31.01.2013 | 16:21
iAnte kaže:
Nisam pogledao link, ali nisam ni pročitao većinu toga što si rekao. Ne mislim to kao uvredu. Jednostavno pišeš jako puno toga. Imaš po tri - četiri posta zaredom i svaki je duži od pet mojih. Počnem čitati pa naletim na neku uvredu u rukavicama (kao ovu da ne vladam engleskim na razini tebe, ekspertnog govornika) i jednostavno prestanem čitati nakon toga. Na koji točno link misliš? Misliš na članak koji počinje ovako "When it comes to understanding the stock market, I acknowledge I am no expert. I am not a financial analyst and my research is not directed at those making stock bets." Što je tu relevantno?
Pusti uvrede u rukavicama, uvrede su samo ako si hipersenzibilna osoba, inače su samo - pitanja. Ono, naglas razmišljam, zašto čovjek odgovara, a da nije pročitao prvi i osnovni link, u kojem je sve lijepo objašnjeno što ga muči... Sad pak naglas razmišljam, da li si ti možda jedan od onih koji ne voli čitati, kada ti je bio problem preći preko tog dijela gdje čovjek iskreno kaže da nije ekspert, ali zatim precizno raščlanjuje uzroke i efekte, s dokazima, kao što sam i bio napisao.
Ali da se vratim na temu. Tema je pad cijena dionica. Što, zašto, kako? I tu sam dao svoj odgovor. Nije Apple prestao prodavati uređaje. Nije Apple izgubio tržišni udio. Dogodilo se to da ulagači ne misle više da Apple vrijedi onoliko koliko je vrijedio prije pola godine.
Isti oni ulagači koji su procijenili da će Apple zaraditi mnogo više nego što je sam Apple procijenio? I onda je to debakl? Umjesto naslova "Apple je podbacio, trebalo je pisati Taj i taj analitičar je podbacio u prognozi Appleovih rezultata", o tome ja pričam.
Imamo tu barem deset različitih teorija zašto se to dogodilo. A najvjerojatnije je sve ovo utjecalo po malo i rezultat je ovakav. Apple neće propasti (bar ne u bliskoj budućnosti), ali će morati odlučiti što želi. Ili će krenuti s inovacijama i pokušati opet zasjesti na vrh kao inovator i pokretač ili će nastaviti uživati na staroj slavi.
Problem je, Apple nikad nije ni prestao s inovacijama, oni stalno nešto rade i poboljšavaju, problem je u percepciji ljudi da bi Apple morao svake godine nešto izmisliti, inače je katastrofa. I na to sam se osvrnuo, zašto su se Apple zakvačili, neka netko drugi nešto malo izmisli
Inače, između iPoda i iPhonea je prošlo koliko? 6 godina.. Pa još tri za iPad. Po toj računici, taman bi ove ili iduće godine bilo vrijeme za nekaj novo
Kako si rekao, više stvari je utjecalo na pad dionica, između ostaloga izmišljeni tračevi bez podloge (za koje bi ruku dao da su ih pustili oni s početka priče), naslov kako je Apple podbacio (a u stvarnosti je prebacio svoja očekivanja i prošlogodišnje rezultate) i slično...