10.04.2010 | 11:14
Riba **** ti šara u fotošopu!
disklejmer (no offense intended)
Ja prvi nebih korisitio termin "creative professionals" jer se slažem da riječ kreativnost nema nikakve veze sa likovnim ili "media" sadržajem.
Ali stvarno u video produkciji, dizajnu i općenitno "media" kontent creation krugovima - Macovi su jako rašireni - barem po mom isustvu. E sad to i nije nešto velik ciljani krug mušterija.
No kod nas je vjerujem najbrojniji krug mac korisnika upravo ovaj, možda griješim, iako sumnjam.
A Hrvatska je opet zanemariv dio kolača appleu općenito.
Ali i Mac paleta proizvoda je na dobrom putu da appleu bude zanemariv dio kolača ... nije li?
Sad je im je zanimljiva iPaleta proizvoda.
Ukratko, nisam siguran što bi bilo kad bi bilo - Appleu, pa ću reći što bi bilo kad bi bilo - meni.
Ja bih, vrlo vjerojatno, napustio Mac-a.
disklejmer (osim ako bi apple izašao sa odličnom alternativom adobeu na razini na kojoj je to slučaj sa final cut pro-om, iako sumnjam da se oni uopće bave takvim nečim, pa final cut suite se meni pomalo čini da je neka vrsta abandon-ware-a).
Ja više sjedim za inDesignom i Illustratorom nego za Photoshopom. I bez njih bi (sa trenutno dostupnim alternativama) bio hendikepiran.
Photoshop je meni uvijek bio sekundarni alat (prvo sam ga trebao kako bih uredio foto materiale, onda mi je poceo sluziti kao alat za pripremu grafickih elemenata i fotki, za unos u illustrator i inDesign i po novome mi treba njegov "save for web and devices" sve češće).
Ako se radi nešto u final cutu, čime da se pripreme "still images".
Gimp?!
Možda.
Ali kako da uredim raw fotografije, kvalitetno im podesim boje za tisak u cmyk, u tom i tom color spaceu?
Gimp je ovdje katastrofa.
Sve bi se ovo "nekako" moglo, al onda bi se moglo i sa linuxom.
Al eto ja nikad nebih Maca uzeo zbog iLifea, a bome ni zbog Findera
. Nisag uzeo ni abog adobea ali bez adobea ga nebih uzeo.
Kad crtam hoću alat koji ne postoji za mene dakle upalim ilustrator/fullscreen/tab da nestanu svi toolbarovi/uštekam tablet i to je to. A onda kad treba stvar pretvoriti u preciznu grafiku (tipa znak za logo ili nest takvo), želim kvalitetan pen tool i alate koji idu uz njega, a onda opet da to mogu koristiti kvalitetno u tisku, ili za ekran.
I meni ni jedno alternativno riješenje nije leglo.
A bome je tako i sa inDesignom.
Uostalom pa apple je taj koji pili,a zbog čega - zbog iTunes store-a i touch pzdrja - a ako bi desilo takvo što, to bi vjerojatno značilo da apple ide sve više u smjeru iPada, iPhone-a, iTunesa i svega onoga što mene ni najmanje ne zanima.
Smayoo, zašto misliš da bi ovo bilo na korist korisnika? I kojih korisnika?
Lijep pozdrav svima.
Super thread.