21.01.2017 | 00:09
zabac kaže:
@smayo, i baš zato što biolog misli da treba imati puno sati biologije naše je školstvo u komi.
Nisam ja napisao "biolog misli", nego "medicinar misli". Ako smatraš da je medicina nebitna i da se djeci u osnovnoj školi ne treba približiti biologiju i kemiju u dovoljnoj mjeri da oni koji su za to talentirani i zainteresirani to u sebi prepoznaju, samo zato što TEBE ne zanima biologija i kemija, ti si onda, dragi kolega, u posvemašnjoj zabludi oko toga što je i čemu služi osnovna škola.
To znaći da ni hrvatski nema smisla jer "..danas svi masovno iskazuju popriličnu nepismenost.." (badava uće),
Nadam se da mi se nećeš sad uvrijediti, ali, kad smo već kod hrvatskog, nije "znaći", nego "znači" i nije "uće", nego "uče".
živjeti se može jer "...ne samo da smo i dalje svi živi i zdravi, nego i nikome posao ne pati radi toga što je nepismen..." (za zemlju radnika i seljaka i nije potrebno drugačije).
Gle, evo i ti imaš malo problema s pravopisom (koje danas kompjuter ionako sam rješava, samo ako mu to zadaš) pa to ne znači da ne valjaš kao inženjer, zar ne?
Neki su predlagali ukidanje pisanih slova!!
Pa ajde, kad si već to potegao, daj da čujem koja je stvarna FUNKCIONALNA vrijednost pisanih slova u današnje vrijeme? Na stranu sad tradiciju i kulturu. Daj da čujem koja je FUNKCIONALNA vrijednost.
Vjerojatno zato što imaju neusporedivo kompliciranije pismo od nas, Kinezi su morali odustati od poučavanja djece kaligrafiji (krasopisu) ako su uopće željeli razmišljati o stopi pismenosti većoj od 20%. Mi koristimo latinično pismo pa nismo ni blizu takvog problema, ali u današnje vrijeme stvarna funkcionalna vrijednost pisanih slova jako brzo nestaje. Među mojim studentima nema više od 5% onih koji imaju čitak, izrađen rukopis. Naravno, jer skoro više uopće niti ne pišu olovkom po papiru. Preko 90% svih bilježaka tipkaju. Jer je brže i jer im tehnologija to omogućava.
Da se razumijemo - meni OSOBNO, pisanje rukom je i dalje bitan dio profesionalnog rada i života. Ali činjenica je da je to vještina kojoj se vrijednost u današnjem društvu ubrzano topi. Za 20 godina će to biti podjednako zastarjelo kao da danas vidiš nekog da koristi pero, tintarnicu i bugačicu. I ima one crne navlake za podlaktice, da ne zamrlja bijele rukave od košulje.
Polupismen narod, neobrazovan narod, pogodan je za manipulacije (što e dešava), a i kroz medije se vidi na što se sve narod da najebati.
S tim se potpuno slažem. Ali od vlastite gluposti te nitko ne može spasiti. Taj polupismeni neobrazovani narod to *ŽELI*. Njima je tako *LIJEPO* i oni ne žele da ih (ili njihovu djecu) educiraš. Oni samo žele da im djeca dobiju petice koje nisu zaslužene jer misle da se do boljeg posla i puno novaca dolazi tako da dobiješ papir na kojem piše da si bacc.ing. suhomesnatih proizvoda i francuske književnosti, diplomirao na Veleučilištu u Špišić Bukovici.
Ako se odreknemo hrvatskog jezika, možemo se komotno odreći i Hrvatske i sve to pokloniti nekome!
Pobrkao si glagolska vremena i redoslijed radnji. Hrvatske smo se VEĆ odrekli i sve smo to VEĆ poklonili. Odnosno budzašto prodali.
A ovo s crvima - to si sam sebi replicirao valjda?