28.10.2009 | 01:44
Dragi Tito,
da je Tito živ vjerojatno bi pri ruci imao neki elegantni Mac, kao Modni Mačak - stila radi : )
Malo šale - ako je smiješno, naravno.
Kad sam se zainteresirao postoji li pojam "Kultura Mac korisnika" zapitao sam se postoji li nešto zajedničko u ljudima koji sa svrhom za svoj posao ili razbibrigu radije koriste Mac od PC-ija.
Dakle, ne polazim od postavke da nas korištenje Appleovih proizvoda čini drugačijima, boljima, kreativnijima, nego da npr. volimo svoj posao i da želimo da nam u tom poslu računalo više pomaže negoli odnemaže.
Iz svega što sam do sad primijetio u komunikaciji s korisnicima Mac-ova mogao bih reći da nam je možda zajednička oznaka osjećaj za lijepo, ljubav prema informatičkoj tehnologiji, otvorenost za novosti na tom području, inventivnost, radoznalost, okrenutost prema budućnosti... Sve su to oznake koje mogu krasiti neku zajednicu, koje mogu određivati odnose unutar te zajednice - makar ona bila virtualna.
Ja nisam Mac-fanatik jer nemam vremena da to postanem. Ne stignem pratiti niti informativno što ima novoga od Applea od prvog MacBook na Intelu do danas. Pratim, ali ovlaš. Bilo bi to gubljenje vremena jer mi to znanje ne bi koristilo. Osim toga ne mogu sve to ni kupiti, a niti mi je potrebno.
Nekome mogu izgledati kao Mac-fanatik jedino zato što ne pomišljam na prelazak na PC, dokle god to ovisi o meni, a to je zato jer je iskustvo s Mac-om pozitivno - nije savršeno nego pozitivno.
Nesavršena je npr. plastika na prvom bijelom Intel MacBook-u, a pozitivno je što u dvije i pol godine rada nisam imao niti jedan problem s operativnim sistemom. Mac me nikad nije "izdao" u pola posla. PC jest. Više puta. To se ne zaboravlja. To se ne može oprostiti. Da je čovjek, možda bih mu oprostio, ali stroj mora i može biti "savršen" - u granicama u kojima nam služi.
Kultura je duh neke zajednice. Taj "duh" može biti razigran, vedar, kreativan, otvoren... a može biti zatvoren, mračan, pun strahova, priča o neprijateljima, bolestan... O tome sam htio govoriti kad sam pitao postoji li "Kultura Mac korisnika". Htio am pitati postoji li među nama nešto zajedničko - osim Mac-a? To me zanima.