02.11.2017 | 02:53
Ok, evo od tebe malo činjenica
, veliš
Bertone...
Oprosti, negdje sam čuo u razgovoru da je bilo 220. Zaista se ispričavam što je ispalo da je bilo 193 km na sat. Tih 27 km je ZAISTA bitno, ako ne i najbitnije u cijeloj ovoj raspravi - zar ne?
Hvala na ispravci - ubuduće ću se truditi biti u metar točan, jer vidim da ispadam kvazinovinar, i da ljudi svašta pišu o meni.
A to ne volim.
A sada prevod, pa da vidimo što su i Hrčak, kako ga vi štovani ljubitelji oktana i veliki znalci zovete, i Clarckson rekli o autu.
I poštovana gospodo, oprostite mi ukoliko sam se negdje koristio slobodnim prijevodom, jer direktan malome meni nije imao smisla, pa Vam se svima (oponentima najviše) unaprijed ispričavam na tome.
Sve u svemu, nadam se da ćete konačno shvatiti bit. Ako ovo nije dosta, ja stvarno više nemam što za reći i napisati.
Znam samo da se jako kontroliram sa spuštanjima i udarcima ispod pojasa na ovome forumu. Kao prvo, jedno je od pravila, a kao drugo, norma je civilnog društva i civilnih rasprava. Ali oćeš nećeš, negdje netko mora grunuti i sve srozati na "divni" nivo...
A ti
Goc25, odi u halu, (sada ih je dvije, a uskoro će četiri - ali to je zbog
tateka sigurno) pa napiši svoje opservacije o istoj.
Baš me zanimaju.
Ja ću se truditi objektivno čitati ono što pišeš, ne pljuvati tebe i tvoj rad - zato jer mi je eto tak, u ovom času došlo - a kasnije se ispričati tipa "nemoj zamerit - došlo mi je..."
I mene su upozoravali, pa ja upozoravam tebe. Ajmo malo na civiliziran način razgovarati. Ovo nije Facebook, Instagram, Večernji list, Jutarnji list, 24 sata i slični forumi gdje svakojaki nadimci iza kojih se u pravilu skrivaju mali ljudi pišu svakojake bljuvotine i vrijeđaju bez ikakvog povoda i razloga, nego eto - jer im se vrijeđa i da bi se oni u tom kratkome času osjećali velikima...
Malo razmisli o svojim riječima. Izrečenim i napisanim. Ako treba, napiši negdje sa strane - pročitaj jednom, ako treba i drugi put - razmisli kako bi to moglo utjecati onoga koga ciljaš, pa klikni post.
Uglavnom, što bi uzrečica rekla - ajmo pustiti vodu da konačno ode ispod prokletog mosta.
Ide prijevod kolumne Jeremia Clarcksona napisane u The Sunday Timesu 26. 6. 2017.
Samo da napomenem, ne prevodim je cijelu, nego od dijela kojeg smatram bitnim za cijelu raspravu.
Možda je odmah bitno i napomenuti da je pisac bio mrzitelj električnih automobila prije Concept One-a, ali to će se vrlo jasno dati isčitati u tekstu.
"
Na svijetu postoji nekoliko vrlo bogatih ljudi koji će razgovarati o poslu koji Tesla radi s električnim pogonom i pregršt fanatika koji inzistiraju da nam govore kako je njihov "Issa-ti" idealan za središte grada, ali većina normalnih ljudi na električnu energiju misli kao na nešto što omogućuje rad tosteru ili stroju za pranje rublja. Ideja o kupnji električnog vozila, ukoliko niste dostavljač mlijeka, jednako je blesava kao i kupovina kuhinjskog blendera na benzinski pogon.
Rimac bi sve to mogao promijeniti. Proveo sam tek kratko vrijeme za upravljačem Concept One-a i jednostavno nisam mogao vjerovati kako brzo ubrzava. Ovdje ne pričamo o automobilu koji je jednako brz kao Lamborghini Aventador. Puno je brži od njega. Brži je od ičega drugog što sam vozio, i to za golemu, golemu distancu.
Sam auto ima četiri električna motora, po jedan na svakom kotaču, koji zajedno stvaraju jednostavno zapanjujućih 1200 konjskih snaga. U vremenu dok računate koliko mu treba od 0 do 100 km na sat (60 mph - 93 kmph) Concept One ubrza na 193 km (100 mph). I još vam u bateriji ostavlja dovoljno energije za dodatnih 160 kilometra puta.
Možda mislite da će autu s ovakvom snagom baterija crknuti svake tri i pol sekunde.
No, kako je Hammond dokazao onog sudbonosnog dana u Švicarskoj, to jednostavno nije slučaj.
Čak i ako vozite kao luđak, između dva ćete punjenja prevaliti 193 kilometra.
Nikada nisam bio ljubitelj električnih automobila. Uspoređujući ih onima s normalnim motorom, uvijek su mi bili slični uspoređivanju hrane iz mikrovalne pećnice sa klopom koja se nekoliko sati pekla u Agi."
en.wikipedia.org/wiki/AGA_cooker - (Dao sam link, ne znam što je točno Britancima Aga, ali vjerujem da radi usporedbu tipa mikrovalka - peka)
"Ali taj Rimac mi je promijenio mišljenje. Bilo je to - nemam druge riječi - fantastično.
Hammond ga je volio (Concept One). Vjerojatno će ga voljeti još više sada kada zna da ga isti može prevrtati niz brdo na koje ga je dojurio sa 193 km/h, i još uvijek izaći prije nego što električni kuršlus uzrokuje da cijela stvar zbog požara postane pakao na zemlji.
Nema sumnje da ćemo u sljedećoj sezoni Grand Toura čuti što o autu misli sam Hammond. Tojest, ukoliko ga James May i ja do tada ne prebijemo na smrt."
(Hammond je uvijek bio najhrabriji od trojice i drznuo se raditi najluđe stvari na emisiji, ali ipak ima ženu i dijete)
"U međuvremenu, proveo sam nekoliko trenutaka zavaljen u fotelju razmišljajući što će pogoniti naša vozila za nekoliko godina."
Jeremy Clarckson
The Sunday Times, 26. lipanj 2017.