Hyperviz Peek & Poke
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hyperviz Peek & Poke

03.10.2009 | 21:00
Ja se javljam ovamo umjesto ispod vijesti o P&P rođendanu jer mi se čini da će komentari tamo biti manje primijećeni, a kasnije će, ako zatrebamo, te komentare biti teško naći.

Elem...

1. Svaka čast! Super je! Mrak. Mrkli mrak! Oduševljen sam! Elita na BBC-u me nabrusila da je odem malo zaigrati na mom C=128. Evo mojih prijedloga kako "popeglati" neke detalje...

2. S obzirom da je dostupno na www, više stvari treba pisati na engleskom, za one posjetioce koji tu nabasaju odnekud. U najmanju ruku - objasniti da je to neprofitni projekt, da se financira isključivo od donacija i volonterskim radom.

3. U tom smislu, kad već mogu porušiti sve lijepo poslagane šalice, zašto ih ne mogu kupiti? Ono - za pravo - kupiti, da mi stigne poštom, ili barem kupiti virtualnu šalicu (kao sliku, wallpaper, neki 3d rendering filmić...). Ili, zašto nema "škrabica" na ulazu? Ne za e-učionicu, nego baš za peek&poke.

4. Bilo bi fora da se na zidu može vidjeti info natpise (koje je to računalo, tko ga je i kad napravio, koliko ih je prodano, itd.). Nama su to sve poznate stare ljubavi, ali mnoštvo je nekih novih klinaca kojima je to sve neka starudija...

5. Ne vidi se jasno pročitati što piše u log booku (ne da se dovoljno približiti). Zašto se ne može ništa upisati u log book?

6. Video-clip s TV prilogom s otvorenja je super ideja, ali je jako jako jako jako previše sprešan - od kompresije se uopće ne razaznaju lica (jeste li to htjeli ili...?) Zašto ne stavite neke engleske subtitlove ispod da oni isti nabasali kuže o čemu pričate.

7. Za te iste nabasale, zašto negdje po zidovima (ili npr. tamo gdje su prazne police na kojima u naravi stoje stare informatičke knjige) ne stoji neki info o Rijeci, Hrvatskoj...

8. Kad kliknem na davanje donacije u budućoj e-učionici (i kod šalica, i kod škrabice na ulazu...), PayPal bi se trebao otvoriti u novom tabu ili novom prozoru umjesto da pregazi hyperviz, jer onda kad se vratim natrag sa back, tura počinje ispočetka, a ne odatle gdje sam stao.

9. upravljanje mi je i dalje trapavo - ta kombinacija miša i kursorskih tipaka je... gnnnn. Baš me živcira. Jel to ne može drugačije? Ono - kad mičeš mišem, gledaš okolo, a kad držiš pri tom tipku, hodaš. Ili nekako drugačije, samo da si čisto na mišu.
03.10.2009 | 21:19
Ja bi i burek džaba!
03.10.2009 | 21:41
Cheapskate!
03.10.2009 | 21:48
picajzla.jpg
03.10.2009 | 21:54
Smayoo, oladi!
03.10.2009 | 22:13
???
03.10.2009 | 23:31
Đipi je voditelj projekta, pa vjerujem da će on biti detaljniji od mene. Ukratko, većinu toga što si nabrojao smo itekako svjesni.

2. Na webu jest HR i ENG verzija (izbornik na početku s tipkama), ali ovo ostalo nedostaje, to sada hendla Riba, pa će kada stigne i to biti uređeno.

3. Od prije postoji ideja da se Piki suvenirnica preseli na web, ali to traži i dodatni angažman našeg volonterskog osoblja oko zaprimanja i slanja drangulija. U nekom ograničenom obliku to se radi već sada, ali svakako je super ideja da se sve to može unutar hyperviza.

4. Da, ovo je visoko među prioritetima, pričali smo i o tome da se u 3D-u one info-pločice mogu "uzeti u ruku" i pogledati, ali i da se info pokazuje sa strane na samom webu... sve je izvedivo, samo traži vremena.

5. Istina. I neka računala bi bila fora zumiranija (jer dosta detaljne teksture), ali to traži još malo vremena koje nam je sada kritičan resurs.

6. Ideja za titlove je super. Loše je kvalitete samo zato jer smo željeli da file bude što manji.

7. Mnogo toga još treba ubaciti, svi koji su bili u Pikiju znaju koliko toga ima. Imamo pregršt ideja.

8. Znamo za to, ali trenutačno nismo mogli elegantnije.

9. Koristi standardne gamerske tipke AWSD + miš. Ako je dobro za WoW, može i za muzej!
03.10.2009 | 23:56
2. S obzirom da je dostupno na www, više stvari treba pisati na engleskom, za one posjetioce koji tu nabasaju odnekud. U najmanju ruku - objasniti da je to neprofitni projekt, da se financira isključivo od donacija i volonterskim radom.

U planu je. Engleski hyperviz je spreman i čeka ostatak teksta za web.

3. U tom smislu, kad već mogu porušiti sve lijepo poslagane šalice, zašto ih ne mogu kupiti? Ono - za pravo - kupiti, da mi stigne poštom, ili barem kupiti virtualnu šalicu (kao sliku, wallpaper, neki 3d rendering filmić...). Ili, zašto nema "škrabica" na ulazu? Ne za e-učionicu, nego baš za peek&poke.

Primarna misija je osposobiti učionicu, kao jedan od oblika samofinanciranja muzeja. Zato je upravo tamo fokus na donacijama, da ne tlačimo ljude svakih 5 metara sa "daj babi kunu" konceptom (ne kažem da nije učinkovit, ali...).

4. Bilo bi fora da se na zidu može vidjeti info natpise (koje je to računalo, tko ga je i kad napravio, koliko ih je prodano, itd.). Nama su to sve poznate stare ljubavi, ali mnoštvo je nekih novih klinaca kojima je to sve neka starudija...

Bit će. Vjerojatno ne na zidu nego u nekakvom overlayu, ali bit će.

5. Ne vidi se jasno pročitati što piše u log booku (ne da se dovoljno približiti). Zašto se ne može ništa upisati u log book?

Bit će ti lakše za pročitati u full screenu (tipka "M" ). Ne može se upisati jer (još) nije interaktivan. Ubacili smo ga, kao i šalice, u zadnji čas, neplanirano, a u međuvremenu je evoluirao samo od statične zatvorene knjige na stolu do knjige koju možeš otvoriti/zatvoriti i pročitati Obijev i Markov komentar.

6. Video-clip s TV prilogom s otvorenja je super ideja, ali je jako jako jako jako previše sprešan - od kompresije se uopće ne razaznaju lica (jeste li to htjeli ili...?) Zašto ne stavite neke engleske subtitlove ispod da oni isti nabasali kuže o čemu pričate.

Kompresija je trade-off u odnosu na veličinu hyperviza (23MB ). Filmići su trenutno u 128x128 pixela. To što se vrti na TVu je duže od svih ostalih filmića zajedno pa bi duplo veća rezolucija značila vraćenje na preko 35MB. Moguće da ćemo kompletan video prebaciti na streaming, onda to neće biti toliki problem. A titlovi su nešto što se definitivno ne bi vidjelo da je embeddano u filmić te rezolucije, što znači da bi trebalo titlovati u overlayu. Što zapravo nije loša ideja. Dapače.

7. Za te iste nabasale, zašto negdje po zidovima (ili npr. tamo gdje su prazne police na kojima u naravi stoje stare informatičke knjige) ne stoji neki info o Rijeci, Hrvatskoj...

Nadam se da će se taj info naći u nekom drugom hypervizu. :-X

8. Kad kliknem na davanje donacije u budućoj e-učionici (i kod šalica, i kod škrabice na ulazu...), PayPal bi se trebao otvoriti u novom tabu ili novom prozoru umjesto da pregazi hyperviz, jer onda kad se vratim natrag sa back, tura počinje ispočetka, a ne odatle gdje sam stao.

Ako web aplikacija otvara novi prozor, to se tretira kao pop-up, a većina novovjekovnih browsera ima defaultno disejblane pop-upove (i dobro da ih ima!). To nam ostavlja samo dvije upotrebljive opcije: 1. ovo što je sad i 2. otvaranje sadržaja nove stranice na istoj stranici na kojoj je hyperviz, samo na dnu (u frejmovima). Oba rješenja su ne-posebno-sretna: prvo zahtjeva ponovno učitavanje hyperviza, a drugo napravi "kupus" na stranici. Radimo na tome.

9. upravljanje mi je i dalje trapavo - ta kombinacija miša i kursorskih tipaka je... gnnnn. Baš me živcira. Jel to ne može drugačije? Ono - kad mičeš mišem, gledaš okolo, a kad držiš pri tom tipku, hodaš. Ili nekako drugačije, samo da si čisto na mišu.

Može kako god, s obzirom da je sve custom krojeno, ali ovo je standardizirani način pa nema potrebe za otkrivanjem tople vode. Ako su ti kursorske tipke nespretne, na raspolaganju ti je i klasična AWSD kombinacija. A osim "M", možda pomognu i "P" i "0" (nula). "P" isključuje/uključuje glazbu, a "0" prikazuje FPS. Dodatni hint: ako prilikom ulaska u full-screen ("M" ) padne frame-rate, preporučam izaći (ESC) i ući ponovo. Frame-rate u full-screenu mora biti nešto veći od onog u prozoru.

I, kad već pišem hintove, ako grafička kartica ne podržava antialiasing, kvaliteta prikaza bitno opada (ne samo zato što "linije nisu glatke" nego zbog šavova koji se pojavljuju na geometriji topologije optimizirane za AA). Prijevod: preporučam šetnju kroz hyperviz na nekoj "normalnoj" grafičkoj kartici.
04.10.2009 | 00:31
Đipi, hvala na detaljnom odgovoru. Zapravo ga nisam ni očekivao. Vi svakako znate što se kako može ili ne može napraviti. To što sam napisao su više bili prijedlozi ili ideje.

Samo još jedno u vezi točke 8 - Opera defaultno ima "block only unwanted popups", to jest one koji nisu izravno rezultirali mojim klikom. Pretpostavio bi da i ostale surfalice do danas imaju to tako nekako riješeno. Ili?
04.10.2009 | 00:40
Đipi, hvala na detaljnom odgovoru. Zapravo ga nisam ni očekivao. Vi svakako znate što se kako može ili ne može napraviti. To što sam napisao su više bili prijedlozi ili ideje.

Manje-više se uvijek sve može napraviti, samo je pitanje vremena i novaca. A ideje su uvijek dobrodošle - uredno ih zapisujem i u jednom trenu mi dođu na ToDo listu.

Samo još jedno u vezi točke 8 - Opera defaultno ima "block only unwanted popups", to jest one koji nisu izravno rezultirali mojim klikom. Pretpostavio bi da i ostale surfalice do danas imaju to tako nekako riješeno. Ili?

Ne koristim puno browsera pa ne mogu govoriti generalno, međutim i ja vjerujem da poštuju sličnu logiku ovoj koju si opisao. Ovdje je trik u tome što klik unutar hyperviza, proslijeđen browseru, nije "tvoj" klik nego "hypervizov" pa se tretira kao "unwanted" pop-up. Isto vrijedi i za klik unutar hyperviza koji trigga JavaScript funkciju na web stranici s koje je hyperviz pokrenut - sve je OK dok god ta funkcija ne pokuša otvoriti pop-up - kad pokuša, taj request je izignoriran jer nije posljedica OnClick() eventa (ili kako se već interno zove event kojim browser testira korisnikov klik).
04.10.2009 | 09:26
Eh... Da, naravno... Nisam o tome tako razmišljao...
04.10.2009 | 15:50
Meni je super. Kretanje je lako i fluidno, filmići su poprilično dobro odabrani (flight simulator nikad nije bio onako fluidan na XT/AT PCjima ). Nadam se da će i online muzej biti uskoro onako pun kao i u real life.

E da, želim šutati šalice nakon što ih srušim na pod.
04.10.2009 | 22:34
Da. To sam i ja pokušao! I zašto se ne žele razbiti?
04.10.2009 | 23:15
Zato jer su od nas tražili da poštujemo "no cups were harmed during the making of this hyperviz" klauzulu. Bilo je malo natezanja s odvjetnicima kad su shvatili da je u pitanju interaktivna tehnologija pa da i gledatelj odlučuje o sudbini šalica, ali nemo'š protiv WCA-a (World Cups Association, za neznalice). Eh.
05.10.2009 | 02:07
Heh, ali to je hipervizirani svijet. Jednostavno - kreirajte šalice koje ne trpe kad ih se razbije, nego zapravo vole i čeznu za tim. Kao ona krava iz Restorana na kraju svemira...
05.10.2009 | 13:47
Predložit ćemo WCA-u. Ali njihova je zadnja.
14.10.2009 | 00:29
Šalice su i dalje čitave, ali dodali smo potpuno novi način za ih porušiti koji će posebno zabaviti Amigaše. Hint (s obzirom da je easter egg u pitanju): prvo se aktivira pritiskom na jednu tipku pa se onda sa RMB uživa do mile volje.

I, važnije, dodane su "info kartice" koje postoje i u "pravom" Pikiju pa je sad sve skupa puno informativnije.
14.10.2009 | 15:34
Vidi se da je Amigaš imao prstiće u ovome!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, cariblanco, m@xym, Riba, rusty, Anonimci (490)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO