Jabucnjak anketa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jabucnjak anketa

17.01.2009 | 17:28
Slucajno sam bacio pogled na anketu sprovedenu ovdje na jabucnjaku, tocnije na rezultate iste.

Uopce me nije iznenadilo vidjeno i bilo mi je drago vidjeti da ja nisam jedina "crna ovca" ovdje po pitanju legalno kupljenih licenci za odredjene softverske proizvode.

Samo s dva glasa izjavila da imaju SVE LEGALNO, sto je porazavajuci rezultat ako se uzme u obzir sto se sve dobije sa Macom, te da vecini kucnih korisnika vise i ne treba.

Prosjecan PC user obicno prvo mora instalirati piratske windowse, da bio uopce mogao instalirati sve ostale (piratske naravno programe). Cak i da ima licencan OS, uz same Windowse dobije jako malo, pa je prinudjen traziti dodatna softverska rjesenja.

Mac je "out of box" sasvim druga prica, jer pored legalnog OS-a puno toga vec ima instalirano, osim nekih specijaliziranih ili PRO softvera.

Pa ljudi opet instaliraju piratske kopije programa ili koriste neke multimedijalne sadrzaje koje nisu kupili.

A bice da nikoga drugog, isto tako, nisu zacudili rezultati ankete, jer je to samo potvrdilo opce poznatu cinjenicu.

Ima nas svakavih, sram nas bilo

P.S. Neki kupe i MBP da koriste mozda jedini pro alat kojeg nema u Mac svijetu, pa se nitko ne cudi
17.01.2009 | 17:48
Ja to gledam s pozitivne strane - da smo radili ovakvu anketu prije 5 godina mislim da bi rezultat bio daleko-daleko gori. Naime, mislim da je stvar zaista jako napredovala... dakle, samo stanje nije toliko bitno koliko trend.
17.01.2009 | 22:18
drlovric je napisao:

P.S. Neki kupe i MBP da koriste mozda jedini pro alat kojeg nema u Mac svijetu, pa se nitko ne cudi

Što ne bi trebalo nikoga čuditi, jer je to ipak najbrži laptop na koji se mogu instalirati windowsi.

A što se tiče legaliziranog softwarea, složio bih se sa Davorom da je situacija puno bolja nego prije. Osim, "You Know Who, He Who Must Not Be Named" manje više svi programi su mi legalni. Pogotovo sam sklon plaćanju od 5-15$ za software koji mi koristi. Čak sam i i Toast 9 kupio za vrlo povoljnih 49,99.
17.01.2009 | 23:57
drlovric je napisao:

Kao što ti je i Ping objasnio...

Imaš li neki poseban razlog što me nazivaš "neki"? Zar ne zaslužujem niti biti oslovljen?

Uostalom, sve sam to već objasnio, ali tebi nije stalo do odgovora nego do podjebavanja.
18.01.2009 | 09:27
@drlovric

Čuj rista, mislim da cijediš krv za krvavice iz svinje koja ne samo da je već odavna mrtva, već je i rastrančirana i prerađena u šunke, kobace i sve ostalo, a i ti su proizvodi već debelo izkonzumirani.
Mislim da smo i threadu jrađa već sve temeljito obradili i prošli nekoliko puta pa DOISTA ne vidim potrebu da se iznova mlati mrtvog konja. Ti imaš svoj svjetonazor, mi imamo svoj, netko ima treći. Ali čemu sad opet tupiti o tome, kad smo to već prožvakali?
Zbilja te ne kužim, moram priznati. I kaj tebe boli klinac zakaj si je Smayoo kupil macbook pro? Čovjek treba, čovjke može, čovjek kupi. A istina je i ono kaj su ti drugi rekli; to je najbrži prijenosnik na svijetu, ako se ne varam i na njega idu i prozori, a čovjek treba AutoCAD koji (još) ne postoji za Mac...

Nego, Smayoo, ja sam gledal, postoje softveri i za MAc koji omogućuju konstruiranje, pa mislim da i 3D modeling. Šminkeri arhitekti su zbirnuti s Archicadom... I BTW, moj je razvoj Autocada stal nakon diplomskog (autocad 14, piratski jasno ko bi za diplomski rad i jedan program iz prenosila i dizala platil megabakse koje su za to tražili krajem 90-ih?!??!). Dakle, znam pouzdano da AutoDESK još ne lifra AutoCXad za mac, ali postoje slični programi koji su vjerojatno vrlo slične funkcionalnosti. Si ti to isprobal, kak stvari stoje s tim?
18.01.2009 | 11:00
Jesam, naravno. Archicad i Microstation su prvenstveno usmjereni arhitektima i podrška za ostale struke je nepostojeća. I u AutoCAD-u kao takvom je slična stvar, pa čak i u e-Planu koji je specifično namijenjen elektro-projektantima, ali je ograničen na energetske instalacije. No ne samo da je ograničen, nego je i ograničeno koncipiran tako da za tzv. "slabostrujne" projekte (dojava požara, videonadzor, strukturno kabliranje, telefonija...) uopće nema mogućnost jednostavne prilagodbe.

Nakon 15 godina iskustva sa svim tim skupa, mogu reći da je i dalje AutoCAD najmanje loš izbor jer ima najotvoreniju koncepciju i omogućava najveću razinu prilagodbe.

U ovom trenutku je stvar ponajprije u tome što sam za AutoCAD razvio jedan već dosta kompleksan skup alata (korsiteći AutoLISP i SQL) specifično usmjeren upravo slabostrujnom projektiranju. Dosta opsežno traženje pokazalo je da ništa drugo što se nudi na tržištu ne bi bilo u mogućnosti 100% odraditi sve ono što sada imamo, čak i kad bi prihvatio da se velik posao mora ispočetka napraviti (prebaciti razvijeno na neku drugu platformu). U svakom slučaju, da nema ovih vlastitih alata (koji štede stotine čovjek-sati mjesečno), odavno bismo koristili neki drugi CAD koji bi za naše bazične potrebe bio više nego dovoljan (na kraju ispada da dio tih alata postoji i za Mac, čak, a cijene su čak i do 10x niže od AutoCAD-a full verzije). Međutim, ako te jedan dobar projektant košta oko 200 Kn/h i imaš software koji ti takvih sati uštedi recimo 400 mjesečno, to je 80.000 Kn mjesečne uštede. Tako da se cijena od 25.000 Kn za jednu AutoCAD full licencu isplaćuje i drugom tjednu (!!) korištenja, a neki drugi CAD od 3000 Kn koji može baš baš sve što i AutoCAD OSIM što nema programabilnu platformu zapravo ispada 58.000 Kn skuplji u prvom mjesecu korištenja.

Razlog "svi koriste AutoCAD" zapravo i nije razlog pa ga ni ne navodim jer je danas jednako ne-razlog kao i "svi koriste MS Office".
18.01.2009 | 12:33
@Djuro genijalac:

Prijatelju mislim da tebi konkretno nisam nista rekao niti prigovorio, pa ne znam otkuda ti pravo da odmah tako agresivno raspalis po meni.

"Covjek moze, covjek treba, covjek kupi" su tvoje rijeci.

Smayoo je meni "zamjerio", hmmm glupa rijec, (prigovorio, natuknuo, kako vec) da kako ja mogu kupiti dva OVERKILL racunala u mjesec dana, a nemam legalni Photoshop.

Proglasen sam glavnim negativcem, a anketa je pokazala DA SMO SVI ISTI.

I jos je na kraju ispalo da sam gotovo prouzrocio glad u svijetu svojim bahatim ponasanjem.

I sto ce meni dva iMaca 24 kada njegova supruga to uspjesno radi na Miniju? Ne sumnjam ja da gospodja obavlja kvalitetno svoj posao, ali kako se i on osjeca kompetentim suditi sto je nekom overkill a sto ne, odlucio sam dodati to o kupovini njegovog MBP onako vise kao opasku

Znaci ako radis sa piratskim programima na nekom Miniju ili G4 stroju ili opjevanoj lampi, onda je to OK jer eto covjek (tvrtka) nema novaca, ali ako kupis dva malo skuplja racunala u mjesec dana i nemas licencu za CS4 onda si licemjer i lopov.

A siguran sam da u zivotu imam vise placenih licenci od 90% tih ljudi koji mene prozivaju po threadu, i pricaju o postenju i moralu a utorrent im pici u pozadini

Jbt ovdje se ljudi ljute za svaku sitnicu.
18.01.2009 | 12:34
drlovric je napisao:
[quote]@Djuro genijalac:

"Covjek moze, covjek treba, covjek kupi"

Ehh kad bi sve u zivotu bilo ovako idealno
18.01.2009 | 13:33
Nisam po nikom raspalio, nego samo primjećujem da krećemo ispočetka,a već je sve rečeno nekoliko puta. Rekao bih da tratimo papir, ali ne radimo s njim pa bi se Riba mogel pobuniti da mu tratimo bandwidth na već prežvakane stvari. To je bila moja primjedba, izrečeno malo metaforički s kolinjem i pajcekima (Dijete zna kak to izgleda, ako sam dobro shvatil njegovo mjesto prijekla :-D)

A ono, čovjek može, čovjke treba, čovjek kupi je po meni najnormlanije poslovno ulaganje. Definicija radnog stroja je nešto što ti omogućuje porast produktivnosti i povećava tvoj radni učinak te tako u nekom roku isplati ulaganje i donese povećanu dobit. A ako taj stroj još i ljepše izgleda, onda super.

To je sve što želih reći na tu temu.

Smayoo, znači Auto CAD do daljnjeg? NIsam u tim vodama već dosta dugo pa pomislih da se pojavilo nekaj novo, efikasnije/jeftinije na isti način kak je Indesign izgural quark u posljednjih nekoliko godina...
18.01.2009 | 14:38
Za arhitekte (a i strojare i brodograditelje) deflnitivno ima novih i efikasnijih, ili pak podjednakih ali jeftinijih alata. Isto i za jakostrujaše. Instrumentacija u zgradarstvuse još uvijek bori da uopće dobije priznanje da je to potrebno projektirati...

Drlovric, ne uspoređuj se sa mnom. Ja pošteno radim i pošteno zarađujem. Ti si glumac koji prodaje folove da nema kako dijete prehraniti pa zato ide damping cijenom i radi na ukradenom softveru, a s druge strane kupi ne jednog, nego 2 iMaca zato što se sviđa ženi. Ma hajde... Rekoh ti već - eno ti ogledalo pa se ogledaj i sam smisli prikladan atribut za takvu individuu. I ne uzimaj druge kao alibi za svoje postupke.
18.01.2009 | 21:20
A jbt ubilo te pusto postenje

Da umanjim tezinu tvoje izjave, razspodjelit cu je na sve ucesnike one ankete u kojoj su priznali da imaju nesto nelegalnog softvera.

Jedino si ti bice dva puta klikao (i oba puta slagao) da imas sve legalno

I vec sam ti rekao da je moje dijete "na vodi" jer skupljam za novi prijenosnik
  • Dijete
  • Posjetitelj
18.01.2009 | 21:59
i za SSD..
19.01.2009 | 14:48
Dijete je napisao:
i za SSD..

daj, jeb**e, a što je s pčelama?
19.01.2009 | 15:59
Ha-ha Dražen se umirio sa provokacijama pa stiže nasljednik.
dlovric kupuj sta hoces kradi također ... i pusti tu temu.
Anketa svakome dokaže ono što iz nje želi isčitati (tako si ti recimo iz nje isčitao da je ok to što radiš) i to je eto isto ok.
Ovaj forum je ugodno korisno i zabavno mjesto ... ajd nek i ostane takav.
19.01.2009 | 16:12
ovo s provokacijama aludiraš na mene?
ja samo malo razbijam napetosti
19.01.2009 | 18:13
Moj tata ima brzi auto od tvog!
19.01.2009 | 19:34
hal9000 je napisao:
ovo s provokacijama aludiraš na mene?
ja samo malo razbijam napetosti

Zapravo aludirao sam na dlovrica ... jer je bas zapeo za tu temu.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.01.2009 | 21:31
imam dilemu...

gdje da provedem noć muzeja....?

U Rijeci ili u zagrebačkom Etnografskom?
19.01.2009 | 23:15
dođi u rijeku - bit će turboludo. imamo i zabavni program, a možemo se napiti pa kontati prezimena.
20.01.2009 | 00:07
Kod nas i tako prije ili kasnije bude i etno program.
  • Dijete
  • Posjetitelj
20.01.2009 | 00:47
Bum promislio..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (576)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO