30.10.2009 | 19:27
Ja smatram da problem Piranskog zaljeva (koji se nikad do prije par godina nigdje nije zvao "Savudrijska vala", gledao ja na kartama iz 80-ih, 50-ih, 30-ih i 18xx-ih) zapravo nije problem. Ili jest, nekakav marginalan, kao i problem Šarengradske ade, dijela Kopačkog rita, Sv. Gere, onih otočića kod Neuma, itd. o kojima nitko niti nema pojma, jer su važni jedino lokalno pa i njihovo rješavanje treba prepustiti lokalnim samoupravama s obje strane granice, a kad se one dogovore to jednostavno prihvatiti (kao što je riješen isti takav problem Vukovarske ade).
Od Piranskog zaljeva je napravljen cijeli show u isključivom interesu slovenskih i hrvatskih političara koji, sad jedni, sad drugi, kad god je potrebno odvratiti pažnju sa zaista bitnih stvari, opet u medije gurnu opet istu prežvakanu priču kako bi nacije spremno skočile na tu kost. I ta tzv. blokada radi Piranskog zaljeva je bila izgovor da nas stave na led jer hrvatskim (nesposobnim i korumpiranim) političarima nije odgovaralo da se kaže jasno i glasno da se kasni s usklađivanjem i da se najkritičniji problemi (korupcija i sudstvo) ne rješavaju. Pogodite zašto.
Osobno poznajem nešto Slovenaca i mogu reći da su ogromna većina onih koje sam upoznao pošten, odgovoran i (u prosjeku puno više od nas) radišan svijet koji nikako nije zaslužio da im lijepimo bilo kakve etikete. Isto kao što ni mi nismo zaslužili da nam lijepe bilo kakve etikete. Glavni je problem u tome što i oni, kao i mi, nisu još došli dotle da svedu korumpirane i nesposobne političare na neškodljivu mjeru.
Ja čvrsto vjerujem da će doći budućnost kad se nacionalni identitet neće morati jamčiti, štititi i braniti državnošću, državnim granicama, teritorijalnim suverenitetom, itd. Čvrsto vjerujem da će doći budućnost u kojoj će kulturni identitet postati važniji od nacionalnog i u kojoj će različitost postati bogatstvo.
Ali na stranu to - posve sam siguran da će, onog časa kad se njihovi i naši paraziti i vucibatine (čitaj: političari) dogovore da im tako odgovara, medijska pažnja oko Piranskog zaljeva splasnuti u trenu i onda će se nakon nekog vremena početi s doziranim povremenim izjavama stila "ko nas, bre, zavadi". I to od onih istih koji su do jučer i s naše, i s njihove strane najviše šiljili po tome.