03.01.2013 | 03:21
Evo nekoliko stvari koje sam primijetio na prvi pogled.
Shuttleworth je jako inspiriran Apple-om
Ovo nije ništa novo... Ubuntuovo sučelje, kao i sam način prezentacije smartphone verzije je očito inspirirano Apple-ovim OS-om i keynote-ovima.
Već sam navodio kako ovo nije nužno loša stvar, ali način na koji se provodi je malo bezvezan. Već sam u nekom drugom topicu spominjao da se puno toga dobroga posudilo od OS X-a, ali na način da nisu htjeli da bude preočito pa su kamufliranjem negativno utjecali na korisničko iskustvo. Primjer je nefleksibilni launcher s lijeve strane ili OS X-oliki menu bar u vrhu s tom manom što je skriven.
Ili nek smisle nešto stvarno inovativno, ili nek barem UKRADU to, ali da bude kako treba.
Good artists copy, great artists steal.
Canonical vs. Apple vizija
Ono u čemu je Canonical trenutno ispred Apple-a je vizija i raspon uređaja na kojima će se izvršavat njihov OS. Ciljaju na sve segmente IT tržišta - smartphone, desktop i serveri/enterprise. Za svaki od njih postoji posebna i službena varijanta Ubuntu-a.
Apple-ov dojam po ovom pitanju je da bezglavo vrludaju. Zapravo, jedina očita stvar je da su se posebno posvetili consumer tržištu. U serverima i enterprise-u su prešli s minornog utjecaja (Xserve, OS X Server) na nikakav, a uspjeli su razočarat i gomilu multimedijskih profesionalaca (preužurbano guranje FCP X i naglo gašenje FCP 7 prodaje, upitna sudbina Mac Pro-a, kakav će bit idući Logic Pro i sl.). Jedino u čemu nisu zanemarili enterprise je u tome što su iOS uređaji ipak dobri klijentski uređaji za Exchange i sl., no to je nekakav minimum koji su morali podržat da bi se probili među tvrtke. Možemo sad razglabat o tome da Apple-u pola toga nije potrebno, ali ovdje se ipak radi o IT kompaniji koja bi trebala razmišljat šire. Ako nastave postepeno zakidat napredne korisnike, za mene nema razloga da ubuduće posjedujem iti jedan njihov uređaj ili softver - a imaju odličnu podlogu.
Gore sam spomenuo i upitnu sudbinu Mac Pro-a. Da me ne bi krivo razumjeli, jasno mi je da je i Tim Cook navijestio da se nešto kuha ove godine i da će sigurno doć nekakav update. Međutim, dalo bi se razglabat o tome kakav update nas čeka - moglo bi ispast i da se radi o nekakvom
prosumer stroju koji će do kraja razočarat profesionalce koji su ga željno iščekivali. Možda će i okrenut smjer pa napravit neku kombinaciju desktop i rack-mountable kučišta, ali stvar je u tome da
ne znamo što nas čeka
OS X je još uvijek generalno bolji OS od Ubuntua
Ovo je možda subjektivno mišljenje, ali po mom iskustvu OS X je puno robusniji i puno manje bugovit od desktop varijante Ubuntua, uključujući i zadnje i prethodno (LTS) izdanje. Ne želim previše ić u detalje ovdje jer bi zahtijevalo poseban topic, a i već smo razglabali negdje upravo o ovome
Cloud i ostale usluge
Naglim širenjem i razvojem interneta javlja se jedan paradoks - HTML5 je omogućio da imamo gomilu online aplikacija za koje nam OS s kojeg pristupamo postaje nebitan, ali u isto vrijeme se razvilo gomilu cloud servisa od kojih nas većina najpopularnijih još više veže uz neki OS i kompaniju nego je to prije bio slučaj. Microsoftov SkyDrive najbolje ide uz Windows (Phone) 8, iCloud je jedino funkcionalan na OS X-u i iOS-u, Android ide ruku pod ruku s Google Syncom, Ubuntu ide s Ubuntu One-om itd. Naravno da su se neka rješenja proširila na konkurentske platforme, ali još uvijek je podrška na matičnoj najbolja.
Ovo je vrlo bitno jer Canonical pruža puno manje usluga od većih igrača, a one koje i imaju su vjerojatno manje kvalitetne od konkurentskih - npr. music store i Software Center. Mislim da je za otvorenu platformu bolje da se na njoj kvalitetno može kombinirat više pružatelja
cloud usluga nego da guraju svoju koja je (još uvijek) inferiorna. S obzirom da će Canonical ipak dalje gurat svoje rješenje, mogu im samo poželit sreću i kvalitetnije usluge u budućnosti.
Mobilni Ubuntu
Sviđa mi se ideja naprednog moba koji postaje desktop računalo kada se spoji na ekran. Sviđaju mi se i native C++ API-ji s kojima bi aplikacije po performansama mogle osjetno nadmašit Androidove. Sviđa mi se i što će iste aplikacije radit na različitim tipovima uređaja. Nije loše ni što su mislili na jeftilen smartphone-ove jer su upravo oni zaslužni za naglu popularizaciju Androida.
Sam OS mi dosta vuče na MeeGo čiji je razvoj nedavno nastavljen. Ostavlja mi i nešto kompletniji dojam od desktop Ubuntu-a, ali još uvijek mi se čini da je dosta stvari nelogično i nezgrapno u samom sučelju. Što se ostalih površinskih stvari tiče, ne vidim ništa pretjerano novo što bi me navuklo da ga koristim. Vidit ćemo kako će ga podržat developeri i kakav će bit po pitanju otvorenosti.
Još jedan veliki razlog za skepticizam je što se najavljuje nekoliko novih mobilnih OS-ova s upitnom budućnošću - MeeGo, Firefox OS, WebOS (možda) i sada Ubuntu. Tržište je već zasićeno iOS-om i Androidom, a i Win Phone ima koliko-toliko siguran dio kolača. Realno gledano, svi spomenuti OS-ovi su dobri i imaju potencijal, ali samo zadnja tri imaju i usluge koje im mogu osigurat poziciju na tržištu. Ostali ne donose ništa poseno novo da bi korisnici prešli upravo na njih, a programere da ne spominjem.
I za kraj...
Želim da Ubuntu uspije, stvarno želim
Želim to zbog veće konkurencije u svim IT segmentima i želim da ostvare svoju viziju prisutnosti na svim vrstama uređaja. Želim i da Canonical postane jedan od većih IT igrača i da Linux dobije veći broj korisnika na desktopu. Želim i da finaliziraju svoje proizvode i da po kvaliteti budu ravnopravni komercijalnim rješenjima.
Međutim, budućnost je vrlo maglovita po tom pitanju i čini mi se da imaju još dosta mlijeka za pit