GPS savjet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GPS savjet

13.03.2009 | 20:14
Odlućio da uzmem neki GPS za auto, a da je kompatibilan sa Macom radi nadopuna softvera.
Vjerujem da imate dosta iskustva s time, pa koji bi preporučili?
Cjenovni razred od 1500 do 2500kn.Ne previše opcija, jednostavan, ekran 4,3 ili veći.Uglavnom bi bilo to !
13.03.2009 | 20:54
Koristio sam dosta Garmin, onaj model što je proglašen za "najbolji GPS" bla-bla, ali ne mogu ga pohvaliti. Postoji Mac softver, ali sam ga malo koristio, nije mi trebalo. Problem su karte koje su grozne, pune grešaka - kako u Hrvatskoj, tako i Italiji, drugdje nisam vozio. Sam uređaj je hardverski zaista ok, odmah se poveže s iPhoneom i slično, ali mape su užas živi. Da stvar bude gora update mapa ide samo jednom godišnje. Ocjena dovoljan (2).

Već nakon trećeg updatea mapa on me nije u stanju odvesti od centra grada do kuće! Ne možeš vjerovati.... srećom, to mi ne treba, ali je malo veći zez kada te ne skine s talijanskog autoputa gdje treba jer nema ucrtano pola autoceste koja je izgrađena ne baš tako skoro... Dovoljno je da u jednoj ulici nije dobro zapisano da li je jednosmjerna ili dvosmjerna i sve im se poruši!

Zanima me samo na koju foru oni to prodaju i dobivaju još nagrade?! Kako onda izgleda konkurencija?
13.03.2009 | 21:05
Ne znam da li je kompatibilan s Macom, ali vjerujem da jest generički kompatibilan (ne treba mu nikakav specijalan software, već na bilo koji način napuniš novu kartu na memorijsku karticu), a svakako mogu preporučiti hrvatski software za cestovnu navigaciju Cardinale, od firme Mireo, koji se prodaje u paketu s nekim uređajima za navigaciju iz distribucije M-Sana (brand je "Mio" i još neki drugi).

Cardinale software i same digitalne karte proizvod su Mirea (www.mireo.hr i rade s bilo kojim pocket pc uređajem.

Dakle, da li, odnosno kako radi s Mac-om, treba provjeriti, ali to zapravo ovisi o uređaju, a ne o samom softwareu. Znači, ako Mio điđa ne radi s Mac-om, sigurno postoji neka prikladna Pocket PC điđa koja će raditi.

U svakom slučaju, i software, i kartu od srca preporučam. Za razliku od Garmina (koji je sve ono što kaže Davor plus, dodajem, i prespor - kaže ti "skreni desno" kad si već usred raskrižja, u traci za ravno), ovaj je zaista pouzdan.

Samu kartu, kao i algoritam za rutiranje, može se kao demo pogledati ovdje.
13.03.2009 | 21:26
Sin je lani sebi uzeo nekog Blaupunta i kaže da je s njim super zadovoljan.
Doduše on se i s Windowsima slabo služi, nije u fahu, tako da mu fremdovi ako treba nadograđuju.
Čuo jesam za Garmin da baš nije neki, da je Tomtom bolji itd.
Zato sam se javio da se poslije ne grizem.Hvala do sada !
14.03.2009 | 13:43
Ja imam TomTom, neki najjeftiniji. Proveo me Preko pola Amerike i Evrope bez problema. Doduse kartu za Hrvatsku nemam pa ne mogu reci kakva je ali oni imaju redove online updateove, koji ukljucuju i "community update" tako da sami korisnici mogu slati ispravke.
Softver za OS X je jeziv, ali postoji.

Sto se tice Davorovog problema s mapama, dodao bih za GPS ne znaci da iskljucis mozak i slijepo pratis sto ti govori. I dalje je pozeljno pratiti znakove na prometnicama koji su sasvim dobro radili svoj posao dok nije bilo GPS-a (pogotovo na autocestama). Ja GPS koristim samo kada treba pronaci neku adresu u naselju, za sve ostalo si je dovoljan zdrav razum i ogromni znakovi po cestama.
14.03.2009 | 14:59
I moja navika su znakovi, a GPS mi je više kao što Riba kaže naći adresu.
Međutim, kad sam morao u Zagreb na Mirogoj, posinka je je bolje i brže doveo GPS, nego što sam ja na pamet stigao, kao bivši zagrepčan, tako da u tim situacijama nije za potcjenjivanje.Pogotovo kad dolazim na nepoznat teren.Kompića koji nikad nije bio na Hvaru dofurao je direktno pred kuću. kad sam mu na karti pokazao gdje da označi.Naravno govorim o situaciji kada je karta ažurirana.
14.03.2009 | 22:42
Je, ekipa, to je super kad ima znakova po cesti. Kad nema znakova ili su nepouzdani, onda ne pomaže ni dobra autokarta, jedino GPS (pa čak ni on neki put).

Ja osobno čak i po gradu (kao i izvan) preferiram kombinaciju karta+znakovi+pamet. Nemam posao dostavljača ni taksista pa da bi mi to bitno umanjilo radni učinak, ne užasavam se ni pogriješiti, ni stati pa pitati, jer na taj način, jednom kad nađem, to sam zapamtio zauvijek. Kad vozim za GPSom, totalno isključim pamet i na kraju nemam pojma kuda sam prošao ni gdje sam sad.

Ali, ima situacija gdje mi je zaista pomogao. Primjerice u BiH gdje su putokazi rijetki, a njihovo postavljanje (izvan magistralnih cesta) inkonzistentno (npr. imaš 20 putokaza "Sarajevo ravno", a na onom raskršću gdje treba skrenuti desno nema ništa), a po općoj uređenosti same ceste prilično je teško prepoznati je li to - to skretanje koje na karti vidiš da treba doći ili ćeš tuda kroz šipražje nabasati na još jedan makadamski puteljak do neke zabite mahale. Ili npr. u Beogradu, gdje je promet vrlo brz i prilično histeričan pa je dosta rizično voziti sporo i zaustavljati se da pročitaš (rijetko prisutne) table s izlizanim imenom ulice (na ćirilici ). A na planu grada 2/3 ulica ne piše ime ulice, nego broj ulice iz popisa na poleđini...

Inače, što se tiče gradova u koje često dolazim, odbijam koristiti navigaciju i trudim se što prije ih što bolje upoznati.
14.03.2009 | 23:20
@ smayoo
Sad sam pogledao kartu i nije baš ažurirana.
Barem ne Vrboska.Onaj sa Garminom je imao gotovo sve ulice i uličice.
Bit će da demo imaju neku stariju.Ako se može, provjerit ću da li imaju novije.
14.03.2009 | 23:28
Ne znam kakvi su ovi drugi uredjaji (moguce i bolji) ali ja imam Garmina sa Adria Route kartom i sluzi mi vrlo dobro. Tj. sluzio, dok ga nisu ukrali nedavno

S obzirom da sam prije 3 godine doselio u Split, sve mi je to bilo nepoznato i nisam pojma imao ni gdje se koji grad i gradic u Dalmaciji nalazi, oslanjao sam se iskljucivo na GPS.

Ne mora on mene u ulicu dovesti, meni je puno znacilo ako me dovede i 5 km blizu grada, pa cu ja dalje pitati

Mada mi je Garmin takve ludosti radio po Bolu na Bracu da je to bruka pricati Kad ga nisam u more bacio, jer da sam ga slijedio tocno bi u moru zavrsio s autom. Sreca pa je Bol ekstremno malo mjesto i lako se bilo snaci.

Danas mi je najbolja ova Smayina metoda, znakovi+nesto znanja+pitas covjeka u prolazu+karta (koristim google map na iphone) i stignem svuda bez problema.

Jedino bi mi problem bio ZG recimo, kada upadnes u gradsku guzvu a jos nemas pojma ides li u pravom smjeru Zato u zadnje vrijeme idem avionom ST-ZG i nemam tih problema.
15.03.2009 | 09:22
drlovric je napisao:
Zato u zadnje vrijeme idem avionom ST-ZG i nemam tih problema.

A bahati zagrebački taxi-monopolisti zadovoljno trljaju ruke...

Ja sam zadnjih 5 godina toliko na putu da mi je pun q... i auta, i aviona, ali aviona definitivno više. Toliko da do 6 sati vožnje preferiram auto (za službene svrhe). A kad se radi o obiteljskom putovanju, čak i do Pariza ćemo autom.

@jzelko:

Lako je moguće da demo na www nije odavno ažuriran. Uređaja ima u svakom PC shopu koji prodaje robu iz M-san distribucije pa nije problem pogledati i na demo-uređaju u dućanu kakva je aktualna karta.
20.03.2009 | 23:21
jzelko, sta si na kraju odlucio?

Meni treba isto neki GPS pa da vidim da li si ti sta pametno kupio u medjuvremenu i kakvi su dojmovi?

Friend mi na sva usta fali nekog TomTom (700 i nesto oznaka) kazu da mu je super i da su karte pravo azurne, ukljucujuci i lijepu nasu...
21.03.2009 | 00:14
Hah, vjerovatno Mio ili TomTom.
Još nisam, ali sam u ponedjeljak u ZG na servisu sa Foresterom, pa ću malo pronjuškati i ako naletim na ono što mi paše zgrabiti.
Osim toga su mi aktuelne i ljetne gume, pa je fin. situacija "nategnuta".
Ali, čut ćemo se ziher !
21.03.2009 | 12:35
Ako želiš štedjeti, razmisli o tome imaš li mobitel koji podržava navigaciju. Znam da ima ljudi koji imaju mobitel s ugrađenim GPSom, a da to ni ne znaju. Isto tako znam da ima mobitela koji rade s vanjskim bluetooth GPS prijemnikom (kao moj).
21.03.2009 | 16:00
@smayoo
Imam Samsung DUAL SIM D880 i taj ne dolazi u obzir, a inače u nekim slučajevima ne volim "All in One" sistem, te mi je draže da to imam posebno i to sa većim ekranom.Pod jeftinije mislim srednju cijenu, ne mislim se time šminkat, ali da nije i najslabiji model.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, VanjusOS, Anonimci (569)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO