08.03.2010 | 19:04
dpasaric je napisao:
Naravno, ali ima toliko mjesta za optimizacije:
- zašto bahati i nesposobni političari imaju tolike plaće i beneficije dok je narod gladan? Zašto ne bi njihove plaće bile vezane na varijablu prosječnog dohotka u HR (računajući i one na Zavodu za zapošljavanje)?
- zašto se političari i državna birokracija voze u skupim limuzinama umjesto da se kupe normalna, moderna, sigurna, komforna vozila u srednjoj klasi?
- zašto se sustavno ne radi na informatizaciji kompletne države i ukidanju svih birokratskih radnih mjesta koja porezom plaća izmrcvarena privreda? Prijatelj iz Švedske mi se pohvalio da su još prije par godina završili takav proces i da više ne postoji niti jedna stvar za koju moraš ići "na šalter".
- zašto cijela struktura državne uprave i proračuna nije jasno javno razložena na netu tako da je i penzioner može shvatiti? Tako da se jasno vidi tijek novca - od poreznog obveznika do korisnika proračuna?
Itd, itd, itd... samo takvom reogranizacijom mislim da bismo odjednom bili barem na pozitivnoj nuli!
Za sve što si naveo svaki političar će ti navesti sljedeće:
1. Visoke plaće - ''mi obnašamo visoke državne dužnosti o čijoj izvedbi ovisi država i narod. Snosimo određenu odgovornost i moramo biti više plaćeni.'' - e sad, to što u ovoj državi NITKO za ništa ne snosi odgovornost i radi samo za svoj interes, to je drugo. Recimo, prosvjedi seljaka jer ima je Sanader obećao prije brda i doline za koje je znao da ih ispuniti ne može, on otišao, a seljake tko šljivi... Dakle, odgovornosti nema i plaće bi stvarno trebale ići dolje (makar plaće ok, treba poukidat razne bahate benificije... e.g. ručak za 10ero ljudi u Saboru za 40kn, a svima plaća masno preko 15 000 kn)
2. ''Vozimo se u skupim autima jer nam na našim dugim putovanjima u krajnjosti budu jeftiniji kvalitetniji automobili, a i predstavljamo državu i moramo imati dobre i skuplje aute'' - ok, s tim se slažem, pa i u Kongu predsjednik (zanemarimo što je diktator) se vozi u olditemer skupim Mercedesima. Ali, da se kupuju svako malo auti i to za svakog prdeža iz Sabora i njegovog pomoćnika, to nije u redu.
3. Da nema šaltera, ljudi ostaju bez posla. Državna uprava je OGROMNA,35% zaposlenih radi u njoj!!! No, ja bih to rješavao plaćenom prekvalifikacijom. Ima poslova za te ljude, samo da je država sposobna. Naveo si neku Šveddsku... Evo mi glave da kad su se oni preorijentirali na informatizaciju ureda da ni jedna osoba nije ostala bez posla!
4.Ovo sa praćenjem toka novca je jako dobra ideja, no dolazimo do one, tko od vladajućih će to uvesti, pa da inkriminira sam sebe i kriminal koji SVI rade, od premijera (sjetimo se Ive) do tintilinića u uredu koji gura papire lijevo desno po stolu.