01.02.2013 | 17:49
Kloba kaže:
Ja mislim da nikakva regulativa ne može smanjiti ljudsku glupost.
Ovakav stav je razlog što sam reagirao na tvoj i Vanjuškin post. Jer je iz njega jasno kako podrazumijevaš da propis (u ovom slučaju: ovaj radi kojeg povlače MAc Pro) služi tome da zaštiti zdrave odrasle osobe pri zdravoj pameti (koliko god je imali ili nemali).
Godinama sam radio posao koji se tiče sigurnosti, a i dalje radim posao projektiranja i vrlo često je to podložno raznim propisima koji određuju uvjete sigurnosti koji su nepromišljenom laiku - naizgled smiješni, pretjerani i nepotrebni. A zapravo je upravo suprotno.
U stvari sam navlas iste diskusije (osim što su me još puno gore vrijeđali i derali se na mene) u pravilu vodio oko jedne sasvim druge stvari - sigurnosne fotoćelije pod kolnom rampom (npr. na ulazu/izlazu iz javne garaže ili s parkinga).
Ljudi sa stavom poput tvojeg kažu "ta fotoćelija je nepotrebna, jer ako se auto nađe pod rampom, zaustavit će ga induktivna petlja, a za pješake je dovoljno staviti znak da je zabranjeno prolaziti pa, ako je netko glup, neka i strada. Ako stavimo fotoćeliju, onda će netko zalijepiti žvakaću na oko pa će rampa ostati dignuta, pa će nam auti bježati bez plaćanja parkinga. I zato je nećemo staviti.".
Onda ja obično pitam "A što ako pješak koji naiđe pod rampu bude slijep? Što ako bude nepismen? Što ako bude mentalno retardiran? A što ako se bude radilo o petogodišnjem djetetu koje potrči za balonom kojeg mu je odnio vjetar?"
I nakon toga počnu srat i pljuvat po meni, ali odgovor nemaju. Baš kao ni ti sada.
Tjedan-dva prije Božića sam čitao vjesticu o tome kako je tako jedno djetešce potrčalo za novom loptom, mama ga nije uspjela zaustaviti, rampa ga je pukla po tjemenu i završilo je na intenzivnoj, s frakturom lubanje i trajnim oštećenjem mozga. Zato da ne bi netko pobjegao ne plativši parking.
U ovom slučaju, srećom, ne bi se radilo o tako teškoj ozljedi, ali sasvim je zamislivo kako dijete od 2 godine ostaje bez 2-3 prsta na deksternoj ruci. Zato što je netko smatrao da to nije bitno, jer tko mu je kriv što je glupo pa ne zna da se tamo prste ne smije turati.