22.02.2013 | 18:13
@smayoo
ma ovo su bili extremi. ljudi koji vare i bruse svakodnevno sa satom na ruci!
nego, sto se stakla tice, neki modeli petice se moraju otvoriti kroz poklopac da bi se promijenilo staklo (sa unutrasnje strane se mora izgurati presom staro staklo). u svakom slucaju ne bi to trebalo biti nista invazivno za sam mehanizam.
obicno kada autonomija padne, to je prvi znak da je potreban servis. ulja (koja su glavna kocnica za savrseni mehanicki sat) imaju svoj vijek trajanja, i nakon nekoliko godina kada izgube viskoznost, umjesto da smanje trenja na lezajevima, povecavaju ih, i kada se opruga malo odvije (snaga se odvijanjem smanjuje), sat stane. a moguce i da je rotor koji navija oprugu bio blokiran ili se nije slobodno kretao.
sto se autonomije tice, mehanizmi koji se koriste u seiku 5 nikada nisu imali autonomiju vecu od 48h. uglavnom je to 43h. opruga se navije na svoj maksimum kroz 5, 6 sati nosesnja (kada je osoba u pokretu naravno) i nakon toga u stanju mirovanja sat moze ici do 2 dana. jako su rijetki mehanicki satovi sa duzom autonomijom. pogotovo u tako malim kucistima.
u svakom slucaju seiko 5 je najbolji sat kad se gleda omjer cijene i kvalitete. prava japanska pragmaticna mehanika.
@drlovric
sve ovisi o perspektivi. neko ne bi dao par soma € za komp, za dionice, za sliku ulje na platnu, za fotic...
kao i u svemu, i u satovima postoje glupe i pametne kupovine, a to nije direktno proporcionalno sa samom cijenom. mozes kupiti sat glupo za 1k kn, a mozes kupiti pametno za 1k €. ovisi sto zelis... osigurati novce u neki sat pa imati u njemu i neko zadovoljstvo, investirati (ali tu su malo vece svote u pitanju), ili ti profesionalno treba "skuplj" sat. profi trimix ronioci (ronioci comexa nose rolex submarinera recimo), ljudi koji rade u jakim magnetnim poljima nose razne stvari ali popularan je IWC ingenieur. vojnici uglavnom g-shock i sada u zadnje vrijeme luminox.
znam ljude koje kupe imac od 2k € i koriste ga za surfanje i gledanje filmova, a znam isto tako ljude koji daju te pare za neki sat, rone sa njime na 40m, nose ga i za 2 godine ga prodaju za isti novac (eventualno potrose nesto na zamjenu brtvi i testiranja vodonepropunosti).
sori na OT-u, jbg profesionalna deformacija!