21.11.2020 | 00:27
@dpasaric Hvala na savjetima.
Koliko sam skuzio ti imas webOS TV?
Ako ne trazim puno, bi li ti bio problem istestirati na brzinu sa jednim mojim fileom?
Mogu ti poslati samo jedan moj video file (nesto kratko, jednu epizodu necega), ili ako je lakse mogu ti shaeati moj library.
rusty kaže:
Ja imam 2 Plex servera koji su pod Plex Passom i koriste HW transcode preko QuickSynca. Nema nikakvih problema. Oboje mogu raditi 3x4K > 1080p transcode streama (kod manjih rezolucija i više) prije nego se osjete problemi.
Realno ne znam koji je NAS u pitanju, ali jesi siguran da se koristi HW transcode? Jer ako nije već SW onda će to već biti realno problem nakon 1-2 streama (ovisno o tome što se točno i u koji format transcodea).
@rusty Haha, zna sam da ces se ukljuciti cim NAS spomenem, tnx.
NAS je QNAP TS-251, unutra je dvojezgreni Celeron J1800 na 2.41 GHz.
Prema ark.intel.com taj CPU podupire QuickSync. Prema Plex dokumentaciji, ne trebam nista na NAS-u namistati samo upaliti HW acceleration u samom Plex-u (Use hardware acceleration when available).
Testirao sam to sa nekim jeftinim android boxom sto mi stari ima je to cudo sve tjera na transcoding.
Bez HW acceleration CPU usage 45-60% slika savrsena. Cim upalim HW acceleration CPU usage je oko 10%, ali slika je uzas, toliko ispixelizirana da je negledivo (ko 260p upscaleano na 1080p ako ne i gore).
To mi po nekoj logici govori da sam ga ukljucio.
U samom Plexu ja ne vidim nikakve opcije za podesavati kvalitetu ili ista specificno za HW acceleration, samo ima onaj generalni na vrhu Transcoder Quality koji sam stavio na Prefer higher quality (samo sa HW acceleration ukljucenim, kad sam to iskljucio stavio sam na Prefer higher speed encoding, i opet je slika kristalna za razliku od HW acceleration).
Sto je najgore od svega, s obzirom na moj library ne bi uopce tribalo biti ikakve potrebe za transkodiranjem.
Doslovno, sve do ti jedan film i svaku epizodu serije sam ja osobno prekodira (Handbrake - Placebo), zapakira u mp4, tj. m4v i Sublerom uredio metatagove (hebiga, OCD, ne mogu si pomoci).
Sve je ko u ss sto sam gore stavio: video=h.264, audio=AAC (2 ili 6 ch ovisi), titlovi=Tx3g.
Zadnji testovi su mi od nesto preko godinu dana tako da nisam siguran je li se sto prominilo, ali evo sto sam testira i rezultati:
Test video file: Avatar.m4v (1080p, h.264, aac 6ch, titlovi Tx3g - znaci unutar .m4v containera)+ extractani titlovi i spremljeni kao Avatar.srt u istom folderu
LG tj. webOS
Test 1: Plex app - Bez titlova - no go, radi transcoding
Test 2: Plex app - Upaljeni titlovi (interni, Tx3g) - no go, radi transcoding
Test 3: Plex app - Upaljeni titlovi (externi, srt file) - no go, radi transcoding
Test 4: Xplay - u sva 3 scenarija od gore - sve 5, ide direct play
Test 5: Kopirao Avatar.m4v na USB stick i ubo direct u TV, pokrece i cita taj interni titl bez ikakvih problema
Samsung tj. Tizen:
Test 1: Bez titlova - sve 5, ide direct play
Test 2: Upaljeni titlovi (interni, Tx3g) - no go, radi transcoding
Test 3: Upaljeni titlovi (externi, srt file) - sve 5, ide direct play
Nisam ima fizicki pristup tom Samsungu (to je frendov TV) pa nisam moga testirati taj file sa USB sticka, ali pretpostavljam da ne bi zna procitati taj embedded Tx3g titl.
Moj zakljucak je bio tad nativni Plex app je lose napisan za webOS, a Samsung je limitiran losijim OS-om.
Iskreno se nadam da se dosta tog promijenilo, a koliko vidim Davor kaze da na webOS-u je. Mada bi ipak volio ipak istestirati i ovaj moj scenarij, jer mi se cini da je ipak malo specifican.