02.01.2013 | 23:01
Zdravac kaže:
i jasno sam stavio (u zagradi) da nisu svi ljenčine.
Zapravo si napisao "nisu
baš svi", kako je već to rekao i Žabac. Što se čita "ima ih tu i tamo neki, sve skupa 1-2%". A to nije istina. Odgovorno tvrdim, nakon što sam 8 godina radio u HEP-u. Da ih ima jako puno privilegiranih ljenčina, to je točno. Da su u većini, i to je točno. Ali da su "ne baš svi, ali...", to nije istina. Da je to tako, ništa od svih tih djelatnosti pod državnom kapom odavno više nikako, pa čak ni loše - ne bi radilo.
Ali - najvažnije od svega - takvim generaliziranjem grubo i bezočno vrijeđaš onu manjinu koji nisu takvi. A to su upravo ti koji su "spiritus movens" u tim firmama. Oni radi kojih to sve skupa ipak funkcionira, jer, svemu usprkos, rade. Usprkos lijenim i indolentnim kolegama, korumpiranim šefovima, maloj plaći, nedostatku budžeta i ovakvom arogantnom stereotipnom zlonamjernom nipodaštavanju ljudi koji (rekao bih) pojma nemaju o tome kako je čovjeku koji pokušava svemu usprkos pošteno i savjesno raditi u jednoj državnoj firmi.
A kad vrijeđaš tu manjinu, ubijaš u njima i onu zadnju trunčicu volje da nastave. A time i zadnju tručnicu nade da se tamo ikad nešto počne mijenjati na bolje.
A to je onda na štetu svih nas.
Evo. Ja te samo molim da se sjetiš toga idući put kad poželiš negdje izjaviti da su "ne baš svi, ali, eto, svi zaposenici u državnim firmama" povlaštene lijenčine.
Dakle, kondicional i ograđivanje - da li je to kažnjivo?
Teško je zamisliti pravni okvir u kojem bi to moglo biti kažnjivo. Ali uvredljivo ipak jest. I, kažem, nije smisao u kažnjavanju, nego u u stvaranju osjećaja osobne odgovornosti da stojimo uvijek iza onog što kažemo i radimo.
Uistinu se slažem da generaliziranje nije dobro, pogotovo ne u ovo tmurno i depresivno vrijeme, ali aritmetička sredina je zeznita stvar, i prosjek bi činjenično dokazao nesrazmjer između državnih firmi (ne uprave) i privatnog sektora.
Slažem se, bi. Ali to i dalje ne znači da su oni koji s velikom mukom tu "aritmetičku sredinu" održavaju na kakvoj-takvoj razini - zaslužili tvoje paušalne uvrede.
Ja smatram da se educirati treba sindikaliste koji bez imalo srama zagovaraju faraonska prava gore spomenutih firmi, na uštrb privatnika. Nemojte da moram navoditi primjere jer bi otišlo predaleko!
S ovim se slažem. Ali ja sam siguran da sindikaliste u tom smislu ne treba educirati. Oni jako dobro znaju apsurd svojih zahtijeva i disproporciju prava zaposlenika u javnom i u privatnom sektoru. Ali jednostavno rade ono za što su plaćeni. Njihovo je da traže, državno je da odbije. Njihovo je da prijete (štrajkom, demonstacijama...), a državno je da procijeni koliko je tu blefa, a koliko ozbiljne namjere. Sve je to samo jedna specifična varijanta poslovnog pregovaranja.
EDIT;
Smayo, zar nije konstruktivno izjaviti da je privilegirana firma (HEP) gdje prosjek plaće iznosi cca 10.800,00 kn, dok je u privatnom sektoru skoro duplo manje (5.487,00 kn za listopad)?
Nije konstruktivno. Konstruktivna je ona kritika koja daje prijedlog rješenja problema. Alternativu. Provedivu i šire prihvatljivu (tzv. "win-win" ).
U matematici postoji pojam konvergencije i divergencije. Konvergentno je ono što teži nekoj vrijednosti, nekom "cilju", a divergentno je ono što se "rasipa", što je svakim časom sve dalje od početne točke. U tom smislu, konstruktivna kritika je ona koja konvergira diskusiju, a ne ona koja je divergira. A kritika utemeljena na generaliziranju jest divergentna.
Što se prosjeka plaće tiče, ja bih sad, kao
nekonstruktivan odgovor na tvoju tvrdnju o prosjeku plaće u HEP-u mogao reći kako je to netočan podatak i k tome još zlonamjerno i tendenciozno izvađen iz konteksta. I tom indignativnom izjavom eristički ostavtii tebe da se vadiš i dokazuješ suprotno. Pa onda ti na to odgovoriš napadom na istinitost moje tvrdnje, nazoveš me muljatorom, kažeš da relativiziram itd. Onda ja tebe nazovem politikantom... Itd. Shvatio si, zar ne?
S druge strane, mogu biti
konstruktivan pa pokušati (na temelju površne i paušalne izjave koju si dao, povezane s onim što ja znam) protumačiti otkud takav raskorak. Na primjer ovako. Vjerojatno nisi svjestan da HEP d.d. više nije megafirmetina s desecima tisuća zaposlenih, nego se radi o firmi s relativno malim brojem zaposlenika koji su ustrojeni kao holding kompanija koja upravlja javnim dobrima (hidro i termoelektranama, akumulacijskim jezerima i branama, dalekovodima, rasklopištima i trafostanicama) i to posredstvom svojih tvrtki kćeri: HEP Proizvodnja d.o.o, HEP OPS d.o.o, HEP ODS d.o.o. itd. U samom HEP d.d, kako rekoh, radi malo ljudi, uglavnom na managerskim ili savjetničkim ugovorima + njihovi tajnici i sl. Dakle, top management. Što objašnjava vrlo visok prosjek plaće. E, sad usporedi prosjek plaće u HEP d.d. s onim u Adris grupi d.d. ili Atlantic grupi d.d. Na primjer.
S druge strane, mogao bi npr. usporediti prosjek plaće u HEP Proizvodnja d.o.o. (ili u HEP Prijenos d.o.o. gdje ima puno manje smjenskog rada) s privatnim sektorom.
Da ne bude zabune - ne branim ja HEP. Ja jako dobro znam što bi sve u toj firmi moglo i trebalo bolje funkcionirati. Ali isto tako znam i to da bi mi svi odavno bili u mraku da tamo nema one tihe i anonimne manjine koja radi za sve druge, svemu usprkos. Pa i takvim predrasudama kao što su tvoje. Oni, ako baš ništa drugo, zaslužuju makar toliko da se netko u njihovo ime suprotstavi takvim paušalnim uvredama.