Touchscreen!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Touchscreen!

20.03.2009 | 11:31
Da se nadovezem na nedavnu temu oko alternativnih nacina interakcije sa racunalom kada se vecina slozila da misu nista ne nedostaje, ja se i dalje ne slazem. Nedavno sam imao priliku isprobati HP Touchsmart Desktop sto je dodatno ucvrstilo moje misljenje da je to ono sto zelim. Valjda sam taktilni tip, ali rad za UI-jem preko touchscreen interfacea mi djeluje potpuno prirodno, i to sve na standardnim Windowsima - sto bi tek bilo da se sam UI dodatno prilagodi ovom nacinu rada. Sto se samog HP-a tice, u usporedbi sa iMacom djeluje kao Moskvich, ali da Apple izbaci iMac sa touch screenom i popratnim poboljsanjima unutar OS X-a, otvoreno izjavljujem da bi me ozbiljno zainteresirao.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
20.03.2009 | 12:24
Mislim da je samo pitanje vremena kada će ga izbaciti, uopće ne sumnjam u to. Moja predpostavka je da će prvo izbaciti neki netbook koji će imati touchscreen i da će nakon toga i iMac postati touch screen, tko zna možda i cinema display jednog dana.
21.03.2009 | 15:17
to je slijedeći "big thing" koji svi čekamo. ja prvi barem.

mislim da ću slijedeći "laptop" (ili kakvu god formu tada imao) kupiti kada bude u njemu SSD i touch screen. nije da SSD-ova već sada nema, ali cijenom još uvijek ne mogu koMkurirati HDD-u.
21.03.2009 | 15:32
Koristio sam ja SSD nedavno u jednom compu ka o system disk za probu i mogu reci da je dobra stvar.

Puuuuuuuno brze cita, ne cuje se, ne zuji, malo sporije pise nego sto cita ali sve u svemi miljama ispred klasicnog HDD.

Ali ako uzmes u obzir da ti u racunalu treba barem 250GB za system disk, onda je SSD jos uvijek preskup.

Recimo 60GB mozes kupit na nekih 200€ ali sa tako malim diskom (ma koliko brz bio) se osjecam malo hendikepiran i ogranicen.

Ali nema nikakve sumnje da je to buducnost koja samo sto nije stigla, poput color laserskih pisaca, LCD ekrana, topuch screena i sl. Sve to se danas sasvim normalno koristi, kao Bogom dano, a nekada je izgledalo kao science fiction
21.03.2009 | 16:34
drlovric je napisao:
KAli ako uzmes u obzir da ti u racunalu treba barem 250GB za system disk, onda je SSD jos uvijek preskup.

Ha? Možeš li mi malo pojasniti ovo? Kakvih 250 GB za system disk?
21.03.2009 | 16:43
E, baš sam i ja to htio pitati? Meni je čak i na Windozama uredno dosta 20-30 GB za sistemski disk. A kamoli ne bi bilo na Macu...
22.03.2009 | 01:26
Ja godinama koristim disk od 80 GB koji je poluprazan...
22.03.2009 | 03:20
250 je dobra mjera za sistemski disk na stroju koji se koristi za posao vezan uz grafiku i multimediju. Najurednije je da su aplikacije u Apps folderu, a da na njemu ostane dosta mjesta za veliki sistemski swap i da sistem moze ugodno defragmentirati stvari. Kada na radni stroj staviš samo osnovne stvari - znači iLife, iWork, Office, Adobe Master Collection, par utila ekstra i hop - potrošio si preko 100 giga. Ako još koristiš Appleov pro niz aplikacija, onda je i 250 malo, samo FCS na diskovima komprimirano ima 42 giga.

Ja isto pikiram na kakav SSD za sistemac kada padnu cijene, mada je moj najveći motiv tišina. Sada imam 4 mrcine u stroju koje su najglasniji dio tog stroja.
22.03.2009 | 04:38
Riba je napisao:
Ja godinama koristim disk od 80 GB koji je poluprazan...

To je zato što se ne baviš videom!
22.03.2009 | 09:37
Hja... Vjerojatno sam ja staromodan, ali za mene je sistemski disk - sistemski, a radni disk - radni. Radiš na radnom, tamo su ti radni dokumenti i scratchpad i ostalo, a na sistemskom je sistem, zar ne?

Osim toga, sa 2,3, 4 ili više GB RAMa swapfile pomalo gubi vrijednost, zar ne? Mislim - naravno da možeš ti odrediti 30 GB swapfile, ali to te onda već prokleto usporava, jer košta vremena swap-ati 2-3 ili nedajbože 8 GB RAM. Ili se varam?

Ali ajde, prihvaćam da aplikacije za profesionalne poslove multimedijalnog tipa teže toliko koliko kaže Davor.
24.03.2009 | 17:47
ja od touchscreen desktopa ne bi vidio nikakvu korist...daj razmislite na sta bi to licilo, ruke bi vas zabolile nakon 20min mlataranja =/

eventualno ako bi se sredilo da je onako pod kutem na stolu i kad bi ruke mogao drzat na monitoru i onda radit tako..al ono, ne zvuci mi prakticno jbg
24.03.2009 | 18:08
Super ideja u prvom casu ali vec sam isprobao i tablet-pc-e i touch-lcd-ove i sve je to super ako imas neku aplikaciju i velike gumbe kojima palis/gasis nesto a ovako sitnije stvari, bas mi se i ne cini prakticno tipkovnica i mis su zasad zakon!
24.03.2009 | 18:41
SyZyGy je napisao:
ja od touchscreen desktopa ne bi vidio nikakvu korist...daj razmislite na sta bi to licilo, ruke bi vas zabolile nakon 20min mlataranja =/

Ja sam uvjeren da bi me manje bolile od razvaljenog zgloba koje mi je podarilo visegodisnje koristenje misa.

Uostalom, gdje je ovaj svijet otisao ako bi te od ovoga bolile ruke....sto bi bilo da moras vrece cementa ukrcavati?

Vidis da je trend vise kretanja, Wii i to...
24.03.2009 | 22:24
@Smayoo:

Kako mislis imati dva diska u iMacu, sistemski i radni? Moguce je imati dvije particije, ali onda opet pricamo o jednom disku zar ne?

Ja imam taj jedan od 320GB u racunalu (to su ta dvoja dva, sistemski i radni) i imam jedan eksterni "za nedaj boze" backup disk.

Ne znam za vas, ali meni je i tih 320GB malo na racunalu koje mi je doma. Na poslu mi je taman, cak i previse.

Imam bootcamp doma, pa je i dio tog diska otisao za XP. Jedna dobra igra kada se instalira uzme par GB prostora.

Da ne govorim o bezbroj dokumenata, MP3, video datoteka sa kamere, privatnih fotografija, fotografija za posao, knjiga, cliparta i sl...

Zar trebam to drzati negdje po ladicama, pa traziti po potrebi kako bi mi disk ostao prazan?

To je i razlog zasto sam u iMaca ugradio 1TB disk, i sada stvarno vise nemam problema s prostorom. Bar neko vrijeme

Svaka cast tebi Riba, ja stvarno ne znam danas nikoga da u racunalu ima disk od 80gb, i to nepopunjen...
25.03.2009 | 15:13
Riba je napisao:
SyZyGy je napisao:

Ja sam uvjeren da bi me manje bolile od razvaljenog zgloba koje mi je podarilo visegodisnje koristenje misa.

Uostalom, gdje je ovaj svijet otisao ako bi te od ovoga bolile ruke....sto bi bilo da moras vrece cementa ukrcavati?

Vidis da je trend vise kretanja, Wii i to...

Istina, osim toga čak i novi Nintendo DS dolazi sa softverom za prepoznavanje pokreta i kamerom.
25.03.2009 | 21:08
drlovric je napisao:
@Smayoo:

Kako mislis imati dva diska u iMacu, sistemski i radni? Moguce je imati dvije particije, ali onda opet pricamo o jednom disku zar ne?

Da. Tu imaš pravo. Stvar je vjerojatno u tome da iMac i nije zamišljen za profi uporabu. Scenario koji je opisao Davor - kod njega se dešava na Pro stroju.

Moj desktop PC za posao vrti Windowse i AutoCAD (+ Office i specijalizirani sw) i u njemu imam 3 diska - sistemski, radni, i mirror od radnog.

Svaka cast tebi Riba, ja stvarno ne znam danas nikoga da u racunalu ima disk od 80gb, i to nepopunjen...

Eto, moja stara Toshiba prije 3 mjeseca otišla u zasluženu penziju s originalnim 80 GB diskom, nikad popunjenim.

Sada MBP mirno živi i radi s 32 GB Windows sistemskom particijom i OS X particijom koja je ujedno i radna za windowse. Nepopunjena ni do pola.

Cca 6 GB radnih dokumenata, nacrta, podloga, itd. Cca 30 GB tehničke dokumentacije raznorazne opreme. Nešto sitno glazbe za poslušati. 20-30 najdražih fotki prirodnih ljepota i moje obitelji, kad sam na putu. To je to. Niti 40 GB ukupno.

Na Miniju doma, evo upravo pogledah, 95 GB total, 45 GB free. Na disku su sve naše obiteljske fotke, dosta glazbe (ovo što je napunjeno s CDova u iTunes, za slušanje s iPoda u autu), čak i 2-3 video-uratka od ženinih klinaca (voditeljica je foto i video družine). Windows particija - 16 GB, 9 free. Zapravo se ni ne sjećam kad je zadnji put bootana. Čisti višak. Ali nek stoji, ionako imam viška mjesta na disku

Hoće netko unajmiti diskovnog prostora? Ima kod mene sigurno 40-50 GB viška...
25.03.2009 | 21:19
Ja sam po tom pitanu kao krtica Samo dovlacim neke stvari, i bacam to po disku, kao pogledat (odigrat, poslusat) cu to nekada kasnije i tako ostane.

Slazem se da je vise od pola tog mog contenta na disku cisti junk

Ko bi se tu snasao da nije Spotlighta? Naucio sam koristiti ga svakodnevno, tako da sada jos manje znam gdje mi sta na diskovima

Ako ikada dolucim vratiti se na Win platformu, Spotlight ce me uvijek "razuvjeriti"
26.03.2009 | 00:29
Imaš i na windozama "Desktop search". Spor je i ždere resurse, ali je zato nepouzdan i ruši Outlook.
  • campo
  • Posjetitelj
26.03.2009 | 14:02
final studio trazi 52 GB za instalaciju cs3 master 16 ,..za sistemski disk za pro posao treba najmanje 250 GB sve ostalo je malo,..a rad ne racunam scratch iz FCP ide na drugi disk to se podrazunjeva,..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, m@xym, Riba, VanjusOS, yawn pong, Anonimci (807)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO