28.03.2009 | 21:09
Eh, sad je već teško slijediti konce... Ovako, iz aviona, svi osim Rusa više-manje čvrsto držite do svojih arhetipa katolika kao moralnih licemjera i intelektualno inferiornih osoba, odnosno ne-katolika kao osoba koje su moralne i inteligentne same po sebi. Ja sam samo htio istaknuti i naglasiti kako ta i takva korelacija ne postoji. Postoje moralni ljudi sami po sebi koji jesu i koji nisu katolici i vjernici. Postoje totalni pokvarenjaci koji jesu i koji nisu katolici i vjernici. Postoje glupani koji jesu i koji nisu katolici. Postoje pametni ljudi koji jesu i koji nisu katolici. I sve ono između.
Htio sam naglasiti da o nekome nije suditi na temelju njegovih vjerskih (ili religijskih) opredjeljenja, kao ni na temelju njegove rase, nacionalnosti, ili bilo koje treće osobine koja definira samo jedan dio, jedan sloj svake osobe.
Ostajem iznenađen da odbijate to prihvatiti.
Gandalf mi je u odgovor napisao:
Ne mozes birati kojeg ćeš se dijela doticne religije pridrzavati a koji ti zapravo ne odgovaraju i nazivati se katolikom.
Možda nisam jasno to izrazio pa da pokušam još jedan, zadnji put. Poznajem iskrene i dosljedne katolike koji upražnjavaju sve aspekte te religije i ne probiravaju što im se sviđa, a što ne. Ali to NE ZNAČI da koriste ispovijed ili oprost grijeha kao alibi za izbjegavanje vlastite odgovornosti, već, naprotiv, čvrsto slijede pozitivna moralna načela (koja katoličanstvo suštinski dijeli s gotovo svim svjetskim religijama) i to ne iz straha od Pakla, već iz vlastitog snažnog uvjerenja da je to ispravan put kroz život, pa ma koliko teži bio.
Također poznajem takve ljude koji nisu dosljedni katolici, ili one koji nisu uopće katolici.
No, dobro, definitivno dosta. Tko je želio shvatiti, shvatio je (kako reče netko baš ovdje, ranije). Radije nađimo drugu temu nego da preživamo po ovoj.
Za kraj, da ne zaboravim:
Ecvis: moram reći da se i ja slažem s Pavunom kako sa ženama u pravilu nije moguće komunicirati (isključivo) na racionalnoj razini. Ja ne smatram da je to mačistička niti seksistička izjava. Naprotiv. To je priznanje različitosti mentalnog sklopa. Žene su puno više sklone intuitivnoj spoznaji. Umjesto da se toj razlici odupiremo, treba je komplementarno iskoristiti. Po mom iskustvu, tim koji je dobro balansiran u smislu spola ima u poslu znatno bolji učinak od nekog koji to nije.
Gjuroo: normalno da je reklamirala Apple! Kladim se da je imala ispod stola potpisan sponzorski ugovor!