06.10.2009 | 12:25
Djuro, što reći - slažem se.
Kako prvo treba pomesti ispred svog ulaza, počet ću od sebe. Prije nego netko zaključi krivo, ona piramida koju sam prenio - sebe ne vidim u onom vrhu pametnih, ja sam samo još jedan "stupid fuck", a ponekad, kada imam dobar dan, mogu biti tek granični slučaj. I to nije neka lažna skromnost, to je objektivna činjenica koja se može vidjeti iz rezultata koje postižem spram rezultata koje bih temeljem nekakvih mojih "kvaliteta" trebao postizati.
Sebe ne smatram lijenim, ali imam problem multitaskinga. Ja se potrošim dnevno vrteći "motor" na visokim okretajima, ali rezultat je jadan jer sam disperziran i van fokusa. O previše toga moram voditi računa i to jednostavno ne mogu kvalitetno raditi. Netko tko onda prati samo jedan moj zadatak može zaključiti da sam lijen ili glup. Kada imam jedan, dva ili do tri jasna zadatka, mislim da ih mogu odraditi barem vrlo dobro, u roku i radeći debelo prekovremeno ako je potrebno. No, stvarni uvjeti poslovanja u Hrvatskoj su takvi da kao mali poduzetnik nemaš taj luksuz biti fokusiran na jedno - jer ćeš polomiti sve ono drugo "sitno", a ako to napraviš potkopao si temelje i sve se počne urušavati. I siguran sam da postoji čarobna formula da se i to prevaziđe, ali kako sam "stupid fuck", ja je ne vidim - ili jednostavno za nju nemam energije.
Ipak, nije sve tako depresivno. Jučer sam kolegi rekao kako sam ljude jasno počeo svrstavati u tri vrste:
- lijenu i neproduktivnu bagru koja zbog nepravednog društvenog uređenja živi na grbači ostalih i koja ni na koji način ne doprinosi društvu niti civilizaciji globalno (osobno ih prezirem!),
- radnike koji brinu za hladni pogon civilizacije, vrijedno rade za svoju plaću ono što im se kaže, nisu baš inventivni i ambciozni, ali to se od njih niti ne očekuje, oni žele odraditi pošteno svojih 8 sati i zatim se posvetiti reprodukciji vrste i vlastitim užicima (osobno ih poštujem baš sve - od uličnog čistača, zavarivača, trgovca, pa sve do vojnog pilota ili liječnika),
- ljude koji stvaraju nešto novo, koji unose nove vrijednosti u naše društvo bez obzira nalaze li se na umjetničkom ili na znanstvenom kraju krivulje stvaranja, to su glazbenici, slikari, pisci, dizajneri, istraživači, arhitekti, inženjeri, poduzetnici i znanstvenci, za njih mislim da imaju sreću da rade to što rade - jer čovjek svoje potpuno samoostvaranje može doživjeti tek kroz kreaciju, a to je i jedini način da nam civilizacija ide naprijed i da ostavimo nešto dobro budućim generacijama.
Problem je što je onih iz prve skupine u nekim državama previše, a pogotovo kod nas u Hrvatskoj.