06.02.2010 | 10:37
hehe znao sam da treba malo kapnuti ulja da bi se rasprava krenula, mislio sam da ste svi na skijanju...
za te Igre izmedju apple-a i MS-a nisam upoznat, Ferengi Rules of Acquisition No 35. War is good for business. Do god oni izbacuju apliacije ja sam sretan.
Istina je naravno da sav posao koji se radi na windowsima se moze odraditi na OSX-u, osim pojedinih aplikacija koje su nisu jos izasle za OSX.
Sto se Viste tice neke od novosti; prva stvar user sada drzi sve potrebne podatke u documents and settings, user control sada ispravno trazi credentials kod instalacije software-a, program and file indexing, preboot cache, dual core... tu su jos aero efekti, glass, gadgeti itd... DX10 / DX11, mislim da bi prvo trebali nauciti koristiti OS prije nego pocnete pljuvati po njemu, uostalom nauci protivnika prije nego ga zelis unistit, iz tog razloga sam ja zapeo na Mac-u. Inace radim kao sistemac, prvenstveno za MS platforme zato mi je potreban Terminal server client, naravno MS certified tako da ne kakam bezveze, nek se nitko ne nadje uvrijeden ili prozvan ovim postom, ipak svi smo tu jer volimo Apple, no ne volim stav, apple je zakon, sve je ostalo sranje.
Sto najvise uspori windows masinu? Ja bi rekao kakav antivirus... a zasto se onda OSX sa vremenom drasticno uspori a nema antivirus
Nakon izlaska SP1 za vistu, os se daleko brze boot-a od XP.a, prilikom boota vam vec digne u memoriju najcesce koristene aplikacije koje se zatim isti trenutak otvore bez loadanja. Bitno je da Vista radi na dual core procesoru, 1gb rama je cak dovoljan za nju jer zna rasporediti workload na oba procesora, sto XP jos uvijek ne radi kako spada. Pretpostavit cu da ipak neki od vas koriste Vistu i rade kao limitirani useri, kreirali ste sebi korisnika sa user pravima, zabranili mu pisanje po svemu sto nije u njegovom home direktoriju. Za svaku aplikaciju koju trebate instalirati vam skace popup (bas kao u OSX-u) sa administrator passwordom, samo razlika je sada da Vista odmah poslozi premissione za nju na usera sa kojeg je instalirana, sto na XP-u nije ni priblizno radilo (cak se ni popup nije uvijek otvarao). Nagradno pitanje sto dobivate time, stetne aplikacije se ne mogu potrenuti, cak i da se pokrenu skocit ce popup i traziti administrator password. Na taj nacin ne treba vam antivirus i antispyware. Uz malo tweekanja i podesavanja GPO za vaseg usera mozete normalno raditi. Imam racunalo koje je up and running preko dvije godine sa Vistom 64 SP2. Kad se registry ne puni smecem, radit ce jednako do god je hardware ispravan. Podsjeca li vas to na OSX? Zasto nitko na OSx-u ne radi sa Root-om, a na windowsima vam je normalno da radite kao administrator?
Vista kao Gamerska platforma je dvosjekli mac, MS je maknuo podrsku za OpenGL, koji sad dolazi kroz drivere od graficke, koliko kvalitetne drivere / graficku imate toliko ce vam igra brzo raditi. To se odnosi vecinom na starije igre koje ce na XP-u daleko brze raditi. Ako imate Direct X10 igru, uz to jos u 64bitnoj izvedbi, (mislim da je Crysis bila medju prvima, mogu vam dati jedino primjer sa Microsoft Flight simulatorom X koji koristim), ista ce imati 15-30 fps-a vise na low postavkama, odnosno na ultra high postavkama taman tih 10ak FPS-a da predje 27fps i da se ne vidi trzanje.
Isto tako daleko je bolje pisanje po disku sto ce ucitavanje skratiti i za nekoliko sekundi, pogotovo ako imate kakvog WD raptopra. Direct X9 je isto tako emuliran, igre koje su pisane za DX9 nece ni priblizno raditi dobro kao na XP-u.
Windows7 je u mnogocemu slican, no kao gaming platforma na testovima zaostaje za vistom. Google je pun takvih testova. Pretpostavit cu da su win7 ipak bolji do viste, no dok ih ne testiram potpuno ne zelim nista reci, OS je tek izasao, vista je vani skoro 3 godine, mislim da treba proci jos malo vremena prije nego se 7 moze poceti uspredjivati.