05.03.2009 | 00:22
Ja radim knjigovodstveni program
Bouquet i među rijetkima sam koji baš žive od izrade softvera za Macove u Hrvatskoj. Dugo sam bio Mac only, pod Mac OS 7, 8 i 9. U jednom trenutku sam prebacio stvar na Windowse.
Tijekom 2006. sam bi-ne-bi metodom započeo prebacivanje programa na Mac OS X. To je išlo vrlo polako sve do trenutka kad je predstavljen iPhone. Tu negdje u to vrijeme je započela i prodaja Windows Viste. To mi je valjda bilo dovoljno da ozbiljnije krenem s Desetkom i sad je to privedeno kraju. Danas već 5 firmi radi s verzijom za OS X što je oko 25 do 30 računala ovako od oka na kojima se nalazi Bouquet za Mac OS X. U pitanju su firme koje su već i ranije koristile program, ali pod Devetkom, a jedni pod Windowsima. Eto, sad su postali pravi Switcheri.
Iako su neki krenuli od 1. siječnja, brojni problemi su mi osiguravali besplatna buđenja tijekom prvih mjesec dana, ali već dva-tri tjedna se može reč da stvar radi pouzdano i nadam se da će uskoro i netko novi kupiti verziju za Desetku.
Inače, vidim da je dosta ljudi ovdje navelo da koristi Xcode za ovo ili ono i bilo bi mi drago da se češće pojavi nova tema u rubrici Programiranje tu na Jabučnjaku. Moj program je pisan u C-u, a verzija za Desetku nastaje pomoću Xcode alata. Na Mac Miniju imam Xcode 2.4, na G4 PowerBooku imam 2.5, a na MacBooku imam Xcode 3.1 (iPhone SDK uključen) pa mogu pomoći barem nekima koji imaju pitanja vezana uz Mac programiranje.
Igor