16.01.2009 | 19:06
Ja osobno u SMS-ovima, ali i u emaliovima (koji nisu sluzbenog tipa) nikada ne koristim nasa slova. Koristim (kao i vecina nas) puno stranih rijeci, i nekih cudnih mutanata (pola hr, pola eng rijec npr sejvati, pejstati), jer mi je tako lakse komunicirati.
U velikoj vecini slucajeva koristim engleske verzije softvera (cak i ako postoji nas ekvivalent) jer mi je tako lakse i prirodnije komunicirati u neformalnom govoru.
Hrvatski prijevodi Windowsa, Office paketa mi uopce nisu sjeli, mada mislim da je to problem vecini "starijih" informaticara koji pamte vremena kada je sav software bio na engleskom, pa i nismo imali alternativu.
Hrvatsku gramatiku vrlo dobro poznajem i smatram da se znam pravilno izrazavati. Cak razlikujem č i ć, sto je vecini ljudi u mom okruzenji nepojmljivo. (ovdje u Splitu ih zovu tvrdo i meko, da umres od smijeha
). Moja rodica u srednjoj skoli u Splitu imala na nekom testu da napise Čavka, Čvorak, Ćevapčić. Jbt, pa to se uci valjda u prvom ili drugom osnovne.
Ovdje ljudima uopce ne ide u glavu da se kaze "Setam psa" a ne "Setam pasa". Hajde "samnom" a ne "samenon". Da je broj "osam" a ne "osan".
To je valjda takav dijalekt i onda se nitko i ne trudi da pocne pricati ispravno, jer to kao tradicija.
Neki dan sam u ducanu pogresno unio PIN u Pos aparat i gospodja mi mrtva hladna kaze "gospodine faliven vam je pin". "Faliti" je nesto promasiti, pa je ona u letu kreirala "faliven" kao promasen
Mi u Bosni kazemo "faliti" za rijec "nedostajati".
A vjerojatno svaki dio hrvatske opet ima svoj nekakav lokalni govor koji veze zive nema sa sluzbenim pravopisom (koji je i sam po sebi u banani).
Meni je osnovni problem sto je jednostavno nemoguce otici u knjiznicu i kupiti pravopis hrvatskog jezika i da onda 100% znas da se pise "neću" ili "ne ću", ili "putovi" ili "putevi". Onda dodjes u situaciju da nabavis neke knjige na tu temu koje su kontradiktorne jedna drugoj. A MS Word spell checker ne sljivi niti jednu od njih.
Plasim se da cemo dozivjeti sudbinu Nizozemske po tom pitanju. Kod njih nitko ziv ne zna sto je pravilno napisano a sto ne