04.01.2013 | 22:38
I neka si! Za sve one koji žele i dalje ići u tom smjeru:
www.thezeitgeistmovement.com/
JOHN kaže:
Samo usput....kako se na ovom forumu može izbrisat kompletni post?
Mogu ga izbrisati ja (moderator) ili admini. Ti možeš svoj vlastiti post editirati i ostaviti praznim, ako želiš, pa ga ja obrišem kad vidim.
Koliko si siguran u to da investitor(neki odjel za investicije , direktor ili neka njuška) nije znao kao i svi ostali sudionici projekta, da se radilo mimo projekta zbog krađe milijuna? Naplata se vršila prema troškovniku, vjerojatno je uzet dobar avans, a do prve privremene ili okončane nije ni došlo jer je sve ošlo u VM, a ne prema stvarno izvedenim količinama. Ostatak se dijelio bratski među svima njima. Ionako se plačalo novcima poreznih obveznika, pa nije bitno!To ti je stvarnost javnih poduzeća, troši nenamjenski i kradi!
Zakon o javnoj nabavi. Nema ugovaranja po građevinskoj knjizi, a ni avansa, još od vremena dok sam ja tamo radio. Isključivo "ključ u ruke", plaćanje po situacijama, unatrag. Muljanje na količinama se može izvesti jedino u fazi projektiranja
- dakle, projektant potpiše troškovnik u kojem piše da treba npr. 1.000.000 kubika iskopa, iako svi znaju da nema ni u snu više od 200.000. S obzirom da se ugovara "ključ", nema naknadne kontrole količina (izvoditelj nema pravo na VTR, ali ni naručitelj nema pravo na redukciju zbog smanjenih količina). Idealno. Neupućeni konkurenti koji se natječu na javnom natječaju rade kalkulaciju na bazi troškovničkih količina (osim ako im "ptičica ne šapne", ili ako projektant nije toliko blatantno pretjerao da je svakom jasno da tu nema šanse da se utroši toliko), a "upućeni favoriti" imaju informaciju o realno očekivanim količinama pa jediničnu cijenu interpoliraju na očekivanu količinu + zaliha za mito.
Dakle, u tenderu stoji npr. 1.000.000 kubika iskopa.
Neupućeni konkurent misli da je fakat 1.000.000 kubika i ponudi to po realnoj cijeni od (recimo) 100 kn
Upućeni favorit zna da se radi o 200.000 kubika, te da će to naplatiti 20.000.000 i da mu još toliko treba za "imaltumene.com". Dakle, 40.000.000 umjesto 100.000.000. S obzirom da u tenderu stoji 1.000.000 m3, on fino stavi cijenu 40 kn.
Na kraju ispadnu najpovoljniji ponuditelji, sve čisto i po zakonu.
Neupućeni konkurent se čudi kako je ispao tako skup, traži odabranu ponudu na uvid, vidi nemoguće nisku cijenu po kubiku iskopa, pita kako to može netko nuditi takvu damping cijenu, a naručitelj mu, sve po zakonu, kaže - gledajte, po zakonu o javnoj nabavi, mi možemo, ali ne moramo nikog odbiti zbog damping cijene.
Ponuda je odabrana na temelju najniže cijene, ako se itko i žali, žalba će biti odbijena, jer se sve, što se zakona tiče, čisto da čišće ne može biti.
Jedini koji je stavio potpis na nešto falsificirano je projektant, kojeg će na kraju razapeti u slučaju da USKOK ikad zaviri u taj slučaj. A ni on neće naje... za korupciju, nego samo za neodgovoran rad.
A povrh svega toga, kakav god bio fuš (pa i takav kao u Kupskoj), investitor (po zakonu o građenju) ne može za to biti kriv, jer investitor nije dužan išta znati o poslovima građenja. Zato i mora angažirati Nadzora, da Nadzor bude kriv umjesto njega.
Genijalno, ha?
Ali to i dalje nema veze s time kako izgledaju svakodnevni radni uvjeti i plaće u HEP-u.