Licemjerje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Licemjerje

26.02.2013 | 15:35
LukaSnow, pa niti jedan pohlepni kapitalist ne zgrće novac zato da se kupa u njemu (kao Uncle Scrooge aka Bajo Patak aka Ujo Tvrdica), nego zato što mu je novac sredstvo da ostvari svoje ciljeve (ma koji oni bili). Da li je SJ bio uvjeren da mu je misija napraviti savršen proizvod? Ti misliš da jest, ja mislim da nije. Ni argumenata, ni dokaza nemamo, ni ti, ni ja. Tako da ne vidim svrhe dalje diskutirati u tom smjeru. Apple (ni pok. SJ) nije ni po čemu firma koja se nešto posebno pozitivno ističe iznad prosječnog mulja kapitalističkog svijeta. Ističe se po osebujnom marketinškom pristupu koji održava tržišni položaj stvaranjem emotivnog naboja i religijskog zanosa kod svojih kupaca. Kao Alfa Romeo, npr. Ali tu nema ništa pozitivno (osim za one koji su postali žrtva tog sljepila). Ni negativno. To je jednostavno tržišna strategija.
26.02.2013 | 16:13
mileni kaže:
Meni su smijesni ovi postovji koji Apple postavljaju na nekakav imaginarni pedijastal i kao oni nisu takvi, oni rade za opce dobro... Ma vraga mog rade za opce dobro.
Ustvari, nemam sta napisati. Smayoo je sve napisao i u potpunosti se slazem sa njim.

Zbilja nevjerujem koliko i ti i Smayoo možete biti slijepi, zaboravni i uskogrudni kada se krene o ovoj temi.

Zbilja bih vam volio na mjesec dana pokloniti izlet u svijet bez Appleovih pomaka na bolje, za krajnje korisnike, nas... I ne govorim o proizvodima, za one koji ne shvaćaju ni ak mi se nacrta
26.02.2013 | 16:20
smayoo kaže:
Vanjuška, ja mislim da je tvoja percepcija subjektivna i emotivno obojena. Apple također boli ona stvar za korisnike, a i njemu također svašta prolazi. Apple se ne trudi poboljšati život korisnicima, nego se trudi postići što bolju prodaju svojih proizvoda, isto kao i bilo koja druga firma.

Kako rekoh, svijet bez Appleovih pomaka na bolje bio bi svijet prepun DRMa, ograničenja i reklama na nosu. Ako sam zato subjektivan, neka, no prije bih se odselio u pustinju nego živio u svijetu kako ga zamišljaju Google, Facebook ili Microsoft. Pa čak i Samsung

Svi glorificiraju Google i njihova Don't do Evil sranja, a oni cijelo vrijeme u pozadini samo gledaju kako izmusti korisnike, kako ih zajebati u budućnosti. I ni glasa čuti nije.
Facebook slično... Microsoft i njegova slizanja sa RIAA i MPAA, njegova ucjenjivanja i zavrtanja rukom neću ni spominjati. Plays for sure kampanja, gdje kupljenu pjesmu ne možeš snimiti na CD već je slušat samo na kompu filozofija?

Što god, ljudi zaboravljaju dobre stvari, a pamte loše, zato i pričamo ovdje u ovom topicu o tome - i što se desilo? Ona dva linka i dalje nisu tema razgovora, već zli Apple
26.02.2013 | 16:22
Pjesnički. Vrlo pjesnički rečeno. Ali ne znači ništa. Što "ak mi se nacrta"? Deder, nacrtaj.
Što je to tako epohalno i na sveopću dobrobit čovječanstva dao Apple? Odnosno veliki otac svih naših naroda i narodnosti - Steve Jobs? Nesebično i požrtvovno, da bi nama bilo bolje (oni su poturali svoja pleća / gazili hladne rijeke / i jeli koru s drveća ). Što? Vatru? Kotač? Opću teoriju relativnosti? Trofaznu struju? Tranzistor? Telefon? Internet? Penicilin? Lijek protiv raka? SIDA-e? Hranu za milijarde gladnih?
Je, fakat sam slijep, uskogrudan i zaboravan... Za sve to su zaslužni Steve Jobs i Apple, zar ne?
26.02.2013 | 16:24
scarface32 kaže:
Kakav gazda takva i firma. Jobs je bio pohlepan, i firma mu je pohlepna. To barem svi znamo. O samsungu ne znam puno jer od njih sao koristim usisivac ( ili kako se na hrvatskom kaze) .
Microsoft je pohlepan ali eto oprastam mu radi gazde. Ipak covjek dade 90% svog bogastva u humanitarne svrhe. A to nisu male pare. Sad ce mnogi reci i 10 posto mu je puno da ima ali kad apple ili neko njihov ( ili bilo koje tvrtke) da tolike pare skinut cu mu kapu. A da, dao je Jobs onim rudarima u peruu po ipad. Malo off topic ali eto pade mi na pamet u ove kasne sate.

Scarface, od tebe sam i očekivao takvu površnost Smayoo me malo začudio, al dobro... Jobs nije bio bar ne javno dobročinitelj, no tko kaže da nije anonimno davao? Koliko vidim, obitelj mu ide tim putem, pa nije vrag da je on tako drugačiji od ljudi s kojima je živio i koje je volio?

Njegova plaća od 1$ godišnje, samo da bi mu obitelj imala zdravstveno? Kuća u kojoj je živio? Susjedstvo? Jeste li vi normalni, uspoređivati Gatesa i ostale koji žive u viletinama, sa zidovima od 4 metra i odvojeni od ljudi, sa Jobsom koji je živio u prosječnom predgrađu? Imao jedan auto?

Ne znam, otkud toliko mržnje i sljepila, ali to je simptomatično...

Scarface, najžalosnije je što si u ovom threadu uspio posrati Apple, a nisi se rječju osvrnuo na one druge dvije kompanije, koje sam naveo kao primjer. To sam htio i postići i hvala ti na tome.
26.02.2013 | 16:26
Vanjuška kaže:
Što god, ljudi zaboravljaju dobre stvari, a pamte loše, zato i pričamo ovdje u ovom topicu o tome - i što se desilo? Ona dva linka i dalje nisu tema razgovora, već zli Apple

Nije tema "zli Apple". To je tvoja imputacija. Kao što je i tvoja teza kako je Apple jadan, nepravedno optužen, on je dobar i pošten i voli nas sve, a mi njemu tako... Zašto bi *BAŠ* ta dva linka trebala biti predmet diskusije ispred svih sličnih, i Apple, i non-Apple primjera? Pa upravo je to - licemjerje!

Ja jednostavno tvrdim da Apple nije ni bolji, ni gori od tih drugih firmi. Ti si taj koji ga silom želi izdići na neki nerealni pijedestal dobrote.
26.02.2013 | 16:27
smayoo kaže:
Da li je SJ bio uvjeren da mu je misija napraviti savršen proizvod? Ti misliš da jest, ja mislim da nije. Ni argumenata, ni dokaza nemamo, ni ti, ni ja. Tako da ne vidim svrhe dalje diskutirati u tom smjeru. Apple (ni pok. SJ) nije ni po čemu firma koja se nešto posebno pozitivno ističe iznad prosječnog mulja kapitalističkog svijeta. Ističe se po osebujnom marketinškom pristupu koji održava tržišni položaj stvaranjem emotivnog naboja i religijskog zanosa kod svojih kupaca. Kao Alfa Romeo, npr. Ali tu nema ništa pozitivno (osim za one koji su postali žrtva tog sljepila). Ni negativno. To je jednostavno tržišna strategija.

Znam da želiš da se pozicioniraš kao netko tko je objektivan i slična sranja, no reći za Jobsa da nije bio picajzla i u konstantnoj potrazi za savršenstvom je pizdarija. Vjerojatno si već zaboravio kako je lik iz Googlea ispričao anegdotu da ga je Jobs zvao u nedjelju dok je bio na misi, jer je žuta boja u slovu o u imenu Google, na ikonici u iOSu bila krive nijanse? Možeš pričati što god hoćeš, no Jobs nije bio pohlepan ni materijalist, ali nije bio niti glupan koji će poklanjati nešto ljudima tek tako... U potrazi sa savšenstvom treba imati golemu količinu para...

Jasno je meni da bi mogli proizvodi biti jeftiniji, no sa pomakom na jeftinije bili bi i nekvalitetniji, a onda bi se ovi momci opet razgoropadili na tu temu
26.02.2013 | 16:31
Vanjuška kaže:
Njegova plaća od 1$ godišnje, samo da bi mu obitelj imala zdravstveno? Kuća u kojoj je živio? Susjedstvo? Jeste li vi normalni, uspoređivati Gatesa i ostale koji žive u viletinama, sa zidovima od 4 metra i odvojeni od ljudi, sa Jobsom koji je živio u prosječnom predgrađu? Imao jedan auto

Čuj, sjećaš se one priče kad je druga Tita greškom probudio jedan partizan, da ga ide zamijeniti na straži, pa se ušeptrljao kad je skužio da je probudio druga Tita, najvećeg sina naših naroda i narodnosti, našeg vrhovnog komandanta? A onda mu je Tito rekao "Neka. Ako treba, mogu i ja.".

Ma idi, daj... pa ti si totalna žrtva tog marketinga. A meni pričaš da sam slijep... Ovo je djetinjasto skroz. Daj, please...
26.02.2013 | 16:39
Vanjuška kaže:
[quote]smayoo kaže:
Znam da želiš da se pozicioniraš kao netko tko je objektivan i slična sranja, no reći za Jobsa da nije bio picajzla i u konstantnoj potrazi za savršenstvom je pizdarija.

Ne znam da li je bio picajzla, nisam ga poznavao osobno. Anegdote iz njegova života nisam čitao, ne zanimaju me. Pogotovo ne one koje su filtrirane, retuširane i autorizirane. Bez obzira na to, svaki čovjek koji ozbiljno izražava pretenziju da ikad ostvari nešto savršeno je - arogantna ignorantska budala.

To što je radio SJ nije bila potraga za savršenstvom, jer je upravo on vrlo olako odbacivao ogromne komade suštine. Rezao ih je motornom pilom i sjekirom. A jedan jedini, njemu zanimljiv aspekt je turpijao do - nečeg što je on sam sebi predočio kao savršeno.

Jobs nije bio pohlepan ni materijalist, ali nije bio niti glupan koji će poklanjati nešto ljudima tek tako... U potrazi sa savšenstvom treba imati golemu količinu para...

Zašto nije bio pohlepan? Zato što je umjesto plaće na koju se plaća porez živio o trošku firme i uzimao dionice rastuće vrijednosti?

Nešto što je savršeno je - savršeno. U svakom pogledu. Savršeno funkcionira, savršeno izgleda, ne treba nikakav izvor energije i ne košta ništa. To je savršeno. Aj' dosta sad o savršenstvu, molim te. Ova je diskusija na razini 5. osnovne.
26.02.2013 | 18:47
Vanjuška kaže:
scarface32 kaže:
Kakav gazda takva i firma. Jobs je bio pohlepan, i firma mu je pohlepna. To barem svi znamo. O samsungu ne znam puno jer od njih sao koristim usisivac ( ili kako se na hrvatskom kaze) .
Microsoft je pohlepan ali eto oprastam mu radi gazde. Ipak covjek dade 90% svog bogastva u humanitarne svrhe. A to nisu male pare. Sad ce mnogi reci i 10 posto mu je puno da ima ali kad apple ili neko njihov ( ili bilo koje tvrtke) da tolike pare skinut cu mu kapu. A da, dao je Jobs onim rudarima u peruu po ipad. Malo off topic ali eto pade mi na pamet u ove kasne sate.

Scarface, od tebe sam i očekivao takvu površnost Smayoo me malo začudio, al dobro... Jobs nije bio bar ne javno dobročinitelj, no tko kaže da nije anonimno davao? Koliko vidim, obitelj mu ide tim putem, pa nije vrag da je on tako drugačiji od ljudi s kojima je živio i koje je volio?

Njegova plaća od 1$ godišnje, samo da bi mu obitelj imala zdravstveno? Kuća u kojoj je živio? Susjedstvo? Jeste li vi normalni, uspoređivati Gatesa i ostale koji žive u viletinama, sa zidovima od 4 metra i odvojeni od ljudi, sa Jobsom koji je živio u prosječnom predgrađu? Imao jedan auto?

Ne znam, otkud toliko mržnje i sljepila, ali to je simptomatično...

Scarface, najžalosnije je što si u ovom threadu uspio posrati Apple, a nisi se rječju osvrnuo na one druge dvije kompanije, koje sam naveo kao primjer. To sam htio i postići i hvala ti na tome.

jesi li ti vidio jobsovu jahtu? samo projektanskom birou je morao kesirati 9 milijona eura, a gdje je cijena gradnje. bas je bio skroman. cuj anonimno davao, smijesnoooooo
pa on ni rodjenu kcerku nije htio priznati, a kamoli sta drugo.

a o samsungu ne bih jer sam vec rekao samo usisivac njihov imam u kuci.
26.02.2013 | 19:23
smayoo kaže:
Pjesnički. Vrlo pjesnički rečeno. Ali ne znači ništa. Što "ak mi se nacrta"? Deder, nacrtaj.
Što je to tako epohalno i na sveopću dobrobit čovječanstva dao Apple? Odnosno veliki otac svih naših naroda i narodnosti - Steve Jobs? Nesebično i požrtvovno, da bi nama bilo bolje (oni su poturali svoja pleća / gazili hladne rijeke / i jeli koru s drveća ). Što? Vatru? Kotač? Opću teoriju relativnosti? Trofaznu struju? Tranzistor? Telefon? Internet? Penicilin? Lijek protiv raka? SIDA-e? Hranu za milijarde gladnih?
Je, fakat sam slijep, uskogrudan i zaboravan... Za sve to su zaslužni Steve Jobs i Apple, zar ne?

Očekivao sam od tebe da odeš tako daleko, naširoko i naduboko. To je bar najlakše. Znaš dobro na što sam mislio, a znaš i da nisam toliki zealot. Dakle, nemojmo pretjerivati.
26.02.2013 | 19:27
smayoo kaže:
Nije tema "zli Apple". To je tvoja imputacija. Kao što je i tvoja teza kako je Apple jadan, nepravedno optužen, on je dobar i pošten i voli nas sve, a mi njemu tako... Zašto bi *BAŠ* ta dva linka trebala biti predmet diskusije ispred svih sličnih, i Apple, i non-Apple primjera? Pa upravo je to - licemjerje!

Ja jednostavno tvrdim da Apple nije ni bolji, ni gori od tih drugih firmi. Ti si taj koji ga silom želi izdići na neki nerealni pijedestal dobrote.

Kako nije tema, krenuo sam s dva linka gdje se lijepo vidi razlika - čak ćeš i ti priznati da bi na svim stranicama novina, čak i onih iz Mrduše DOnje bile te vijesti, da se radi o Appleu, a ne o Amazonu ili Samsungu. Čak i Microsoft i Google i Facebook, ako ćemo pravo... I to je i bilo pitanje.

A u što se rasprava pretvorila, opet u pljuvačinu na Apple. Bolesno

Pijedestal? Rekoh ti već u prošlom odgovoru, ne, nije Apple napravio epohalne stvari za ljudski rod, ali je napravio epohalne stvari u svojim segmentima... I opet, prelako se aboravljaju stvari i uzima se sve zdravo za gotovo. A to što ti se čini da idem Apple stavljati na pijedestal, to je samo zato jer ga neki neprestalno guraju u blato, nepravedno.
26.02.2013 | 19:28
smayoo kaže:
Vanjuška kaže:
Njegova plaća od 1$ godišnje, samo da bi mu obitelj imala zdravstveno? Kuća u kojoj je živio? Susjedstvo? Jeste li vi normalni, uspoređivati Gatesa i ostale koji žive u viletinama, sa zidovima od 4 metra i odvojeni od ljudi, sa Jobsom koji je živio u prosječnom predgrađu? Imao jedan auto

Čuj, sjećaš se one priče kad je druga Tita greškom probudio jedan partizan, da ga ide zamijeniti na straži, pa se ušeptrljao kad je skužio da je probudio druga Tita, najvećeg sina naših naroda i narodnosti, našeg vrhovnog komandanta? A onda mu je Tito rekao "Neka. Ako treba, mogu i ja.".

Ma idi, daj... pa ti si totalna žrtva tog marketinga. A meni pričaš da sam slijep... Ovo je djetinjasto skroz. Daj, please...

Nije marketing, sve je činjenica. Ako ne vjeruješ u gore navedeno, imaš problema sa prihvaćanjem realnosti. Naglasit ću, za svaki slučaj, da nisam spomenuo bonuse u dionicama koje je dobivao kao naknadu, kao ni njegov udio u Disneyu. Govorim o plaći koju je primao, službeno. Sumnjam da su mu na ruke isplaćivali ostatak
26.02.2013 | 19:33
scarface32 kaže:
jesi li ti vidio jobsovu jahtu? samo projektanskom birou je morao kesirati 9 milijona eura, a gdje je cijena gradnje. bas je bio skroman. cuj anonimno davao, smijesnoooooo

Uhvatio si se za jahtu koju je napravio u smiraj života? O crni Scarface, ako ćemo uspoređivati jahte, znaš ti tko sve ima veće i skuplje jahte? Hvataš se za nebitne stvari, po običaju, glavno da bacaju loše svijetlo... Život nije crno bijel...

pa on ni rodjenu kcerku nije htio priznati, a kamoli sta drugo.

I opet se hvataš za činjenicu iz njegove mladosti, a ignoriraš da je čovjek došao sebi u jednom trenutku i nadoknadio sve tom djetetu. To mu je mrlja, no mrlja koju je on bio svjestan i koju je ispravio. Zato, odrasti i nemoj više toliko ponavljati gluposti, svatko može okrenuti priču na jednu stranu, no činjenice su činjenice i stvar se uvijek gleda u cijelosti, a ne samo jedan trenutak u ranoj mladosti.

a o samsungu ne bih jer sam vec rekao samo usisivac njihov imam u kuci.

Znači, to što imaš iMaca i iPhone čini te stručnjakom za Apple i Jobsa, ali imanje usisavača te diskvalificira? Jako zgodno
26.02.2013 | 20:11
evo necemo uporedjivati jahte, uporedit cemo donacije. sam gates je dao oko 50 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe a neki dan je rekao da ce skoro svo svoje bogastvo pokloniti. ja za jobsa nista slicno nisam cuo osim onih ipadova sto je poklonjeno rudarima u peruu.

to sto koristim apple cini me strucnjakom , samsung me ne zanima jer do sad sa usisivacem nisam imao problema. isto tako se se smatram strucnjakom za vw jer ga vozim, ali ne mogu pricati o mercedesu jer ga ne vozim.

a sta je to on nadoknadio kcerci? ocevu ljubav koju nije osjetila dok je odrastajala , ili bankovnim racunom kad je vec bila djevojka?

to sto ste mu vi zahvalni do neba, ja nisam. ja sam sve svoje platio i preplatio.
26.02.2013 | 20:30
Kompanije nemaju svijest pa prema tome nemaju ni interes. Interes imaju ljudi. U ovom slučaju vlasnici kompanija i zaposleni u kompanijama. Svatko je vođen interesima. I sve je dobro dok ti interesi ne zadiru u prava i slobode drugih.

Oni koji ipak smatraju da su neke kompanije pohlepne neka prestanu kupovati proizvode te kompanije i svih kompanija koje smatraju pohlepnima (baš me zanimaju kriteriji po kojima bi se mogla odrediti razina pohlepe). Trenutačna gospodarska i politička situacija je takva da ima ljudi kojima je i mukotrpni (i po našim mjerilima slaboplaćeni) rad bolje rješenje nego da uopće ne rade.

Kako biste postupili kada bi neki npr. dobroplaćeni (po našim mjerilima) "zapadnjak" rekao da prestanemo raditi za (njemu) mali novac jer rušimo cijenu njegovog rada?

Kada naplaćujete svoj rad kako znate da niste pohlepni i biste li pristali da prodajete svoj rad u pola ili trećinu cijene?
26.02.2013 | 20:42
Pa cuj ja ne mogu traziti 100 eura na sat ako znam da je moj posao placen 30 eura na sat. Rijetki su ti koji mogu traziti i dobiti onoliko koliko traze. Po tvom ja ispade bogatiji od Jobsa. On trazio samo dolar .
  • Mobius1
  • Posjetitelj
26.02.2013 | 20:46
Apple nikad nije napravio ništa epohalno u svijetu konzumne elektronike...sve što imaju u svojim proizvodima je dobar OS i lijep dizajn.
To su stvari koje plaćamo ne previše nego astronomski previše i ta cijena u mojim očima nikad nije niti će biti opravdana pa bio to Apple ili netko drugi.
Svi "izumi" kojima se Apple hvali da je izumio,postojali puno prije u rukama drugih ljudi koji nisu imali dovoljno sredstava da izguraju taj svoj proizvod pa je onda došao Apple i tobože revolucionirao granu informatike...moš, mislit
Dizati Apple u nebesa i smatrati ih očevima nečega je obični fanboyizam...i gdje će te gore od toga.
26.02.2013 | 22:37
Vanjuška, ukratko:

Plaća od $1 i ostalo - da to su činjenice. Selektirane, filtrirane i autorizirane. To znači da one druge činjenice, koje ove činjenice stavljaju u sasvim drugačiji kontekst, a koje su (si) zatajene (zatajio), stvaraju posve drugačiju sliku od te na kojoj inzistiraš. Od čega je, jbt, kupio tu jahtu ako je imao plaću $1? Ajde, nemoj, molim te. To je izbjegavanje plaćanja poreza, a ne nikakva tobož skromnost. I čak ni u tome nije originalan. Lee Iacocca je prvi sklopio takav ugovor, kad je došao na čelo Chryslera, u trenutku kad su im dionice vrijedile $0. Sklopio je ugovor za plaću od $1 godišnje, before taxes i (ne znam sad točno) neku kubičnu ili neku težinsku mjeru dionica (nešto kao "kubični metar dionica" ili "100 kg dionica", samo u imperijalnim mjerama). Samo je kod njega to bio i stav preuzimanja rizika, a ne samo način izbjegavanja poreza.

Apple ja ne guram u blato. Samo ga stavljam tamo gdje i sve druge takve firme. A ti bi silno htio da Apple nije samo još jedna gramzljiva kapitalistička organizacija za zgrtanje novca, nego da je, ne znam... Dalaj Lama.

DrAle kaže:
Kompanije nemaju svijest pa prema tome nemaju ni interes.

S ovim se ne slažem. Poslovni interes kompanije je sasvim jasno definirana stvar. Kompanija ne treba imati svijest da bi imala poslovni interes. Sad, to što se u velikim kompanijama često ne radi u poslovnom interesu kompanije, nego nekih ljudi iz upravnih struktura, to je druga stvar...

Oni koji ipak smatraju da su neke kompanije pohlepne neka prestanu kupovati proizvode te kompanije i svih kompanija koje smatraju pohlepnima (baš me zanimaju kriteriji po kojima bi se mogla odrediti razina pohlepe). Trenutačna gospodarska i politička situacija je takva da ima ljudi kojima je i mukotrpni (i po našim mjerilima slaboplaćeni) rad bolje rješenje nego da uopće ne rade.

Smatram da su gotovo sve kompanije pohlepne, a osobito to vrijedi za sve koje su prerasle određenu veličinu, jer kod njih je ta pohlepa nužna za preživljavanje. Zamisli firmetinu od par tisuća zaposlenih. Pa treba namaknut novca za par tisuća brutto plaća svaki mjesec. A gdje su još drugi troškovi, pa povrh toga još ROI kojeg vlasnici očekuju...

Tako da si, nažalost, ne mogu dozvoliti da ne kupujem proizvode baš od svake kompanije koju smatram pohlepnom, jer negdje, nekad, nešto kupiti moram. Ali sigurno da ne kupujem ništa od onih koje smatram osobito pohlepnima, a pogotovo ne kupujem ništa od onih koji kupe najjeftinije od najjeftinijeg, pa potroše 5x nabavne cijene na reklamiranje i napuhavanje imagea kako bi lagali kupcima da se radi o proizvodu "top kvalitete", a sve da bi na kraju prodali smeće uz 10000% marže. Tako da mi ovdje kupujemo, ne znam... H&M maijce po 30 ili 50€ koje je netko proizveo za 5 centi negdje u Bangladeshu ili Vijetnamu, samo da bi preživio još jedan dan, na rubu gladi. I tu se, nažalost, ne radi o "trenutnoj gospodarskoj situaciji", nego o tzv. "novom svjetskom poretku" gdje kolonijalizam u novom ruhu isisava zadnje trunke digniteta iz 5 milijardi stanovnika ove planete, zato da bi naša djeca mogla srat u pampers pelene do 4. godine života, ići u školu do 23. a igrati se života do 40.

I tako, mogao bi tu svašta nabrojati. Megamljekare koje ucjenjuju domaće proizvođače mlijeka i cijede ih cijenom nakon što su im, skupa s državom, obećavali spektakularne prihode ako zadovolje besmislene kriterije kvalitete za koje je trebalo zagaziti u besmislene kredite, a s druge strane uvoze kondenzirano mlijeko iz Ukrajine za koje nitko niti pita, niti traži sve te iste kriterije kvalitete. A nama prodaju muljaže o "mlijeku hrvatskih pašnjaka" i "svježem mlijeku" koje ima trajnost 21 dan (!!?).

Mesne industrije koje kupe polutrulo meso koje je 25 godina čamilo u argentinskim hladnjačama pa nam onda prodaju "che buona mortadella" (tradicija stara čak 2,5 godine!).

Nike tenisice koje šivaju djeca u Vijetnamu, u ropskim uvjetima. To znate, zar ne?

Itd.

Dakle, ja znam gdje povlačim crtu.

Kako biste postupili kada bi neki npr. dobroplaćeni (po našim mjerilima) "zapadnjak" rekao da prestanemo raditi za (njemu) mali novac jer rušimo cijenu njegovog rada?

Nije to pravi problem. Problem je u tome što taj dobroplaćeni "zapadnjak" i dalje prodaje svoju uslugu za isti novac kao i ranije, samo što je više ne isporučuje sam, nego je isporučujemo mi, za 40% njegove cijene, a on, za 60% marže mudro vrti palce i glumi "konzultanta" i "project managera". I u svakom novom projektu ponovno kaže "Jao, jao, skupi ste, skupi... Rumunji su jeftiniji, a Kazaki su još jeftiniji, a tek Indijci, koliko su oni jeftini...".

Kada naplaćujete svoj rad kako znate da niste pohlepni i biste li pristali da prodajete svoj rad u pola ili trećinu cijene?

To je pitanje koje važemo svaki dan.

Postoji dobra orijentacijska računica koja kaže ovako. Totalni trošak jednog naplaćenog sata nekog stručnjaka je 5x netto plaća/180. 180 zato što je to neki srednji broj radnih sati u mjesecu (22-23 radna dana po 8h) pa se tako dobije netto satnica, a 5x zato što:

1x - netto plaća
2x - porezi i doprinosi
3x - trošak educiranja i/ili vrijeme utrošeno na samoeduciranje
4x - režijski troškovi firme i plaće neproduktivnog osoblja (računovodstvo i sl.)
5x - stvarni troškovi rada i operativni troškovi

Ono sve preko toga što uspiješ naplatiti je stvarna zarada firme na tom čovjeku (prije poreza). Nažalost, kod nas je jako puno onih koji računaju da je trošak čovjeka samo 1x i 2x, pa onda još muljaju s plaćanjem na crno ne bi li uštedjeli i na onom 2x. A firma koja prodaje specijalističku uslugu uz takvu matematiku, naravno, ne samo da dugoročno ne može opstati, nego se niti kratkoročno ne može razvijati.
27.02.2013 | 01:00
Licemjerje ! Po meni je to kad se govori o pohlepi nekog drugog, poput Apple, a na sebe zaboravljamo, ja sam jako veliki pohlepnik i velika,velika većina među nama, samo kaj su naša usta mala i možemo uzeti mrvicu u usporedbama sa megakompanijama, no kad bi nam se pružila prilika, ali dobra prilika, ono nevjerojatna, volio bih vidjeti tog koji bi je odbio.
Primjer:
Vlasnik ste kafića i radite ok, kava je 7-8 kn i posao ide,onda isfurate neki novitet( skroz banalni, nevažni) no malo ga izreklamirate i cijenu te iste kave dignete na 150 kn.
Preko noći kafić poludi od posla, ljudi stoje u redovima i kampiraju danima ispred, da bi popili vašu kavu( koja je ista kao i kod susjeda) i jednostavno lova ide ko luda! I to traje.
Sad se zapitajte ko bi od vas rekao: Ne, vračam cijenu na 7 kn, jer sam ja dobar!
Haloo ?
Možda bi netko i htio, no kad bi se našao u toj situaciji više nebi ni mogao !
27.02.2013 | 01:24
Ja ne znam za druge ali za sebe bih mogao reci da nisam pohlepan. Zakljucujem po tome sto kad sam se mogao obogatiti na racun drugih, nisam.
27.02.2013 | 01:25
Goan25, loš ti je primjer. Tamo gdje se služi kava od 150 kn ne ostvaruje se 20x veći promet, nego možda 3-4x. A troškovi su duplo veći, barem (jer ekipa koja pije kavu od 150 kn ne tolerira konobarice u borosanama, a ni reklamne šalice od dobavljača kave, ne želi niti sjediti na stolicama od 40 kn, itd.). Tako da, po svoj prilici, brutto profit nije toliko veći koliki si ti sebi zamislio, nego je cca dupli. A to baš i nije tako spektakularna razlika, zar ne? To je onda više stvar segmentacije tržišta nego bezočnog deranja kupaca.
27.02.2013 | 01:41
Ovo je hipotetski primjer i mislim da Apple bezočno dere svoje kupce, a to samo iz razloga jer može, a može jer smo mi ovce. Proždrljivci i pohlepnici koji moraju sve imati i zato im ja nezamjeram.
  • mileni
  • Posjetitelj
27.02.2013 | 02:22
Fanbojizma na netu imam poprilicno. Netko voli ps3, netko xbox, netko linux, a ovaj drugi windowse. No Vanjuska, nhf, ti si presao sve moguce i nemoguce granice. Jesi clan one apple religije ili sta ?
27.02.2013 | 10:47
Ostajem pri mišljenju da kompanija nema interes, a da ljudi koji su vlasnici kompanije i koji rade u kompaniji imaju interes. Problem je uvijek u ljudima. Nisu "mesne industrije", nisu "mljekare" nisu … To su ljudi. Dakle, ljutnju i bijes (ako postoje) treba usmjeriti prema - ljudima! Ne ubija puška - ubija lovac.

Bilo bi najbolje da se sistemom spojenih posuda ljudi diljem zemaljske kugle izjednače pa da plaće ovise o njihovim sposobnostima i znanjima bez obzira gdje ti ljudi žive. Zašto bi neki "zapadnjak" isti posao naplaćivao više nego ja, ali i zašto bih ja isti posao naplaćivao više nego Rumunji, Kazaki ili Indijci? Samo zato jer živimo u različitim državama?

@smayoo Ovo o naplaćivanju rada nisam pitao kako bih dobio kalkulaciju cijene. Pitao sam upravo zato jer bih ja na bilo koji tvoj odgovor mogao reći da je tvoja cijena previsoka i da si pohlepan. Kako arbitrarno odrediti da je cijena "pravedna", a ne "pohlepna" ili obrnuto? Tko bi to trebao činiti? Zasad je jedini mehanizam - tržište. Ja ne vidim drugi način.

BTW i što je pohlepa? Gdje je granica? Tko je postavlja? Je li pohlepa kada netko ima stan/kuću od 10 soba? Ili je pohlepa trošenje 20 litara vode za jutarnje tuširanje u situaciji kada ima dijelova svijeta koji oskudijevaju u pitkoj vodi?

Ne mislim da je sustav u kojem živimo dovoljno dobar i svjestan sam da velik dio ljudi na svijetu živi u vrlo lošim uvjetima. No, mislim da smo i mi sami licemjerni zatvarajući oči kada nam to odgovara.
27.02.2013 | 11:28
S tim se slažem. I sami smo licemjerni. Svi mi, i ja također, upravo zato što smatramo da ne snosimo odgovornost za to što više od 2/3 svjetske populacije živi u bijedi.

Ovo o naplaćivanju rada nisam pitao kako bih dobio kalkulaciju cijene. Pitao sam upravo zato jer bih ja na bilo koji tvoj odgovor mogao reći da je tvoja cijena previsoka i da si pohlepan. Kako arbitrarno odrediti da je cijena "pravedna", a ne "pohlepna" ili obrnuto? Tko bi to trebao činiti? Zasad je jedini mehanizam - tržište. Ja ne vidim drugi način.

Naprotiv, tržište se puno puta pokazalo kao vrlo loš kriterij određivanja pravedne cijene, jer tržište prepušteno samo sebi uglavnom oscilira između dvije (loše) krajnosti - anarholiberalizma (hiperponuda, rat cijenama do sveopće propasti svih ili skoro svih ponuditelja) koji onda, nakon pokolja, proizvede monopol ili oligopol u kojem su onda pak cijene prenapuhane (pohlepa!) zato što kupci nemaju izbora ili naizgled imaju, ali zapravo nemaju izbora (npr. tržište telekomunikacijskih usluga).

Zato i jesam dao jasan kriterij kako se odredi "fair" cijena neke usluge. A temelj za tu cijenu je plaća stručnjaka. A ona je određena tržištem (bilo to dobro ili loše) - dakle ako će meni stručnjak otići raditi na zapad jer tamo može dobiti 4x veću plaću, onda mu moram dati barem toliku plaću da mu je to na vagi "egal" (manja plaća i ugodniji život u Hrvatskoj vs. nešto veća plaća i manje ugodan život u npr. Njemačkoj).

Ali - shvatio sam što si htio reći - ako Apple može prodati svoje proizvode po tolikoj cijeni, to znači da je to realna cijena. To jest, da nisu pohlepni ako je to realna tržišna cijena. Ja se s tim ne slažem, jer ako prodaju nešto za veliku lovu samo zato što mogu i gomilaju lovu u slamaricu (pa čak i ne znaju što bi s njom) - to je pohlepa. To što oni to mogu (jer su ljudi voljni platiti), ne čini ih ništa manje pohlepnim. Isto kao što bi bili jednako pohlepni da to ne mogu, ali snuju o tome. Jasno, ne odnosi se to samo na Apple, nego na sve firme.

I upravo je u tome ključni feler kapitalizma - što se njegova suština temelji upravo na - pohlepi. I to će mu biti propast.

Za one koji nisu primjetili prvi put, ponavljam:

www.thezeitgeistmovement.com/
27.02.2013 | 11:31
Za one kojima je gornji link preapstraktan ili nešto, evo, neka probaju i ovo:
www.thevenusproject.com/
  • num
  • Korisnik
  • 3
27.02.2013 | 12:17
scarface32 kaže:
evo necemo uporedjivati jahte, uporedit cemo donacije. sam gates je dao oko 50 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe a neki dan je rekao da ce skoro svo svoje bogastvo pokloniti. ja za jobsa nista slicno nisam cuo osim onih ipadova sto je poklonjeno rudarima u peruu.

Da je Gates-u isključivi cilj bila dobrotvorna svrha to bi napravio anonimno.

No on je želio "priznanje" za to što je napravio. To "priznanje" je zapravo njegova plaća koju je dobio za to.
Zamijenio je novac za slavu jer novaca ima toliko da ga ne bi nikad uspio potrošiti ni on ni njegovi naslijednici.
  • num
  • Korisnik
  • 3
27.02.2013 | 12:22
smayoo kaže:
Naprotiv, tržište se puno puta pokazalo kao vrlo loš kriterij određivanja pravedne cijene, jer tržište prepušteno samo sebi uglavnom oscilira između dvije (loše) krajnosti - anarholiberalizma (hiperponuda, rat cijenama do sveopće propasti svih ili skoro svih ponuditelja) koji onda, nakon pokolja, proizvede monopol ili oligopol u kojem su onda pak cijene prenapuhane (pohlepa!) zato što kupci nemaju izbora ili naizgled imaju, ali zapravo nemaju izbora (npr. tržište telekomunikacijskih usluga).

Zato i jesam dao jasan kriterij kako se odredi "fair" cijena neke usluge. A temelj za tu cijenu je plaća stručnjaka. A ona je određena tržištem (bilo to dobro ili loše) - dakle ako će meni stručnjak otići raditi na zapad jer tamo može dobiti 4x veću plaću, onda mu moram dati barem toliku plaću da mu je to na vagi "egal" (manja plaća i ugodniji život u Hrvatskoj vs. nešto veća plaća i manje ugodan život u npr. Njemačkoj).

Kad je u pitanju plaća stručnjaka tvrdiš da je "fair" cijena tržišna cijena, no kad je u pitanju usluga tvrdiš da nije?
Zato što si ti stručnjak, no ne prodaješ usluge? Tvoj je stav licemjeran.

Vlasnik tvrtke koja prodaje usluge misli suprotno: usluge su "fair" cijena, no njihovi stručnjaci su preplaćeni no nemaju izbora jer je takva tržišna cijena.
27.02.2013 | 13:48
num kaže:
scarface32 kaže:

Da je Gates-u isključivi cilj bila dobrotvorna svrha to bi napravio anonimno.

No on je želio "priznanje" za to što je napravio. To "priznanje" je zapravo njegova plaća koju je dobio za to.
Zamijenio je novac za slavu jer novaca ima toliko da ga ne bi nikad uspio potrošiti ni on ni njegovi naslijednici.

sad ne valja ako otvori humanu zakladu i daje pare. a valja sto je jobs dao ipad svakom rudaru u peruu koji je prezivio zatrpavanje i uz to na sva zvona to oglasili. ko da je dao ne znam sto.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 4 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO