07.06.2010 | 13:32
smayoo je napisao:
Imaš još puno vremena upoznati ljude. Postoje oni kojima novac jest i kojima nije bitan. One kojima nije bitan neće nikad demotivirati to što im plaća ne raste (ali ih može demotivirati da nitko ne cijeni njihov napor).
Što se američkih fakulteta tiče, isto ne treba generalizirati. Oni ponajbolji među njima (MIT, Virginia Tech, Berkeley, što se moje struke tiče) sigurno nisu postali to što jesu samo zahvaljujući marketingu.
Ono što je tamo sigurno puno bolje nego tu jest činjenica da se profesori itekako moraju potruditi da budu dobri (predavači, metodičari, znanstvenici, ne da puštaju na ispitu) jer inače nitko neće upisivati njihove kolegije. Na našim je fakultetima svakom profesoru satnica zajamčena pa makar bio i totalno nesposoban.
smayoo evo govorim iz prve ruke to je totalno drugačiji sistem tamo jer profesor se mora truditi jer njegova katedra nadgleda njega. Na kraju semestra ucenici tog sata ili predmeta anonimno ga ocjenjuju s pitanjima koja je napisala njegova katedra on to preda na satu i ode dok jedan ucenik kasnije nosi u zapecacenoj omotici u katedru. Ako ima lose ocjene naravno da ce ga katedra sankcionirati, ima dva upozorenja, treci je naravno pegla. Istina je sve sto si reko ali si izostavio ono bitno a to je prosjek prolaza kod fakulteta, znaci koja je ocjena kada zavrsis fax i oni jako rade na tome jer tako poznate firme dolaze i rade head hunt na 3 godini i bolji studenti dobivaju posao odma nakon zavrsetka jer imaju dobar GPA ili ukupan prolaz ocjena.
Postoje razne kategorije studija tamo naravno ovisi o njihovom rangu koji provodi nezavisna agencije ti si uzeo u svojoj struci top 30 a MIT je jedan od poznatih a ima ih jos samo se slabo znaju jer ne zele biti veliki nego mali a jaki.
Lstands4love nije da govorim da su nasi fax losi ali nisu niti tako dobri, ovdje ima kod nas ima jako malo profesora kojima je stalo do oblikovanja mozgova, svima je ono sto kaze smayoo samo satnica i boli ga ...
Ako oces vani ici na magisteriji ili doktorat pola toga ces morat opet polagati jer ne priznaju to, neznam za medicinu ali za ostalo znamimaju drugaciji strukturu bodovanja i ocjenjivanja. Ali postoji zato stipendije pa se zna ugrabiti dobar fax i dobiti dobro obrazovanje i naravno upoznati pravi kapitalizam.
A sto se tice topica koliko znam polako se vraca proizvodnja nazad jer Kina cini svoje i ljudi imaju averziju o prizvodima poizvedenima tamo ili nekim Azijskim zemljama samo radi stvari koje se rade tamo a normalne su tamo a za nas zapadnjake nisu.
Ono sto se vidi u samom Home projectu je to da mi vise dodemo od drugih jer netko za $100 i manje zivi mjesecno a mi na dan a netko drugi na sat pa se vrjednuje drugacije.
Ovo sto djeca rade isto se vratite 30 godina nazad pa je u nas bilo na selu da kada si mali morao si raditi, a tko te je tada pitao za izrabljivanje djece.