Ubuntu for phones
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ubuntu for phones

02.01.2013 | 21:31
Evo nečeg zanimljivog, Ubuntu predstavio OS za mobitele.
www.ubuntu.com/devices/phone
[img=http://mob.hr/blog/wp-content/uploads/noviupload/ubuntu-smartphone.png]

Ne znam koliko će ovo zaživjeti, no ako bude bez hrpe bugova, mogla bi ovo biti zanimljiva stvar. :)
Pošto se vidim na Linuxu u daljnjoj budućnosti, meni je ovo poprilično zanimljivo.

Pogledajte video, negdje od oko 6:30 min počinje prikazivanje OS-a.
02.01.2013 | 23:38
Zanimljivo, jako zanimljivo. Nažalost, nisam siguran da će to biti zrelo i upotrebljivo za 2 godine. Ali za 3 bi možda već moglo biti...
  • User
  • Posjetitelj
03.01.2013 | 03:21
Evo nekoliko stvari koje sam primijetio na prvi pogled.

Shuttleworth je jako inspiriran Apple-om

Ovo nije ništa novo... Ubuntuovo sučelje, kao i sam način prezentacije smartphone verzije je očito inspirirano Apple-ovim OS-om i keynote-ovima.

Već sam navodio kako ovo nije nužno loša stvar, ali način na koji se provodi je malo bezvezan. Već sam u nekom drugom topicu spominjao da se puno toga dobroga posudilo od OS X-a, ali na način da nisu htjeli da bude preočito pa su kamufliranjem negativno utjecali na korisničko iskustvo. Primjer je nefleksibilni launcher s lijeve strane ili OS X-oliki menu bar u vrhu s tom manom što je skriven.

Ili nek smisle nešto stvarno inovativno, ili nek barem UKRADU to, ali da bude kako treba. Good artists copy, great artists steal.

Canonical vs. Apple vizija

Ono u čemu je Canonical trenutno ispred Apple-a je vizija i raspon uređaja na kojima će se izvršavat njihov OS. Ciljaju na sve segmente IT tržišta - smartphone, desktop i serveri/enterprise. Za svaki od njih postoji posebna i službena varijanta Ubuntu-a.

Apple-ov dojam po ovom pitanju je da bezglavo vrludaju. Zapravo, jedina očita stvar je da su se posebno posvetili consumer tržištu. U serverima i enterprise-u su prešli s minornog utjecaja (Xserve, OS X Server) na nikakav, a uspjeli su razočarat i gomilu multimedijskih profesionalaca (preužurbano guranje FCP X i naglo gašenje FCP 7 prodaje, upitna sudbina Mac Pro-a, kakav će bit idući Logic Pro i sl.). Jedino u čemu nisu zanemarili enterprise je u tome što su iOS uređaji ipak dobri klijentski uređaji za Exchange i sl., no to je nekakav minimum koji su morali podržat da bi se probili među tvrtke. Možemo sad razglabat o tome da Apple-u pola toga nije potrebno, ali ovdje se ipak radi o IT kompaniji koja bi trebala razmišljat šire. Ako nastave postepeno zakidat napredne korisnike, za mene nema razloga da ubuduće posjedujem iti jedan njihov uređaj ili softver - a imaju odličnu podlogu.

Gore sam spomenuo i upitnu sudbinu Mac Pro-a. Da me ne bi krivo razumjeli, jasno mi je da je i Tim Cook navijestio da se nešto kuha ove godine i da će sigurno doć nekakav update. Međutim, dalo bi se razglabat o tome kakav update nas čeka - moglo bi ispast i da se radi o nekakvom prosumer stroju koji će do kraja razočarat profesionalce koji su ga željno iščekivali. Možda će i okrenut smjer pa napravit neku kombinaciju desktop i rack-mountable kučišta, ali stvar je u tome da ne znamo što nas čeka

OS X je još uvijek generalno bolji OS od Ubuntua

Ovo je možda subjektivno mišljenje, ali po mom iskustvu OS X je puno robusniji i puno manje bugovit od desktop varijante Ubuntua, uključujući i zadnje i prethodno (LTS) izdanje. Ne želim previše ić u detalje ovdje jer bi zahtijevalo poseban topic, a i već smo razglabali negdje upravo o ovome

Cloud i ostale usluge

Naglim širenjem i razvojem interneta javlja se jedan paradoks - HTML5 je omogućio da imamo gomilu online aplikacija za koje nam OS s kojeg pristupamo postaje nebitan, ali u isto vrijeme se razvilo gomilu cloud servisa od kojih nas većina najpopularnijih još više veže uz neki OS i kompaniju nego je to prije bio slučaj. Microsoftov SkyDrive najbolje ide uz Windows (Phone) 8, iCloud je jedino funkcionalan na OS X-u i iOS-u, Android ide ruku pod ruku s Google Syncom, Ubuntu ide s Ubuntu One-om itd. Naravno da su se neka rješenja proširila na konkurentske platforme, ali još uvijek je podrška na matičnoj najbolja.

Ovo je vrlo bitno jer Canonical pruža puno manje usluga od većih igrača, a one koje i imaju su vjerojatno manje kvalitetne od konkurentskih - npr. music store i Software Center. Mislim da je za otvorenu platformu bolje da se na njoj kvalitetno može kombinirat više pružatelja cloud usluga nego da guraju svoju koja je (još uvijek) inferiorna. S obzirom da će Canonical ipak dalje gurat svoje rješenje, mogu im samo poželit sreću i kvalitetnije usluge u budućnosti.

Mobilni Ubuntu

Sviđa mi se ideja naprednog moba koji postaje desktop računalo kada se spoji na ekran. Sviđaju mi se i native C++ API-ji s kojima bi aplikacije po performansama mogle osjetno nadmašit Androidove. Sviđa mi se i što će iste aplikacije radit na različitim tipovima uređaja. Nije loše ni što su mislili na jeftilen smartphone-ove jer su upravo oni zaslužni za naglu popularizaciju Androida.

Sam OS mi dosta vuče na MeeGo čiji je razvoj nedavno nastavljen. Ostavlja mi i nešto kompletniji dojam od desktop Ubuntu-a, ali još uvijek mi se čini da je dosta stvari nelogično i nezgrapno u samom sučelju. Što se ostalih površinskih stvari tiče, ne vidim ništa pretjerano novo što bi me navuklo da ga koristim. Vidit ćemo kako će ga podržat developeri i kakav će bit po pitanju otvorenosti.

Još jedan veliki razlog za skepticizam je što se najavljuje nekoliko novih mobilnih OS-ova s upitnom budućnošću - MeeGo, Firefox OS, WebOS (možda) i sada Ubuntu. Tržište je već zasićeno iOS-om i Androidom, a i Win Phone ima koliko-toliko siguran dio kolača. Realno gledano, svi spomenuti OS-ovi su dobri i imaju potencijal, ali samo zadnja tri imaju i usluge koje im mogu osigurat poziciju na tržištu. Ostali ne donose ništa poseno novo da bi korisnici prešli upravo na njih, a programere da ne spominjem.

I za kraj...

Želim da Ubuntu uspije, stvarno želim Želim to zbog veće konkurencije u svim IT segmentima i želim da ostvare svoju viziju prisutnosti na svim vrstama uređaja. Želim i da Canonical postane jedan od većih IT igrača i da Linux dobije veći broj korisnika na desktopu. Želim i da finaliziraju svoje proizvode i da po kvaliteti budu ravnopravni komercijalnim rješenjima.

Međutim, budućnost je vrlo maglovita po tom pitanju i čini mi se da imaju još dosta mlijeka za pit
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 52 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, temeljnik, Anonimci (1036)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO