Apple dionica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple dionica

25.01.2013 | 01:17
Kad me nije presjeklo maloprije. Ok, znam da je Apple objavio rezultate poslovanja, ali nisam ocekivao ovo... Hrpa posla pa nisam stigao detaljnije proucavat, sad letimicno pogledao, I ugledao ovaj pad. Pa dionica je bila na 700$ prije par mjeseci.

Ima kakav burzovni ekspert ovdje? Sta se moze ocekivat dalje?

25.01.2013 | 01:44
Pošto nemaju ništa novog, tendencija je prema dole barem u prvom kvartalu. Najveći konkurent Samsung ih je već odavno nadmašio u nabavi za proizvodnju potrebnih materiala. Poslije bi se trebao oćekivati mali oporavak. Još uvjek se može kupovati ali!!!! Ko ima živaca trebao bi sada kupovati i čekati da se opet trznu.
Unknown.png
25.01.2013 | 10:05
EDIT: Razlog ovom drastičnom padu je to što nisu postigli očekivane brojke u prodaji u IP 5, mini IPad i Retina, to da su svejedno prodali više nego prošlog ciklusa ne pije vode (Gladan k...c napravio).
A razlog što nisu postigli očekivano je po meni: nemoguć jailbreak, bahato ponašanje sa Itunes i App-store, retina nije taj skok koji bi nosio toliko veću cijenu i nema mogućnosti nadogradnje itd, uvjeti rada u njihovim proizvodnjama u Kini. Tako da tržište polako počinje reagirati i kažnjavati, a ako nešto ne promijene ovaj trend prema dole nastavit će se dugoročno.

Apple iPhone prodaja Q1/2013: 47,8 Mio. (Q1/2012: 37 Mio. kom.): je 573000 iPhon-a po danu, 373 iPhon-a svake Minute i s tim ca. 6 iPhon-a po Sekundi!!!
Apple iPad prodaja Q1/2013: 22,9 Mio. (Q1/2012 15,4 Mio): je 257000 iPad-a po danu, 179 iPad-a po Minuti i ca. 3 iPad-a po Sekundi!
Apple Mac prodaja Q1/2013: 4,1 Mio (Q1/2012 5,2 Mio)
Apple iPod prodaja Q1/2013: 12,7 Mio (Q1/2012 15,2 Mio)

Po ovim brojkama se može vidjeti o koji količinama se tu radi, nevjerojatno!!!
25.01.2013 | 10:39
Na cijenu dionica utječe milijun stvari. O čemu je riječ u ovom konkretnom primjeru, nemam pojma.

Možda je Apple izdao nove dionice pa je cijena na burzi automatski otišla dolje zbog povećanja ponude.

Ipak, mislim da je u ovom slučaju riječ o percepciji tržišta. To je stvar koja najviše utječe na kretanje cijena dionica. Vidimo nove proizvode koje je Apple plasirao na tržište i jasno nam je da su ti uređaji, ako ih usporedimo s konkurencijom, u gorem položaju nego oni prije. iPhone prije nije imao dostojnu konkurenciju, a danas ima. iPad se još drži, ali konkurencija ga polako dostiže. Ista je stvar sa svim njihovim proizvodima.

A i neke poslovne odluke im nisu baš najjasnije u posljednje vrijeme (iPad3-iPad4).

Ljudi to vide i Apple im automatski vrijedi manje. To nema veze s rezultatima prodaje koji mogu biti bolji nego ikad. To je samo percepcija tržišta.
25.01.2013 | 11:05
A percepcija tržišta je da Apple tone. Možda to zaista nije istina. Ali nema puno firmi koje su bile potpuno zdrave i jake i koje je sahranila samo pogrešna percepcija tržišta.
25.01.2013 | 11:17
Pa ne bi baš rekao da Apple tone, ali da je u silaznoj putanji, to sigurno. Sama percepcija ih neće upropastit, ali im je malo otežala posao. Prije koju godinu se svaki njihov potez uzimao kao božanska zapovijed, a danas je ipak puino više kritike i kritičkog razmišljanja.
25.01.2013 | 11:24
Točno tako. Sama percepcija ih neće upropastiti. Ali, ako nisu zdravi iznutra (a ja smatram da nisu, već neko vrijeme), onda će to jednostavno biti coup de grace (samilosni hitac - ono kad pucaju konju u glavu da se ne muči).

Da Apple tone, u smislu da se puni vodom, preokreće, a ekipa panično bježi i skače u more - to ne bi ni ja rekao. Ali silazna putanja s trendom koji ne ide u smjeru zaustavljanja i okretanja takve putanje - dovest će i do potonuća, samo je pitanje vremena.
25.01.2013 | 11:41
"You know, Gina, Apple is like a ship, that ship is loaded with treasure, but there's a hole in the ship. And my job is to get everyone to row in the same direction."

Bojim se da nije samo Amelio ovako funkcionirao. I Jobs, a i Cook ovo vide kao opis posla.
  • mileni
  • Posjetitelj
25.01.2013 | 11:43
Nisam ekonomist, niti se razumijem u kretanja trzista i sl. stvari, no koliko sam procitao sve je stvar spekulacija. Iako su povecali prodaju i prihode, pada dionica jer su spekulanti ocekivali puno vise.

Ja se volim tu i tamo okladit, usudim se reci da me jako dobro ide. Mozda sam trebao biti ekonomist i spekulant, vjerojatno bih u tom polju rasturao. Te analiticare vidim iskljucivo kao okorjele kladionicare, nista manje, nista vise. I dalje ne shvacam opcenitu svrhu njihova postojanja.
25.01.2013 | 12:24
To je potpuno točno i slažem se s tobom. Ali postoje i uvijek su postojale tzv. "blue chip" dionice koje špekulante ne zanimaju jer se radi o firmama koje posluju ozbiljno i stabilno, ne ostvaruju spektakularne profite (tj. ROE ili ROA koeficijente), ali isto tako ni gubitke, ni tržišne turbulencije. U njih ulažu oni koji traže sigurno i dugoročno ulaganje. S druge strane, postoje firme koje na tržištu eksperimentiraju i samim tim su rizičnije, u većoj ili manjoj mjeri (pa do stupnja da su toliko rizične da se njihove dionice smatraju "junk" - smećem - jer je vjerojatnost propasti te firme toliko velika da se stvar zaista svodi na kockanje). Dakle, tko bi drugi kupovao te dionice, ako ne špekulanti? I Google je počeo kao junk-dionica. Ali je jedna od 200 takvih firmi koja je uspjela. 199 ih je propalo. Dakle, ako si kupio dionica za $10 od neke takve firme, u 99,5% slučajeva si tih $10 izgubio, a u 0,5% si od $10 ulaganja ostvario milijunsku imovinu.

E, sad, to što Apple posluje od 1976. a i dalje je u kategoriji špekulantske trgovine... Jbg, to je rezultat nihove poslovne politike.
25.01.2013 | 14:14
Bas citam, 60 milijardi dolara u jednom danu su izgubili. Drago mi je.Malo su postali gladni para. Cijene su im previsoke. Od kablova do hardwera/
25.01.2013 | 14:17
Mislim da u ovom slučajui nije stvar u špekulacijama. Mislim da je u pitanju upravo to da se očekivalo više, a Apple je podbacio (po mišljenju velikog broja ljudi). Tržište reagira na očekivanja. Kad se očekuje nešto veliko, dionice lete u nebo. I to je bio slučaj. Očekivalo se jako puno. Nakon takvog uzleta, postoji samo jedan put - dolje.
25.01.2013 | 14:24
Apple je u kategoriji špekulacije zato što nema nikakve substance koja bi mogla generirati neku vrijednost, nego se sve zasniva na inovitetima i trendovima koji se proizvode u nekim tuđim proizvodnim kapacitetima. To je na hrvatski vruć zrak, i da će nekad doći do hlađenja je više nego normalno.
25.01.2013 | 14:30
Ono sto sam uspio letimicno procitati... Analiticari su ocekivali nesto vece brojke od ovog sto je Apple objavio ( iako je Appleova prodaja rekordna, raste, ovima to ocito nije dovoljno). Osim toga, pojavile su se informacije da je Apple smanjio narudzbe dijelova od dobavljaca za iPhone, iPad...

Prodaja Macova je podbacila ( zbog kasnog izlaska na trziste)

Navodno Appleu i marza po prodanom uredjaju konstantno pada.

Ti isti analiticari takodjer smatraju da Apple usporava, da ga konkurencija sustize (ili ga je prestigla u pojedinim segmentima) i da je potrebno da Apple izbaci uredjaje koji bi konkurirali u nizim segmentima trzista - jeftiniji iPhone.

U svakom slucaju mislim da je nemoguce ocekivati da ce Apple nastaviti kao sto je to bilo od zlatne 2008 pa naovamo.

Nerealno je ocekivati da jedna firma moze svake godine izbaciti nesto toliko novo i revolucionarno da baci trziste u trans i da konstantno raste. Ali da ce Apple bas kolabirati, to mi je je nevjerojatan scenarij.

Druga stvar je sto konkurencija zaista sustize. 7ˇtableti su vec neko vrijeme na trzistu, Apple je malo zakasnio ( da je Jobs ziv, nebi ga ni bilo) phableti (5.5" smartphoni) navodno idu odlicno...

Sto se mene tice, ja bi neku revoluciju u iOSu...
25.01.2013 | 14:37
scarface32 kaže:
Bas citam, 60 milijardi dolara u jednom danu su izgubili. Drago mi je.Malo su postali gladni para. Cijene su im previsoke. Od kablova do hardwera/

Pa dan prije je dionica bila na 500$. Zato me i je sokiralo.

Slazem se da su im cijene previsoke. Pogotovo me iritira sto su krenuli filozofirat s konektorima, utorima za prosirenje...

Ali posto ne zaradjuju direktno na prodaji licenci za iOS i OS X logicno mi je da imaju vise cijene hardvera. Sad da su bezobrazni s cijenama postali - jesu.
  • campo
  • Posjetitelj
25.01.2013 | 14:49
apple dionica prati samo kretanja na smartphone tržištu i ovisi jedino o tome. (ostalo je nebitno) . a govorio sam već da iphone 5 ličini na prethodni model četvorke što sad potvrđuje i pad dionice jer omča oko vrata Noikiji RIMu i ostalima bila je dobar stimulans za istraživanja i nije tajna da su na pragu nekih tehnoloških novotarija u kojima je iPhone prednjačio dok je SJ bio i ovo malo što im je ostavio ,..apple je jednostavno ostao bez ideja tko to ne vidi slijep je
25.01.2013 | 15:16
scarface32 kaže:

Ma nisu oni nista izgubili. Pala je trzisna vrijednost(Marcet capitalization)dionica, tj. cjelokupna vrijednost izdanih dionica. Ako imatelji dionica ne prodaju dionice nisu nista ni izgubili, kao i ako naraste dionica dok ne prodas nisi nista zaradio-imas potencijalnu dobit.
25.01.2013 | 15:39
Tržišna vrijednost dionica predstavlja kapitalni potencijal tvrtke. Ovisno o tome koliki je on, tvrtka se može jeftinije ili skuplje zaduživati. Itekako je to bitno kolika im je vrijednost dionica. Ako vrijednost dionica padne prenisko, vjerovnici (banke i dr.) imaju pravo pokrenuti stečaj da bi se iz preostale vrijednosti naplatila njihova tekuća potraživanja.
25.01.2013 | 16:07
smayoo kaže:
Tržišna vrijednost dionica predstavlja kapitalni potencijal tvrtke. Ovisno o tome koliki je on, tvrtka se može jeftinije ili skuplje zaduživati. Itekako je to bitno kolika im je vrijednost dionica. Ako vrijednost dionica padne prenisko, vjerovnici (banke i dr.) imaju pravo pokrenuti stečaj da bi se iz preostale vrijednosti naplatila njihova tekuća potraživanja.

Pa stecaj se ne pokrece zbog pada vrijednosti dionica, ako tvrtka uredno podmiruje svoje obveze.
Vjerovnici se naplacuju iz imovine firme kad ona ode u stecaj, to nema veze sa cijenom dionice. Ionako kad firma ode u stecaj vrijednost dionice padne toliko nisko da se njima trguje samo spekulativno. Apple se ionako ne treba zaduzivati kod banaka jer imaju zalihu casha od cini mi se 100-tinjak mlrd.$.
25.01.2013 | 16:26
Ako vjerovnik ima opravdane razloge sumnjati da će biti isplaćen, a još k tome je vrijednost firme pala toliko da dugoročne obveze čine znatno više od vrijednosti, ima pravo podnijeti zahtjev za stečaj.
Vjerovnici se naplaćuju iz imovine firme samo onoliko koliko imovine ima. Kod američkih firmi u pravilu unovčive imovine ima puno manje nego ove "vruć zrak" vrijednosti.
Apple nisam proučavao niti sam analizirao njihove godišnje izvještaje, ali, iskreno, začudio bi se da zaista imaju stotinjak milijardi $ rezervi jer jednostavno ekonomija u USA tako ne funkcionira. Da si to rekao za neku njemačku firmu, isto bi se čudio da se radi o toliko novca, ali to bi mi bilo prije za povjerovati. Međutim u USA:

- firme na zadržanu, a neuloženu dobit (dakle, i rezerve) plaćaju porez jer se stimulira daljnje ulaganje

- uprava koja zadržava $100B rezervi bila bi smijenjena na skupštini dioničara jer bi dioničari zahtijevali makar veći dio toga ili isplate kroz dividende, ili ulaganja, ili neke druge financijske makinacije koja podiže vrijednost dionica

- u USA se jednostavno smatra lošom poslovnom praksom gomilati vlastite novčane rezerve jer se to (po njihovoj poslovnoj i financijaškoj filozofiji) isplati manje nego da se ta lova uloži u nešto, skupa s još toliko posuđenog novca
25.01.2013 | 16:37
Imaju ekstremno velike zalihe keshovine, ali van USA zbog njihove porezne politike. Sto se tice dividende nju znam da nisu isplacivali dugo godina (15-tak mislim), no cini mi se da su prosle godine nesto isplatili(u Americi se ona isplacuje kvartalno, ne kao kod nas na godisnjoj razini).
25.01.2013 | 17:04
Nesto preko $100B imaju u kesu u rezervama. Vecina van USA ako se ne varam. www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/mar/19/100-billion-apple

Ovo su podaci s pocetka 2012 kolika je trenutno cifra neznam tocno, ali znam da je rasla.
25.01.2013 | 17:43
Evo... Nemam što na to više reći nego da povjerujem, koliko god mi čudno bilo... Da sam ja onda na njihovom mjestu, onda bih i sam namjerno doveo do toga da urušim cijene dionica pa ih sam pokupujem pojeftino i onda opet prodajem kad nakon toga skoče...
25.01.2013 | 18:10
Jobs kao CEO nije isplatio ni dolar dividendi. To ne znači da je taj novac stajao u madracu. R&D košta jako puno.

Btw. činjenica da je uspio ne isplatiti dobit im je poprilično pojeftinila poslovanje. Ako uzimaš kredit, to te košta. Na vlastita sredstva ne plaćaš kamate. Istina imaš i gubitak jer ti kapital ne donosi nikakav prihod, ali ja vjerujem da je taj kapital korišten za razvoj, barem dijelom. Ili je na banci i ubire kamate.
25.01.2013 | 18:45
Pa bolje je držati kapital u čvrstoj valuti nego u nekoj relativnoj. Iza dionice stoji firma, iza dolara stoji država.
25.01.2013 | 21:12
Dakle, ako dioničari ne dobivaju dividende, firma je nagomilala $100B keša u slamaricu (zna li itko s kojim ciljem i svrhom???), te k tome još i vrijednost dionica pada strmoglavce, zašto bi itko normalan još uopće želio biti vlasnik njihovih dionica. Em ga oni koji upravljaju njegovim vlasništvom prave budalom, em mu upropaštavaju vrijednost imovine...
25.01.2013 | 22:08
Pa što nije da vrijednost dionica određuje tržište? Zar se s tim novcem mogu kupiti dionice od Apple-a? Koliko su pouzdani ti podatci?
Ako se dioničari ne bune, valjda sve to skupa drži vodu.
25.01.2013 | 22:12
smayoo kaže:
Dakle, ako dioničari ne dobivaju dividende, firma je nagomilala $100B keša u slamaricu (zna li itko s kojim ciljem i svrhom???), te k tome još i vrijednost dionica pada strmoglavce, zašto bi itko normalan još uopće želio biti vlasnik njihovih dionica. Em ga oni koji upravljaju njegovim vlasništvom prave budalom, em mu upropaštavaju vrijednost imovine...

Nisi baš stručnjak za financije

Cijena dionica je uredno rasla godinama i dionice su se mogle prodat kad poželiš. Zato su ih ljudi kupovali.
25.01.2013 | 22:48
Špekuliranje s dionicama je čista kocka. Sve se svodi na "jeftino kupi i skupo prodaj", međutim lakomost čini čuda, pa se nitko ne može odlučiti za trenutak u kojem će prodati dionice, jer kad rastu uvijek se nadaju da će još malo rasti i da nije baš sad pravi trenutak za prodaju
Tržišna cijena dionice ovisi u velikoj mjeri o njezinoj ponudi i potražnji na tržištu.
Ako se na kraju poslovnog razdoblja iz zarade ne isplati dividenda to automatski utječe na povećanje vrijednosti dionice, jer se za zadržanu dobit povećava vrijednost firme...
25.01.2013 | 22:54
Nisam stručnjak za financije, nemam formalnu naobrazbu iz tog područja (osim neke površne), ali sam prilično uspješno vrtio dionicama nekoliko godina. Špekulativno, uglavnom. Jbg, bilo je to prije kladionica.

No u pravu si. U posljednje vrijeme (zadnjih 12-13 godina) nisam baš pratio tržište dionica. No, dok jesam, nisam kupovao dionice neke firme bez da sam proučio godišnje izvještaje unatrag par godina. Firma koja gomila keš (dakle, zadržava dobit i ne ulaže ju) i ne isplaćuje dividende - nisam ni na jednu takvu naišao. A da jesam - te dionice sigurno ne bi kupio. Iz principa. Jer ta uprava pravi budale od svojih vlasnika.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 25 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jura22, moragd, Riba, temeljnik, Anonimci (915)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO