15.02.2013 | 23:12
Za dolazak iz Sarajeva bi ti Hvar mogao leći ko budali šamar. Nisi rekao da li vam bolje paše nešto na osami, ili nešto gdje je krkljanac? Južna strana otoka, i to istočni dio, to je meni mrkli mraq. Ali ne sviđa se svakom - radi se o nizu predivnih uvala, koje su prilično prometno izolirane. Do većine se dolazi makadamskom cestom, a na tom dijelu otoka nema ni vodovoda, a ni struje (!!). Mobitel, internet i tako to funkcionira, kuće (apartmani) za najam su opremljene fotonaponskim sustavom koji je ok za napajanje mobitela, laptopa i tako toga. Frižideri su plinski, a tuširanje je uglavnom vani, ljetna klasika, stari bojler ofarban u crno. Neke bolje opremljene kuće imaju i solarne kolektore za grijanje vode. Meni je to apsolutni san od odmora, ali prijateljima s kojima smo mi išli je to bilo malo previše robinzonski (nije im pasala varijanta s tuširanjem vani, kao - kako će se tuširat žene u badiću...
- ja mu reko da mogu i bez badića, što se mene tiče...
).
1. Uvala Smokvina. Blizu Sućurja (trajektnog pristaništa prema Drveniku na Makarskoj rivijeri). Hm, relativno blizu.
cca 23 km. Čitaj - oko 35-40 min vožnje jer je taj komad ceste najužasniji...
Zadnja 4 km (kad se siđe s tzv. "glavne" ceste) je makadam, ali solidno održavan.
Ovdje ima fotki koje jako dobro dočaravaju kako uvala izgleda. Dvije su kuće u uvali, u svakoj po 4-5 apartmana. Jedna je veća, a druga bolje uređena. Taj mi je drugi gazda ostavio bolji dojam. Apartmani imaju i normalne kupaonice s toplom vodom (solarni kolektori), 220 V utičnicama male snage (fotonaponski sustav) i plinskim frižiderom i zamrzivačem. Gostima nudi i uslugu da im ide umjesto njih u nabavu (do Sućurja, pretpostavljam). Da ne reklamiram, ako te zanima, javi se na PM, pošaljem ti broj. Mi nismo tamo boravili (iz navedenog razloga), ali smo bili u uvali jedan dan na kupanju, razgovarali smo s čovjekom i pogledali apartmane iznutra. Cijene se više ne sjećam, ali znam da je bilo osjetno skuplje od onog gdje smo na kraju odsjeli. Čovjek je vrlo rano rasprodan, pogotovo u špici, tako da, ako si zainteresiran, zovi što prije.
2. Uvala Rapak. Cca po sredini otoka, isto s južne strane, kao i Smokvina. Nekih 30 km od Sućurja, zadnjih 5 je spust s "glavne" ceste, a zadnjih 1-2 km je isto po makadamu. Skretanje je u mjestu Gdinj pa onda, kad se spusti do mora - četvrta uvala na lijevo. S tim smo ljudima pregovarali isto, ali iz istog razloga (tuširanje, jel...) nije prošlo. Cijena je bila jako dobra. Uvala je čisti san. Najljepša koju smo vidjeli na Hvaru. Apsolutno najljepša. Prirodni šljunak, malena, duplo manja od Smokvine, sjena borova do samog mora. Kuća je tik nad žalom (ima još 5-6 kuća u okolici, iza ove) bitno bazičnije opremljena, ali nama je to OK. Ima 12 V napon za mobitele, laptope i sl (koristiš auto-punjač) i plinski frižider. Tuširanje na terasi, ili hladnom vodom u kupaonici. Voda je iz kišnica iz šterne, naravno, kao i u Smokvini. Po netu nema drugih slika osim samog sitea od tog iznajmljivača, tako da, jbg:
www.sunnyhvar.net.
3. Basina. To je mjesto gdje smo na kraju odsjeli. 5-10 minuta vožnje od Jelse, dakle u onom zapadnom, civiliziranom dijelu otoka. Uvala je na sjevernoj strani, okrenuta prema sjeveroistoku - gleda na Bol na Braču, ali uska i duboko usječena tako da sve kuće imaju pogled - na suprotnu stranu uvale. Načičkano je kućama i općenito puno manje lijepo od ranije opisanih, ali eto - kompromisno rješenje jer ipak nije gužva kao u Jelsi, Hvaru, Ivan Dolcu i Starom gradu, more je bistro i čisto (ne sjećam se kad sam zadnji put na 2-3 metra dubine vidio kratkobodljog ježinca, živu kunjku, volka, jadranski bračić u plićaku...), ljudi nema previše, više manje se svi kupaju ispod kuća u kojima jesu. Kuća u kojoj smo bili je 25 stepenica iznad malene plažice (prirodni obluci). Imaju veliki 4-sobni apartman (cijena nam je ispala mrak dobra) s 2 kupaonice, kuhinjom i king size terasom te još 1 ili 2 manja. Oprema apartmana je vrlo bazična i prilično starinska, ali sve OK, čisto, uredno i ispravno. Ljudi su nas zadnju večer počastili friško ulovljenom ribom s gradela. Stvarno za svaku preporuku. Na tom dijelu otoka normalno ima struje i vodovoda.
Evo slika neka.
4. jzelko ti može sigurno preporučiti još mjesta na Hvaru
, on živi u Vrboskoj (naglasak na o). Mjesto je lijepo, minus je da nema baš plažu u samom mjestu, a i to je već gužva za moj ukus. Ali ni blizu kao u Jelsi, a kamoli Hvaru. Jelsa je klasična jadranska turistička konfekcija, ali, priznati se mora, za dalmatinske standarde (koji su u prosjeku puno niže od istarskih) je vrlo lijepo uređena i održavana (npr. uvala je okrenuta na takvu stranu da često ulazi smeće iz hvarskog kanala i skuplja se na plaži, ali plaža se uredno čisti). Hvar je lijep i zanimljiv grad, vrijedi ga jednom obići i vidjeti (osobito ne preskočiti ženski samostan gdje izrađuju čipku od agavinih niti!), ali to se tako nasaftalo preseratora i sponzoruša... strašno...
Stari grad isto barem jednom obići, to jest - kuću Petra Hektorovića. Do Ivan Dolca i ostalih mjesta na zapadnom kraju južne strane otoka vrijedi se odvesti samo radi onog njihovog čuvenog tunela koji izgleda kao da su ga iskopali patuljci iz Hobbita.
Naravno, i pogled na izlasku iz tunela - na Šćedro, Korčulu, Vis i Sušac u daljini (tko ne zna Sušac blues od Daleke obale?
) je spektakularan! Sama mjesta (Sv. Nedjelja, Ivan Dolac, Zavala) su, po mom mišljenju, uništena nekontroliranom i nakaradnom gradnjom. Također, same uvale su skoro posve bez zelenila, izložene prejakom suncu najveći dio dana.