Da li je fizičar Davor Pavuna izreklamirao Apple?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Da li je fizičar Davor Pavuna izreklamirao Apple?

18.03.2009 | 15:29
Da li smo u emisiji "Nedjeljom u dva", 15.03.2009. vidjeli (in)direktnu reklamu Apple prizvoda od strane ovog fizicara??? Mahao covjek Air-om, iPhonom... mislim... pokazivao neke slike na Airu...
  • lex
  • Korisnik
  • 5
18.03.2009 | 16:21
Postoji li naćin kako doći od te emisije, jer sam propustio a volio bih pogledat?
18.03.2009 | 17:33
Imas na hrt.hr snimke nekih emisija, medju ostalim i te.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
18.03.2009 | 17:37
Tnx!
  • lex
  • Korisnik
  • 5
18.03.2009 | 17:52
www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_comments_pi1[page]=1&tx_ttnews[backPid]=38&tx_ttnews[tt_news]=32652&cHash=6c032a60c7

Evo link.
18.03.2009 | 18:39
morfnaom je napisao:
Da li smo u emisiji "Nedjeljom u dva", 15.03.2009. vidjeli (in)direktnu reklamu Apple prizvoda od strane ovog fizicara??? Mahao covjek Air-om, iPhonom... mislim... pokazivao neke slike na Airu...

Da se vratimo on topic - da - po mom mišljenju, to jest, čak vrlo direktna reklama, na sličan način kao što sportaši reklamiraju svoje sponzore noseći njihovu odjeću i obuću, ili natpise na njoj. Tehnički, to možda nije reklama, ako čovjeku Apple nije ništa platio da pokazuje njihove proizvode, ali promotivni učinak nije ništa manji, čak naprotiv.

E sad, da li je to nužno loše (općenito, da li je svaka reklama nužno loša) - to je pravo pitanje. Ja nemam ništa protiv reklame koja se drži istine i cijele istine i ne zloupotrebljava uzorke emotivnog ponašanja ciljane populacije. Ali dosta je teško naći takvu... Zapravo, strašno sam puno tzv. "marketinških stručnjaka" upoznao koji su naglavce izvrnuli izvornu suštinu marketinga (pronađi što ljudima treba i napravi to) i promocije (obavijesti ljude da imaš to što oni trebaju).

Tako da sam nekako neprimjetno došao do toga da skoro pa prezirem maltene bilo kakvu reklamu u bilo kojem obliku. Iako sam svjestan da je takav stav previše isključiv da bi bio ispravan...
18.03.2009 | 18:41
Jao, ovo je sjajno!

Kakav gost!
18.03.2009 | 19:13
Tip je multithreaded i glasovna komunikacija mu je ograničavajući faktor.
Najblaže rečeno
18.03.2009 | 19:38
Definitivno jedan od najpametnijih ljudi iz Hrvatskoj, a nasi ga sa sveucilista istjerali iz Hrvatske, covijek je 50 godine ispred svih nasih dr.sc kurah, palac!!!
Iz Hrvatske, zurio pisat!
Strašno zabavno, ali naporan je s onim "Davor Pavuna je ovo...", "Davor Pavuna je ono...", "Čišćenje Kristovo", Tuđman, Sanader...

No, nije mu loše ono o kvantnoj suspregnutosti! Tu se možemo složiti! Haha
18.03.2009 | 19:44
Apropos reklamiranja. Ja gostovah u jednom jutru Hrvatskom i imal sam briefing od 5 minuta o prikrivenom oglašavanju kao takvom. Kako je tema bila hibridna tehnika automobila i auto budućnosti, onda je bilo dosta teško naći općeniti materijal o tome, jer takve stvari još uopće ne postoje.
Na koncu sam im dokazal da se mora vdijeti neki brand, jer oni koji rade n atim tehnolgoijama budućnosti to snime tako da se i vidi da to oni znaju i mogu, za razliku od drugih. Konačno j estvar bila ovakva: mogli su se vrtit footagei auteka koji su prototipovi i studije, ergo nisu u prodaji, ali toyota prius koji je komercijalan model ne.
Jasno, takvo je moje izlaganje naišlo na opće odobravanje Toyotine zajednice koja mi je u 9:15 istog jutra poslala mail da zašto ne spomenuh njihov prius koji je eto je li, najnapredniji auto na svijetu a i šire....
Zaključak: quod licet Iovi, non licet bovi. U ovom slučaju (a vjerojatno i svakom drugom) je Aca Stanković Jupiter, a ja govedo:S
18.03.2009 | 22:09
Zanimljivo je kako je ovo uredno proslo a, ako se sjecate, dokumentarac o iPodu je skinut zbog "indirektnog reklamiranja"

Sto se tice doticnog gospodina ne bih previse o njemu jer imam odredjeno misljenje prema ljudima koji o sebi govore u trecem licu, nalaze istinu u Isusu, dekodiraju univerzum, briju o planetarnim hipnozama, udbi i sl. i mislim da im je mjesto u odredjenim ustanovama bez obzira na njihovu "genijalnost". Da se razumijemo, nemam nista protiv cudaka i think different filozofije jer, izmedju ostaloga, ni sam nisam nikada bio nekakav mainstream ali ako je netko lud onda je lud i cinjenica sto je gospodin vjerovatno puknuo bas od svoje genijalnosti mi ga ne cini nista simpaticnijim.
18.03.2009 | 22:13
Dobar komentar! I meni se čini da je ipak pukao...
  • lex
  • Korisnik
  • 5
18.03.2009 | 23:47
Čovjek je za 5, jako mi se svidio, i to ne mogo opisat koliko mi se svidio. Zbilja je genijalan, nije mi se svidjelo kako o sebi priča u trećem licu, al naknadno je to ispravio kada je reako važnost kumice na placu, čovjek nije bezgrešan i naravno da smije i pogrijšit, al sveukupni dojam je takav da me dugo nije netko tako impresionirao!!
19.03.2009 | 00:03
Eto ja nisam htio biti negativan pa spominjati to što sebe persira (drugi lik kojeg se mogu sjetiti koji to radi je Tomislav Merčep ). Čovjek zaista mudro zbori (to što ja ne dijelim njegovo vjersko opredjeljenje nebitno je), ali - čitam neke komentare na HRT-u - masa ljudi je ushićena njime, pišu svašta, "hoćemo ga za predsjednika" i štojaznam - nisam siguran... I meni je isto to samom sebi persiranje nekakav znak potencijalne neuračunljivosti... Iako vjerujem da nije toliko neuračunljiv da bi sa svojim sposobnostima uopće poželio biti ikom predsjednik.

Djuro, gledao sam te onda na DJH, bilo te je vrlo zanimljivo slušati, a i ja sam se isto pitao zašto nisi spomenuo Prius. No, eto... A možda je Iovis nakon iskustva s Let 3, androidom i čepovima spustio kriterije za prekidanje emisije pa je zato prošla Apple reklama...
19.03.2009 | 00:14
dpasaric je napisao:
Strašno zabavno, ali naporan je s onim "Davor Pavuna je ovo...", "Davor Pavuna je ono...", "Čišćenje Kristovo", Tuđman, Sanader...

No, nije mu loše ono o kvantnoj suspregnutosti! Tu se možemo složiti! Haha

Podsjetio me na Seinfeldovu epizodu 'Jimmy'.... ;o)))
19.03.2009 | 00:17

Persirao se i legendarni kiropraktičar Ante Pavlović, on mi je prvi pao na pamet...
19.03.2009 | 00:19
dpasaric je napisao:

Persirao se i legendarni kiropraktičar Ante Pavlović, on mi je prvi pao na pamet...

hahhaaaahhaha....

imaš onaj dio kad ga je gledatelj pitao jel mu može centrirat trap?

• lex
  • Korisnik
  • 5
19.03.2009 | 00:22
Mislim da persiranje samome sebi nije znak ludila.
19.03.2009 | 00:24
lex je napisao:
Mislim da persiranje samome sebi nije znak ludila.

...slažem se....al' si na dobrom putu...
19.03.2009 | 01:20
Podsjetio me na Seinfeldovu epizodu 'Jimmy'.... ;o)))

Naravno! Čini se da je Seinfeld opisao cijeli svijet oko nas. Kao sociolog naravno, a ne fizičar.

Jimmy: "You know...Jimmy is pretty sweet on you."

Elaine: "Aaaaaahhh! He is?!"

Jimmy: "Oh yeah!. Jimmy's been watching you....you're just Jimmy's type."

Link: www.seinfeldscripts.com/TheJimmy.htm

PS. Pavuna je očito interesantna faca. U svega sat vremena želio je reči jako puno stvari za koje je mislio da su vrlo važne pa je zato ispao malo isforsiran. Vjerojatno je čovjek OK.
19.03.2009 | 01:47
@Djuro, i ja sam te tada gledao i odmah mi je bilo jasno zašto si tako mističan.

Zanimljivo je što se u HTV-ovim magazinskim emisijama (posebno u DJH) često u studiju pojavljuju ljudi iz tvrtke X koji reklamiraju proizvod tvrtke X, a nigdje ni riječi o tome da je rijeć o plaćenom oglasu. Naročito mi je simpatično kad Meštar pita nekog: "Je li istina da je ovaj proizvod (krupni kadar proizvoda) ustvari samo jedan korak od eliksira mladosti?", i naravno, dobije potvrdan odgovor.

Sorry za off topic.

Apropos Pavune, moje je mišljenje da jedino što on doista želi reklamirati jest njegova vizija svijeta, mislim da je Apple previše beznačajan u tom kontekstu.
19.03.2009 | 05:06
Već me malo zabrinulo kako na Jabučnjaku nitko do sada nije spomenuo ovu temu

Čovjek je zbilja mahao MacBook Airom i iPhoneom po cijelom kadru. No... Vjerujem da većina gledateljstva nije ispercipirala da se radi o Appleovim proizvodima. Mislim da su gledali to kao 'neki laptop' i 'neki mobitel'. Da je mahao Dellom i SonyEricssonom, bio bi isti učinak. Koliki postotak ljudi u nas (od onih koji gledaju Nu2) je sposoban prepoznati Appleov asortiman proizvoda i zbrojiti 1 i 1? Ne znam. Mislim da je malen.
Nije Pavuna reklamirao Apple. Barem ne direktno. On je tim uređajima mahao kao alatom koji ga (vjerojatno) dobro služi. Samo što je u situaciji potraživati najbolju tehnologiju u kategoriji koja ga zadovoljava. Apple je klasa i to je to. Da je imao prilike možda bi i rekao kao mi je MacBook Air super jer je mali i tanak i radi sve što mu treba. Nasuprot tome, Aco ga je upozorio da nije u redu da maše "Globusom" pred kamerama jer je to kao reklama. Pavuna mu je odgovorio da maše "Globusom" iz drugih razloga. Tak da... Mislim da nije stvar u reklami. Samo je nama Macovcima zanimljivo vidjeti tu jabučicu. 'Bate, ko da smo sektaši, pa nam treba neka potvrda izvana da je dobro to što radimo.

Što se tiče stavova gospodina Pavune, čovjek ima prilično širok pogled na svijet i mislim da 90% ljudi nije u stanju pratiti to o čemu on priča. Ne bih ga svrstao među uobičajene posjetitelje te emisije iako vjerujem da se uklopio na način da ga većina gledatelja doživljava kao ekscentrika koji ih je u stanju zabavljati sat vremena.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
19.03.2009 | 09:36
Slažem se s tobom da ga dosta ljudi ne može pratiti u onome što priča.
19.03.2009 | 14:00
smayoo je napisao:

... da - po mom mišljenju, to jest, čak vrlo direktna reklama, na sličan način kao što sportaši reklamiraju svoje sponzore noseći njihovu odjeću i obuću, ili natpise na njoj. Tehnički, to možda nije reklama, ako čovjeku Apple nije ništa platio da pokazuje njihove proizvode, ali promotivni učinak nije ništa manji, čak naprotiv.

Da! Ja se upravo slazem sa tobom! Upravo DIREKTNA reklama... i ja to tako vidim!

No, mislim da je vecina odgovora otisla malo off-topic.. naime, nebitno je da li je covjek lud, cudan ili nesto trece...
Moje pitanje je bilo usmjereno na nove markteinske metode (tehnike) kojima se sluzi Apple (bar meni to tako izgleda).

Da li cudno, da li je koincidencija da imamo Al Gore-a koji se slika sa Applovim-a i promovira "zelene tehnologije" iz upravnih odbora raznih kompanija punceci dzepove i dobijajuci nobelovu nagradu... pa Obamu koji mase svojim iPhonom i deklarira se kao mac korisnik...
Pa na nasim prostorima jednog evidentno uspjesnog fizicara koji u TV emisiji mase MacBook Airom i prikazuje na njemu neke slicice... jeeee velika tehnologija... za sliku prikazati ti ne treba stroj od 2k eura...

Ako je ovo stvarno reklama onda mislim da je Apple vise nego licemjerna kompanija (odnosno, nista razlicita od mnoooogih drugih)... Ovo govorim kao netko tko postuje Apple i koristi njegova rjesenja, ali je isto tako vrlo kritican!
19.03.2009 | 14:06
gjuroo je napisao:

Nije Pavuna reklamirao Apple. Barem ne direktno. On je tim uređajima mahao kao alatom koji ga (vjerojatno) dobro služi.

...mislim da je ovo malo naivno razmisljanje... Bez uvrede, naravno... ovo je samo malo rasprave...
Naime, covjek njegovog "kalibra" sigurno ne promovira nista samo zato jer "ga dobro sluzi". Dosao je u godine kada itekako dobro naplacuje to sto radi... Da je "samo" znanstvenik kome nije stalo do novaca ne bi se petljao u politiku... i tehnologiju...
Ako je htio prikazati fotke sebe u drustvu nekih faca za to bi sasvm dobro (i bolje) posluzio veliki screen u studiju.

Znaci, namjera je postojala.
A ako je namjera postojala i reklama je vrlo direktna!
19.03.2009 | 16:24
...mislim da je ovo malo naivno razmisljanje... Bez uvrede, naravno... ovo je samo malo rasprave...
Naime, covjek njegovog "kalibra" sigurno ne promovira nista samo zato jer "ga dobro sluzi". Dosao je u godine kada itekako dobro naplacuje to sto radi... Da je "samo" znanstvenik kome nije stalo do novaca ne bi se petljao u politiku... i tehnologiju...
Ako je htio prikazati fotke sebe u drustvu nekih faca za to bi sasvm dobro (i bolje) posluzio veliki screen u studiju.

Znaci, namjera je postojala.
A ako je namjera postojala i reklama je vrlo direktna!

Nema uvrede. Ja sam poznat po naivnom razmišljanju.
No, ako je tako kao što kažeš, onda mu je netko platio da maše Appleovim proizvodima. Da li je to glavni Appleov distributer u Hrvatskoj? Nekako sam mišljenja da oni ni ne znaju tko je Davor Pavuna. Apple Inc itself? Možebiti, ali teško da mu plaćaju da reklamira Apple. U krajnjem slučaju su donirali opremu skupini znanstvenika, pa ovi reklamiraju Apple gdje god dođu i mašu tim proizvodima. Što baš i nije svjesna i direktna reklama. Čovjek je zbilja mogao imati i Dellov ili Sonyjev laptop i mislim da bi se malo tko tada pitao da li Pavuna reklamira te marke. Teško da postoji negdje klauzula gdje mora s tim mahati pred kamerama.
Je, možda se malo hvalio da ima MacBook Air i iPhone. To mi je na razini kao kad vidim Aston Martina na cesti. Jel to reklama? Pa je u nekom smislu, ali ne u tom da vlasnik auta poručuje da treba kupiti Aston Martina jer mu je netko platio da to radi. I ja ću svakome preporučiti Appleovo računalo jer mislim da je kvalitetno, a toliko sam naivan da neću Apple Incu naplaćivati svaki put kada ih pohvalim.
19.03.2009 | 16:47
@gjuroo
Nisam od jučer, čovjek je u svom elementu i nije mu bitno kako se zove stroj kojim se služi.
Logikom korisnika uzima ono kaj mu paše.Poznavajući mentalitet takvih lumena, koji puta nisu ni svjesni pozadine toga.
Gledajući emisiju , vidio sam da čovjek ima svoj svijet u kojem egzistira i komunicira,
Zato se slažem s tobom, te ova rasprava prelazi u apsurd i postaje besmislena.
Osobno NE vjerujem ni 1% da se radi o reklami, ako je drugi tako shvaćaju, onda je nesvjesna.
Poanta može biti jedino u tome, da čovjek koristi hardver koji mu odgovara, te je to donio kao alat kojim se služi, ne razmišljajući o reklami.
Dal bi si nekaj i odrezat da je tak !
19.03.2009 | 16:50
A možda je razlog mnogo prozaičniji. Gledah na discoveryu mislim neki dokumentarac o CERN-u. I sad su pokazivali one silne cijevi u podzemlju, pa ljude koji tamo rade i mislim da neću pretjerati ako kažem da je dobrih 75 posto kompova bilo s jabukom. I poslije sam malo gledal po netu i našo podataka da zapravo velika većina akademske zajednice eksperimentalne fizike (ako sam se dobro izrazio, znate o čemu je riječ) koristi OSXupravo stoga jer to UNIXoid. A njihove su aplikacije mahom stare i pisane za UNIX itd... I onda dođeš do toga radiš na nekom Macu i onda za komp za nošenej uzmeš isto takav,s amo najlakši koji postoji i eto macbook aira.... Ne tvrdim da je to razlog, samo spominjem realnu mogućnost koja bi bila izvan okvira o reklamiranju i nekim prikrivenim namjerama,jer se slažem da doista nisam siguran tko bi mu platio, ili makar i poklonio komp u RH....
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, Ender, m@xym, Riba, rusty, smayoo, VanjusOS, zorsim, Anonimci (1015)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO