07.03.2010 | 00:44
Smatram da bi bilo moralno bojkotirati kupnju proizvoda koji u procesu nastaju izrabljivanjem ljudi. Također smatram da svi koji kupuju takve proizvode na neki način podržavaju nepravdu koja je u temeljima nečijeg profita.
Sigurno da bi takvim stavom naš standard bio na gubitku, ali bismo kroz taj čin bunta i solidarnosti pokazali svoju ljudskost, suosjećanje s drugima... Mi bismo sigurno pozdravili takav stav da smo na mjestu petnaestgodišnjaka u Kini.
Nažalost, sve što sam napisao čisto je moraliziranje s moje strane jer ja ne bih to bio spreman učiniti. Možda bi me se to dublje dojmilo da su ta djeca u mojem susjedstvu, ali Kina je daleko. Daleko od očiju, daleko od srca. Nije da mi je svejedno čuti takve stvari ali to samo pokazuje da nam vodstvo Apple-a ne može biti i duhovno vodstvo.
Možda je teško očekivati klasično prakticiranje moralnog postupanja u tržišnoj utakmici danas u naše vrijeme. "Moralni" Appple bi vjerojatno odavno propao ili bi ga mogli kupiti maloprojni. I to bi isto bilo šteta, ali možda bi to bila manja šteta za čovječanstvo negoli ova koja se nanosi siromašnim zemljama iskorištavjući njihov niski životni standard. Duh kolonijalizma očito teško umire...
Ipak, možda nije sve tako crno. Iako je preoptimistično s ovakvog portala očekivati bojkotiranje Applovih proizvoda (eeeej! kud ćeš nas sad dirati kad smo se već navukli ; )) možda se nekakvo "iskupljenje" može dogoditi ako tu nesretnu tehnologiju koju tako rado koristimo okrenemo u oruđe kojim ćemo se boriti za malo više pravde i istine na ovim našim prostorima. Imamo mi tu dosta toga za "spašavati"...
A što se tiče Kine, Indije i svih drugih zemalja koje dopuštaju tako nepovoljno poslovanje stranih firmi prema domaćem stanovništvu, njihova krivnja je najveća jer smisao vlasti je zaštita podložnika, a ne život (parazitiranje) na njihovoj grbači. Ali... Vlast nije za ljude. Ne znam jesam li još sreo čovjeka koji je dorastao poslanju vladara. Mislim da nisam, a promijenile su se nadamnom mnoge vlasti. Vlast je opijum za ego. Čovjek valjda pomisli da je Bog, a kad se tome još doda ovaj naš podložnički slavenski (robovski) mentalitet - tko ne bi poželio biti na vlasti?! I to što dulje...
Zato me tješi još samo jedan redak iz Evanđelja kojemu vjerujem: "Blago gladnima i žednima pravednosti jer će se nasititi!" To je pravda koju obećaje Bog i koja neće izostati. Vjerujem da će u nju biti uključeni i petnaestgodišnji Appleovi zaposlenici u Kini, i slavonski seljaci... A možda i ja. Još imam vremena kupiti neko drugo računalo ; ) ako je to baš tako važno.