Microsoft
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Microsoft

05.02.2010 | 00:44
Ljudi koji koriste Mac znaju da Microsoft već neko vrijeme zabušava i živi na staroj slavi.

Sad je to i donekle službeno: Microsoft’s Creative Destruction.

"Despite billions in investment, its Xbox line is still at best an equal contender in the game console business. It first ignored and then stumbled in personal music players until that business was locked up by Apple.

To this day, you still can’t use Office directly on a Tablet PC. And despite the certainty that an Apple tablet was coming this year, the tablet group at Microsoft was eliminated.

What happened? Unlike other companies, Microsoft never developed a true system for innovation. Some of my former colleagues argue that it actually developed a system to thwart innovation"

Članak je napisao Dick Brass - Dick Brass was a vice president at Microsoft from 1997 to 2004.
05.02.2010 | 02:57
Da, to je ono is New York Timesa? Zanimljivo je da im je toliko trebalo da shvate da nešto rade krivo... valjda ljudi izgube taj osjećaj kada plivaju u parama.
05.02.2010 | 03:22
Da, baš čitam i komentare na redditu - pitam se da li je to samo koincidencija nakon izlaska iPada pa će sad sve postati još očitije da MS i dalje nema dobar odgovor niti na iPod i iTunes ni na iPhone/Android, a sad evo i iPad otvara cijeli novi uzrok za glavobolju.
05.02.2010 | 10:40
e je li istina da je bill pomogao apple kad mu je najteze bilo '97 sa 150 mil. dolara?
05.02.2010 | 10:58
Pogledaj si film Pirates of Sillicon Valley
05.02.2010 | 12:46
Misliš na ovo:

Popratni text: STEVE'S JOB: RESTART APPLE
05.02.2010 | 12:50
Koliko sam ja čitao, nije to bila baš samaritanska pomoć, nego je konačno nagodbom M$ kupio za toliko love Apple dionica u zamjenu za odustajanje od copyright tužbe. Ili sam nešto pobrkao?
05.02.2010 | 22:15
kupio je nesto akcija i s tom lovom se apple oporavio.I sad imaju oko 10% akcija od apple-a.Zato mene cudi sto apple korisnici ne mogu smisliti windowse.
05.02.2010 | 23:26
scarface32 je napisao:
.Zato mene cudi sto apple korisnici ne mogu smisliti windowse.

hmm, ne bi se slozio, iako koristim osx u svakodnevnom radu privatno, u poslovnom planu windowsi ispunjavaju sva moja ocekivanja. Mislim da su jako napredovali, pogotovo nakon izlaska Viste koji je po meni jos uvijek najbrzi i najstabilniji Microsoft OS trenutacno na trzistu (za workstation platforme) koji u mnogocemu nadmasuje OSX.

Microsoft dugo nije izbacio nekakav korisni hardware, no sto se software-a tice rade punom parom, uostalom rade i software za OSX, vjerojatno da nemam Entourage, termianl server client bi odavno imao windowse na svom macu.
06.02.2010 | 00:18
scarface32 je napisao:
kupio je nesto akcija i s tom lovom se apple oporavio.I sad imaju oko 10% akcija od apple-a.Zato mene cudi sto apple korisnici ne mogu smisliti windowse.

Nazalost u krivu si da ne mozes biti vise.

1. Za 150milijuna dolara su kupili non-voting dionice u zamjenu za zatvaranje svih tuzbi, dogovor o ugradjivanju IEa u standardnu instalaciju Mac OSa, a zauzvrat su se osigurali da ce se Office raditi slijedecih 5 godina, te su pritom i dozvolili razmjenu zasticenih tehnologija napravljenih do tada.

I btw dionice je MS odavno prodao, negdje 2000tih, kad su im tako pokusali srusiti uzlet

informiraj se malo, pogledaj film i tako...
06.02.2010 | 01:28
Ma rade oni punom parom sada ...
arstechnica.com/microsoft/news/2010/02/w...y-for-some-users.ars
06.02.2010 | 02:03
bpremus je napisao:
u poslovnom planu windowsi ispunjavaju sva moja ocekivanja. Mislim da su jako napredovali, pogotovo nakon izlaska Viste koji je po meni jos uvijek najbrzi i najstabilniji Microsoft OS trenutacno na trzistu (za workstation platforme) koji u mnogocemu nadmasuje OSX.

Jbt, čovječe, pročitao sam ovo što si napisao jedno 10x da budem siguran da sam dobro shvatio što si napisao. I još uvijek ne vjerujem svojim očima.

No, vjerojatno je stvar u tome da su tvoje poslovne potrebe takve da je to moguće. Ne pada mi na pamet što bi to moglo biti. Možda imaš kafić ili dućan ili tako nešto pa ti windowsi trebaju da u ćošku vrte neki screensaver, ono, kao - za ukras.

Radim svaki dan na Windowsima (prvenstveno zbog AutoCAD-a i našeg poslovnog softvera u firmi) i svaki dan mi je sve teže, zato što sve što ne moram raditi na Win - radim na Macu.

A što se Viste tiče - to je živa katastrofa od OS-a. Tako nešto zakrečeno (pa čak i nestabilno) nisam vidio još od Win95. Kako, čovječe, po kojem kriteriju je to tebi najbrže i najstabilnije?
06.02.2010 | 02:40
smayoo je napisao:
bpremus je napisao:
u poslovnom planu windowsi ispunjavaju sva moja ocekivanja. Mislim da su jako napredovali, pogotovo nakon izlaska Viste koji je po meni jos uvijek najbrzi i najstabilniji Microsoft OS trenutacno na trzistu (za workstation platforme) koji u mnogocemu nadmasuje OSX.

Jbt, čovječe, pročitao sam ovo što si napisao jedno 10x da budem siguran da sam dobro shvatio što si napisao. I još uvijek ne vjerujem svojim očima.

Ha, ha, ha!

Najzabavnije je zapravo to što su ova dvojica prije tebe mrtvi-hladni prešli preko svega. Vrlo miroljubiv pristup. A opet, moram priznati da je vrlo provokativno napisati tako nešto na Mac forumu. Čak i da ode na neki 100% Windows site, izjava da je Vista Best-OS-Ever zvuči kao da netko kaže da su Spajsice bile najbolji bend svih vremena.

Tko zna o čemu se tu radi?
06.02.2010 | 03:11
Ja Vistu (R.I.P.) pamtim samo po tome što je to najviše puta deinstalirani OS s novih strojeva koje su nam frednovi donosili. Ono priče tipa: "Ej, kupio sam ovaj novi predivni notebook, ali radi sporije od starog, pa ako mi možete skinuti Vistu i staviti nešto normalno..."
06.02.2010 | 04:19
Ja sam mislio ispocetka da je samo provokacija...za slucaj da nije dat cu svoj drugi komentar...

@bpremus - "...Viste koji je po meni jos uvijek najbrzi i najstabilniji Microsoft OS trenutacno na trzistu (za workstation platforme)..."

Mozda za neke brutala workstatione gdje se i proizvodjac upleo u sam os tj. s driverima prosarao sistemom i iskljucio gomile stvari koji taj os cine smecem - jedino bi mi to imalo neke djecje logike...a opet tako je MS sada napravio Windowse 7 - samo iskljucio i sakrio par stvari u Visti i dodao novi izgled pa mozda i je tako.

A mnogima se na jakim racunalima Vista cinila brza od XP-a pa cak i meni, brze mi je nekako podizala i loadala mape u Call of Dutyu 4 - za to je taj os kod mene samo i bio namjenjen, probao sam i par drugih stvari raditi al nije islo... u usporedbi s OS X om.

Instalirati Vistu i na neki jaci stroj je jednako samoubojstvu a kamoli ne na neki prosjecni...
Onaj dio o usporedbi sa OS-X om necu ni komentirati...!
Ako si game developer onda ti je svakako Vista bolja od OS-X a
06.02.2010 | 10:37
hehe znao sam da treba malo kapnuti ulja da bi se rasprava krenula, mislio sam da ste svi na skijanju...

za te Igre izmedju apple-a i MS-a nisam upoznat, Ferengi Rules of Acquisition No 35. War is good for business. Do god oni izbacuju apliacije ja sam sretan.

Istina je naravno da sav posao koji se radi na windowsima se moze odraditi na OSX-u, osim pojedinih aplikacija koje su nisu jos izasle za OSX.

Sto se Viste tice neke od novosti; prva stvar user sada drzi sve potrebne podatke u documents and settings, user control sada ispravno trazi credentials kod instalacije software-a, program and file indexing, preboot cache, dual core... tu su jos aero efekti, glass, gadgeti itd... DX10 / DX11, mislim da bi prvo trebali nauciti koristiti OS prije nego pocnete pljuvati po njemu, uostalom nauci protivnika prije nego ga zelis unistit, iz tog razloga sam ja zapeo na Mac-u. Inace radim kao sistemac, prvenstveno za MS platforme zato mi je potreban Terminal server client, naravno MS certified tako da ne kakam bezveze, nek se nitko ne nadje uvrijeden ili prozvan ovim postom, ipak svi smo tu jer volimo Apple, no ne volim stav, apple je zakon, sve je ostalo sranje.

Sto najvise uspori windows masinu? Ja bi rekao kakav antivirus... a zasto se onda OSX sa vremenom drasticno uspori a nema antivirus

Nakon izlaska SP1 za vistu, os se daleko brze boot-a od XP.a, prilikom boota vam vec digne u memoriju najcesce koristene aplikacije koje se zatim isti trenutak otvore bez loadanja. Bitno je da Vista radi na dual core procesoru, 1gb rama je cak dovoljan za nju jer zna rasporediti workload na oba procesora, sto XP jos uvijek ne radi kako spada. Pretpostavit cu da ipak neki od vas koriste Vistu i rade kao limitirani useri, kreirali ste sebi korisnika sa user pravima, zabranili mu pisanje po svemu sto nije u njegovom home direktoriju. Za svaku aplikaciju koju trebate instalirati vam skace popup (bas kao u OSX-u) sa administrator passwordom, samo razlika je sada da Vista odmah poslozi premissione za nju na usera sa kojeg je instalirana, sto na XP-u nije ni priblizno radilo (cak se ni popup nije uvijek otvarao). Nagradno pitanje sto dobivate time, stetne aplikacije se ne mogu potrenuti, cak i da se pokrenu skocit ce popup i traziti administrator password. Na taj nacin ne treba vam antivirus i antispyware. Uz malo tweekanja i podesavanja GPO za vaseg usera mozete normalno raditi. Imam racunalo koje je up and running preko dvije godine sa Vistom 64 SP2. Kad se registry ne puni smecem, radit ce jednako do god je hardware ispravan. Podsjeca li vas to na OSX? Zasto nitko na OSx-u ne radi sa Root-om, a na windowsima vam je normalno da radite kao administrator?

Vista kao Gamerska platforma je dvosjekli mac, MS je maknuo podrsku za OpenGL, koji sad dolazi kroz drivere od graficke, koliko kvalitetne drivere / graficku imate toliko ce vam igra brzo raditi. To se odnosi vecinom na starije igre koje ce na XP-u daleko brze raditi. Ako imate Direct X10 igru, uz to jos u 64bitnoj izvedbi, (mislim da je Crysis bila medju prvima, mogu vam dati jedino primjer sa Microsoft Flight simulatorom X koji koristim), ista ce imati 15-30 fps-a vise na low postavkama, odnosno na ultra high postavkama taman tih 10ak FPS-a da predje 27fps i da se ne vidi trzanje.
Isto tako daleko je bolje pisanje po disku sto ce ucitavanje skratiti i za nekoliko sekundi, pogotovo ako imate kakvog WD raptopra. Direct X9 je isto tako emuliran, igre koje su pisane za DX9 nece ni priblizno raditi dobro kao na XP-u.

Windows7 je u mnogocemu slican, no kao gaming platforma na testovima zaostaje za vistom. Google je pun takvih testova. Pretpostavit cu da su win7 ipak bolji do viste, no dok ih ne testiram potpuno ne zelim nista reci, OS je tek izasao, vista je vani skoro 3 godine, mislim da treba proci jos malo vremena prije nego se 7 moze poceti uspredjivati.
06.02.2010 | 10:59
IgorD je napisao:
A opet, moram priznati da je vrlo provokativno napisati tako nešto na Mac forumu. Čak i da ode na neki 100% Windows site, izjava da je Vista Best-OS-Ever zvuči kao da netko kaže da su Spajsice bile najbolji bend svih vremena.
Tko zna o čemu se tu radi?

Cisto bacanje ulja na vatru, ali ne bez zaledja da ne bi mogao netko samo tako srezati topic.
Nije fora raspravljati sa ljudima koji isto misle, svatko ce u tom postu procitati ono sto zeli vidjeti.
p.s. nigdje nije napisano da je Vista best "OS" ever
06.02.2010 | 12:54
Pa evo i moje misljenje, nacitao sam se svakakvih losih prica o Visti i pljuvacine, a onda kada sam je morao instalirati i raditi s njom meni su se cinile pretjerane. Istina, nije bas bila brza i responsivna ali je radila, i izgledala je sasvim korektno. Windows 7 su vec jako korektni. I slazem se da je najveca smrt za Windowse antivirus. To je veca posast od samih virusa.
Cestitke zato Microsoftu na Windows Security Essentials paketu - za njih neuobicajeno besplatnom, malom, nenametljivom i efikasnom antivirus paketu.
06.02.2010 | 13:27
Meni je donekle razumljivo da noviji OS radi sporije na istom hardveru od starijeg, ali to mora imati neku mjeru. Razlika između XP i Viste u ovom smislu je toliko neizmjerno ogromna kolika nikad prije nije bila između jedne i njoj prethodne verzije Windowsa. Moja supruga je dobila na korištenje Toshiba laptop na kojem je bio XP. Radio se super, ko urica, isto ko i moja stara Toshiba, dok nije crko HDD. Bio je pod garancijom pa su u Versu stavili novi disk i instalirali Vistu. Zašto Vistu? Zato što je bio kupljen s Vistom + Win XP downgrade CD-om. Prijašnja korisnica je CD, naravno izgubila i tako je moja draga zaglavila s Vistom na laptopu.

Koja je friško instalirana, sa svim aero sranjima poisključivanim, radila lošije nego prije nje XP koji se koristio skoro 2 godine heavy duty.

O rušenju, plavom ekranu smrti (kojeg sam na XP-u vidio samo 2-3 puta), da i ne pričam.

I to ne govorim samo o tom jednom računalu, već o njih desetak, s vrlo sličnim problemima.

AutoCAD je posebna priča. Ista verzija AutoCAD-a (2008 ili 2009, svejedno), uredno radi na računalu starom 3-4 godine pod XP, ali na novijem i nešto jačem računalu s Vistom ne želi ni startati. Onda nasereš unutra RAMA koliko god stane, i grafiku najjaču koju ima, itd. tako da kanta košta 75% Mac Pro stroja i onda hoće raditi, ali tako kilavo, sporo i nestabilno da se čovjek upita koja je svrha svega toga, osim da troši struju i proizvodi buku.

MS Office 2007 paket pod XP ima kod mene opću ocjenu upotrebljivosti 3+ (što je pad u odnosu na 2003). Na istom stroju pod Vistom ga je nemoguće koristiti osim za single-page text only doc-ove i tome slične XLS-ove.

Također, Vista (dok ne isključiš to s*anje) zapitkuje svakih 5 minuta jesi li siguran da ovo ili ono. OS X traži password kad instaliraš pkg (ili želiš odvući APP u Applications) i kad aplikacija želi nešto brljati po System folderu i sličnim osjetljivim mjestima. Kod nas doma to je u prosjeku jednom-dvaput tjedno.

Što se tiče priče o antivirusu, to je istina. IMHO, to je čisti mafijaški racket. Ja sam siguran da upravo antivirus firme proizvode, ili stipendiraju proizvodnju virusa. I da M$ ima u tome proviziju.

Inače, bpremus, sad kad si napisao da si sistemaš mi je jasnije kako Vista ispunjava tvoja očekivanja. Sistemaš ne koristi računalo kao sredstvo za rad. Sistemašu je računalo predmet rada. Je.. se tebi što su office aplikacije neupotrebljive i sl. Tebi je važno da korisnici ne mogu na rapidshare i sl. Zar ne?
06.02.2010 | 14:20
bpremus je napisao:
hehe znao sam da treba malo kapnuti ulja da bi se rasprava krenula, mislio sam da ste svi na skijanju...

Nakon izlaska SP1 za vistu, os se daleko brze boot-a od XP.a, prilikom boota vam vec digne u memoriju najcesce koristene aplikacije koje se zatim isti trenutak otvore bez loadanja. Bitno je da Vista radi na dual core procesoru, 1gb rama je cak dovoljan za nju jer zna rasporediti workload na oba procesora, sto XP jos uvijek ne radi kako spada. Pretpostavit cu da ipak neki od vas koriste Vistu i rade kao limitirani useri, kreirali ste sebi korisnika sa user pravima, zabranili mu pisanje po svemu sto nije u njegovom home direktoriju. Za svaku aplikaciju koju trebate instalirati vam skace popup (bas kao u OSX-u) sa administrator passwordom, samo razlika je sada da Vista odmah poslozi premissione za nju na usera sa kojeg je instalirana, sto na XP-u nije ni priblizno radilo (cak se ni popup nije uvijek otvarao). Nagradno pitanje sto dobivate time, stetne aplikacije se ne mogu potrenuti, cak i da se pokrenu skocit ce popup i traziti administrator password. Na taj nacin ne treba vam antivirus i antispyware. Uz malo tweekanja i podesavanja GPO za vaseg usera mozete normalno raditi. Imam racunalo koje je up and running preko dvije godine sa Vistom 64 SP2. Kad se registry ne puni smecem, radit ce jednako do god je hardware ispravan. Podsjeca li vas to na OSX? Zasto nitko na OSx-u ne radi sa Root-om, a na windowsima vam je normalno da radite kao administrator?

Windows7 je u mnogocemu slican, no kao gaming platforma na testovima zaostaje za vistom. Google je pun takvih testova. Pretpostavit cu da su win7 ipak bolji do viste, no dok ih ne testiram potpuno ne zelim nista reci, OS je tek izasao, vista je vani skoro 3 godine, mislim da treba proci jos malo vremena prije nego se 7 moze poceti uspredjivati.

Evo mislim da kao ne Apple freak koji radi cesto i na XP, i Visti i malo na 7 i doma na Macu moje vidjenje stvari. Prvo OS teba gledati ocima obicnog usera koji ne zeli ili nema znanja da bude mali guru i sistem administrator s/da bi naterao da nesto radi onako kako bi to inace samo i moralo raditi jer je tako MS ili Apple to i zamislio il zajebo.

Prvo Apple, Osobno ja sam jako zadovoljan OS X-om ali da i on ima puno bugova i da zna dolaziti do cudnih blesirnja zna itekako. Nesto malo sam dozivio i sam no net je puno razno raznih problema. Ono po cemu je bolji od Windowsa sto je to rijedje i ako nije nerijesivi bug onda se najcesce puno lakse rijesava nego isti takav na windowsima. Macovci, oni pravi cesto to ne zele priznati jer jednostavno imaju kao neku amneziju, otprilike ko moj kolega s posla, imao accenta 2000 g. i kao njemu auto odlican ko moja mazda radi savrseno sve super a svako malo ga jebe neka sitnica al to je sitnica pa on to ne broji, nije imao vecih kvarova. a ja njemu e jebiga kad nemam krupne onda gledas sitne kvarove da vidis ko je bolji, al on pere po svome.

E sad windosi, mogaoo bi pisati do sutra ali necu. Ukratko XP ja bio jako dobar, brz stabilan, nakon SP1 i osim razlika koje su bile u samoj osnovi izmedju dos-a i unix-a s svim svojim manama, jako dobar cak i naspram OS X-a.Medjutim pogotovo s OS X 10.4 Apple se odmaknu poprilicno ispred Windowsa pa svojim dodtanim mogucnostima. MS koji je vec bio lagano izgubljen s svojim Longhornom panicno odlucuje na temelju njega napraviti jedan kvazi OS kao odgovori Applu.
I nazva ga Vistom, kaj kad je izasla samo sto nije bila nekompatimilbna i sa samom sobom! Ta nevjerovatna glupsot uz cinjenicu da je za resurse bila zahtjevna ko da u sebi vrti i NASA-in software je utjecala da su je ljudi masovno izbjegavali. S SP1 su se stvari znacajno popravile na lista bugova i gluposti koje na njoj zezaju je veca nego li XP i Win ME zajedno. OS Koji 4 puta trazi da potvrdim da stvarno zelim new folder na desktopu sigurno nije dobro napravljen. A opcija iskljucenja te opcije je vracanje sigurnosti na razinu XP-u. Primjera ima jos koliko srce zeli. Ono sto je dobro je da je vista donjela promjenu logike u nekim stvarima OS-a i to preuzimajuci istu vecinom od drugih.
AL VIsta je koliko god imala dobrih ideja, koje ce tek s Win 7 raditi kako spada, ipak veliko sranje, mozda i najlosiji OS s obzirom na njegovo vrijeme.
Windows 7 je nasuprot jako dobar OS, po meni najbolje sto je MS ikad napravio, definitivno najstabilniji na pocetku i to je ono sto je trebao biti OS iza XP. Nije savrsen kao ni OS X i ima i dalje sve mane koje proizlaze iz dos-a u odnosu na unix ali je svejedno odlican OS koji je vratio MS-u zivot.

Meni osobno je OS X najbolji, Win 7 mi je odlican ali ima jos uvijek zaostataka (dos, registri...), Vista je katastrofa IT industrije (ko da netko uzme model auta u sred razvoja i stavi ga napola razvijenog u neku doradjenu verziju za prodaju u kojo naravno pola toga jos ne stima), XP dobar, a ono prije je vec povijest.
06.02.2010 | 15:42
Nema se tu što raspravljati o Visti, kad je i sam M$ u više navrata priznao da je bila fail
U povjesti Windoza XP je IMHO najbolji i dan danas se koristi u velikoj mjeri i to je XP, radi. Koliko se još koriste distre GNU/Linuxa iz tog doba ili verzije OSX-a, ne baš jelda... pazi tu govorimo o OSX 10.0... XP je klasik, iako je M$-ov proizvod
Ajd' sad me flejmajte

bok!
06.02.2010 | 16:00
Pa nemam što flejmati. Ja jesam već s Win2000 bio zadovoljan u smislu stabilnosti, ali činjenica je da su sa XP još to pobrusili i da je XP definitivno OS s najduljim efektivnim životnim vijekom (naravno da tu nećemo računati neke muzejske eksponate, nego efektivnu upotrebljivost OS-a u današnjem radnom okruženju). Možda je Dos 6.22 tu negdje ako računamo i vrijeme kad su se već pod normalno stavljali windowsi 3.x povrh njega. A Vista je uginula cca jednako brzo kao i ME.

Da, mislim da se mogu složiti da je (uzme li se u obzir da ga je napravio M$) XP zaista klasik i da će se još dugo stvari uspoređivati referentno prema XP-u.

A, nažalost, počeli su primjenjivati "planned obsolescence". Neki dan sam naletio na stroj na koji se ne može instalirati XP (jednostavno pukne tokom instalacije, u trenutku kad krene dizati GUI) a Windows 7 prolazi normalno. Tako da, baj baj, XP, sad nas opet čekaju glavobolje s profesionalnim aplikacijama...
  • campo
  • Posjetitelj
06.02.2010 | 16:12
Ja sam uvijek bio prisiljen koristiti Windowse pa se smatram dobrim poznavateljem materije..koristim ih od win95...jednom riječju to je nestabilna platforma,...jedina stvar koje me je oduševila kod njih je server 2000 koji je kasnije prešao server 2003 ,..ja i dan danas konfiguriram te servere na mješanim mrežama (isključivo Activ directory i LDAP)..u vrijeme kad su najavljivali Vistu govorili su da će promijeniti bazu OS i file system (nešto kao posao koji je napravio apple od Classica do OSx a) poslje su te najave utihnule da bi već prve bete bile užasne i tako je to ostalo do dan danas ...posljednjih mjeseci sam instalirao 10 tak Windowsa 7 na većinom kućne kompjutere tako da ne bi sad govorio o zahtijevnim aplikacijama iskustva su dobra sve se to nekako bolje kreće ali nažalost sve je to isto ..pravih i korijenitih promjena nema a i neće ih ni biti dok ne bude hrabrosti za bazu UNIX (po meni a nisam baš expert u tome)..windowsima skidam kapu na serveru koji je stabilan i nenadmašiv u directory services,..(ne govorim o web serverima) znači za konfiguracije srednjih i velikih firmi (live server comunications server exchange server i sve to u AD okružju..to nema nitko ) ..ali to je sve preskupo i pitanje je vremena kako će se to razvijati..xp vista pa i ovaj novi nemaju stabilnost MAC os x meni nikad nikad i nikad nije stao Mac (kuc kuc kuc drvo)
06.02.2010 | 17:56
Sto je sa MS Exchange serverom
Office i sliverlight sigurno svi imate na svojim macovima. Sad su tu i MS web apps, koje su linux useri cekali, pogotovo kad Chrome os izadje mislim da ce biti popularne, a vjerujem da ce se vrtiti i na vecini ipadova.

Skrecete sa teme gore, prica je o microsoft proizvodima, ja sam zapoceo pricom o Visti i XP-u na danasnjim racunalima (na win200 sam potpuno zaboravio). OSX bas i nije neko mjerilo stabilnosti kad je radjen za Mac i kao takav jednostavno radi, kad bi bio zamisljen da se vrti na kakvom hackintoshu onda bi to bilo interesatno pratiti.
06.02.2010 | 17:57
Glavni uzrok nestabilnosti Windowsa danas je vjerojatno Registry.

Na pogrešan način je zamišljen, pogrešno je kreiran i kasnije nadograđivan, a dokumentacija je bože-sačuvaj, skoro pa nerazumljiva u prvom redu zato što su mnogi pojmovi tijekom vremena i nadogradnji dobili novi smisao. Kad sam prvi put išao proučavati Registry API to je bilo kao Alice in the Wonderland. Što je key, što je value, što je values data, što je values name, values value, default value, value named Default, itd.

A s druge strane, niti jedna ozbiljnija aplikacija ga ne može zaobići. Unutra se nalaze krucijalno važne stvari za funkcioniranje sistema koje su zapisane tijekom instalacije Windowsa, a odma do njih se nalaze i banalnosti kao custom ikone za dokumente neke aplikacije. Ako neki program želi imati svoje privatne ikone onda ga korisnik mora pustiti u Registry prilikom instalacije gdje on može napraviti totalni kaos, bilo zbog zlobe autora programa bilo zbog nepažnje ili neznanja.

To je sve zaista suludo. Nikako mi ne ide u glavu zašto taj Registry polako ne izbacuju. Već su na Visti to trebali započeti. Ovako, dok god postoji Registry u obliku i funkciju koju ima danas Windowsi neće biti stabilan OS i reinstalacija će biti omiljena zabava onima koji žele da im stroj radi pristojno.

Ako netko ima želju pobliže se upoznati sa ludorijama koje donosi Registry može baciti pogled na par textova Raymonda Chena, osobe koja se u Microsoftu bavi sistemskim programiranjem u Windowsima od početka devedesetih.

1. Beware of non-null-terminated registry strings.

"Lots of people lie about their registry data. You'll find lots of things that should be REG_DWORD
stored as a four-byte REG_BINARY. (This is in part a holdover from Windows 95's registry,
which didn't support REG_DWORD.)

One of the most insidious lies is to lie about the length of a string you're writing to the registry.

2. Why does Add or Remove Programs show a large blank space?

"If you go to the registry key HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall,
you'll find a list of programs that have registered for appearing in the Add or Remove Programs
control panel. Some of them might have been so kind as to provide a "DisplayIcon" value,
thereby saving the control panel the indignity of having to guess at an appropriate icon.
Unfortunately, if they put a bad icon registration in that registry value, the result is a bunch of
blank space since the control panel is trying to reserve space for a bogus icon."

3. The .Default user is not the default user

"Unfortunately, the name .Default has led people to believe that this user's
settings are the basis for new user profiles. In retrospect, calling it .Default
was probably a bad decision."

4. How did registry keys work in 16-bit Windows?

"Back in 16-bit Windows, the registry was a very different beast. Originally,
the only registry hive was HKEY_CLASSES_ROOT, and the only things it was
used for were COM object registration and file type registration."

5. Why do registry keys have a default value?

> The whole registry nomenclature is a bit confusing, because a "key" has
> multiple "values", and each "value" has an associated name and value.
> (Except for the default value, which is not named.) So to get a setting
> out of the registry you have to get the "value value."
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, dpasaric, drlovric, m@xym, Riba, Anonimci (569)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO