11.03.2010 | 23:57
Mačak, Bachovu glazbu bi opisao raznim epitetima, ali "jednostavno" mi sigurno ne bi palo na pamet.
Ako govorimo o klasici, meni se najviše dopadaju Chopin, Beethoven i Mozart. Ali nije to čovjek pitao.
Bigkix, rock 50-60 sam probavio prije jedno 20 godina, ali, koliko me sjećanje služi, u to vrijeme mi se dopadao Chuck Berry. To su baš, ono, klasici, kao Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven, Memphis Tennessee, itd. Bili su zanimljivi i Buddy Holly, Bill Haley, a svakako i teško ponovljivi Jerry Lee Lewis (Great Balls of Fire, npr.).
Kasne 60e i 70e, to su Doors (obavezna glazbena lektira, svidjelo ti se ili ne, to je stvar opće kulture - stvari poput Light My Fire ili Spanish Caravan) i npr. Creedence Clearwater Revival (nabaviš li njihov The Best of album, vjerojatno ćeš se iznenaditi kako baš sve i jednu stvar s njega zapravo već znaš - npr. Sweet Home Alabama, Rollin' on a River, Susie Q).
Međutim, ja sam, kao i mnogi drugi koji su mislili da vole rock, na kraju zapravo shvatio da volim blues (za koji sam kao klinac mislio da je rock
). U tom smislu preporučam Janis Joplin (ajoj... Janis, kakva šteta, takve pjevačice...
- da se spomenem samo meni najdražih: Mercedes Benz, Me & My Bobby McGee, Summer Time, Cry Baby), John Lee Hookera (ono što je radio u to vrijeme danas zvuči malo rudimentarno, ali je to zaista pravi, integralni blues - ako ti se to ne svidi, možda ti se dopadne ono što je radio potkraj života, dakle prije desetak-petnaest godina - The Healer, ili Chill Out, sa Santanom - cijela ta dva albuma su jako dobar blues, kao i onaj treći iz tog doba, Never Look Back).
Naravno, ako ti se dopadne blues, onda ne moraš ostati na autorima iz 50-60. Probaj Claptona. Mlađeg, dok je svirao sa Creamom, i onog starijeg (albumi Unplugged ili From the Cradle). Probaj i našeg Antonia Čulinu, poznatijeg kao Tony Lee King, neće ti biti žao. Probaj, naravno, i B.B. Kinga. A Majke? Obavezno Majke (A ti još plačeš; Baretov blues...). Sigurno sam nekog bitnog zaboravio...
Ako se totalno ufuraš u blues, onda možeš probati i neki malo drugačiji. Recimo - Pino Daniele (počni s albumom "Un uomo in blues") ili Van Morrison (recimo album "Astral Weeks").
Ne znam jesi li namjerno zanemario soul i r&b, no legende poput Ray Charlesa (What I'd Say, Hit the Road Jack, Georgia on my Mind) ili Arethe Franklin (R.E.S.P.E.C.T, Natural Woman...) su također obavezna glazbena lektira.
Za jazz si već dobio dosta preporuka pa ti to ne bi širio, ali moram samo malo dopuniti Đuru koji je (tsk, tsk
) zanemario spomenuti antološka i vječna imena ovog žanra - Ellu Fitzgerald (Ev'ry Time we Say Goodbye, Our Love is Here to Stay, i mnoge druge koje danas predivno izvodi spomenuta Diana Krall), Dinah Washington (Mad About the Boy, Cry Me a River) i Franka Sinatru. To je jazz iz vremena kad je bio mainstream, znam da ga neki jazz fanovi baš zato ne vole
, ali su to sigurno najšira vrata u svijet jazza. Jednom kad tamo zagaziš, nađeš unutra svašta čemu se nisi nadao, kao npr. Dave Stewarta (ex Eurythmics) i Candy Dulfer (saksofonisticu) s poznatim albumom "Lily Was Here", nađeš Elvisa Stanića, nađeš masu imena koja nikad nisi čuo, a sjajni su glazbenici. I onda na kraju se vratiš u tvrđe vode - Charlie Parker, John Coltrane, Miles Davis, Chet Baker, ali i neki današnji, kao npr. ona trojica Medeski, Martin & Wood koje ja još uvijek nisam provario.
Za kraj jedna moja osobna preporuka. Ne bi se upuštao u određivanje kojem to žanru pripada (jer pjevaju svašta na tih 4-5 albuma - od latino stila, preko bluesa i francuske šansone pa do stvari sa rock štihom), ali svakako preporučam Vaya Con Dios. Mnogi se, kao i ja, nikad nisu uspjeli otrgnuti očaravajućem glasu Dani Klein.
Moj je osobni favorit Quand Elle Rit Aux Eclats, šansonijerski klasik Edith Piaf, ali je vjerojatno puno poznatija What's a Woman ili Nah Neh Nah.