazimo do zaključka da čovjek nikad nije bio ovoliko neslobodan u današnjem prividu slobode. Kontrola, manipulacija i zastrašivanje od strane vlasti uz pomoć medija dostiže vrhunac, a mi se ( u većini ) i dalje pokefamo oko svake bačene kosti.
03.01.2013 | 18:11
zabac kaže:

Žabac, slažem se s tobom. Muljator je muljator, bez obzira kojem sektoru pripada. Naravno da ga treba kazniti, kao i vrijeđanje, bez iznimki!!!

Idemo sad na pivo?!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 33 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

moragd, Riba, temeljnik, Anonimci (1092)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO