OS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OS

12.02.2010 | 02:44
Da malo izađemo iz saobraćaja, neugodne teme.
U novom Enteru reklamiraju Linux za svakoga ( i polupismene) , a ovo sam skinuo za komentar !
Prilozi:
12.02.2010 | 02:48
velika slika, malo smanjim :
LINUX_1.jpg
12.02.2010 | 09:04
Pa sve je korektno napisano, ja nemam sto dodati.
12.02.2010 | 09:18
Stvar je u tome, da bi trebao pročitati cijeli članak.
12.02.2010 | 09:38
Imaš li neki link ili se moramo upisati ponovno u osnovnu školu i prijaviti na izbornu nastavu informatike pa da nam ponude pretplatu na Enter?
12.02.2010 | 11:22
Ma , kupio ga iz radoznalosti, a ima igrica na disku, pa to dam klincima od kuma za igru (imaju PC).
Linux za početnike, a podnaslov "Ljepota slobodnog koda". @ Smayoo: www.enter.bug.hr/sadrzaj/broj81.asp
Izgleda jednostavno, međutim sam ga nedavno instalirao za probu "Mint" verziju i odmah odustao.Drajveri mi nedostaju za sve. Mogu samo surfat i imati mail. Kako sam "home user-vulgaris" bez informatičkog znanja bio je to odmah šah mat.Lijepo sam ga deinstalirao i koristim ovo što mi najbolje radi ,OS X. Piceki su mi jeli živce a Linux bi me dotukao. Još uvijek velika većina korisnika pika kao i ja, a to popravlja mlađi naraštaj, samo još treba vremena. Vidim da forsiraju Linux a kako sam autsajder, samo me zanima mišljenje vas znalaca. Kud to vodi ?
Bok !
12.02.2010 | 11:43
O "Linuxu na desktopu" se prica vec godinama i "samo sto nije". Ubuntu distribucija je douse puno toga popravila, ali za sada je to za mene jos uvijek "ne, hvala".
Da nemam izbora mogao bih ga koristiti. U stvari da je izbor izmedju Windowsa i Linuxa, vjerojatno bi Linux prevagnuo, iako je nakon izlaska Windowsa 7 i to upitno.
12.02.2010 | 12:23
Linux - ovisi što radite. Osobno ga skoro svakodnevno koristim za pristup NTFS particijama kod oštećenih Windows particija (gdje windoze kažu da je particija prazna, te file system unknown), te za pristup podacima nekog accounta kad korisnici zaborave lozinku.
Prijatelj skoro isključivo koristi Linux, ali on radi na razvoju velikih i frekventnih site-ova (npr. za novine, televizije i slično).
Linux je zgodan za jeftino uredsko računalo za pisanje dokumenata i surfanje (digresija - takvo nešto bi trebalo staviti u javne ustanove, a ne po svakom računalu platiti cca 3000 kn za windoze i office).

@jzelko, Mint distribucija je IMO loš odabir za upoznavanje s Linuxom, Ubuntu Live CD će ti dati bolji doživljaj.
12.02.2010 | 12:36
Win7, i s ovim se koji puta mučim, gdje je sve gotovo i uzmeš raditi ap za ono što ti treba. Čim spomeneš bios i terminal tu stanem. Nemam podloge a i prestar sam za to kad već ima gotovo i frendli/izi a financije mi ipak dozvoljavaju da to koristim. Nisam dovoljno radoznao za to a nemam ni volje.
Za unuke koji već uče informatiku je to ok stvar i možda u budućnosti to ima smisla samo treba to pričekati.
Dotle bude meni već lopata radila!
12.02.2010 | 14:39
Ja sam unixaš u duši, ali od Linuxa sam odustao još dosta davno kad nisam uspio Red Hat instalirati na stroj sa SCSI arhitekturom. Vjerojatno se od onda stvar dosta popravila, ali sorry, to je ipak OS za takve hiperprofesionalne primjene i za hobiste s beskrajno puno vremena.

Iako imam veće predznanje od jzelka, slažem se s njim - nemam ni dovoljno volje, ni znatiželje.

Windows7, pričaš napamet, javne ustanove ne plaćaju pojedinačne licence, nego imaju paušalne licence ugovorene na razini resornih ministarstava, slično kao i velike privatne firme. Druga je stvar što po tim javnim ustanovama rade raznorazni, što korumpirani, što nesposobni, što neupućeni kadrovi pa kupuju (javnim novcem) ono što je već plaćeno.
12.02.2010 | 14:52
@ Win7
da još samo dodam, meni je svaki Linux noćna mora.
12.02.2010 | 16:26
Prošle godine prije Mac-a sam bio na Linuxu par mjeseci, Ubuntu je na mom Thinkpadu out of box proradio prelijepo, sve je radilo bez instaliranja ičega.
Ali za primarno računalo mi nije to to, barem ne još.
Previše vremena ode da riješiš neki problem, pa makar to bilo i 15 minuta dnevno. Radije tih 15 min slušam vani ptičice kako pjevaju.

Ali za neke stvari je odličan, npr na njemu si vrtim GNS3 (emulacija Cisco routera), imam jedan Linux VPS gdje hostam neke web stranice, pa čak i radim konverziju video sadržaja u .flv format putem ffmpeg-a (ali to se da i na Macu samo je instalacija ffmpega malo teža).
12.02.2010 | 16:57
Meni se sviđa kako funkcionira OS, konkretno Debian mi je najlogičniji unatoč uvriježenom mišljenju. Ubuntu se meni pokazao nestabilnim.

Meni se čini da je Linuxima glavni nedostatak - ono što im je i poanta, a to je da nemaju vlasničke applikacije koje su indutrijski standard. I tako iz raznih područja. Sam os se da relativno jednostavno upogoniti, i raditi s njime i mislim da je dosta konkurentan u smislu primjene, sam os ... no kako fale aplikacije onda tu i sam os prestaje biti upotrebljiv za mnogo toga.
Barem je moje iskutvo bilo takvo.

poz
13.02.2010 | 10:40
smayoo je napisao:
Windows7, pričaš napamet, javne ustanove ne plaćaju pojedinačne licence, nego imaju paušalne licence ugovorene na razini resornih ministarstava, slično kao i velike privatne firme. Druga je stvar što po tim javnim ustanovama rade raznorazni, što korumpirani, što nesposobni, što neupućeni kadrovi pa kupuju (javnim novcem) ono što je već plaćeno.

Sori smajo, ti pričaš napamet. Ugovorene su nadogradnje, a licenca se mora kupiti za svako novo računalo. Bilo je u nekom od prethodnih brojeva Mreže ili Buga.
Ne vjerujem da bi takav članak izašao da ljudi nisu provjerili sve inače bi ih majkrosoftovci razapeli na sudu.
13.02.2010 | 13:45
Aha. Pisalo je u novinama, dakle istina je. Dobro. Nećemo dalje o tome.
13.02.2010 | 14:02
smayoo je napisao:

??? Što, kad ti se ne sviđa odgovor, onda vrijeđaš?
Imaš veliko znanje, ali da baš o svemu sve znaš ne može biti.
Uglavnom, kao što sam već rekao, ne zamaram se puno dugačkim govorancijama po forumima, rekao sam svoje
Meni ni u džep ni iz džepa da bih trošio više vremena na ovaj thread.
Budi živ i zdrav.
13.02.2010 | 14:20
@Windows7, ne vidim kako te smayoo "uvrijedio"...

Nego, što se tiče desktop GNU/Linuxa... definitivno nije za svakoga, ali onaj tko želi i ima vremena učiti bi svakako trebao probati, isplatiti će mu se.
Nemam što dodati

bok!
13.02.2010 | 16:02
Da. I mene zanima kako to "vrijeđam".

Naravno da ne znam sve o svemu. Ali stjecajem okolnosti o ovom znam nešto sasvim konkretno, a ne nešto što piše u tiskovinama.
13.02.2010 | 18:46
Ok @ Quad , to me zanimalo, mislio sam isto što si i ti napisao. Laički nije isto kao kad netko zna.
Vrijeme ću trošiti na ono što znam ili imam volju naučiti. Thanks svima !
14.02.2010 | 03:00
jzelko, Linux i OS X su ti "ispod haube" vrlo slicni. U osnovi sve sto mozes napraviti na Linuxu na gotovo isti nacin mozes napraviti i na OS X, tako da zaista nema potrebe baviti se time.
14.02.2010 | 09:13
Svejedno, jer ispod "haube" nemam kaj tražiti a niti neznam.Može biti vrlo slično ili dijametralno suprotno isto mi se piše.
14.02.2010 | 09:36
smayoo je napisao:

@windows7 Oprosti, ali moram se složiti sa Smayoom. Stjecajem okolnosti znam jako dobro kako funkcioniraju novine. Konkretno, u mojoj branši je, čast izuzecima, nakupina neobrazovanih prolaznika koji su ad a) lijeni za popi...t, b) bahati do besvijesti c) Boli ih K....c za sve kaj se objavi, samo da su što prije na teško (ne)zasluženoj kavi.
Budući ja takvo stanje u 'mojoj' specifičnoj grani gdje se od novinara (barem teoretski) traži neko specifično znanje, onda mogu samo objektivno pretpostaviti kakvi su zahtjevi pred ljudima koji rade i općenitijim rubrikama poput gradske ili sličnih (MAK bi tu jamačno imao što za dodati).
Ukratko: sve vijesti koje nisu tipa: katastrofalan potres razrušio Haiti, ljudi su se spustili na Mars, gorivo je poskupilo na 8 kn/l i slično, ili u potpisu nisu AP, Reuters ili neka slična velika agencija prihvati s debelom rezervom i dozom sumnje.
Ovom prilikom bih tako mogao podsjetiti svekoliko pučanstvo na to kao jedan vrli i samodopadni novinar i komentator jednog dnevnog lista objavi intervju s premijerom na dvije stranice dobiven još dosad neviđenom tehnikm SMS-anja. Koliko je meni poznato, u SMS stane 160 karaktera, pa ako jedna kartica teksta ima 1800 znakova to daje 11,25 SMS.a. Za dviej stranice obično ide barem dvije kartice teksta pa onda ispada da je gospodin Ivo (od Remetinca, uskoro, nadam se) poslal nekih 25-26 SMS-ova. Jasno, Premijer je u situaciji da može reći da spomenuti intervju nije dao pa se onda cijela stvar otkrije, ali koliko je drugih sranja objavljeno gdje osobe nisu bile u situaciji da sve navode demantiraju?
Kad smo već kod tog istog lista, mogao bih podsjetiti na senazcionalnu vijest preko 2/3 zadnje strane kao redoviti felatio prema istraživanju sveučilišta XYZ smanjuje rizik nastanka raka dojke za 27 i pol posto. Vijest možda muškom dijelu puka zvuči zabavno, pa čak i obećavajuće, ali NEMA NIKAKVE veze s istinom...
Zato, Windows7, nemoj biti uvrijeđen, jer te Smayoo doista, objektivno nije uvrijedio, već ti ja na svoj specifičan način (odrastao na Lalan Fordu, pa ga razumijem; Broj 1 rulz!!!!!!!!!) samo rekao objektivnu istinu.
A kako je radio na faksu godinama, vrlo je realno za pretpostaviti da zna o čemu govori.
Eto, ja ti nažalost mogu samo preporučiti da kupuješ Večernjak nedjeljom jer ćeš u njemu naći poneki pametan članak od MAK-a i Alan Ford koji dijele s novinom. Samo radi Alana Forda se isplati kupovanje, a ono ostalo je dobro za potpalu roštilja u ljetnim mejsecima. Na žalost
14.02.2010 | 10:37
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je s MS-om potpisalo sporazum o paušalnom licenciranju MS proizvoda za sve odgojno-obrazovne ustanove u RH koje su u ingerenciji MZOŠ-a. I nisu trazili dokaz da li postoji licenca ili ne za nadogradnju. Koliko je placeno, ne znam, ali nije malo. Sigurno su za uzvrat nekaj morali i kupiti preko firmi (Msan, EBC sistemi ili koje trece).
14.02.2010 | 10:57
Žabac, ne vrijeđaj, kad je lijepo u novinama pisalo...

Na sličan način je još prije dosta godina dogovoreno paušalno licenciranje u HEP-u, koliko čujem od ljudi s kojima kontaktiram poslovno, i u MUP-u, i MORH-u, i MZOPUG.
14.02.2010 | 12:22
Ne kuzim zasto bi se netko osjecao uvrijedjenim Smayinim odgovorom ali moram samo potpisati Djuru sto se tice novinara. Radio sam na 2 telke kao montazer i nemam osobito dobro misljenje o vecini novinara. Stvarno cast izuzetcima kojih ima ali vecina bi za senzacionalizam prodala i rodjenu majku a pretjerivanje, izmisljanje i izvrtanje istine je sasvim normalno tako da vecinu toga stvarno treba uzimati sa rezervom.
14.02.2010 | 13:34
Ja sam na desetak lapova u firmi stavio Ubuntu. Koriste se 24/7 već 3 mjeseca za surf-mail-office i niti jednog problema do sada. kuc-kuc u drvo. Koriste ih večinom novinari/komentatori koji nemaju veze s linuxom.

Zašto ministarstva i državne firme poklanjaju naše novce microsoftu? Paušalno licenciranje je i dalje skuplje od nikakvog.
14.02.2010 | 14:29
e zasto, zasto
zasto 99% racunala u drzavnim firmama ima Msan etiketu?
14.02.2010 | 15:56
GANDALf je napisao:
Zašto ministarstva i državne firme poklanjaju naše novce microsoftu? Paušalno licenciranje je i dalje skuplje od nikakvog.

E, to je pravo pitanje...

Ja se slažem da je za tu osnovnu uporabu neka pod windowsima odavno neupotrebljiva konfiguracija sasvim zadovoljavajuća kad radi pod Linuxom (jer sam to vidio već dosta puta uživo, a najčešće po internet cornerima raznih hotela i sajmova, dakle u uvjetima rada u kojima većina windows instalacija rikne za tjedan-dva).

Razlog je vjerojatno znanje, odnosno neznanje.

Puno je više onih koji samouki znaju nešto polukvalificirano klikati po Windowsima, nego po Linuxu pa posljedično ljudi, linijom manjeg otpora, guraju ono što (nekako) znaju radije nego ono što (nikako) ne znaju.

Sve je to izvrnuto naglavce. Primjerice, da MZOS hoće izdvojiti neka (relativno mala) sredstva da CARNet administratore po prosvjetnim ustanovama barem nešto honorira, umjesto da se ta obaveza nekom nameće ili (rjeđe) da je netko radi volonterski kad i koliko stigne, mogla bi se provoditi jasna politika, CARNet administratori bi našli volje i vremena da se školuju dalje i da rade u dugoročnom financijskom interesu svog poslodavca (pa bi npr. gurali linux umjesto windowsa, kao što uglavnom CARNet i savjetuje).

Međutim, neka budala je rekla da nema novca za to, što za posljedicu ima da se na drugoj strani rasipa novac na paušalne licence i uzaludno održavanje računala koja je nemoguće održavati (pokušajte zamisliti kakav je to posao održavati desetak Pentium II i III kanti pod Windowsima 95 ili 98 na kojima svaki dan klinci surfaju netom).
14.02.2010 | 19:29
Gandalf je rekao ono najbitnije: kompovi se u 99 posto slučajeva koriste za surf-mail-office i tu je ubuntu sasvim dovoljan. Da ne spominjemo da ne ždere resurse i radi sasvim prihvatljivo i na starijim i slabijim strojevima. Ali, kome bi onda MSan uvaljal nove kompove? Zapravo, poglečte sjednice vlade: svi pred sobom imaju hp-ove i kaj na njima rade? Ziher vrte office ili nekaj slično. Ne vjerujem da imaju neki specifičan soft za donošenje zakona ili nekaj slično... Dakle, uvrh glave im je neki linux, (može ubuntu). Kaj se mene tiče, u zakon bi trebalo ugraditi da je za sve u javnim službama ZABRANJENO korištenje softa koji se plaća i da se ima koristiti opensource koji postoji i radi..... Što bi se odnosilo i na OS, da se razumijemo, jer baš me zanima koliko koštaju prozori u takvim masovnim primjenama?
14.02.2010 | 19:53
Lani su francuzi službeno uveli Linux u ministarstvo policije, pa je to vjerovatno povod tome.
Zaboravio sam šta su sve naveli pod razloge.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO