Kupovina izvan HR
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina izvan HR

16.11.2009 | 19:00
Zanimaju me iskustva kupovanja Apple robe izvan RH. Malo sam po netu ceprkal i nasel u Gracu ducan McSHARK i u Trstu BIP COMPUTER SRL. Zanima me da li je netko (valjda je) kupoval u tim ducanima ili ima kakva bolja ideja? I zanimaju me cijene, da li su iste kao u Apple Storeu (italija, austrija). store.apple.com/it ili store.apple.com/at
Znam da su tipkovnice nehrvatske, ali mozda razlika u cijeni pokriva kupovinu kod nas (tastature mislim).
Kakva su iskustva na carini i kolika je carina? Ako ima netko iz prve ruke za reci koju. Hvala na odgovorima.
16.11.2009 | 19:20
Carine na tehniku nema, plaća se samo PDV.
16.11.2009 | 19:27
Ovisi sto kupujes. Mini i laptopi se mogu prevesti bez PDV-a, khm, khm... Za desktope i iMac nisam siguran koliko se isplati. Sto se konkretnih trgovina tice ovdje u forumu su se vec spominjale neke trgovine u Austriji kojima su ljudi zadovoljni, ja osobno nemam iskustva...zadnja koju sam koristio u Trstu je vec dugo zatvorena.
16.11.2009 | 19:47
Kakav sa tutlek, mislim da se u AT i ne isplati kupovati ako se sve placa, kao ni u IT. (u pitanju je iMAC 27")
Dobro, ostaje pitanje "pouzdanosti" ducana koje sam navel i da li se isplati obici ih, tj. da li su opskrbljeni. Nist mi ne znaci ono "za par dana" i tak. Znaci klasicni shoping (kao nekada). Hvala
@serafin - meni je tip na carini tupil da se placa carina i na racunala, ne znam u cemu je stos. I jos je rekel da do 5k kuna ide skraceno carinjenje, a preko 5k kuna ide spedicija. E sad, nije mi se za isprobavati i igrati na milost carinika. Znam da Slovenci javljaju nasima kada se vozi nekaj prek 500eur (za fotoopremu je provjereno).
16.11.2009 | 20:17
Odavno nisam kupovao ništa preko granice, ali u načelu ni špedicija nije nikakav bauk. To je samo još jedan papir više koji platiš parsto kuna. Jedini je problem što moraš biti na graničnom prijelazu u radno vrijeme špediterskog ureda (na svakom graničnom prijelazu imaš jedan).

Inače, carine *ima* u smislu da se provodi carinski postupak i naplaćuje carinska pristojba (tarifa ide po razredima, prema cijeni proizvoda, minimalno 40 kn do ne znam koje cijene, onda nešto više - možda 100 kn - do neke iduće granice itd.), ali je carinska stopa 0% za tehniku, dakle ne plaća se nikakva carina, samo pristojba i PDV.
17.11.2009 | 00:11
Kupovao sam u oba dućana. U McSHARKU ne primaju kartice! Samo keševina. Po meni, BIP (Trst) je bolje opskrbljen, plačanje i u cashu (još ti daju dodatni popust ako kupiš više robe), ima čak i cura koja priča tečno hrvatski.

Eto!
17.11.2009 | 19:58
Sve je to sreca, ja sam sve kupovao preko interneta, MBP, opremu (externe HDD, SLR foto aparat, ..).
Gledas gdje se placa manja postarina, ali opet sreca, sve naruceno uredno dodje, nesto prije, a nesto kasnije.
Sve uredno radi osim sto mi je dosao MBP sa ostecenim ekranom, vidi se mala tamnija fleka na svjetloj podlozi, imas garanciju, ali u HR ti niko nista ne priznaje.
obrazlozenje, da se nastalo ostecenje nemoze dogodit normalnom uporabom, hi

Uvijek ti je jeftinije kupovanje van RH, minimalna usteda je trecina iznosa. Ovo sve navedeno poredim sa USA trzistem.
17.11.2009 | 20:38
Ja sam kupio u McSharku i Grazu svog starog Minija... prije toga sam ih kontaktirao mailom i rezervirao Minija. Osoblje ljubazno, brzo... nema prigovora. Preko granice nitko nije ni pitao za Minija, a komotno sam mogao i 24" iMaca staviti u bus jer nas nisu opce pregledavali lol.... ugl svakako bih preporucio kupovinu vani. Barem iz moga iskustva.

bok!
17.11.2009 | 21:19
Ako je zgodna ova u BIP ducanu, moram skoknuti, a i vinjeta ne treba. lol
Cijene su mislim iste, tak da mi je sve jedno. U ZG-u sam, tak da je i kilometraza nekak podjednaka. Hm, rezervirati treba. To moram isplanirati.
18.11.2009 | 11:42
Ako se kupuje preko grane:
do 500€ Slovenci ne javljaju našima. Ako prelazi tu svotu, riskiraš prekršaj ako ne prijaviš (pitanje: imate li što za prijaviti...). Ako vrijednost prelazi 5000kn, moraš cariniti na unutarnjoj ispostavi (Jankomir, recimo) i plačaš, što se carine tiće, samo PDV 23%+troškove špediera na granici i unutarnjoj. Ako je vrijednost robe do 5000kn, možeš ocariniti robu na granici ali ti je jedinstvena stopa carine 10% plus PDV 23% na zbroj vrijednosti robe i carine, dakle:
100 vrijednost robe
10% na 100=10 carine
110 osnovica za PDV (23%)=135,3
to znači cca 35-36% na vrijednost po računu.
Dakle, možeš cariniti na grani do vrijednosti robe, preračunato 5000kn, ili unutra bez stope carine jer se carini po carinskoj tarifi, po kojoj se sva roba može razvrstati(harmonizirani sustav) ili riskirati. Odluči!
18.11.2009 | 13:16
zabac je napisao:
Ako je zgodna ova u BIP ducanu, moram skoknuti, a i vinjeta ne treba. lol
Cijene su mislim iste, tak da mi je sve jedno. U ZG-u sam, tak da je i kilometraza nekak podjednaka. Hm, rezervirati treba. To moram isplanirati.

evo i ja se planiram dokopati novog iMaca 27'', pa sam razgovarao s frendom koji je često u Italiji (inače je pripadnik tal. manjine) i uvjerava me da bez obzira na službenu cijenu na netu, možeš u dućanu skinuti 10-15% te cijene + još ih nagovoriš da ti daju fakturu na onih 500€ za povrat IVE. još ako ga uspiješ prošvercati - puna šaka brade. čak i bez toga, da ga i prijaviš si prošao puno povoljnije. i obavezno treba pričekati blagdane...
ne znam imate li vi kakvih saznanja u vezi tih cijena, drže li se Appleovi reseleri striktno službenih cijena ili se fakat može cjenkati.
ja ću krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca ići do Trsta i na licu mjesta provjerit detalje, pa ću vam javit - jel zgodna ta u dućanu. ok, i to za Maca, al to nije tolko važno...
23.11.2009 | 01:48
a kako stvari funkcioniraju kad netko tko živi vani dolazi k nama? jel može on unijeti npr. iMac kao svoj i vratiti se doma bez njega ili ga mora prijaviti prilikom ulaska u zemlju i pokazati ga kad opet izlazi?
23.11.2009 | 09:06
Teško da bi na granici popušili foru da ti je imac osobna prtljaga. Za lap, ok.
Ali tko zna. To bi sličilo na vic o tome što je to: ima tri noge, crno je i visi na zidu? Naravno nemaš pojma, a lik veli- klavir. Pa kako klavir visi na zidu? A šta tebe briga gdje ja držim klavir! Tako bi možda prošao i imac.
23.11.2009 | 10:00
Finn je napisao:
a kako stvari funkcioniraju kad netko tko živi vani dolazi k nama? jel može on unijeti npr. iMac kao svoj i vratiti se doma bez njega ili ga mora prijaviti prilikom ulaska u zemlju i pokazati ga kad opet izlazi?

Moze ga unesti i prijaviti na ulasku pri cemu se evidentira i mora ga kod napustanja zemlje iznesti van.
23.11.2009 | 13:35
a šta ako mu za vrijeme boravka padne sa stola i polomi se?
23.11.2009 | 14:01
ma da, to sam i pretpostavio, da se ne može samo tako nešto unijeti...

ili se prijavi da je pao sa stola...
23.11.2009 | 16:40
Ima tu dosta manevarskog prostora, ali nisam siguran da je uputno o tome ovako javno raspravljati, pa koga zanima mozemo privatno.
30.11.2009 | 16:49
dakle, bio sam u subotu u Trstu u BIP Computers shopu.

1. mala je zgodna ali ne govori hrvatski, a ni engleski joj nije baš nešto jak. valjda su prije imali neku drugu "malu"...

2. iMac 27'' QuadCore još nisu dobili. pretpostavljaju da će ih dobiti za blagdane, ali mi je tip rekao da će se vjerojatno morati unaprijed naručiti jer misli da će dobiti samo nekoliko komada. ostavio sam mu svoj mejl da mi javi kad im stignu. cijena je kao na netu, 1.800€, a daju samo 6% studentskog popusta (uz predočenje potvrde s faxa da si upisan u tekuću godinu).

u trgovini imaju jednu 27-icu C2D, izgleda krasno i ne čini mi se uopće tako pretjerano velika. samo mi je malo preširoka, taj wide screen mi je nekako preširok, ne znam... probao sam malo miša, bio je na nekom malom okruglom podlošku, a i brzina strelice mu je bila malo sporija, pa nisam mogao steći neki pravi feeling. nije me u svakom slučaju oduševio, ništa posebno.

toliko iz Trsta...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, BoroZvijer, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (838)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO