Apple Refurbishment program
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Refurbishment program

03.02.2013 | 05:16
Baš me zanima što mislite:

Šteta što na ovim područjima ne postoji isplativi return-and-pay-less prinicp za Apple uređaje (nešto kao sa autima) pa da možda bude lakše prebroditi visoku cijenu uređaja. Znam, nekad su akcije 700kn za vaš stari mbp i toliki popust za kupnju novog no to je smiješno niska cijena - trebalo bi to biti u postocima npr. ovisno o starosti uređaja, očuvanosti i sl. primjerice
godina proizvodnje iznos priznatih sredstava
2012 60%
2011 50%
2010 40%
2009 30%
Nešto slično, pa onda oni koji uzmu takve uređaje (npr mbp 2009 vrate 30% plaćene cijene po priloženom računu ili po npr službenoj cijeni Apple-a te 2009. za taj uređaj). I onda umjesto 750kn bilo bi to znatno više. I možda nekome i sasvim dostatno za razmišljanje vratit ću stari mbp i doplatiti još 70% za novi (mislim razliku u cijeni, ne 70% cijene za koju je 2009. kupljen taj mbp).

Evo i u konkretnim brojkama - mbp mid-2009 13" cijene 2009. godine 9k kn - 30% te cijene je 2,7k kn. Novi mbp 13" osnovni model cijene 2013. god je 11k kn - dakle ta osoba platit će 11k - 2,7k = 8.3k kn. Opet dosta no manje nego 11k, zar ne?

Naravno ako je "netom" kupljeni mbp iz kraja 2011, onda bi dobio natrag 50% cijene i nadoplatio "samo" 50% za sasvim novi. Ne bi li to bilo ok?

Možda bi se doista mogla napraviti i računica kad bi naši Apple distributeri uveli u svoje poslovanje Refurbishment programe pa npr otkupili od vlasnika mbp-2012 za 60% a prodavali krajnjem kupcu za 75%. Možda bi netko tko prvi put kupuje platio tih 75% jer ipak je jeftinije od 100% cijene i to znatno (četvrtinu) a nekima, vjerujem da bi se ih našlo dovoljno, bi Apple računalo staro niti 12 mjeseci bilo sasvim dobra investicija za te novce. 15% margina bila bi valjda dovoljna za pokrivanje prodaje ovakvih uređaja?

Koji je razlog da globalno ne postoje Apple Refurbishment programi ili ih možda ima samo kod nas u HR ne postoje? Apple=profit no ipak pitam.

Možda bi trebali ukalkulirati nekakvu "lojalnost" pa što si više godina njihov klijent to ti je popust veći. Pa ono, a vama je to već 3. mbp (primjerice dostaviti originalne račune kupnje), ok onda ćemo vama ne dati 700kn već 3x700kn za vaš stari mbp.

Nagađam modele no nešto, bilo što, samo da onima koji doista "žive" i koriste razne Apple proizvode isti budu još pristupačniji. Takve benefite imaju mnoge kompanije koje nagrađuju lojalnost kupaca. Nekako sam dojma da je u slučaju Applea ta lojalnost vrlo visoka pa bi trebali npr 80% svojih kupaca tako nagrađivati odnosno puno bi izgubili profita.

Svejedno, možda je netko ozbiljno i razmišljao (ekonomski modeli, konkretno poslovanje) o ovome?
03.02.2013 | 08:38
.!#%?!,~|\{}#%^>$£¥+=*?????
OT
Ja sam 20 godina klijent Zagrebacke banke i nista se ne odrazava na moje poslovanje.
04.02.2013 | 22:08
zabac kaže:

Ja sam 20 godina klijent Zagrebacke banke i nista se ne odrazava na moje poslovanje.

Pustimo banke sad na miru, sasvim druga tema...

HP Refurbishment u nekim našim trgovinama postojao je, postoji li još uvijek nisam siguran. Zašto ne i Apple refurbishment?

Naravno da treba platiti, naravno da Apple i svi u lancu trebaju uzeti svoj dio profita. No negdje bi mogli uzeti više, na novim uređajima, a negdje i manje, na već rabljenima koje možda netko želi kupiti. Svojom kvalitetom izrade čini mi se više vjerojatnim da će ekipa kupovati stare iUređaje nego stare PC-e, win laptope i sl. Rekao bih da je gubitak vrijednosti (koji je ono termin za ovo?) iUređaja manji nego npr HP laptopa. Možda se varam...
04.02.2013 | 23:03
Zašto bi Apple bio taj koji bi tebe rješavao stare krame? Kupi komp na lizing i to ti je to?
04.02.2013 | 23:25
U principu, slažem se sa Žapcem. Odnosno - to je dobro tumačenje Appleovog stava. Zašto bi to radili - kad ne moraju? Nijedna firma to ne radi iz dobrohotnosti prema svojim korisnicima, nego radi unaprjeđenja prodaje.

Logično je da HP to radi jer se tuku s brojnim konkurentima. Vjerujem da je neusporedivo manji broj (u apsolutnom iznosu! a kamoli u postotku) onih koji su lojalni HP brandu sami od sebe, nego što je to slučaj kod Applea.

Osim toga, to što prodaju su ionako raskramane karampane. Mogli bi ih davati i mukte, koliko su loše.

Enivej, Apple uživa vrlo visoku lojalnost svojih kupaca i bez nekog "staro za novo" programa. Zašto bi onda to radio? Ovako sigurno više zarađuje.
05.02.2013 | 00:40
Ne funkcionira to baš tako...

Na policama moraju imati aktualne modele. I onda kad sutra izađu novi strojevi - što onda raditi s ovima koji su do sad bili na polici? Idu na popust - ali prije toga u Refurbishment.

U normalnom svijetu, tamo gdje postoji Apple Store (both Online i stvarno; u ulici toj i toj) na policama / stolovima stoje demo strojevi koji nakon nekoliko mjeseci (min 3 mj. a max. 6 mj.) idu u Refurbishment program - detaljno se pregledavaju, dobiju novu bateriju te još nešto ako treba i prodaju se za 15 - 30 % manje nego novi. Imaju istu garanciju i Apple Care mogućnost dodatnog jamstva. A na one police dođu novi strojevi koje posjetitelji gledaju, tipkaju po njima, okreću ih i prevrću te se čude savršenstvu izrade...

Također, u taj program mogu ući i strojevi koje je kupac iz bilo kojeg razloga vratio u Store (ali samo unutar 3 mjeseca od prodaje) pa je dobio novi, a ovaj stari je prošao kroz ”peglanje” i neki zadovljni korisnik ga je kupio za 15 - 30% manje novaca od ganz-novog. Doduše, dobio ga je u običnoj kartonskoj kutiji (a ne u onoj fancy-Apple box), no sve ostalo je kao i inače; najlonska folija na monitoru, nova baterija, sav pribor, sve čisto i mirisno...).

Tako ja u UK kupih svoj MBP 15” late 2008 (prvi iz Unibody serije). I zadovoljan sam dan-danas. Bio je 34% jeftiniji nego novi, odn. oko 1500€ za razliku od oko 2000€ koliko je tada kod nas koštao novi.

Mislim da to makes sense i nadam se da će toga i kod nas biti kad budemo imali www.apple.com/hr (dakle, onako kako je to npr. u DE, IT, UK itd...)
05.02.2013 | 01:50
@MacSlavko: Dakle nečega ipak ima-demo modeli, da ima toga i kod nas samo mislim da nisu 34% povoljniji već znatno manje. Profit profit profit. Naravno, a što drugo.
05.02.2013 | 01:55
@MacSlavko: Dakle nečega ipak ima-demo modeli, da ima toga i kod nas (u nekom obliku) samo mislim da nisu 34% povoljniji već znatno manje. Profit profit profit. Naravno, a što drugo.

@Smayoo: kužim da apple to ne mora raditi, al evo protupitanje - što rade sa starim macom kojeg kupe za 700kn popusta na novi mac? Čega kod naših distributera ima. Ziher nekako obrnu, nešto negdje naprave, prodaju, doniraju!?!, i opet direktno ili indirektno profit, a tome se ni nadali nisu - prodavali su 100 komada, odjednom imali 105 i na tih 5 i zaradili, a evo nisu na njih ni računali... ili se ja tu nešto grdno varam?

Možda paralela nije dobra, no niti autokuće ne uzimaju za mizerne pare vaš stari automobil, jer su altruisti. Vide u tome neki svoj profit a evo vama tih x kuna manje na cijeni novog. Samo možda bi ta profit margina mogla biti bolja u korist kupca - evo vama x+y popusta na cijeni novog, malo realnije cijeni koju ste platili kad ste ga kupili, a mi eto opet zaradimo i ako vam takav popust damo.
05.02.2013 | 05:48
Ne zaboravi da Apple proizvede manje uređaja ob potražnje. Ne ostane puno njima điđa. Moraju jedan dio imati i za reklamacije i kad se to potroši onda valjda nude i mijenjaju za novije modele. Tu je i servis, rezervni dijelovi ....
HP ima konstantnu kvalitetu kao i zagorsko vino, konstantno je loše.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 49 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, temeljnik, Anonimci (1095)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO