10.02.2013 | 20:33
mileni kaže:
Nitko ne spori da je USB losiji od lightninga. Sa tom cinjenicom se i ja slazem. No neke ovdje optuzujes da gledaju samo negativne strane, a ustvari i ti sam cinis isto
Micro USB je standard. Dakle dodjem u kafic, baterija prazna, nema problema, dam konobaru neka malo napuni mobitel. Punjac kupim za cca 20kn. Koliko Appleov dodje? Sad ces opet o kvaliteti... Istina, no ipak pricamo o punjacu, a ne o procesoru sa XY L2 memorije.
Ma slažem se i ja s tobom da je praktičnije, no praktičnost gubi smisao kada vidiš što dobivaš sa svim ostalim featureima koje sa USBom nemaš. I zato mali adapter u džepu i jebiga. To je ono kad nemreš imati i ovce i novce, ja biram LT, a Scarface MicroUSB. Sad, bilo bi super da postoji iPhone 5 sa MicroUSB, pa da vidimo koliko bi zapravo bilo bolje/lošije u praksi.
Nadalje, nabrajas pozitivne strane Lightninga, no ne i USB-a. Sa USB-om na iPhoneu dobijes jos 'mali milion' dodatnih prikljucaka i gadgeta koje bi mogao koristiti na iPhoneu. Ovako ih imaju Androidi, WP i ostale platforme, no ne i iOS. Naravno, imaju iOS uredjaji svoje gadgete, no zar bi dodatni znacili nekom glavobolju? Ne, nego samo veci i bolji odabir onoga sto zelis.
Ali kojih gadgeta? Nadam se da ne misliš na miševe i tipkovnice?
No pogledaj samo cijenu adaptera. Tu mislim na ove Appleove. Komad plastike. I onda ces me i dalje uvjeravati da to ne rade radi profita? Pff..
Ma sve je radi profita - no evo ti adapter od Applea za SD - svi bi radije da ga nema, da se drito u mob ugura, ali onda mob ne bi izgledao kako izgleda - u iPhoneu nema mjesta za to. I znam te, reći ćeš da ti ne bi smetalo da bude malo deblji al da to puste, ne bi ni meni, al bi umjesto SDa radije više baterije recimo... A hrpa drugih bi popizdila da koji k je mob tak debeo i da Apple propada i da evo Steve to nikad ne bi dozvolio itd
Sto se tice thunderbolta i USB-a, to dvoje se ne moze usporedjivati, jer i nisu za usporedbu. Thunderbolt port neces iskoristiti za tipkovnicu ili misa. Nikada. Kao sto USB neces iskoristiti da bi spojio monitor na laptop (iako moze i to). USB3 je standard, i thunderbolt to nece promjenit. Zasto? Pa evo uskoro ce USB3 imati jednake brzine prijenosa podataka kao i Thunderbolt. Provjeri cijene USB externih HDD-ova, a onda provjeri ovih thunderbolt externih hdd-ova.
i opet ti na hardove.
A lijepo ti kažem da jedan drugoga ne isključuju, a ktome ih intel gura. Dakle, USB i TB svima, a ne samo njima.
Rasprava je počekla jer sam se osvrnuo na one koji pljuju TB jer ga vide samo kroz prizmu onoga za što se USB koristi, a to je samo mali dio TB mogućnosti. Evo, ja se nadam modularnom Mac Prou koji bi se sklapao preko TBa tako da si svatko može složiti mini Mac Pro do maxi mrcina... To je vjerojatno utopija, ali kaj sad.
No jednostavno nisu za usporedbu. Jer thunderbolt je fantastican na svoj nacin, jos ako zazive externe thunderbolt graficke kartice i sl. dodaci, nitko sretniji od mene. USB ce ostati gdje i je. Iskreno se nadam da ce i thunderbolt zazivjeti kako spada. A izgleda da je cak i Apple to shvatio, pa vise ne gura neke kvazi standarde tipa firewirea kojeg su bez ikakvih objasnjenja izbacili. Osim naravno ako ne kupis adapter (sad vec malo podjebajem
).
E, to, to. Kupiš Mini sa intelovom grafuljom i nadokupiš box sa eksternom nekom Radeonkom po potrebi. Cijena minija ide dolje, a razlika kome treba. Ili za Mac Pro, samo zamisli mogućnosti... Kad sam prvi put shvatio što TB nudi sav sam se naježio...